Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Råttis
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-12-19

Medverkande

Leif Westerlund
Råttis

Robert Sjöblom
Råttis sång i numren "Var är du" och "Jag kan, jag kan"

Urban Wrethagen
Råttis sång i numret "Det behövs inga ord"

Ylva-Li Björk
Rosetta/Råttis mamma/igelkott/småsyskon

Jonas Adner
Råttis farfar/fröken Pling/mc-ledaren/småsyskon/solosångaren i gruppen The Råtters

Lennart Gustafsson
Råttis pappa/doktor Krass/småsyskon

Visa alla medverkande

Handling

I ett bråtigt hus i skogen bor tonårspojken Råttis och hans råttfamilj. Om råttboet på utsidan ser lite ruckligt ut försöker Råttis ständigt städande mamma åtminstone hålla snyggt...

Visa hela handlingen

Press

En oenig kritikerkår, med bedömningar som täckte hela spektrat av omdömen, mötte Råttis vid premiären. I storstadspressen var det bara Svenska Dagbladets Elisabeth Sörenson som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Animation
Verkställande producent
Ljussättare
Exekutör
Mixning
Konturtecknare
Färgläggare
Bakgrunder

Medverkande

- Röster:
Leif Westerlund Råttis
Robert Sjöblom Råttis sång i numren "Var är du" och "Jag kan, jag kan"
Urban Wrethagen Råttis sång i numret "Det behövs inga ord"
Ylva-Li Björk Rosetta/Råttis mamma/igelkott/småsyskon
Jonas Adner Råttis farfar/fröken Pling/mc-ledaren/småsyskon/solosångaren i gruppen The Råtters
Lennart Gustafsson Råttis pappa/doktor Krass/småsyskon
Angela Sogrell igelkott
Mikael Gerdin bartendern på råttklubben Råtz
Carl Romare sångröst
Mikael Sundqvist sångröst
Marianne Åström sångröst
Jessica Laurén sångröst

Bolag

Produktionsbolag Kanalfilm AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1986
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Laboratorium AB Film-Labor
Mixning FilmMixarna AB

Handling

I ett bråtigt hus i skogen bor tonårspojken Råttis och hans råttfamilj. Om råttboet på utsidan ser lite ruckligt ut försöker Råttis ständigt städande mamma åtminstone hålla snyggt inomhus. Det är dock en ojämn och tröttande kamp hon för mot de retliga små dammtussarna och en hord av Råttis lekande småsyskon.

Någon hjälp i hushållsarbetet får hon inte av sin man, en disträ uppfinnartyp som när han inte sitter och läser tidningen konstruerar "den första tänkande bilen som kan flyga själv". Till råttfamiljen hör också Råttis åldrige farfar, som dock då och då vaknar till liv för att visa att han kan traktera en elgitarr.

En dag när Råttis är ute och går på skogsvägen träffar han Rosetta och blir blixtförälskad. Han avbryts dock i sin uppvaktning och sina försök att imponera på henne då han blir hemropad till middagen. Slagen av den första kärleken har han svårt att äta, och hans småsyskon retar honom för att han är kär.

Efter en viss uppståndelse - då farfadern sätter i halsen och doktor Krass tillkallas endast för att sticka sprutan i fel person - anländer Råttis pianolärarinna fröken Pling. Råttis har naturligtvis inte övat på läxan och får bannor för detta. Stärkt av sin nyvunna förälskelse revolterar han mot de tråkiga skalorna och visar att han kan spela en svängig låt, som får pianot att dansa och hela familjen att spela.

Råttis ger sig sedan ut för att leta reda på Rosetta. När han väl hittat henne och just är i färd med att pussas för första gången kallar överheten (mamman) och bestämmer att det är läggdags. I drömmen befriar han sin Rosetta som fängslats i en bur av en drake.

Nästa dag blir till en lång väntan för Råttis. Efter ett kaotiskt besök av herr Smart från dammsugarfirman Suug & Lux, kommer så slutligen Rosetta. Det visar sig dock att hon vunnit en resa och endast dykt upp för att säga hejdå. Råttis följer henne till järnvägsstationen i Svansboda, men när tåget väl anländer blir Rosetta som paralyserad och tåget avgår utan henne. Hon har upptäckt att hon är kär i Råttis.

De återvänder till Råttis och låser in sig i hans rum medan hela familjen genom nyckelhålet försöker ta reda på vad de håller på med. De oroliga föräldrarna försöker på ett mindre lyckat sätt att tala allvar med Råttis om det här med blommor och bin, vilt påhejade av småsyskonen som ropar könsord. Efter en lugnande försäkran om att de bara pussas går Råttis och Rosetta ut för att bedyra varandra sin kärlek.

Vid vägskälet "landet¿staden" dyker några mc-knuttar upp. Det visar sig att Rosetta känner dem och till råga på allt vill följa med dem till staden och råttklubben Råtz, där det spelas råttmusik. En olycklig Råttis får skjuts av en kvardröjande knutte och bjuds på en vild mc-färd. På Råtz, där The Råtters spelar "råttpunk", glider en rad självmedvetna existenser omkring. Rosetta låtsas till Råttis förtvivlan att hon är hans storasyster. Desperat skriker han att han inte är liten, men blir då utslängd.

I hamnen dit han dyster och tankfull har strövat hör han plötsligt Rosettas rop på hjälp då hon försöker värja sig mot en antastande mc-knutte som lovat köra henne hem. Råttis kommer till hennes räddning och bekämpar den knivförsedde knutten med en sång. Bedövad av denna underliga råtta åker knutten sin väg. Rosetta tycker Råttis är underbar.

Råttis får så sin Rosetta. Samtidigt beslutar han sig för att inte längre ta emot några förmanande ord och inte längre låta någon bestämma när han ska gå hem eller gå och lägga sig. Råttis har blivit stor.

Censur / granskning

Censurnummer 126531
Datum 1986-12-05
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2300 meter
Kommentar Aktlängder: 556-574-541-629 m. Akt 4 var tidigare uppdelad på två akter med längderna 557-72 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2300 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En oenig kritikerkår, med bedömningar som täckte hela spektrat av omdömen, mötte Råttis vid premiären. I storstadspressen var det bara Svenska Dagbladets Elisabeth Sörenson som förhöll sig alltigenom positiv:

"Det är Kanalfilm, en förunderligt liten grupp; bara sju personer, som gjort denna fullmatade animerade film. Råttis innehåller en del upprepningar men det är man nästan tacksam för, eftersom de skojiga detaljerna är fler än ögat bums hinner uppfatta. Inte minst för alla dessa detaljers skull känner jag stark lust att snart se om filmen om Råttis.

Artisten bakom Råttis, Kanalfilms konstnärlige ledare Lennart Gustafsson, har tidigare gjort Helvete också!, Julfilmen och 3-minutersfilmerna om den aparta figuren Aber: produktioner med både egensinne och ursinne. Moraliteter med en svart humor som hotar att slå knut på sig själv. I Råttis känns fantasin befriad och lekfullheten utsläppt. Det artistiskt personliga, i teckning och kolorit, har inte gått förlorat och när Råttis hamnar i Disney-liknande show- och musikalsituationer uppfattar man det mer som glada parodier än som eftersägelser.

Det finns också små lekfulla reverenser i marginalen, till exempel månen som sjungande kommenterar kärleken: 'Det behööööövs inga ooooooord...!' - visst blinkar han till 'trollkarlen' Georges Méliès gamla måne?

För övrigt skall sägas att det inte bara är månen som hittar den rätta musikaliska kommentaren till Råttis stundom häftiga upplevelser. Det är inga låtar man 'tar med sig hem', men de sitter - och stannar - där de skall vara. I filmen."

Eva af Geijerstam, DN: "Råttis är något så sällsynt som en svensk animerad långfilm med ett alldeles eget utseende, som frustande av förtjusning slår fast att tecknad film inte är något slarvgöra och liktydigt med 'barnfilm' i dess joltigt ofarliga och föråldrade syn på världen och tingen. (-)

Lennart Gustafssons skitigt utstyrda men renhjärtade, anarkistiska fantasier känner vi sedan kortfilmerna Helvete också! och Julfilmen - den där med "God jul, god jul" och affärsmännens dödskalletomtar.

Tills vidare är mina egna favoriter ur Råttis nog ett bluesigt dimomhöljt avsked på järnvägsstationen som växer till en underbar kärlekskör med fyrverkerier och blodröda hjärtan samt den magnifika älg- och lejonkör som ackompanjerar Råttis häftiga motorcykellift till den stora staden med sin rockklubb.

Men det allra bästa med Råttis är att filmen är så generös med sina möjligheter till identifikation; småsyskon, föräldrar eller ohjälpligt förstagångskär ung man - spelar alls ingen roll.

Och även om man kan förnimma små svackor i Råttis fulla ös ut i ett eget liv kan upphovsmannen med medarbetare utropa med honom: 'Vi kan, vi kan!'"

Sven-Erik Torhell, SDS: "Över huvud taget imponerar de detaljrika bakgrunderna och den emellanåt estetiska uppfinningsrikedomen i form av djärva bildvinklar och utmanande konfrontationer mellan det som visas i bild och det som sker därutanför. (-)

Alla frustande bildmässiga och inte minst verbala påhitt kan inte riktigt dölja filmens brist på dramatisk puls och energi."

Sven E Olsson, Arbetet: "Men det blir för enahanda i 82 minuter. Lite för tunt i konflikterna, aningen för självklart i situationskomiken och för få stegringar i animationen. Att filmen dessutom är närmast generande gammaldags, när det gäller förhållandet mellan kön, generationer och annat som har med råttsynen att skaffa - det höjer knappast heller entusiasmen."

Britta Svensson, Expr: "Efter en kvart håller man intresset vid liv endast genom att studera de olika teknikerna för att dra ut intetsägande scener i oändlighet.

Råttis är så tråkig att man undrar vad som står på.

Inte blir det bättre av att könsrollerna i råttvärlden är absurt förlegade. Rosetta är ett våp i rosa rosett, råttmamma dammsuger och råttpappa läser tidningen. Ett slags dramatisk höjdpunkt förväntas inträffa när råttbarnen skriker fula ord.

Det glimtar till en enda gång, när råttorna åker på en våldsam mc-färd in till staden. Då pulserar bildspråket både originellt och tidsenligt.

Ett annat problem med Råttis är att den inte har någon målgrupp. Den är i grunden så enkelt och långsamt gjord att man tänker på förskolebarn. Dessa lär dock inte begripa ett ord av konversationen på rockklubben 'Råtz', eller vara intresserade av de mer pubertetssvettiga delarna av Råttis personlighet."

Kommentar Svensk filmografi

Råttis var en samproduktion mellan Svenska Filminstitutet och AB Kanalfilm. Den framställdes i Kanalfilms lilla animationsateljé vid Karlbergskanalen i Stockholm och tog tre år att färdigställa, från manusidé sommaren/hösten 1983 till julpremiären 1986-12-19.

Filmen hade kostat ca 5 Mkr att göra, vilket internationellt sett är mycket lite för en animerad långfilm (den danska animerade långfilmen Valhalla regisserad av Peter Madsen, som hade premiär samma år, kostade t ex 30 Mkr).

Råttis var vid premiären den femte animerade långfilmen i svensk filmhistoria (den fjärde om man vill räkna bort Dunderklumpen, 1974/7, som blandade spelfilm och animation). Den utgjorde även långfilmsdebuten för Kanalfilms konstnärlige ledare Lennart Gustafsson (f 1947), som tidigare gjort sig internationellt känd som en av Sveriges främsta animatörer.

Efter att ha producerat en rad kortfilmer på egen hand, t ex animationsdebuten Astronauten (1973), Mejbi (1974) och Klimpen och Klunsen (fyra filmer, 1979), fick han kontakt med Lisbet Gabrielsson på Filminstitutet. Detta samarbete resulterade i några av hans mest uppmärksammade kortfilmer, Helvete också (1980) de fjorton filmerna om Aber (1983-84) och Julfilmen (1984).

Vid animationsarbetet till Råttis hade Gustafsson hjälp av Jonas Adner, som arbetade mycket med bakgrundsmiljöerna, och Ylva-Li Björk, som dessutom med tusch överförde blyertsteckningarna till genomskinlig plastfilm, s k tracing. Med tanke på att Råttis gjordes med traditionell animationsteknik, dvs ruta för ruta (förutom viss datorhjälp i kameraarbetet) var produktionsgruppen jämförelsevis mycket liten; de tre animatörerna kompletterades med nio färgläggare, två fotografer och två ljudtekniker.

Den starka kopplingen mellan musik och animation som hos Gustafsson återfinns i bl a Helvete också! fortsatte mycket tydligt i Råttis, som med sina tio sångnummer snarast kan betraktas som en filmmusikal. Urban Wrethagen skrev text och musik till filmens tre första melodier ("Det behövs inga ord", "Jag kan, jag kan" och Var e´ du?") , men för att minska kostnaderna och vinna tid bestämde sig Gustafsson med kolleger för att spela in röster och skriva resten av musiken själva. Den återstående musiken skrevs av Ylva-Li Björk.

Britta Svenssons negativa recension av Råttis i Expressen (se citat under Pressreaktion) väckte indignation hos barnfilmsgranskaren Christina Glaeser och journalisten Claus Laurén, som signerade en insändare i Expressen (1987-01-16), där de ställde frågan om en recensents ansvar: "Att reservationslöst och onyanserat skriva ner en debutfilm, är i sig inte speciellt sympatiskt. Jämför man sedan Svenssons 'måndagsrecension' med DNs och SvDs rutinerade kritikers uppfattningar, framstår det tydligt att det går att anlägga helt andra synpunkter på Råttis än Svenssons magsurheter." Efter att ha bemött Svenssons omdömen "enkelt och långsamt gjord", "absurt förlegade könsroller" och "ingen målgrupp" avslutar insändaren med att konstatera: "En trött och indisponerad kritiker är under alla omständigheter en kulturfara. För en långfilmsdebutant kan en sådan recensent innebära katastrof."

Inspelning

Sverige 1983 1986
Kanalfilms studio, Kungsholmsstrand 17 Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1986-12-19 Sandrew Borlänge Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Eskilstuna Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Göteborg Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Kalmar Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Luleå Sverige 84 min
1986-12-19 Cinema Lund Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Norrköping Sverige 84 min
1986-12-19 Filmstaden 7 Stockholm Sverige 84 min
1986-12-19 Grand Stockholm Sverige 84 min
1986-12-19 Kista Bio Stockholm Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Sundsvall Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Umeå Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Örebro Sverige 84 min
1986-12-19 Sandrew Östersund Sverige 84 min
TV-visning 1995-09-10 TV4 Sverige
Urpremiär 1986-12-19 (se sverigepremiärerna)
Annan visning 1987-10-03 Bio Victor Stockholm Sverige 82 min (Filmens Dag)

Musikstycken

Utmärkelser

Festivalpris Bourg en Bresse 1989 (unga publikens pris)
Figueira da Foz 1987 (bästa barnfilm)

Ämnesord

DK Barnfilm animerad film
DK Miljö
Tecknad film

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2300


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2300


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd DAT


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel RÅTTIS
Tryckeri Tryckeri AB Småland


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel RÅTTIS


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hajar noll.
Omfång 22 s. Förord (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hajar noll. Hajar'u.
Omfång 37 s. + 3 s. inledning.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Råttis. Ett rått-äventyr.
Omfång 116 s. Förord (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogmanus.
Omfång 24 s. + 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ratty.
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Ratty.
Omfång 40 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Ratty.
Omfång 30 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hajar noll.
Omfång 59 s. + 2 s. förord.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 19 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?