Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Underjordens hemlighet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1991-02-22

Medverkande

Max Vitali
Leif "Lelle", 12 år

Oliver Loftéen
Nisse Ekström, 10 år

Gösta Ekman
Carson, patient

Kristina Törnqvist
syster Sara

Gunnel Fred
Nisses mamma

Hans Wigren
Nisses pappa

Visa alla medverkande

Handling

Tioårige Nisse kommer med akuttransport till Södersjukhuset i Stockholm. Han har andningssvårigheter och får syrgas. Varken mamma eller pappa får stanna hos honom. Det finns nämligen inte...

Visa hela handlingen

Press

Underjordens hemlighet möttes av en ovanligt samstämmig kritikerkår som gladde sig över en meningsfull barnfilm.Eva af Geijerstam, DN: "Sjukhus är läskiga. Om man dessutom är barn...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Max Vitali Leif "Lelle", 12 år
Oliver Loftéen Nisse Ekström, 10 år
Gösta Ekman Carson, patient
Kristina Törnqvist syster Sara
Gunnel Fred Nisses mamma
Hans Wigren Nisses pappa
Ulf Eklund läkaren
Ana-Yrsa Falenius sjuksköterska
Weiron Holmberg vaktmästaren
Robert Gustafsson den unge mannen
Marie Öhrn fritidsfröken
Bojan Westin provtagningssköterskan
Jenny Fogelquist sjuksköterskeeleven
Olof Rhodin Robinson
Kim Åström biträdet
Bo Holmqvist nyhetsuppläsaren i Rapport

Bolag

Produktionsbolag FilmTeknik AB
Cinetofon AB (för)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sandrew Film & Teater AB
Sveriges Television AB Kanal 1
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2010
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Optical Film Effects Ltd. (optiska effekter)
Effects Associates Ltd. (den stora zeppelinaren)
Joson AB (kamera- och ljusutrustning)

Handling

Tioårige Nisse kommer med akuttransport till Södersjukhuset i Stockholm. Han har andningssvårigheter och får syrgas. Varken mamma eller pappa får stanna hos honom. Det finns nämligen inte någon plats på barnavdelningen, berättar syster Sara, och det är bara där som föräldrar kan övernatta.

Nisse får dela rum med den jämnårige Lelle och en äldre patient, Carson. Lelle måste ständigt ha dropp.

Lelle är aggressiv mot de flesta, och det dröjer innan han börjar öppna sig för Nisse. Han håller på att göra en modell av en zeppelinare, och Nisse får vara med att bygga stommen av sugrör.

Nisse hjälper Lelle att samla in nya tidningar. I ett dagrum plockar de åt sig alla de hittar. Nisse undrar vad tidningarna ska användas till. Det får du se i natt, svarar Lelle.

På natten tar Lelle med Nisse på vindlande vägar ned i underjorden. Det befinner sig i ett krigssjukhus, berättar Lelle. Han tänder ljuset och visar en operationssal. Sedan kommer de in i en stor förrådslokal. Där lagras massor med mat, berättar Lelle.

Zeppelinaren jag bygger är bara en modell, säger Lelle. Den verkliga är tiotusen gånger större. I den skulle man kunna lasta all den här maten. Maten skulle kunna fraktas till hungrande i Afrika.

Plötsligt skymtar en man, och Nisse blir skrämd. Det är bara Robinson, förklarar Lelle. En gång låg han på sjukhuset och hade efteråt ingenstans att ta vägen. Nu bor han här i underjorden. Det enda han saknar är färska tidningar, säger Lelle.

Pojkarna åker hiss. Det är nästan bara jag och Robinson som känner till den, säger Lelle.

Lelle och Nisse står på Södersjukhusets tak. Här kan zeppelinaren landa, säger Lelle.

Genom att i hemlighet låna syster Saras nyckelknippa kan Lelle ta sig in i ett laboratorium och stjäla utrustning för framställning av vätgas som ska driva zeppelinaren.

En dag förestår flyttning till barnavdelningen. Det gäller både Nisse och Lelle. Det är alltså hög tid att släppa zeppelinaren till väders.

Genom att trycka in en larmknapp skapar de kaos på avdelningen och kan utan hinder rulla i väg en säng, där zeppelinaren ligger övertäckt. Men när de ska ta sig ner i underjorden, hindras de av en låst dörr, och lite senare är de upptäckta och jagas genom långa korridorer och trapphus av en ilsken vakmästare och ett ungt manligt biträde.

Lelle och Nisse befinner sig i ett trapphus utanför en stängd hissdörr. Dörren ut till våningsplanet är låst, och nedför trappan kommer förföljarna. Då öppnas hissdörren utan att hissen har kommit. Det är Robinson som har kommit som en räddare från underjorden. Nisse och Lelle kan kliva in hisschaktet med zeppelinaren och rädda sig in i myllret av vindlande gångar.

Lelle har visat sig allt svagare under flykten, och när pojkarna kommer ut i det fria, måste han få stöd av Nisse. Uppe på en bergknalle tänder Nisse en stubintråd som startar vätgasmotorn. Zeppelinaren stiger mot himlen.

Stödd på Nisse stapplar Lelle in i sjukrummet och fram till sin säng. När sjukhuspersonalen upptäcker att Lelle är tillbaka, förs han i ilfart till intensivvårdsavdelningen.

Carson, den äldre patienten, har tillfrisknat. Han tar farväl av syster Sara och Nisse. Syster Sara har tårar i ögonen. Carson frågar efter Lelle. Han är på ett annat ställe här på sjukhuset, säger hon. Han har det bra där.

Nisse hämtas hem av mamma och pappa. När de kommer ut från sjukhuset, tittar Nisse upp och får se en jättelik zeppelinare precis över sjukhustaket. En stor lastrumslucka håller på att stängas.

Zeppelinaren lyfter och svävar bort över Stockholm.

Censur / granskning

Censurnummer 130614
Datum 1991-02-15
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2226 meter
Kommentar Aktlängder: 480-526-438-530-252 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2226 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Underjordens hemlighet möttes av en ovanligt samstämmig kritikerkår som gladde sig över en meningsfull barnfilm.

Eva af Geijerstam, DN: "Sjukhus är läskiga. Om man dessutom är barn sätter sjukhusvistelser outplånliga spår. (-)

Clas Lindbergs film är sprungen ur egna erfarenheter. Det betyder av allt att döma att han är medveten om att människor dör på sjukhus, att det gör ont på sjukhus och att sjukhus gömmer en märklig kombination av påtvingad intimitet och yrkesmässig distans. Och att sjukhus förvisso är ett virrvarr av praktiska och känslomässiga signaler. (-)

Det är en upplyftande historia i all sin sorglighet. Den handlar om den fysiska bundenheten ¿ som Leffe vid sin droppflaska ¿ ställd mot i synnerhet barns våldsamma tankeflykt, frihetslängtan och altruistiska dröm om att allt är möjligt.

Den visar också ¿ mitt i sitt allvar ¿ upp ett leende ansikte när den grälsjuke och självcentrerade Carson slänger käft med de båda pojkarna.

För ett par år sen smög Clas Lindberg ut en utmärkt barnserie i TV, Lita på det oväntade efter en bok av Gunnel Linde. Ytterligare några år tidigare hade han kölhalats för sin långfilmsdebut Räven.

Men Underjordens hemlighet visar inte bara att han har utmärkt hand och öga för barnregi, utan att också svenska krusbär kan smaka danskt. Det betyder att även svensk film för barn och ungdom kan våga sig på det som vi länge berömt danska filmer för: att beröra existensens stora frågor med både poesi och fantasteri, både vardaglig humor och dramatiskt tungsinne."

Annika Gustafsson, SDS: "Det finns en hel del att glädjas åt i Clas Lindbergs Underjordens hemlighet, framför allt den nyansrikt gestaltade relationen mellan sjukhuspatienterna Nisse (Oliver Loftéen) och Lelle (Max Vitali), två killar i 10-12årsåldern som vårdas på en vuxenavdelning på Södersjukhuset i Stockholm. (-)

Det är en lycka att Clas Lindberg inte blev en av de där "enfilmsregissörerna" utan bereddes plats för ytterligare ett försök. Han har nämligen en oändligt fin känsla för barn framför kameran. Och inte bara barn förresten. Gösta Ekman gör här en mycket rolig, egocentrisk gammal långnäst farbror i sängen bredvid pojkarna och Kristina Törnqvist, killarnas speciella sjuksköterska med insikt och blick för deras behov, fullbordar den utsökta kvartetten.

Clas Lindberg klarar på ett beundransvärt sätt att hela tiden hålla sig på rätt köl. Här finns ingen enda replik som skorrar falskt vilket lätt kan bli fallet i barn- och ungdomsfilm."

Jeanette Gentele, SvD: "Underjordens hemlighet är en stark historia berättad i starka bilder. Min enda invändning är att själva sjukhusmiljön ibland framställs väl rå och kallhamrad. Regissören lämnar också en liten brasklapp i eftertexterna. Men å andra sidan känns det säkert som en mardröm för vilket barn som helst att hamna på sjukhus.

Clas Lindberg har också tillfört två positiva vuxna, den visserligen självupptagna men ändå kärleksfulla syster Sara spelad av Kristina Törnqvist och den skakande patienten Carson spelad av Gösta Ekman, som här åstadkommer ytterligare ett litet mästerverk i vardagsnära komik."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Clas Lindbergs långfilmsdebut Räven (1986/14) gjorde fiasko. Därför kom kritikermottagandet av Underjordens hemlighet som en upprättelse. Lindberg tilldelades 1990 års Guldbagge för bästa manus.

Däremellan hade Lindberg uppmärksammats för TV-serien Lita på det oväntade (1988) efter en bok av Gunnel Linde.

Inspelning

Sverige 1990-07 1990-08
Gamla Enskede Stockholm
Södersjukhuset Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1991-02-22 Sandrew Göteborg Sverige 81 min
1991-02-22 Metropol Malmö Sverige 81 min
1991-02-22 Filmstaden Stockholm Sverige 81 min
1991-02-22 Grand Stockholm Sverige 81 min
1991-02-22 Victoria Stockholm Sverige 81 min
Urpremiär 1991-02-22 Sandrew Göteborg Sverige 81 min
1991-02-22 Metropol Malmö Sverige 81 min
1991-02-22 Filmstaden Stockholm Sverige 81 min
1991-02-22 Grand Stockholm Sverige 81 min
1991-02-22 Victoria Stockholm Sverige 81 min
TV-visning 1996-02-17 SVT1 Sverige
Dvd-release 2010-08-04 Sverige

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1992 Bästa manuskript Clas Lindberg
Guldbaggenominerad Stockholm 1992 Bästa film
Stockholm 1992 Bästa regi Clas Lindberg
Festivalpris Edinburgh 1992 Clas Lindberg (Pressburger Award för bästa manus)
Laon 1992 (Grand Prix)
Laon 1992 (Prix de la ville de Laon)
Giffoni 1991 Clas Lindberg (bästa regi)
Frankfurt am Main 1991 (Lucaspriset till bästa film; barnfilmfestivalen)
Belfast 1991 (barnjuryns pris)
Belfast 1991 (2:a pris)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2225


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2226


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel UNDERJORDENS HEMLIGHET


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel UNDERJORDENS HEMLIGHET
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Underjordens hemlighet av Clas Lindberg. 5/4 -90.
Omfång 94 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Underjordens hemlighet av Clas Lindberg. 8/5 -90.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Underjordens hemlighet. Filmmanus av Clas Lindberg. 15/12 -88.
Omfång 92 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel I en sal på lasarettet. Clas Lindberg 2/6 -87.
Omfång 89 s. + 1 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 85 s. + 1 s. handskrivet brev.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 85 s. + 1 s. handskrivet brev.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Underjordens hemlighet. Svensk dialoglista.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Underjordens hemlighet. The subterranean secret.
Omfång 19 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Subterranean secrets.
Omfång 30 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 11
Färg papper 8
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?