Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Stockholmsnatt
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk

Medverkande

Enzo Roberto
Paolos pappa

Ellen Roberto
Paolos mamma

Ian Roberto
Ian, Paolos yngre bror

Visa alla medverkande

Om filmen

Rivaliserande gäng intar Kungsträdgården i verklighetsbaserad kampanjfilm beställd av Televerket, som ville stoppa vandaliseringen av telefonkiosker. Kickboxaren Paolo Roberto,...

Visa hela texten


Relaterat

Om filmen

Rivaliserande gäng intar Kungsträdgården i verklighetsbaserad kampanjfilm beställd av Televerket, som ville stoppa vandaliseringen av telefonkiosker. Kickboxaren Paolo Roberto, Kungen av Kungsan, spelar sig själv.

"Vi plockar honom! Du lägger första sparken, jag bangar inte!" Alla som såg Stockholmsnatt 1987 kan de replikerna utantill. 17-åriga Paolo och hans entourage rånar en man vid en bankomat. De sparkar omkull honom, tar hans plånbok, drar av honom klockan och sparkar honom i ansiktet. "Kom igen, vi glider."

Så pratar de, förortsgrabbarna som spelar "förortsgrabbar" som sommaren 1985 drog igång gängbråken i Kungsträdgården i Stockholm. De slår, hoppar, sparkar och skär varandra i ansiktet, och den våldsammaste blir dyrkad. "Värsta tigern, bangar aldrig för fajt!" Enligt filmen ansåg polisen att Paolo var en av de farligaste ungdomarna i Stockholm. Här spelar han och hans familj sig själva.

Paolo uppvaktar skolkompisen Nilla, som är bra mycket smartare än han. När hon släpper guldarmbandet han gett henne i hans capuccino, går han ut och slår sönder telefonkiosker. Han krossar glaset med ett järnrör och sliter loss lurarna så att ingen kan ringa ambulansen när hans lillebror så småningom blir knivskuren. Stockholmsnatt är en kampanjfilm beställd av Televerket, som hade problem med vandalisering.

När poliserna som för hundrade gången återbördat Paolo till radhuset i Upplands Väsby går sin väg, gör lillebror Ian en italiensk gest efter dem. Pappa Enzo smackar till honom i nacken och skriker "Porca miseria, sei una vergogna per la famiglia!" till sin äldsta son, "Du är en skam för familjen. Tänk på farfar i Italien!".

Staffan Hildebrand gör en film om unga män. Rejält androgyna män. Urringade t-shirts och svällande muskler, viga sparkar och svallande hår. Ska den majestätiska Paolo ge upp sitt kungadöme och bli familjens nästa patriark? Radhuset i Upplands Väsby är en satellit till släktens by utanför Neapel – det är Paolo, lillebror, pappa och farfar filmen handlar om. Av de tio första skådespelarna i rollistan är bara två kvinnor: mamma Ellen som knappt är med och Camilla Lundéns Nilla, som har moraliska principer och hockeyfrilla.

Paolo har ruelse och renässansfrisyr. Med ansiktet inramat av sitt långa mörka änglahår vänder han tårögd blicken uppåt till tonerna av "Ensam kvar", framförd av Chris Lancelot. Man hade inte blivit förvånad om Paolo själv brustit ut i sång; hela filmen hade kunnat bli en musikvideo. Kloka Quincy (spelad av Quincy Jones III) gör musik i stället för att knäcka näsben och ger Paolo en del goda råd. I en nykter prolog berättar han om filmens bakgrund, och i en avslutande konsertscen sjunger han "Next Time it's Your Brother" i storblommig kavaj och guldbyxor. "Paolo! On the stage, man!"

Paolo Roberto fortsatte som skådespelare, med roller i filmer som Peter Lindmarks 9 millimeter (1997) och Daniel Alfredsons Flickan som lekte med elden (2009). Liam Norberg (som i den här filmens rollista heter Magnus Ellertsson) kan man se i Sökarna (Daniel Fridell och Peter Cartriers, 1995), Under ytan (Daniel Fridell, 1997) och Blodsbröder (Daniel Fridell, 2005). Han är en av manusförfattarna till den sistnämnda och har regisserat Sökarna – återkomsten (2006) tillsammans med Lena Koppel. Norberg, som avtjänat fängelsestraff för rån mot värdetransporter, har skrivit tre böcker om sitt liv och sin miljö. Paolo Roberto har erövrat tunga titlar i kickboxning och taekwondo och varit proffsboxare, programledare, krögare och tv-kock. Han har skrivit en rad böcker om mat och hälsa.
"Jag rankades som Sveriges tredje farligaste ungdom när jag var 17 år. Om jag hade sagt att jag skulle skriva kokböcker om 20 år hade jag åkt på stryk." – Paolo Roberto, DN 2014

Nina Widerberg (2018)

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Projektledare
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Stuntregi
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionssekreterare
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikproducent
Kläder
Smink
Ljudläggning
Tramp
Mixning

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Staffan Hildebrand Produktion AB (på uppdrag av)
Finansiär TeleTV Malmö-Farsta (för)
Televerket
Distributör i Sverige (35 mm) Televerket 1987
Föreningsfilmo AB 1987
Distributör i Sverige (16 mm) Föreningsfilmo AB 1987
Televerket 1987
Distributör i Sverige (inst. video) Televerket 1987
Föreningsfilmo AB 1987
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2005
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Sonet Studios AB
Övrigt bolag Lightmen AB (konsertteknik)
Dallas (konsertteknik)
Hillar Loor Film & Teaterproduktion AB (verkställande producent)

Censur / granskning

Censurnummer 126636
Datum 1988-01-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 520 meter


Censurnummer 126636
Datum 1987-02-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1300 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1300 meter
Längd i minuter 47 min


Inspelning

Stockholm Sverige 1986-07 1986-11

Visningar

Urpremiär 1987-01-23 Sergel Stockholm Sverige 47 min
Annan visning 1987-01-24 Victoria Göteborg Sverige 47 min
1987-01-25 Royal Malmö Sverige 47 min
Dvd-release 2005-09-07 Sverige

Musikstycken

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?