Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Lotta på Bråkmakargatan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1992-09-26

Om filmen

Lillasyster som visst är stor dekorerar tågfönster med prickig korv, kraschar med grannens damcykel och ställer sig i en gödselhög när det ösregnar för att växa fortare. Det...

Visa hela texten

Handling

Lotta, som snart är fem år, bor i ett hus på Bråkmakargatan tillsammans med mamma, pappa, "grisbjörnen" Bamse och syskonen Mia och Jonas.Lotta är arg för att hon anses vara för...

Visa hela handlingen

Press

Grete Havneskölds skådespelarinsats som Lotta fick recensenterna på fall. I övrigt möttes filmen med relativ skepsis. De flesta tyckte att det var en ganska tam historia.Jens...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Lillasyster som visst är stor dekorerar tågfönster med prickig korv, kraschar med grannens damcykel och ställer sig i en gödselhög när det ösregnar för att växa fortare. Det mesta av publiksuccén spelades in i Astrid Lindgrens värld.

– Det är ju ändå rätt fantastiskt att det är en film, eller två filmer, som bygger på en liten skitunge som är jättearg.
Och att skitungen är en flicka. I dokumentären Tillbaka till Bråkmakargatan, om inspelningen av Lotta på Bråkmakargatan och Lotta 2: Lotta flyttar hemifrån (1993) pratar regissören Johanna Hald om hur ovanligt det är att kvinnors ilska, eller flickors, får utrymme när man gör film.

Den spinkiga linblonda Lotta gör munnen till ett streck och anfaller alla som inte håller med om att hon är stor. Om Pippi Långstrump är subversiv så är hennes avlägsna släkting mest förbannad. Den lilla rasande individualistens utgångspunkt verkar vara att alla utom pappa och grannen tant Berg är idioter.

Lotta marscherar omkring med en grisbjörn under armen och muttrar att han är den enda som lyssnar. Hon förföljer sina syskon, som lojalt leker med henne så att deras konstant leende mamma kan ha middagen klar när PAAAPPA kommer hem och gör allt så roligt. Familjens hem, kläder och rekvisita är konsekvent färgkodade i lingonrött, och i idyllen ingår en änglalik granntant med en söt liten hund och mormor och morfar på bondgården i Dingtuna.

– Fjorton smörgåsar, tjugo våfflor, tre barn och en arg liten fru, trallar pappa när de kör iväg i den öppna folkabubblan. Han har låtit familjen stå och vänta med matkorgar och picknickfiltar, men när han börjar sjunga med barnen sitter den lilla fruns leende där igen. Hon har ingen rolig roll, varken som skådespelerska eller som mamma. Undulaterna ska ha mat, pelargonerna vattnas, fiskbullarna värmas och så ska hon klippa gräsmattan med handgräsklipparen medan hennes man sitter vid pianot. När sonen håller på att drunkna står hon på land och vrider sina händer medan hennes man hoppar i. När Lotta på väg till Dingtuna trycker fast korvskivorna från sin smörgås på tågfönstret för att de fastnar bättre än köttbullarna blir hon upprörd, men annars lägger hon mest huvudet på sned med en liten suck. – Men Loootta. 

När Lotta fyller år får hon en röd handväska, en röd gunga och Elsa Beskows "Putte i blåbärsskogen" (den med de röda lingonflickorna) men ingen cykel. Usel födelsedag, tills pappa efter en incident kommer hem med en lagom stor cykel. Röd.

Under inspelningen gjordes också en tv-serie om Lotta. Filmen består av en räcka stillsamma episoder (till och med baddramat går lugnt till), men cykelfärden är rafflande. Actionsekvensen slutar med att en team-medlem kastar Grete över en häck.

– I efterhand så tänker jag på vad konstigt jag hoppar. Så där flyger man inte. Först så flyger jag liksom framåt med sen plötsligt så flyger jag med benen före, men det var bara för att jag inte vågade hoppa med huvudet före. Jag kommer ihåg att de sa det till mig, att försök hoppa med huvudet före. Men jag gjorde inte det, det gick inte.

Grete Havnesköld borde ha fått en guldbagge. Och den som hittade henne.

Filmens höjdpunkt är scenen där den femåriga kolerikern bestämt sig för att visa att hon minsann kan cykla och ska få ut en 28-tums damcykel ur ett trädgårdsskjul. Hon sliter som ett djur för att få den på rätt köl, och vägrar ge upp. Det är som något ur en Tati-film, och det tar aldrig slut. Regissören Johanna Hald klarade inte att bryta och tagningen blev fyra minuter lång. Det mesta fick klippas bort, men det som är kvar är fulländat.

Lotta på Bråkmakargatan blev en stor succé med 400 000 biobesökare i Sverige. Johanna Hald gjorde två filmer till om hjältinnan; Lotta 2: Lotta flyttar hemifrån (1993) och den korta Barnen på Bråkmakargatan (videorelease 1996, med Olle Hellboms Emil och det stora tabberaset i Katthult). 

Nina Widerberg 2019

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Sveriges Television AB Kanal 1
Astrid Lindgrens Värld
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1992
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2019
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2006
SF Home Entertainment 2007
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Sonet Studios AB
Övrigt bolag Animagica Film & Video AB (texter)

Handling

Lotta, som snart är fem år, bor i ett hus på Bråkmakargatan tillsammans med mamma, pappa, "grisbjörnen" Bamse och syskonen Mia och Jonas.

Lotta är arg för att hon anses vara för liten för att göra allt det roliga som de lite äldre syskonen Mia och Jonas får göra. När vi träffar Lotta är hon förkyld och sur för att hon inte får följa med till torget och köpa karameller. Hon trotsar sin mamma och beger sig i alla fall ut i hällregnet. Som straff får hon tillbringa dagen på sitt rum.

I Lottas grannhus bor den snälla tant Berg med sin hund Skotty. Barnen brukar ibland gå över till tant Berg, och har de tur bjuder hon då på våfflor. Tant Berg brukar visa Lotta en massa fina saker som hon har i sin sekretär.

En dag ska familjen åka på utflykt och bilen packas full med matsäckskorgar och annat som måste finnas med på en utflykt. De stannar vid en liten sjö där de bland annat metar och ger sig ut på upptäcktsfärder. Allt är frid och fröjd tills Jonas ramlar i vattnet och pappa är tvungen att hoppa i vattnet för att rädda honom, men allting går bra, förutom att deras kläder blir genomblöta. När de ska åka hem har Lottas Bamse försvunnit, men de hittar honom till slut på en äng och de kan återvända hem.

Nu ska Lotta fylla fem år och mest av allt önskar hon sig en cykel. Mamma och pappa har däremot bestämt att hon får klara sig med sin trehjuling ett år till. På födelsedagens morgon uppvaktas Lotta av familjen med tårta och presenter på sängen. Lotta får en gunga, en röd väska och en bok i present. Av tant Berg får hon ett fint armband. Hon är ändå lite besviken över att hon inte fått någon cykel, så när tant Berg sover middag lånar Lotta hennes cykel som är alldeles för stor för Lotta. Hon släpar cykeln med mycket möda ut ur en redskapsbod och uppför en backe. Nu ska det cyklas, tänker Lotta och sätter sig på cykeln som börjar rulla utför i full fart. Lotta kan inte bromsa så det går inte bättre än att hon far med full fart in i fru Bergs rosenbuske.

Efter att ha plåstrats om av fru Berg är nu Lotta väldigt arg och till på köpet har hon tappat sitt nya fina armband. Ilsken traskar hon hem till sig. Då kommer pappa hem från arbetet och med sig har han en liten röd cykel i present till Lotta. Hon blir överlycklig. Och Lotta får även tillbaka sitt armband som tant Berg hittat i rosenbusken.

Mamma och barnen tar en dag tåget till mormor och morfar som bor på en bondgård på landet där det finns en massa djur. Lotta blir återigen sur för att hon inte får göra saker som de lite äldre Mia och Jonas får göra. Hon vill växa och bli större och ställer sig därför i gödselstacken i hällande regn - för morfar har lärt henne att gödsel och regn gör att det växer på åkrarna.

Lotta tycker att allting nu är lite jobbigt och till på köpet serveras det strömming till middag. Hon bestämmer sig därför för att åka hem till pappa. När hon packat väskan och tagit på sig hatten och börjat traska iväg ångrar hon sig; det skulle bli bra ensamt att åka själv hela vägen hem. Och precis i det ögonblicket kommer också pappa åkande i sin bil, och Lotta blir genast på bättre humör. Hela familjen är nu samlad hos morföräldrarna och allt gammalt groll är glömt.

Censur / granskning

Censurnummer 131545
Datum 1992-08-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2031 meter
Kommentar Aktlängder: 472-526-564-469 m. Aktlängder: 472, 526, 564, 469.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2031 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Grete Havneskölds skådespelarinsats som Lotta fick recensenterna på fall. I övrigt möttes filmen med relativ skepsis. De flesta tyckte att det var en ganska tam historia.

Jens Peterson, AB: "I böckerna håller läsaren med Lotta. Men filmen är på de vuxnas sida. Kaxiga Lotta förvandlas till en sur tjej som gör tokiga saker. Pappan, Claes Malmberg, ler åt hennes humör. Mamman, Beatrice Järås, lägger huvudet på sned.

Grete Havnesköld är en kavat unge i huvudrollen, och de små historierna berättas säkert av debuterande långfilmsregissören Johanna Hald. Hon försöker dramatisera de händelsefattiga intrigerna - Lottas uppstoppade gris kommer bort en stund! - med roliga bilder, förstoringsglas etc.

Men helheten fungerar sämre, och slutet är lika välplanerat som ett strömavbrott."

Sven E Olsson, Arbetet: "Boken är ju redan gestaltad i bilder, som ibland nått så långt in i texterna att de två tycks samskapade.

Johanna Halds film kommer, mycket riktigt, aldrig så långt. Hennes bilder är lite tafatt och primitivt illustrerade - och ofta märkligt grådystra. Den händelsefattiga historien sönderfaller i tunna snuttscener ¿ i karamellbutiken, familjeutflykt som ändar i ofrivilliga bad, lite bus hos tant Berg - därför att regissören misslyckats med att göra Lottas perspektiv till sitt. Och detta trots att Grete Havnesköld ger en aktnings- och sevärd karskhet åt själva titelfiguren. (-)

Jag tycker det här känns som en rätt trist slutpunkt på Astrid Lindgren-filmatiseringarna.

Men expertpanelen håller inte med. Ingrid tycker den är ganska bra, och Kalle hävdar att den är riktigt bra. Så det så."

Hanserik Hjertén; DN: "Det finns något dockhemsaktigt i denna pyntade och färgglada Vimmerbyvärld, där alla vuxna är mönster av godhet och välvilja och morfars bondgård verkar hämtad ur ett allmogenummer av Svenska Hem.

Sturiga Lotta är en välgörande kontrast. Hos henne finns det humoristiska saltet bevarat, och Grete Havnesköld är ett fynd i rollen. Men det skulle inte skadat om Johanna Hald skruvat ner gulligheten hos de vuxna och sett dem med lite mer ironi.

Då hade hon blivit en riktig bundsförvant till den lilla rebellen på Bråkmakargatan!"

Bernt Eklund, Expr: "Johanna Halds presentation av Lotta bryter inte mot några traditioner. Bråkmakargatan är en lika idyllisk barnvärld som någonsin Bullerbyn. Solen skiner över pastellfärgade hus, granntanten - hon som blir glad två gånger när hon får besök, först när man kommer och sedan när man går - är den personifierade vänligheten. Och mamma styr med fast och varsam hand medan pappa är snäll och slarvig.

Den som skiljer sig är Lotta. Hon är arg.

Lilla Grete Havnesköld, 5, personifierar henne högst övertygande. (-)

Lottas ålder gör att äventyren är små till formatet. Det innebär att Bråkmakargatan egentligen är en tämligen stillsam värld, kanske till och med stillsammare än vad lite större barn önskar sig."

Anders Hansson, GP: "Ett fint drag hos Johanna Halds film är också att den gjorts så uttalat ur barnets perspektiv. Det stärker möjligheten till identifikation och igenkännande. (-)

Grete Havnesköld klarar att både agera och prata framför kameran, med huvudet lagom på sned när det krävs, som en rutinerad skådespelare. Och det illmariga stampet med foten över omgivningens oförstånd är på pricken.

På så vis kan också de vuxna aktörerna (Claes Malmberg, Beatrice Järås och Margreth Weivers) lämna eventuella övertydligheter därhän och vara som vanliga människor. Det är ytterligare ett plus, i en historia som annars inte direkt är renons på rara leenden. Men det gullegulliga tillåts ändå inte ta över."

Annika Gustafsson, SDS: "En charmfull liten bagatell - så sammanfattar man rättvisast Johanna Halds filmatisering av Astrid Lindgrens Lotta på Bråkmakargatan. (-)

Johanna Hald låter på ett sympatiskt vis vardagsbilderna tala. Hon har inte skruvat upp dramatiken och humorn på det sätt vi kan se i den aktuella TV-reprisen av Emil i Lönneberga. Resultatet visar sig ha både för och nackdelar. Det positiva är att den unga publiken lättare kan identifiera sig när komiken inte blir alltför uppförstorad. Samtidigt riskerar berättelsen att bli lite jämntjock utan de där nödvändiga höjdpunkterna. Så mycket temperament finns det tyvärr inte i filmen trots lilla Grete Havneskölds fina insats som den bångstyriga Lotta, flickungen med de egentligen mycket sunda reaktionerna och åsikterna."

Jeanette Gentele, SvD: "Det finns en stark regitradition oavsett regissör när det gäller Astrid Lindgren-filmerna - lugnt berättartempo, sköna naturbilder och barn som är sig själva i rollerna. Den traditionen följer Johanna Hald till fullo men hon har också lyckats lägga till något eget. I stället för att följa boken med samma titel som filmen har hon valt att plocka ihop en egen historia med valda delar ur de olika böckerna om Lotta och hennes syskon. (-)

Varför är Lotta så arg när allt är så oerhört välordnat runt omkring henne? Det är frågan. Någon riktig förklaring gives icke. Vreden börjar relativt milt som syskonavundsjuka men når på slutet rent existentiella höjder när Lotta - härmande ett sädesstrå - med fötterna i gödselstacken och huvudet i hällregnet skriker att hon vill växa och bli stor.

Det är faktiskt rena slumpen som hindrar henne från att lämna sin familj för gott på slutet. Kanske är det tvärtom så att hon inte alls vill bli vuxen och anpassa sig till den kvävande konventionella vuxenvärlden utan just gå sin egen väg?

Johanna Hald har lyckats med konststycket att föra in något oväntat och oroande i en berättelse som kunde ha blivit enbart sockersöt. Att så sker beror naturligtvis sist och slutligen på Grete Havnesköld som spelar Lotta. En fantastisk liten flicka som klarar hela registret från glad finurlighet till hjärtskärande allvar."

Kommentar Svensk filmografi

Lotta på Bråkmakargatan är baserad på Astrid Lindgrens fem böcker om Lotta och hennes familj på Bråkmakargatan, som kom ut mellan 1958 och 1990.

Lotta på Bråkmakargatan var budgeterad till 15 Mkr.

Johanna Hald (f 1945) långfilmsdebuterade med Lotta på Bråkmakargatan. Hon hade tidigare bl a arbetat som stillbildsfotograf, dokumentärfilmare och även gjort kortfilmen Det nya äktenskapet. Under flera år arbetade hon tillsammans med Kay Pollak, först med en serie barnporträtt för TV, därefter med långfilmen Älska mej (1986/3). Johanna har även skrivit manus till flera episoder av TV-serierna Varuhuset och Det var då, samt samarbetat med regissören Colin Nutley om manuset till BlackJack (1990/21). Hon skrev också manus till flera av kortfilmerna i SFs barnprojekt "SF för barn" och regisserade själv två av dem, Hoppa högst och Pelle flyttar till Komfusenbo, båda baserade på berättelser av Astrid Lindgren. Hon regisserade även uppföljaren till Lotta på Bråkmakargatan, Lotta 2 - Lotta flyttar hemifrån (1993/20).

Lotta på Bråkmakargatan lanserades som Svensk Filmindustris sista stora filmatisering av en Astrid Lindgren-historia. Men redan 1993 gick uppföljaren, Lotta 2 - Lotta flyttar hemifrån i regi av Johanna Hald, upp på de svenska biodukarna.

Filmen är inspelad i "Astrid Lindgrens Värld" i Vimmerby.

Ursprungligen var tanken att Lotta på Bråkmakargatan skulle bli en TV-serie bestående av sex avslutade 25-minutersavsnitt. Men projektet växte till att även innefatta en biografversion, där tre av dessa avsnitt klipptes samman till en 74 minuters långfilm.

Vid den 11e internationella festivalen för ungdomsfilm i Laon, Frankrike, fick filmen juryns hederspris.

Ingmar Bergman uppmärksammades i pressen våren 1984 (Expr 12.4.1984/16.4.1984 och SvD 13.4.1984) med anledning av att han meddelade att han hade en dröm om att få göra film på hans "favorit" bland Astrid Lindgrens berättelser, Lotta på Bråkmakargatan.

Förlaga

Originaltitel Lotta på Bråkmakargatan (Roman)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

Astrid Lindgrens Värld Vimmerby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1992-09-26 Aveny Göteborg Sverige 74 min
1992-09-26 Downtown Göteborg Sverige 74 min
1992-09-26 Downtown Malmö Sverige 74 min
1992-09-26 Filmstaden Stockholm Sverige 74 min
1992-09-26 Riviera Stockholm Sverige 74 min (samt ytterligare 7 platser)
TV-visning 1995-12-31 Kanal 1 Sverige 71 min
2007-04-06 TV4 Sverige 71 min
2007-12-29 TV4 Sverige 71 min
Dvd-release 2006-11-01 Sverige 71 min
2007-11-05 Sverige 71 min
TV-visning 2010-06-25 TV4 Sverige 71 min
2018-12-27 TV4 Sverige
2018-12-27 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ajöss, min far, ajöss, min mor


Originaltitel Byssan lull
Textförfattare Evert Taube (1919)
Arrangör Evert Taube (musikbearbetning 1919)


Originaltitel Vad är det för en dag
Kompositör Lotten Strömstedt
Textförfattare Lotten Strömstedt


Originaltitel Livet i Finnskogarna
Textförfattare Svarta Masken (1913)
Arrangör Carl Jularbo (1913)
Herman Gellin (1913)


Originaltitel Öppna ditt fönster
Kompositör Sune Waldimir (1944)
Textförfattare Börje Larsson (1944)


Originaltitel En afton vid Mjörn
Kompositör Karl Severin (1952)
Textförfattare Fritz Gustaf (1952)


Originaltitel A Hupfata


Originaltitel Nu ska vi opp, opp, opp
Kompositör Jules Sylvain (1937)
Textförfattare Gösta Stevens (1937)


Originaltitel Månsken över Ångermanälven
Kompositör Karl Grönstedt (1950)


Originaltitel Nu ska vi vara snälla
Kompositör Jules Sylvain (1936)
Textförfattare Karl Gerhard (1936)


Originaltitel Konvaljens avsked
Kompositör Otto Lindwall (1904)
Textförfattare David Lindwall (1904)


Utmärkelser

Festivalpris Laon 1993 (juryns specialpris)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2031


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2031


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2031


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Astrid Lindgrens LOTTA PÅ BRÅKMAKARGATAN
Tryckeri Litografia Offset
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Astrid Lindgrens LOTTA PÅ BRÅKMAKARGATAN
Tryckeri Litografia Offset
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Astrid Lindgrens LOTTA PÅ BRÅKMAKARGATAN


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Astrid Lindgrens LOTTA PÅ BRÅKMAKARGATAN


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel A clever little girl like Lotta. Feature film based on the books by Astrid Lindgren. Directed by Johanna Hald.
Omfång 75 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Långfilmsversion. Barnen på Bråkmakargatan. En film av Johanna Hald efter en berättelse av Astrid Lindgren.
Omfång 64 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 7
Färg papper 7
Bakombild papper 1
Album Nej


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?