Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Werther
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1990-02-02

Medverkande

Gert Fylking
Lessing

Ulrika Hansson
Lotta / Lotte

Peter Kneip
Walther

Ellen Lamm
Emilia

Jon Mellqvist
Ossian

Tomas Norström
Max Karlsson

Visa alla medverkande

Handling

Regissören Max är sedan flera år i färd med att göra en filmatisering av Goethes "Werthers lidande". Han har svåra personliga problem, bland annat med hustrun Martha, som han absolut inte...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var mycket positiva till filmen.Johan Croneman, Nöjesguiden: "Först kommer musiken - i ett långt anslag - och efter det lyckade ackordet verkar det helt enkelt som om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsassistent
Fotoassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikinspelning
Rekvisita
Kläder
Sömmerska
Smink
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Gert Fylking Lessing
Ulrika Hansson Lotta / Lotte
Peter Kneip Walther
Ellen Lamm Emilia
Jon Mellqvist Ossian
Tomas Norström Max Karlsson
Peter Sjöquist Viktor / Werther
Lena Strömdahl Martha
Göran Thorell Wilhelm / Albert
Pernilla Glaser övrig medverkande
Nina Holst Ahlbom övrig medverkande
My Liljander övrig medverkande
Irma Schultz övrig medverkande
Sophie Tolstoy övrig medverkande

Bolag

Produktionsbolag Meyerateljéerna
Alexandersson & De Geer Bildproduktion HB (Meyer-ateljéerna) (i samarbete med)
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1990
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Folkets Bio AB 1996
Distributör i Sverige (köpvideo) Folkets Bio AB 1996
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Laboratorium FilmTeknik AB
Förtext Animagica Film & Video AB

Handling

Regissören Max är sedan flera år i färd med att göra en filmatisering av Goethes "Werthers lidande". Han har svåra personliga problem, bland annat med hustrun Martha, som han absolut inte vill ge en roll i filmen, och barnen Emilia och Ossian, som är besvikna på sin ständigt frånvarande pappa. Dessutom har han problem med att finna den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Lotte. Den unge Werthers grubblerier i boken får en parallell i Max diskussioner med sig själv och personer i hans omgivning.

Producenten Lessing är noga med att tala om att Max film är en kalkylerad förlust och försöker få in flickor som gjort honom speciella tjänster i rollerna. Men någonstans ömmar han ändå för den kulturella filmen och drar sig inte för att hyra en helikopter och ta lite snygga bilder när han vill ha mer "production value".

En dag kommer dottern Emilia på besök under en av de tröstlösa provfilmningarna för Lottes roll. Med sig har hon kompisen Lotta. Max blir begeistrad, äntligen har han funnit sin kvinnliga huvudroll. Lotta är inte särskilt intresserad, men hon låter sig övertalas och inspelningen kan börja. Under repetitionerna stegras Max intresse för flickan och hon blir en del också i hans privata Werther-problematik.

Den manlige huvudrollsinnehavaren är nervöst känslig och har till en början svårt att hantera den orutinerade Lotta. Men snart ändrar han sig och de två blir passionerat förälskade i varandra, något som väcker Max stora svartsjuka. Han avskedar Viktor/Werther och denne lämnar filminspelningen tillsammans med Lotta. När dessutom Max egna familjeproblem accelererar till definitiv separation ser han ingen annan möjlighet än att göra som Werther, nämligen skjuta sig.

Censur / granskning

Censurnummer 128986
Datum 1990-02-01
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2520 meter
Kommentar Aktlängder: 497-463-495-517-548 = 2520 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2520 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var mycket positiva till filmen.

Johan Croneman, Nöjesguiden: "Först kommer musiken - i ett långt anslag - och efter det lyckade ackordet verkar det helt enkelt som om inget kan gå galet. Och gör det inte heller. Werther är en liten lysande historia, här finns material för ett lagom långt samtal, här finns humor, dubbla och tredubbla bottnar, visioner och en stor portion distans och självironi.

Filmens huvudperson, regissören Max Karlsson - eller om det är Tomas Norström...? - för tveklöst tankarna till amerikanske Woody Allen. Här finns något i både format och ton som påminner om Allen och hans tvekan inför livets gåtor.

Det år begåvat."

Sven E Olsson, Arbetet: "Werther är det överlägset bästa som hittills kommit fram ur Meyer-ateljéerna.

Det är inte bara därför att Goethe och den samtida samtalspartnern Eckermann satt sina fina spår i manuset, utan än mer i filmens alla övriga detaljer. (-)

Werther bjuder på flera nivåer in till frontalsmällen mellan det romantiskt överspända och svensk trivialvardag.

Det är en söt och drabbande, läckerkantad och spirituellt giftig smällkaramell till film."

Bengt Ohlsson, DN: "Säga vad man vill om unge Werther, men han skulle aldrig vingla fram till en tjej på Ritz och fråga vilket tecken hon är född i.

Att flytta Goethes närstudie av den hjärtslitande passionen till en samtid där kärleken mest blivit krogragg och slickteknik vittnar om en djärvhet som känns befriande.

Det är helt enkelt kul att se Werther storma in på biodukar som på sistone ockuperats av Valmont och Farliga förbindelser och allt vad de heter: perukfilmer som skildrar en passion i en frostnupen, cynisk skepnad som kittlar litet lagom depraverat när man lessnat på gummidräkterna."

Sven Malm, SvD: "Skall det bli obegripligt eller kul? frågar en skådespelare i den här filmen som handlar om en synnerligen förvirrad inspelning av Goethes Den unge Werthers lidanden.

Som en kortrecension skulle man kunna säga: Både-och.

Det är en sinnrik och infallsrik film som paret Alexandersson-De Geer kokat ihop på en synnerligen smal spik. (-)

Men det finns ändå mycket att tycka om i den här filmen. Inte minst Tomas Norströms gestaltning av regissören Max, präglad av ett milt vanvett.

Originellt, smått obegripligt, javisst, men uppfriskande i sin galenskap."

Anders Hansson, GP: "Med Werther har de gjort sin mest helgjutna långfilm hittills. Att det handlar om en extrem lågbudgetsak är inget man tänker på när man ser filmen. Absolut inte. (-)

En rolig film med andra ord, ett lustmord på Goethe värt att ta del av. Ska man anmärka på något så är det att Goethe trots allt inte står för världens bästa manusunderlag. Sådär väldigt viktigt och dödsfräscht känns det inte att ta del av 1700-talslidandet modell Werther."

Annika Gustafsson, SDS: "Werther, inspirerad av Goethes "Den unge Werthers lidanden" skiljer sig på ett positivt sätt från Meyerateljéernas tidigare produktioner samtidigt som filmen definitivt bär paret Håkan Alexanderssons och Carl Johan De Geers personliga signatur. Det anarkistiska anslaget, den svarta, absurda humorn finns kvar men nyanserna har blivit fler och gestalterna är inte lika hårt stiliserade och karikerade som i exempelvis Spårvagn till havet och Res aldrig på enkel biljett. (-)

Werther säger många dräpande sanningens ord om filmkonstnärens pressade situation i ett läge där kommersiella hänsyn styr."

Kommentar Svensk filmografi

Johann Wolfgang Goethes (1749-1832) roman gavs ut första gången 1774. Det tragiska slutet med Werthers självmord utlöste en våg av liknande handlingar bland tidens ungdomar, så i nästa upplaga lade Goethe till "Sei ein Mann und folge ihm nicht nach" (Var en man och gör inte som han). Även Alexandersson/De Geer avslutar sin film med de orden.

Valet att göra en meta-film, en film om en film, kommenterade Alexandersson i DN (30.1.1990): "Det går ju inte att filmatisera "Den unge Werthers lidanden" precis som den är, det skulle bara bli korkat. (-)

Ändå skulle Werther egentligen aldrig blivit Werther utan hetat Karlsson och baserat sig på en berättelse av Sven Hemmel. Det projektet hade Alexandersson/De Geer sökt finansiering för, och också fått.

Men vid köksbordet på deras Meyer-ateljéer förändrades alltsammans.

Mat, dryck och det av Alexandersson framkastade 'vi gör inte det här, det blir inte bra, vi gör Werther i stället' gjorde att det enda av projektet Karlsson som nu återstår är just huvudpersonens efternamn.

- Så borde det vara oftare, då skulle det inte göras så många dåliga filmer, påpekar Carl Johan De Geer."

Förlaga

Inspelning

Sverige 1989 1989

Visningar

Sverigepremiär 1990-02-02 BIAN Malmö Sverige 92 min
1990-02-02 Fågel Blå Stockholm Sverige 92 min
TV-visning 1999-02-14 TV1 Sverige 92 min
Urpremiär 1990-02-02 BIAN Malmö Sverige 92 min
1990-02-02 Fågel Blå Stockholm Sverige 92 min
Videorelease 1996-10 Sverige 88 min
Annan visning 1990-11-17 Folkets Bio Stockholm Sverige 92 min (Filmens Dag)
1990-11-18 Bio Victor Stockholm Sverige 92 min (Filmens Dag)
Festivalvisning 1990-01 Göteborg Sverige 92 min (Göteborg Film Festival)

Ämnesord

DK Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2516


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2515


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel WERTHER en film av Alexandersson/DeGeer


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 34 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Färg papper 6
Bakombild papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?