Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Med Lill-Klas i kappsäcken
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1983-12-17

Medverkande

Maja Ekman
Annelie

Mårten Ekman
Nicklas

Birgitta Andersson
faster Tinne

Stefan Ekman
pappan

Helle Hertz
uppasserskan

Visa alla medverkande

Handling

Annelie och hennes lillebror Nicklas bor med mamma och pappa i en villa i Herrökna, utanför Stockholm. En dag får Annelie och Nicklas ett brev från sin vimsiga men varmhjärtade faster...

Visa hela handlingen

Press

De flesta recensenterna var välvilligt inställda till filmen vid premiären lagom till jul, men reservationerna var många. Eva af Geijerstam, DN: "Ulf Andrées regi är mer hederligt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Maja Ekman Annelie
Mårten Ekman Nicklas
Birgitta Andersson faster Tinne
Viveca Dahlén mamman
Stefan Ekman pappan
Helle Hertz uppasserskan
Per Pallesen stadsbudet
Ole Thestrup portiern
Poul Bundgaard utroparen
Wallis Grahn konduktören
Lars Knutzon en hotellgäst
Gotha Andersen en arg herre
Benny Berdino hästskötaren
Charlie Elvegård stinsen
Rolf Björkholm en stationskarl
Gunnar Schyman SJ-mannen
Kjell-Hugo Grandin flyttgubbe
Johannes Brost flyttgubbe
Ingrid Janbell flickan i sportbilen
herr Wassgren stadsbud
Solveig Cergéus en korpulent dam
Erik Wendelboe äldre herre på tåget
Lille Klas Pompiliam af Klampenborg Lill-Klas

Bolag

Produktionsbolag Sveriges Television AB (Malmö)
Sandrew Film & Teater AB
Nordisk Film A/S
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1996
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Laboratorium Johan Ankerstjerne A/S

Handling

Annelie och hennes lillebror Nicklas bor med mamma och pappa i en villa i Herrökna, utanför Stockholm. En dag får Annelie och Nicklas ett brev från sin vimsiga men varmhjärtade faster Tinne, som vill bjuda dem på en veckolång resa till Köpenhamn. I tågkupén får resenärerna sällskap av två buttra och talträngda äldre herrar. Den ene går iväg så snart tåget satt sig i rörelse. Den andre somnar strax.

Nicklas tror först att den sovande gamle mannen är död och är tvungen att se om det blir imma på en spegel han håller framför mannens öppna mun. Strax därefter vaknar mannen och tittar sig förvirrat omkring. I tron att han ska stiga av på den station som tåget just anländer till hjälper Nicklas honom av tillsammans med några väskor. När tåget åter sätter sig i rörelse kommer den andre mannen tillbaka. Då förstår barnen att det är hans väskor Nicklas just lämnat på stationen. Förskräckt låser Nicklas in sig på toaletten, och inte förrän tåget är på Hovedbanegården i Köpenhamn lyckas Annelie övertala honom att komma ut igen. Vid det laget har mannen redan gått av tåget.

Ressällskapet bokar in sig på Hotel Cosmopolite. Barnen får ett eget rum. Nästa dag åker de till djurparken, Zoologisk Have. Annelie och Nicklas får pengar av faster Tinne och beger sig iväg på egen hand. Under rundvandringen upptäcker de att djurparken två dagar senare ska ha en dragning i ett stort lotteri och de köper en lott i förhoppningen om att vinna en ponny. På kvällen och följande dag, då de går runt på muséet Glyptoteket, planerar barnen hur de ska förmå faster Tinne att ta dem till Zoologisk Have när dragningen är, utan att tala om varför de vill dit. Annelie låtsas gå i sömnen medan hon sluddrar om att gå på Zoo, men hittar inte faster Tinnes rum utan går in hos en annan hotellgäst. Hon blir dock sedd av uppasserskan, som berättar det hela för fastern.

Annelie och Nicklas kommer givetvis tillbaka till Zoologisk Have och lyckas parkera faster Tinne på en parkbänk i tid för att att smita iväg till dragningen. Under den utdragna och ceremoniella lotteridragningen börjar Nicklas förtvivla och tror att det är arrangerat för att ingen ska kunna vinna något. Men barnen vinner faktiskt sin ponny. Och medan Annelie går för att hämta vinsten låtsas Nicklas att hon är försvunnen.

Annelie hittar sin ponny. Han är av shetlandsras och heter Lill-Klas. När hon diskret försöker leda ut honom från djurparken blir hon överfallen av danska pressfotografer. För att undgå att bli igenkänd av faster Tinne i morgondagens tidningar gör hon fula grimaser åt kamerorna. Under tiden har Nicklas återvänt till hotellet med fastern och försöker med olika medel att uppehålla henne så att Annelie kan smuggla in ponnyn på hotellrummet. Men det är inte lätt att gömma en häst i ett hotellrum och snart börjar en katt och råtta-lek med både personalen och faster Tinne.

Barnens största problem är hur de ska kunna smuggla med sig Lill-Klas tillbaka till Herrökna. Lösningen blir att gömma honom i fasterns stora koffert. Allt går bra på tågresan hem trots de märkliga ljuden från kofferten, men när Annelie tar ut Lill-Klas ur kofferten och binder honom på bakersta vagnens utsiktsplats upptäcks han då tåget stannar på en liten station några mil utanför Stockholm. Stationspersonalen lyfter ner hästen och binder den vid en stolpe. Just som tåget åter rullar vidare hoppar Nicklas av med sin packning.

Under förespegling av att vilja hjälpa till genom att leda hästen till en hage på andra sidan järnvägen, får Nicklas med sig Lill-Klas och fortsätter till fots mot Stockholm. Under tiden försöker Annelie att lugna faster Tinne, som blir alltmer uppjagad över Nicklas försvinnande. På Stockholms Central leder Annelie sin faster till cafeterian, där de oroligt väntar på kommande tåg. För att stilla sin oro lånar faster Tinne en stickning av en äldre kvinna vid bordet intill.

Nicklas har nu - i ett obevakat ögonblick - smitit in i en flyttbil som är på väg mot Stockholm. Efter en stund börjar han fantisera om att flyttkarlarna i själva verket är ponnynappare och börjar därför skrika på hjälp. Hans rop hörs av en kvinnlig sportbilsförare som länge kör bredvid flyttbilen för att få den att stanna; de inte alltför intelligenta flyttkarlarna tror emellertid att hon försöker flirta. Till slut stannar ekipaget och Nicklas och Lill-Klas får lift med sportbilen till Herrökna.

Osedd gömmer Nicklas Lill-Klas i familjens garage och tar sig sedan in till Stockholms Central, där han just hinner med att ta samma tåg som Annelie och faster Tinne till Herrökna.

Tillbaka i hemmet får de tre ett varmt välkomnande av föräldrarna. Pappan, som upptäckt hästen då han ställt in bilen i garaget, går efter viss övertalning från Annelie och Nicklas med på att behålla hästen. Med Lill-Klas bakom ryggen frågar faster Tinne förvånat vad det är för en häst de pratar om och hur barnen fått tag på den, men Annelie och Nicklas bara skrattar.

Censur / granskning

Censurnummer 124457
Datum 1983-12-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2953 meter
Kommentar Aktlängder: 547-468-523-495-547-373 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2953 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta recensenterna var välvilligt inställda till filmen vid premiären lagom till jul, men reservationerna var många.

Eva af Geijerstam, DN: "Ulf Andrées regi är mer hederligt redovisande än fantasirik, inte minst när han ska ta vara på de farsartade förvecklingarna i historien. Hästen, de glada normalbarnen och Birgitta Anderssons himlande faster rör sig dock utan större hjälp av bilderna. Dock är de tillräckligt övertygande för att Med Lill-Klas i kappsäcken kan passera som trevligt tidsfördriv för de minsta. De äldre och mer bildvana barnen ställer nog högre krav på både spänning och komik. Men hästbajs på en heltäckande hotellmatta är kanske ett säkert komiskt kort i flera åldrar."

Kaj Nohrborg, SDS: "Filmen om Lill-Klas är en rolig barn- och gärna det också vuxenfilm. Lustig, luftig, charmig och lagom spännande och okomplicerad för att vi med nöje skall acceptera också ett och annat hopp över skaklarna. De omkringsittande barnen hade omåttligt kul. Lill-Klas-filmen är onekligen en glad tilldragelse, som ni bör unna er. Och gladast av alla tilldragelser är alltså de båda barnen i centrum, Maja och Mårten Ekman. Sällan eller aldrig såg man väl två ungar som så lustfyllt gav sig hän. Och så Birgitta Andersson återigen...En faster också för farbröder att trivas med och skratta åt."Hos en del recensenter övervägde dock kritiken, som mest handlade om långsamt tempo, tunn intrig, brist på logik och fantasilös regi.

Elisabeth Sörenson, SvD: "Det är tråkigt att behöva säga det, men det har tyvärr blivit en film utan den glada galenskap som man förknippar med Gunnel Linde. Och utan den blir det tyvärr 'bara' en historia om de förutsägbara problemen med att i största hemlighet hysa en liten häst på ett lyxhotell i Köpenhamn och sedan frakta honom till en villa någonstans i Sverige. Det är som om dessa bekymmer - som i och för sig måste ha varit avsevärda - tagit så mycket av regissörens krafter i anspråk att det inte blivit någonting över för det som skall leva runtomkring. Med Lill-Klas i kappsäcken har blivit en idéfattig film. Bristen på idéer ersätts med upprepningar."

I Chaplin uttryckte Sten Åke Hedström sin kritik i betydligt hårdare ordalag, och ansåg bl a att såväl Ulf Andrée som Gunnel Linde här arbetat på botten av sin förmåga. Den vassaste recensionen fanns i Variety, där signaturen Kell (alias Keith Keller) avslutade sin artikel så här:

"Television stations, finding it hard to fill their afternoon kiddie spots, might wish to divide Little Klas in the Trunk [recensentens egen översättning] up in parts and show it in locally dubbed versions, but they will need audiences of the kind that still find it exhilarating that people on the screen move at all."

Kommentar Svensk filmografi

Med Lill-Klas i kappsäcken grundar sig på Gunnel Lindes (f 1924) bok (med samma titel) som utkom 1965.

Ulf Andrée (f 1939) gjorde här sin andra barnfilm för bio, efter debuten med Niklas och Figuren (1971/18). Däremellan hade han regisserat flera TV-produktioner, t ex serien Katitzi (1978) efter Katarina Taikons böcker, varit verksam som skådespelare och regissör på bl a Uppsala Stadsteater samt gjort biograffilmen Snacka går ju... (1981/13) för en vuxen publik. Med Lill-Klas i kappsäcken blev den sista film Ulf Andrée gjorde under 1980-talet. Den var redan från början planerad som både spelfilm och TV-serie, vilken visades i sex halvtimmeslånga avsnitt i Sveriges Television TV2 med start på juldagen 1985.

Massmediernas uppmärksamhet riktades främst mot de båda huvudrollsinnehavarna, tolvåriga Maja och nioårige Mårten Ekman, som representerade den ekmanska skådespelarättens fjärde generation på bioduken. De är barn till film- och TV-regissören Mikael Ekman (f 1943), yngre bror till Gösta (f 1939) och äldre bror till Stefan (f 1944), som spelar barnens far i filmen. Tidigare hade syskonen medverkat i några underhållningsprogram i TV. Även filmdebutanten - den sjuåriga shetlandsponnyn Lille Klas Pompiliam af Klampenborg - fick sin beskärda del av rampljuset. Han tränades särskilt för inspelningen av dressören Suzanne Berdino från Cirkus Arena i Köpenhamn.

Förlaga

Originaltitel Med Lill-Klas i kappsäcken (Ungdomsroman)
Författare Gunnel Linde


Inspelning

1983-04-05 1983-09
Köpenhamn Danmark
Nordisk Films ateljéer Valby Danmark
Brunna station Brunna Sverige
Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1983-12-17 Astoria Stockholm Sverige 108 min
1983-12-17 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 108 min
1983-12-17 Victoria 3 Stockholm Sverige 108 min
1983-12-17 Royal Göteborg Sverige 108 min
1983-12-17 Sandrew 1 Malmö Sverige 108 min
Urpremiär 1983-12-17 Astoria Stockholm Sverige 108 min
1983-12-17 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 108 min
1983-12-17 Victoria 3 Stockholm Sverige 108 min
1983-12-17 Royal Göteborg Sverige 108 min
1983-12-17 Sandrew 1 Malmö Sverige 108 min
Videorelease 1996-07 Sverige 104 min
Dvd-release 2008-08-27 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2944


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Gunnel Linde. Bearbetning & scenario Ulf Andrée.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 11
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?