Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sköna juveler
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-09-21

Medverkande

Johannes Brost
Harry Jansson

David Wilson
Ben Hudson

Ernst Günther
Gustav, juvelerare

Visa alla medverkande

Handling

Filmen är en sorts framtidsvision i undergångsbelysning. På kvällen på en sjabbig krog i ännu sjabbigare omgivning, där människor fryser och letar mat ur soptunnorna, sitter...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var inte nådiga inför detta försök att blanda Chandler-pastisch med agentthriller och undergångsstämning à la Blade Runner, och att dessutom förse det hela med kvinnliga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Stillbildsfoto
Passare
Rekvisita
Kläder
Maskör
Smink
Klädassistent
Mixning

Medverkande

Lena Nyman Lee
Kim Anderzon Veronika
Lars "Brasse" Brännström Oscar
Johannes Brost Harry Jansson
David Wilson Ben Hudson
Ernst Günther Gustav, juvelerare
Örjan Ramberg Jan Asp
Kent Andersson Martin Lidman, kommissarie
Janne Carlsson Larsson, barägare
Carl-Gustaf Lindstedt Boris
Margaretha Krook käringen
Leif Magnuson Nicke Grönros, låssmed
Lennart R. Svensson en man med hund
Lars Hansson Lången
Jan Arrendal Korten
Per Eggers Johan
Birgit Eggers Johans mor
Gösta Engström en kille på badet
Marvin Yxner vaktpost vid sovjetiska ambassaden
Harald Hamrell vaktpost vid sovjetiska ambassaden
Börje Nyberg vakten hos Jan Asp
Tomas Norström mannen som rånar baren
Michael Segerström predikanten
Peter Schildt bargäst
Basia Frydman
Michael Kallaanvaara

Bolag

Produktionsbolag Drakfilm AB för
AB Europa Film
Drakfilm AB
STC Finans
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Filmen är en sorts framtidsvision i undergångsbelysning. På kvällen på en sjabbig krog i ännu sjabbigare omgivning, där människor fryser och letar mat ur soptunnorna, sitter privatdeckaren Veronika och filosoferar inför bartendern om hur fort allt gått utför. Hennes kompanjon Lee kommer och berättar att en klient väntar på kontoret. Bartendern hoppas kunna få stryka ut en del av deras skuld, antecknad på en svart tavla.

Kontoret visar sig vara upp och nedvänt, och klienten (Harry) tycks vara mördad. Han piggnar dock till och ger dem i uppdrag att efterforska ett armband som blivit stulet.

Veronika lyckas spåra försäljaren av det, Gustav, en halvskum affärsidkare i smycken. Men någon har skuggat henne dit, och några män störtar in och börjar skjuta. Gustav träffas men två av dem skjuts ner av Veronika. Innan Gustav körs iväg av sjukvårdare berättar han att killen som beställde armbandet ville ha ett fack inmonterat i armbandet, med lock på. Hon får en bild på armbandet. En polis, Martin, kommer till platsen. Han och Veronika har tidigare varit gifta med varandra.

Också Lee är skuggad. Hon i sin tur skuggar Harry som träffar en man, Boris, som lovat att överlämna en filmrulle. Lee följer efter Boris till sovjetiska ambassaden. Dagen därpå övningsskjuter Lee och Veronika på en ödetomt. Lee törs inte titta men träffar ändå tomflaskorna.

Veronika har skuggat Harry till hans arbetsplats, en elektronisk industri. När han lämnar den bluffar hon sig in och träffar chefen, Jan Asp. Denne försöker förföra henne utan att lyckas. Samtidigt träffar Lee Gustav på sjukhuset och får veta att han har ett likadant armband. Hon går för att hämta det. Utanför väntar en "skugga" på henne med pistol, men Lee lyckas undkomma.

Senare blir Veronika och Lee jagade av en bil, men den är ¿preparerad¿ och via en radiosändare styrs den av vägen. De träffar ficktjuven Oskar i en kyrka och han får i uppdrag att luska rätt på armbandstjuven. De skuggar Jan Asp till ett badhus där de iklädda badlakan försöker se ut som män. Asp träffar en man som pratar amerikanska (Mr Hudson) och berättar att armbandet är försvunnet. Lee och Veronika får senare motta varningar av Mr Hudson.

De tar sig in på Asps kontor, och medan de är där kommer Harry och fotograferar hemliga papper. Asp överraskar honom och antyder att Harry spionerar för ryssarna. Denne drar sin pistol men blir nedskjuten. Veronika och Lee rymmer, jagade av Asp, men undkommer.

De ringer kommissarien och ber honom kolla Asps kontor. De ska söka upp Nicke Låssmed och störtar ut ur lägenheten lagom för att slå dörren i ansiktet på Jan Asps "gorilla". De undkommer igen. Armbandet hittar de hos Nicke Låssmed. Asp och Mr Hudson skjuter sig in och dödar Nicke.

Veronika och Lee kollar bilderna på minifilmen de hittar i armbandet men begriper ingenting; kanske har det något med raketer att göra. De möter kommissarien på baren och han får bilderna i ett kuvert. De ska äta en festmåltid. Asp och Mr Hudson kommer dit och vill göra affär. De erbjuder 5.000 - men får det falska armbandet. När de upptäckt detta och återvänder har Boris blandat sig i det hela. Polis anländer också. Skottlossning utbryter, och Lee skjuter Mr Hudson fast hon blundar. Av de 5.000 kronorna återstår sedan 13,80 när skulder plus all skadegörelse betalts.

Censur / granskning

Censurnummer 124949
Datum 1984-09-06
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2505 meter
Kommentar Aktlängder: 542-592-583-541-247 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2505 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var inte nådiga inför detta försök att blanda Chandler-pastisch med agentthriller och undergångsstämning à la Blade Runner, och att dessutom förse det hela med kvinnliga förtecken.

Jurgen Schildt, AB: "[Hans Ivebergs] film utspelas i ett rosafärgat framtidstöcken, i en kulissvärld som förefaller hoptimrad av kasserade sockerlådor. Den vill, förmodar jag, vara roande. Den försöker också, på sitt makabert taffliga vis, vara spännande. Den är ingetdera. Halvvägs mellan thrillern och lustspelet singlar den som ett torkat höstlöv mot marken."

Mårten Blomkvist, DN: "Skådespelarna säger sina repliker rätt ut i luften, tydligen utan att förstå meningen med dem. Dialogerna förvandlas till trevande, parallella monologer, där aktörerna tycks stå och vänta på att någon ska förklara för dem vad de håller på med.

Allting sägs och görs lite skruvat och halvt på skämt, eftersom ingen någonsin är riktigt säker på vad som är menat som ett skämt och vad som är allvarligt menat.

Vilket förstås säger en del om kvaliteten på de skämt som faktiskt finns.

Men den hemska sanningen är nog att ingenting är menat på något särskilt sätt alls i Sköna juveler."

Mats Olsson, Expr: "Problemet är här att Iveberg velat göra mer än 'bara' komedi. Han har velat göra en film med ett budskap, en film som spränger gränserna och är både komedi, deckare och science fiction.

Resultatet blir att Sköna juveler inte är nånting.

Den är inte komedi, för den är inte rolig.

Den är inte deckare, för den är inte spännande.

Kanske är den science fiction, ty den utspelar sig i ett framtida Sverige, ett Sverige som ser ut som New York med graffiti på väggarna, ett Sverige som ser ut som Los Angeles i filmen Blade Runner, som alltid är mörkt och snuskigt och kanske har ryssarna tagit över. I alla fall flimrar ett tredje världskrig på TV-rutorna."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Mellan några soprökar förekommer filmens enda nästan roliga replikskifte. Det är Margaretha Krook - som en motsvarighet till forna tiders benplockerskor - och Lena Nyman, som byter några ord och komiken bygger på ett missförstånd.

För övrigt är det långt mellan replikerna och än glesare är handlingen. En parodi? Jo, man anar att det var drömmen ¿ men drömmar förverkligas inte utan att man verkligen anstränger sig. I filmsammanhang behövs kanske rent av en bärande idé."

Sven E Olsson, Arbetet: "Katastrofen är total. Spänningsmomenten är borttöntade av en regi som gjort de komiska poängerna förutsägbara och actionpartierna (oavsiktligt) parodiska. (-) Lanseringen av Sköna juveler går ut på att upphöja den till en avsevärdhet, därför att den vågar låta bli den svenska ovanan att vara antingen eller. Men vem vill spilla tid och slantar på någonting som är ingenting!"

Kommentar Svensk filmografi

Sköna juveler var regissören Hans Ivebergs (f 1941) tredje långfilm efter Göta Kanal eller Vem drog ur proppen? (1981/24) och Gräsänklingar (1982/16).

Inspelning

Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1984-09-21 Rio Eskilstuna Sverige 92 min
1984-09-21 Victoria Göteborg Sverige 92 min
1984-09-21 Camera Norrköping Sverige 92 min
1984-09-21 Spegeln Stockholm Sverige 92 min
1984-09-21 Söderbio Stockholm Sverige 92 min
TV-visning 1995-08-11 Kanal 1 Sverige 88 min
1998-07-29 SVT1 Sverige 88 min
2002-07-15 TV4 Sverige 88 min
2004-08-01 TV4 Sverige 88 min
2004-09-26 TV4 Sverige 88 min
Urpremiär 1984-09-21 Rio Eskilstuna Sverige 92 min
1984-09-21 Victoria Göteborg Sverige 92 min
1984-09-21 Camera Norrköping Sverige 92 min
1984-09-21 Spegeln Stockholm Sverige 92 min
1984-09-21 Söderbio Stockholm Sverige 92 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Upp med händerna! (Fd. Gatan är vårt hem) Version 4. Maj -83. Hans Iveberg.
Omfång 119 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sköna juveler. Version 5. Sept -83. Hans Iveberg.
Omfång 144 s. (1 s.)
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sköna juveler. Version 6. Jan 84. Hans Iveberg.
Omfång 146 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 8
Bakombild papper 2
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?