Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Freud flyttar hemifrån ...
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1991-10-18

Medverkande

Ghita Nørby
Rosha Cohen

Gunilla Röör
Angelique Cohen, kallas Freud

Palle Granditsky
Ruben Cohen, antikhandlare

Visa alla medverkande

Om filmen

"SCHUHE!" Den judiska matriarken Ghita Nörby, som fått cancer och lever på morfin, ligger i sjuksängen och väljer klänning och skor till sin sextioårsfest....

Visa hela texten

Handling

Stockholm 1990. Angelique Cohen kallas Freud på grund av sitt ständiga psykologiserande av allt och alla. Hon är 25 år, har tandställning och bor fortfarande hemma. Den dominanta modern...

Visa hela handlingen

Press

Susanne Biers debutfilm fick ett i stort sett välvilligt mottagande av kritikerna, på något enstaka undantag när. Den vanligaste invändningen var att det ibland var svårt att uppfatta vad...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

"SCHUHE!" Den judiska matriarken Ghita Nörby, som fått cancer och lever på morfin, ligger i sjuksängen och väljer klänning och skor till sin sextioårsfest.

Gunilla Röör har tandställning, Philip Zandén har höga vita jeans, Jessica Zandén har judisk Playmobil-peruk, Palle Granditsky har kofta och Ghita Nørby har cancer.

Psykologistudenten Röör (Freud) tvingar sin mor att ringa i stället för att komma in i hennes flickrum. Storebrodern Philip Zandén (David) bor i Miami med en pojkvän som hade Kajsa Anka-dräkt när de träffades. Storasystern Jessica Zandén (Deborah) är gift med en ortodox jude och spydde i grannens taxfree-påse på planet från Tel Aviv. Fadern Granditsky (Ruben) och hans bror skriver lappar istället för att tala med varandra. Modern Nørby (Rosha) vägra äta Deborahs kosherkorv.

Familjen, religionen och döden. Och så utseendet. Freud sliter av Deborah peruken och fräser att hennes barn ser ut som rabbiner. David visar diabilder av sin vältränade pojkvän. Rosha begriper inte hur Freud kan ha tandställning och försöker få David att köpa sig ett par "snugga buksor" på Kappahl. Hon ska ha pärlhalsbandet på sig när hon ligger på sjukhus, och blir chockerad av att Deborah köpt så fula tofflor till henne. "Det var de hasligaste tøfler jag sett i mitt liv. Ta dem bort, Deborah!" Sextioårskalaset ställer hon inte in, hur sjuk hon än är. Freud rullar hem henne med morfin för en vecka. Hon håller fram aftonklänningarna, och Rosha väljer den svarta med guldmönster. "Och så schkor." "Men mamma, du ligger på en säng." "SCHUHE!"

Den magnifika Ghita Nørby hostar upp kycklingen och dansar så kristallkronan gungar som om det inte krävde någon ansträngning alls. De andra i ensemblen är utmärkta, men Ghita Nørby är stor. Hon kan fråga om en ful blus verkligen är hennes och göra repliken till en av filmens roligaste.

Syskonen driver med Deborah, som ber på fasta tider, kallar familjen söndagsjudar och tvingar dem att fira sabbat. Hennes far drar judiska vitsar tills man vrider om armen på honom. Rosha har suttit i koncentrationsläger och yrar om tyskar. Regissören Susanne Bier växte upp i en judisk familj, och manuset är skrivet av den judiska författaren Marianne Goldman.

Freud flyttar hemifrån… var Biers första film. Det fanns recensenter som tyckte att den till sist blev väl snurrig, men nästan alla gav Bier beröm. Röör fick en Guldbagge; Nørby, Goldman och Jessica Zandén fick varsin dansk Robert och Bier och filmen fick en mängd europeiska priser. Regissören skulle göra två dansk-svenska filmer till; Pensionat Oskar och Livet är en schlager, för att sedan fortsätta i hemlandet Danmark och med tiden i USA.

Nina Widerberg (2018)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Manusbearbetning
Medproducent
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Filmkonsulent
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musiker
Musiktekniker
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Klippassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Storyboard
Grafisk design
Övrig medarbetare

Medverkande

Ghita Nørby Rosha Cohen
Gunilla Röör Angelique Cohen, kallas Freud
Palle Granditsky Ruben Cohen, antikhandlare
Philip Zandén David
Jessica Zandén Deborah
Peter Andersson Adrian
Stina Ekblad syster Linnea, sjuksköterskan
Pierre Fränckel Max, Rubens bror
Basia Frydman Vera
Nils Eklund Herman, hennes man
Peter Haber mannen på flyget
Johan Rabaeus doktor Lundgren
Peter Stormare Berra
Gunilla Larsson antikkunden
Torgny Anderberg kycklingkunden
Chatarina Larsson kvinna på festen
Sissi Kaiser kvinna på festen
Romana Apetrea kvinna på festen
Lottie Ejebrant kvinna på festen
Leif Liljeroth Simon, man på festen
Lars Lind mannen i trappan
Lars-Eric Rockström Davids pojkvän
- musiker på klubben:
Tony Ellis sångare och gitarrist
Lasse Ahlström trumslagare
Willfredo Stephenson basist
Derek Walker sångare och munspelare
Torbjörn Karlsson klaviaturspelare
- musiker på festen:
Jonas Forssell klarinettist
Semmy Lazaroff violinist
Hasse Hurtig dragspelare

Bolag

Handling

Stockholm 1990. Angelique Cohen kallas Freud på grund av sitt ständiga psykologiserande av allt och alla. Hon är 25 år, har tandställning och bor fortfarande hemma. Den dominanta modern Rosha har ett fast grepp om Freud trots att hon även förebrår dottern för hennes svårigheter att lämna föräldrahemmet. Hon behöver sin dotter, särskilt om nätterna då hon har svårt att sova, en svit efter vistelsen i koncentrationsläger under andra världskriget. Freud har i sin strävan efter självständighet vägrat Rosha tillträde till sitt rum och i stället har de två telefonkontakt när Freud är på rummet, en kompromiss som Rosha motvilligt accepterat.

Familjen Cohen består vidare av fadern Ruben, den snällare av de två bröder som båda en gång tävlade om Roshas gunst, sonen David, som flyttat till Miami och är homosexuell, samt äldre dottern Deborah, som efter vilt hippieliv nu bor i Israel med make och tre barn, och lever efter ortodoxa regler. Familjen ska samlas, det är snart Roshas 60-årsdag.

David anländer med goda nyheter. Han och hans partner Mike har en stor affär på gång i Miami. På flyget från Israel mår Deborah illa, hon är återigen gravid. Den rätt kaotiska återföreningens godmodighet tar en vändning då Rosha kallas till sjukhuset för att ta några prover. De farhågor hon haft visar sig besannade, Rosha har cancer.

Familjen reagerar på olika sätt. David och Deborah försöker hysteriskt hålla sin mor mätt och glad och Ruben börjar så smått att titta i tidningarnas kontaktannonser. Freud tar ut på stan, där hon möter Adrian på en klubb. Hon tvingar sig hem till Adrian, där hon ber honom hjälpa henne av med oskulden. Först tvekar Adrian, sedan ger han med sig, och de två reser på motorcykeltur tillsammans, för att se midnattssolen. Sextioårsfesten är uppskjuten, men bara en vecka. Det officiella skälet är översvämning i köket.

Reaktionerna fortsätter. Davids stora amerikanska affär går i stöpet. Han har därigenom misslyckats med att få föräldrarnas accept; de har aldrig godtagit hans livsföring, som han nu försökt kompensera genom att göra en bra karriär. Efter ett tafatt farväl av den nu sängbundna modern reser han besviken tillbaka till USA.

Deborah beslutar sig för att, sin tro till trots, genomföra en abort. Då hon anförtror modern sitt beslut, tas nyheten emot utan protester. Rosha råder henne till och med att ljuga för sin make, och hänvisa till missfall.

Rosha och Ruben har ett samtal. Vi har haft det bra trots allt, säger han. Rosha håller med, men tänker kanske på hur det kunde ha varit.

Freuds förhållande till Adrian fördjupas och hon tar ut sin tandställning. Då Adrian kommer för att besöka Freud är ingen hemma utom Rosha och hennes sköterska. Rosha och Adrian har ett varmt och innerligt samtal. Det var skönt att ha dig här när de andra är borta. De är så jobbiga med alla sina känslor, tycker Rosha.

Sextioårsfesten går av stapeln och Rosha är i bästa festform. Hon dansar passionerat med sin svåger Max, när hon plötsligt segnar ihop. Om natten trotsar Rosha Freuds regel att inte gå in på hennes rum. Jag har alltid älskat dig, säger Rosha till Freud. De omfamnar varandra ömt och länge. Nästa morgon är Rosha död.

Sedan Rosha hämtats sitter Ruben och Deborah i köket och förebrår varandra för vad de gjort och inte gjort mot och för Rosha. Snart hörs det skratt från köket och de två varken ser eller hör när Freud tar sina viktigaste saker och lämnar våningen. Freud flyttar hemifrån. Livet går vidare.

Censur / granskning

Censurnummer 131010
Datum 1991-10-07
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2831 meter
Kommentar Aktlängder: 550-555-526-554-646 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2831 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Susanne Biers debutfilm fick ett i stort sett välvilligt mottagande av kritikerna, på något enstaka undantag när. Den vanligaste invändningen var att det ibland var svårt att uppfatta vad som skedde och sades.

Hanserik Hjertén, DN: "Det är en innehållsrikt pladdrande och pratande film som aldrig går på djupet till utmattningens gräns men som är full av antydda sammanhang som sätter vår fantasi i rörelse.

Naturligtvis är det också en skådespelarfilm, med Gunilla Röörs egensinniga uppstickare som det främsta glädjeämnet - bedårande barnslig med sin tandställning och charmfullt dödsföraktande när hon vill bli av med sin oskuld.

Men också Ghita Nørby, Palle Granditsky samt Philip och Jessica Zandén svarar för utmärkta insatser i denna svenskjudiska familjehistoria, vars känslomässiga nivåer anas i Davids fantastiska entréreplik: 'Innan vi pratar om Auschwitz - hur mår ni?' (-)

En glad överraskning!"

Bo Ludvigsson, SvD: "Danska Susanne Biers första långfilm, som bygger på svenska Marianne Goldmans vad jag förstår mångstämmiga manus, kanske bäst kan sammanfattas i ordet intensiv. Ibland så intensiv att den så att säga löper risk att springa ifrån sig själv: snabbporträtt blir gärna lite suddiga. Men de lätt rapsodiska stänken av surrealism i mellanrummen ger samtidigt filmen dess speciella charm och värme."

Jens Peterson, AB: "Ångest och allvar, javisst. Men framför allt är Freud flyttar hemifrån en rolig film. Salta repliker viner genom luften när uppgörelser och gräl radar upp sig.

Även de minsta birollerna är välbesatta, men återigen av Typer. Peter Haber i någon minut som rökande affärsman på flyget, Johan Rabaeus som hurtigt trevlig läkare, Stina Ekblad sval sjuksköterska. Och Peter Stormare, 30 sekunder method acting som rebell och älskare.

Det handlar om en judisk familj i Stockholm, med detaljrikedom kring möbler, plagg, mat, religion. Men filmens kärna, frigörelsen från föräldrarna är densamma oavsett vilken söndagsskola man gått i. En imponerande debut av danskan Susanne Bier."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Det enda man kan beklaga är att en del repliker är svåra att höra. Dålig diktion? Dåligt ljudarbete? Meningen kan knappast vara att de ska dränkas i familjens livliga, ivriga umgängeston. (-)

[Filmen] känns med sin humor och sitt tempo, med myllret av känslor och sin tårfyllda värme mycket osvensk.

I familjen Cohen är alla personligheter och bärare av olika öden och visst kan man säga att spåren som läggs ut är väldigt många och inte alltid fullföljda. Men i stället för att mångfalden skapar ytlighet och röra, så gör den filmen smittande vital.

Jag gillar Freud flyttar hemifrån."

Annika Gustafsson, SDS: "Efter sommarens sågningar av flera svenska komedier känns det skönt att helhjärtat kunna rekommendera en ny inhemsk produktion, även om regissör, fotograf och en av huvudrollsskådespelarna, Ghita Nørby, kommer från Danmark. Visst finns det en del skönhetsfel i unga Susanne Biers långfilmsdebut, till exempel det usla ljudet i början. Det övervägande intrycket blir ändå att vi möter en talangfull filmare som söker sitt eget filmspråk och inte faller för schablonartade lösningar."

Sven E Olsson, Arbetet: "Det ska vara en komedi, tror jag, även om nu jag aldrig får anledning att dra på munnen.

Den ska vara begåvad och huvudet redigare än andra samtida svenska komedier, har jag förstått av ideliga massmediasignaler från kolleger i huvudstaden, fast jag inte fattat eller sett det begåvade. (-)

Filmen är bökig och stökig på ett sätt som förmodligen ska vara uttryck för judisk självironi. Inget ont i det, utom i öronen - och irritationen i dem blir knappast mindre av att det ofta är svårt att höra vad som sägs i allt gapet.

Detta är nämligen en film som har ont om talande bilder, men desto mera gott om scener fyllda av ord, ord, ord. Ord i sådana mängder att det skapat anspänning och ansträngdhet hos en del av aktörerna - och trängsel i ljudkanalerna. Nørbys diktion kommer, exempelvis, nästan helt bort där, vilket ofta gör både hennes gestalt och filmen obegripliga.

Någon köbildning i biokassorna blir det nog knappast, trots aviserade hyllningsrecensioner i huvudstadspressen.

Den stora publiken brukar också sakna gehör för torftigt bildsatta hörspel."

Kommentar Svensk filmografi

Filmarna, som arbetade med en ganska blygsam budget, stötte på ett problem då man för inspelningen behövde en autentisk - och stor - Östermalmsvåning, inte det enklaste att uppbringa. I sista minuten kom budet att en dam med en stor våning på Valhallavägen just avlidit, och man renoverade i rekordfart för filminspelningen.

Freud flyttar hemifrån var danskan Susanne Biers (f 1960) långfilmsdebut, med manus av svenskan Marianne Goldman (f 1951), som 1989 gjort lycka med kabarén Kaos är granne med Finkelsteins på Kulturhuset i Stockholm.

Filmen gick bra, trots att den enbart visades i stor- och studentstäderna, och fick priser i Frankrike - för bästa debut vid filmfestivalen i Angers och Grand Prix du Jury vid kvinnofilmfestivalen i Créteil - samt ett hedersomnämnande vid World Film Festival i Montréal, allt under 1992.

Ghita Nørby (f 1935), en av den danska scenens "Grand Ladies", var främst känd för den svenska publiken genom TV-serien Matador. Senare gestaltade hon centrala roller i t ex Bille Augusts Den goda viljan (1992/15) och Jan Troells Hamsun (1996/15).

I Freud flyttar hemifrån spelade syskonparet Philip och Jessica Zandén för första gången mot varandra i samma film, medan Gunilla Röör framgångsrikt gjorde sig stor omsorg att komma in i det judiska traditions- och beteendemönster hennes roll tarvade.

Gunilla Röörs tolkning av rollen som Freud belönades med en Guldbagge.

Inspelning

Stockholm Sverige 1990-09 1990-11

Visningar

Sverigepremiär 1991-10-18 Sandrew Göteborg Sverige 103 min
1991-10-18 Metropol Malmö Sverige 103 min
1991-10-18 Grand 2 Stockholm Sverige 103 min
1991-10-18 Victoria 4 Stockholm Sverige 103 min (samt ytterligare 1 plats)
TV-visning 1998-03-08 SVT1 Sverige 99 min
2004-06-05 SVT2 Sverige 99 min
Festivalvisning 2016-01-30 Capitol Göteborg Sverige
Cinemateksvisning 2014-08-30 Filmhuset Stockholm Sverige

Utmärkelser

Confédération Int. des Cinémas d'Art et d'Essai Angers 1992 (distributionspriset)
Festivalpris Angers 1992 (publikpriset)
Robert Köpenhamn 1992 Ghita Nørby (Årets kvindelige hovedrolle - bästa skådespelerska, Danmark)
Köpenhamn 1992
Köpenhamn 1992
Köpenhamn 1992 Marianne Goldman (bästa manus)
Festivalpris Montpellier 1992 (judisk filmfestival)
Créteil 1992 (juryns pris)
Robert Köpenhamn 1992 Jessica Zandén (Årets kvindelige birolle - bästa kvinnliga biroll, Danmark)
European Film Award Berlin 1992 Ghita Nørby (bästa kvinnliga biroll)
Festivalpris Valladolid 1992 Susanne Bier (bästa regidebut)
Göteborgs-Postens Nordiska Filmpris Göteborg 1992 Susanne Bier
Guldbaggenominerad Stockholm 1992 Bästa manuskript Marianne Goldman
Stockholm 1992 Bästa regi Susanne Bier
Stockholm 1992 Bästa skådespelerska Ghita Nørby
Guldbagge Stockholm 1992 Bästa skådespelerska Gunilla Röör
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1991 Gunilla Röör (roll)
Festivalpris Montreal 1991 (hedersomnämnande i debutantklassen)

Ämnesord

Judar
Nationella minoriteter, judar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2821


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2821


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2831


Typ Originalnegativ bild Huvudtext


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2831


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FREUD FLYTTAR HEMIFRÅN...
Tryckeri PrintCom AB
Affischdesign Eva Elander


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FREUD FLYTTAR HEMIFRÅN...
Tryckeri PrintCom AB
Affischdesign Eva Elander


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FREUD FLYTTAR HEMIFRÅN...
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Eva Elander


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Freud flyttar hemifrån. Råmanus. Marianne Goldman augusti -89.
Omfång 78 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Freud flyttar hemifrån. Av Marianne Goldman. 1990 05 02.
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Freud flyttar hemifrån. Version 2 av Marianne Goldman. 1990.
Omfång 189 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Freud flyttar hemifrån. Version 2. Av Marianne Goldman.
Omfång 189 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Freud flyttar hemifrån. Dialoglista. 910813.
Omfång 64 s. + 5 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Freud. English version (subtitles).
Omfång 31 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 5
Färg papper 9
Bakombild papper 1
Dia 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 104 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?