Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gröna gubbar från Y.R.
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-03-26

Medverkande

Keijo Salmela
YR-ving

Annikka Nuora
YR-vaken

Roland Janson
Finkelstein

Carl Billquist
Pansarsson

Visa alla medverkande

Handling

När lilla Marre ska titta på video innan hon går och lägger sig, får hon in en konstig bild av flygande tefat i tv-bilden. Där inne syns tre gröna varelser. De ses också av Frans, en...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var långt ifrån odelat förtjusta i denna science fiction för barn. Även om alla charmades av Keijo Salmela i rollen som utomjordingen Yr-ving. Recensionerna talade om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Keijo Salmela YR-ving
Ricky Danielsson YR-sel
Annikka Nuora YR-vaken
Roland Janson Finkelstein
Charlie Elvegård Bernhard
Carl Billquist Pansarsson
Curt Broberg Frans
Daniel du Rietz Micke
Jennifer Wesslau Fia
Åsa Dahlenborg Marre
Thomas Johansson Paul
Duane Loken popbandsmanagern
Leif Alderskans medlem i popbandet "The Bubbles", sång
John Sand medlem i popbandet "The Bubbles", gitarr
Christer Nordström medlem i popbandet "The Bubbles", trummor
Roger Nordström medlem i popbandet "The Bubbles", bas
Nadia Danielsson tjej i kassan
Bert Karlsson parkarbetare
Björn Henricson Ufo-jägare 1
Bruno Johansson Ufo-jägare 2
Ingemar Andersson Ufo-jägare 3
Gunilla Norling dubbningröst

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film & Teater AB
Bröderna Lindströms Förlags AB
Terra Film International AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2005
Laboratorium AB Film-Labor
Tel Cipro
Mixning Tonservice Löthner & Löthner KB
Övrigt bolag Action Film Force (inspelningsledning)

Handling

När lilla Marre ska titta på video innan hon går och lägger sig, får hon in en konstig bild av flygande tefat i tv-bilden. Där inne syns tre gröna varelser. De ses också av Frans, en äldre man med magiska egenskaper som visar sig tidigare ha haft kontakt med de gröna varelserna från yttre rymden.

När detta sker är det kväll och nöjesparken ska just stänga. Den unge vaktmästaren Micke går en sista runda och spelar på ett dataspel, varvid han sig själv ovetande skjuter ned det verkliga tefatet. Detta spanas in av flygspaningen på Kastrup som larmar general Pansarsson, chef för en anti-ufostyrka. Denne beräknar att tefatet ska landa på hans mammas dass, vilket också sker. Bernhard, som tillsammans med Finkelstein utgör marktrupperna i anti-ufostyrkan befinner sig där men klarar sig. En kapsel, innehållande tefatets energicentral far in genom fönstret till Marre, som hittar den utan att veta vad det är. Hon bor tillsammans med sin syster Fia som är kär i Micke.

Frans kommer in och berättar om de gröna männen för Micke. De kan bara äta grönt och kan bara vistas i jordatmosfären 24 timmar. Micke tar hand om ledaren för "gröningarna", Yr-ving, men det är besvärligt, han är nyfiken på jordelivet och ger sig hela tiden ut på små upptäcktsfärder. En egenart han har är att ständigt plocka upp skräp.

Paret Bernhard/Finkelstein lyckas infånga de andra två, men de rymmer.

På detta vis fortsätter kampen om de små gröna männen mellan Micke, Frans och Marre (och senare även hennes från början skeptiska storasyster Fia) å ena sidan och Pansarsson och hans pansarstyrka å den andra. Jakten går på olika vis runt hela nöjesfältet. Det gäller också att gömma tefatet och laga det så att de gröna männen kan fara iväg innan Pansarsson infångar dem. Det lyckas till slut, bl a sedan Yr-ving, den mest framträdande av ufo-männen, jagats i gocart-bil och i en rutschbana och framträtt som rockmusiker.

Vid ett tillfälle är han nära att infångas, men eftersom han för tillfället är vit med röda prickar (sedan han ätit icke-grönt godis) misstar anti-ufostyrkan honom för en lantis med mässlingen.

När Pansarsson ändå lyckats inringa de gröna männen med hjälp av sina stridsvagnar upphäver Frans hans makt med magiska medel. Därmed kan de åka hem igen.

Den tv-ruta man såg i början av filmen flimrar nu tom. Programmet är slut. Marre har somnat vid teven. Hon vaknar och berättar att hon haft en rolig dröm, men hennes storasyster Fia orkar inte lyssna. Just då kraschar det till i fönstret, in flyger samma tefatsmotor som tidigare. Marre kan konstatera: "Det här är ingen dröm, det finns gröna gubbar".

Censur / granskning

Censurnummer 126061
Datum 1986-03-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2335 meter
Kommentar Aktlängder: 507-499-516-537-276 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2335 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var långt ifrån odelat förtjusta i denna science fiction för barn. Även om alla charmades av Keijo Salmela i rollen som utomjordingen Yr-ving. Recensionerna talade om amatörism och "ett oblygt reklamjippo för Bert Karlssons Sommarland". Detta under rubriker som "Obeskrivlig grön sörja" (Aftonbladet) och "seg spekulation i gröna gubbar" (Dagens Nyheter):

Arne Norlin, AB: "Låt oss bortse från att första halvan är svårt osynkroniserad - läpparna och pratet kommer så att säga inte samtidigt.

Låt oss också strunta i att en rad duktiga skådespelare (exempelvis Carl Billquist som general Pansarsson) tillåts spela över så att var och en av dem borde få Järegård-medaljen, största storleken.

Låt oss desslikes försöka glömma repliker som denna:

- Det är ingen ruter i dig - och ingen klöver, hjärter eller spader heller...

Kvar står att Keijo Samela är osannolikt charmig som den lille gröne snälle skräpsamlande Yr-ving, framför allt när han spelar rock´n roll med blond peruk, och att filmen förmodligen kan gå hem hos den generation nioåringar som växt upp med filmer som Göta Kanal och TV-serier som Oss skojare emellan."

Hanserik Hjertén, DN: "Tre små gröna gubbar nödlandar, jagas av UFO-jägare och skyddas av barn och ungdomar. Historien känns igen, men det hade gjort mindre om inte gubbarna råkat landa på fel ställe. Efter en spännande inledning faller nämligen filmen sönder i ett oblygt reklamjippo för Bert Karlssons Sommarland.

Amatöreriet är svårartat, och proffs som Carl Billquist och Roland Jansson kämpar förgäves med segheterna i manus och regi. Filmen kallas familjefilm, men det kan inte vara något nöje för vuxnare familjemedlemmar."

Britta Svensson, Expr: "På en av Bert Karlsson ägd semesteranläggning utspelar sig denna historia, och den är till stor del utformad som en uppvisning av nämnda anläggnings olika attraktioner.

Det är synd, för det drar ner betyget på denna både charmiga och barnvänliga komedi.

Andra kommersiella grepp har Hans Hatwig tagit med bättre omdöme. Det är roligt när Duane 'Vargtass' Loken dyker upp i en liten roll och uppiggande med det söta popbandet, ledda av Shanghais John Sandh, på slutet.

Det finns stora brister både i manus och personregi, men Hatwig har hittat på en trevlig historia, som är spännande utan att vara otäck."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Såväl de gröna gubbarna, Yr-ving, Yr-sel, Yr-vaken, som debuterande regissören Hans Hatwig borde ha tagits om hand av någon som var angelägen om något mer än att göra filmen så billig som möjligt. Någonting som var bra har schabblats bort. Här finns bitvis en dialog av det slag som barn uppskattar och här finns huvudpersonen Yr-ving (Keijo Salmela) som är mycket charmerande. Men filmens upphovsmän låter sig nöja... I får man ta - mycket mera."

Kommentar Svensk filmografi

Hans Hatwig ( f 1940) kom från tidningsvärlden, där han varit initiativtagare till och redaktör för ungdomstidningarna Poster och OKEJ, utgivna av Bröderna Lindströms Förlags AB.

Gröna gubbar från Y.R. var enligt uppgift budgeterad till drygt 3 Mkr, varav nämnda förlag satsade 1,5 Mkr, Sandrews lika mycket och Terra Film en mindre summa genom producenten Björn Henricson. Filmen beviljades av Svenska Filminstitutet en förlustgaranti på 2,1 Mkr.

Som flera recensenter påpekar, var filmen till stora delar inspelad på Skara Sommarland, vars personal avtackas i eftertexterna.

Gröna gubbar från Y.R. var tyskfödde Hatwigs biolångfilmsdebut. I pressmaterialet till filmen meddelas att han tidigare gjort "ett antal videofilmer, bland annat inom pop- och skräckgenren". En av dessa kommenteras av Jannike Åhlund (DN 1985-12-03) så här: "Hatwigs första filmiska övning (-) var en blodig sak. Blödaren, en för video direktproducerad film av långfilmsformat. Lågbudget givetvis, spelad av amatörer och med Hatwig på i snart sagt alla andra poster: regi, foto, smink etc.

Hatwigs skräckhistoria om ett herrelöst monster som rumsterade om i ett övergivet slott gick väl knappast till filmhistorien. Men den producerade i alla fall en kulturhistorisk not.

Som miljö till Blödaren hittade Hatwig Ryfors Bruk i Jönköpingstrakten, mångmiljonären John Henry Sagers övergivna och kraftigt vandaliserade gård. Sedan Hatwig, mot alla odds, fått kontakt med Sager och fått tillstånd att filma, bad Sager att få se bilder av stället. När han såg förfallet lät han ombesörja upprustning av gården."

Inspelning

Skara Sverige 1985

Visningar

Sverigepremiär 1986-03-26 Cinema Lund Sverige 85 min
Urpremiär 1986-03-26 Cinema Lund Sverige 85 min
Sverigepremiär 1986-03-26 Sandrew Malmö Sverige 85 min
Urpremiär 1986-03-26 Sandrew Malmö Sverige 85 min
Sverigepremiär 1986-03-26 Filmstaden 1 Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1986-03-26 Filmstaden 1 Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1986-03-26 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1986-03-26 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1986-03-26 Victoria 3 Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1986-03-26 Victoria 3 Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1986-03-26 Victoria 4 Stockholm Sverige 85 min
Urpremiär 1986-03-26 Victoria 4 Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1986-03-26 Sandrews Västerås Sverige 85 min
Urpremiär 1986-03-26 Sandrews Västerås Sverige 85 min
Dvd-release 2005-07-27 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2337


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2337


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GRÖNA GUBBAR FRÅN YR
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gröna gubbar från Y.R. eller Jakten på UFO-kristallen : en upprymd saga för stora och små
Omfång 114 s. + 3 s. rollbeskrivning
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 10
Färg papper 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?