Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gränslots
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1990-11-09

Medverkande

Göran Engman
Henry, Sigges far

Sigrid Huun
Torunn, Sigges mor

Bo Lindström
Sigges farfar

Bjørn Sundquist
Ragnar, Toves far

Visa alla medverkande

Handling

Det är under andra världskriget någonstans i den svenska fjällvärlden nära norska gränsen.Hem till familjen Erikssons gård kommer landsfiskalen och en grupp militärer. Sonen...

Visa hela handlingen

Press

Flera kritiker uppmärksammade det faktum att Gränslots var en barnfilm, som på grund av åldersgränsen (11 år) saknade möjlighet att möta sin egentliga publik (se även...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsekonom
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Sångare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Line Storesund Tove
Anton Hjärtmyr Sigge
Göran Engman Henry, Sigges far
Sigrid Huun Torunn, Sigges mor
Bo Lindström Sigges farfar
Bjørn Sundquist Ragnar, Toves far
Helge Jordal norske polisen
Bo Montelius Åkerberg, landsfiskalen
Gerhard Hoberstorfer skogvaktarbiträdet
Stine Ramdahl Ragnhild
Toni Wilkens löjtnanten
Urban Eldh magistern
Arne Andersson Granström
Holger Tångström Jansson & Co 1
Tom Godske Jansson & Co 2
Stig Törnblom Sätermannen
Ulf Wahlfridsson läkaren
Gun Davidsson sköterskan
Sture Ridderstad den skadade mannen
Paul Kessel amerikanske flyktingen
Unni Kristin Skagestad den mörkhåriga
Kicki Rundgren hembiträdet
Gunborg Bejmert mormor
Maria Strömme flykting
Maria Svensson flykting
Sören Röhrt flykting
Karin Eriksson servitris
GunMarie Engström vokalist
Christer Cervin musiker
Magnus Lind musiker
Krister Olsson musiker
Nils Rehnman musiker

Bolag

Handling

Det är under andra världskriget någonstans i den svenska fjällvärlden nära norska gränsen.

Hem till familjen Erikssons gård kommer landsfiskalen och en grupp militärer. Sonen Sigge har sett dem och sprungit i väg för att varna pappa Henry.

Pappa kommer hem och får lyssna till varnande ord från landsfiskalen. Denne förstår att pappa vill hjälpa sina vänner och släktingar på andra sidan gränsen. Men det är en annan sak när det handlar om brottslingar - politiska brottslingar - och judar.

Under tiden har Sigge fått ta hand om pappas uppdrag - att föra en engelsktalande flykting i säkerhet. Han tar honom med hem till farfar som håller på att snickra likkistor.

Vid järnvägsstationen lastas farfars kistor på en godsvagn. Landsfiskalen anländer och ger order om att samtliga kistor ska öppnas. Farfar tar med Sigge till en annan vagn. Innanför ett kupéfönster syns den engelsktalande mannen. Han är klädd som svensk militär.

Hos Eriksson bor Sigges kusin Tove. Hon är norska. En natt väcker hon Sigge. Hennes pappa, Ragnar, har kommit på besök. Han varnar Sigges pappa: Du måste vara försiktig med vem du tar över gränsen. Tyskarna försöker infiltrera.

Skogvaktarbiträdet Gunnar kommer till Sigges pappa och berättar om tre tyska politiker på flykt. De kommer att försöka ta sig över gränsen på torsdag eller fredag natt. Det har Bergsten, läkaren, meddelat. Du får vända dig till någon annan, säger pappa.

Också farfar har nåtts av meddelandet om de flyende politikerna. Han för det vidare till pappa.

Pappa och Sigge väntar i mörkret vid en fjällsjö. På avstånd ser de soldater och hör skott. Pappa rusar bort. Efter en stund ropar han på Sigge. Han är skadad. Benet är nog brutet.

Efter många strapatser lyckas Sigge hjälpa pappa i säkerhet. På sjukhuset säger Bergsten att det är ett otäckt benbrott. Pappa måste stanna ett par dagar.

I enrum med Sigge överlämnar Bergsten ett paket och visar en skriven lapp: Ragnar hämtar paketet.

Sigge och farfar öppnar paketet som visar sig innehålla 500.000 kronor. Det är pengar till motståndsrörelsen från norska ambassaden i Stockholm, säger farfar.

Gunnar söker upp Sigge och säger att paketet ska lämnas vid Lapptjärn följande kväll.

När Sigge ger sig av för att leverera paketet, följer Tove med. Hon vägrar att vända tillbaka.

Vid Lapptjärn träffar de en skadad man som berättar att Ragnar inte kunde komma. Han är kvar på andra sidan. Sigge och Tove bestämmer sig för att gå över gränsen.

När de kommer till det som skulle vara Ragnars uppehållsplats, anar Sigge oråd. De går vidare och kommer så småningom hem till Ragnhild som Tove säger att man kan lita på.

Hon snaggar Sigge, innan han och Tove fortsätter sökandet efter Ragnar.

De kommer hem till mormor som dock inte har sett Ragnar på en vecka.

Sedan får de skjuts av en polis. Han har varit i kontakt med Ragnhild. Det är mörkt, och på avstånd ser han en vägspärr. Han saktar farten och säger åt dem att hoppa ut, innan han kör fram och stannar vid spärren.

De har återvänt till Ragnhild. Ragnar är gripen av tyskarna, och barnen måste tillbaka över gränsen. Ragnhild skickar med ett kvitto på pengarna.

Efter en farofylld gränspassage kommer Sigge till pappa på sjukhuset. Där finns en kvinna som vill tala med Sigge och titta på kvittot. Men han visar det först för Bergsten vid pappas sjuksäng. Bergsten säger sig inte känna till saken. Då dyker kvinnan upp på nytt och riktar en pistol mot Bergstens nacke. Han förs bort.

Kvinnan hör till norska polisen vid flyktingförläggningen här, berättar pappa.

Sigge och kvinnan sitter på ett konditori. Han äter bakelser. Hon berättar att de lät Bergsten förmedla pengarna för att se vilka han skulle kontakta. Men hon vet inte var Ragnar finns.

Sigge är på väg hem längs en fjällväg. Han sitter på ett lastbilsflak. På flaket ligger en presenning som plötsligt börjar röra sig - och fram tittar Ragnar.

Sigge och Ragnar skrattar hjärtligt.

Censur / granskning

Censurnummer 130403
Datum 1990-10-17
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2883 meter
Kommentar Aktlängder: 511-512-507-515-380-458 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2883 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Flera kritiker uppmärksammade det faktum att Gränslots var en barnfilm, som på grund av åldersgränsen (11 år) saknade möjlighet att möta sin egentliga publik (se även Kommentar).

Bernt Eklund, Expr: "Gränslots är en spelfilm om flyktingtrafiken över de norsk-svenska fjällen under krigsåren. (-)

Den långfilmsdebuterande Lars-Göran Pettersson har jobbat med TV i många år och gjort både spelfilmer och dokumentärer.

Han har gett Gränslots en medveten kantighet - anslaget är osofistikerat, skådespelarna tämligen okända. Greppet är i all enkelhet genialt. Det skapar en äkthetskänsla som ökar både spänningen och engagemanget.

De här personerna skulle kunna leva just det här livet alldeles på riktigt."

Mario Grut, AB: "På riskfylld stig smög äventyrligt folk över svensknorska gränsen under kriget. Från Norge: flyktingar och partisaner ur den antityska motståndsrörelsen. Från Sverige: kurirer. Neutraliteten var det si och så med åt bådadera hållen.

Till denna dunkla miljö och tid förlägger Gränslots sitt pojkboksäventyr om lille Sigges (Anton Hjärtmyr) och lilla Toves (Line Storesund) traskande över bergen till Norge för att hjälpa partisanerna och besöka Toves pappa som i samma veva tillfångatas av tyskarna. Hu! Vad mycket berg och vad många fiender! (-)

Äventyret tar också hjälp av naturen. Det finns inte den fors man inte måste ut och nästan drunkna i och inte det berg man inte måste upp och nästan frysa ihjäl på. Naturbilderna är vackra.

Det är det positivaste som kan sägas om filmen. Resten är ovig kurragömmalek och amatörspel på skolavslutningsnivå. I svensk neutralitetsdebatt lär den heller inte skära lagrar.

Dock har den ett problem. Den är bara tillåten från 11 år. Utan kvalitetsstämpeln Barntillåten kommer filmen att missa den publik den är mest lämpad för."

Hans Schiller, SvD: "Skall man tolka detta gränsdrama mellan det 'neutrala' Sverige och det nazibesatta Norge välvilligt kan man säga att frågan är: Vem skall man lita på? Vem är patriot och vem är förrädare? Det är här dock mer rörigt än verkligheten själv. Om Lars-Göran Pettersson varit ute efter att gestalta paranoia och tvivel så har han valt fel form eller snarare har han inte varit tillräckligt driven för att finna en formel utan att själv snubbla och falla pladask i gränsträsken. (-)

I en välmenande hembygdsskildring kan man stå ut med en uppstyltad dialog, dialektavvikelser och ett visserligen fantasifyllt men ändå tämligen intetsägande berättarspråk. Men när så Pettersson försöker ta genvägen genom storskogen till det stora filmäventyret blir blottorna tydliga och man börjar, i stället för att ta till sig naturfoto och fjällstämning, fundera över logiken i händelseutvecklingen och dess fällor för att avslöja medlöpare och förrädare.

Det känns efterhand allt mer som om Pettersson i knätofs och 40-talistisk vadmal sökt utröna huruvida P G Naess eller Hans Holmér är mest skyldig i ett buggningsmål med sofistikerad avlyssningsapparatur. Kort sagt så klär sig Pettersson efterhand i en allt mer förvirrad klädedräkt och till slut känns det alltför tydligt att det är en av den svenska televisionens omdömeslösa fictionavdelningar som satsat mest pengar i detta äventyr där det till slut bara är vårt fjällandskap som står för attraktionen."

Kommentar Svensk filmografi

Gränslots är Lars-Göran Petterssons (f 1943) debut som biofilmregissör efter ett flertal TV-filmer.

Premiären av filmen var ursprungligen satt till 24.10.1990 men kom att uppskjutas till 9.11.1990, sedan distributionsbolaget Sandrews hade överklagat Statens Biografbyrås beslut om en åldersgräns på 11 år. Sandrews ville ha åldersgränsen sänkt till 7 år. Men biografbyråns beslut fastställdes, och filmen gick miste om en stor del av sin naturliga publik, vilket påpekades i flera recensioner.

Visningar

Sverigepremiär 1990-11-09 Sandrew Stockholm Sverige 105 min
1990-11-09 Victoria Stockholm Sverige 105 min (samt ytterligare 1 plats)
Urpremiär 1990-11-09 Sandrew Stockholm Sverige 105 min
1990-11-09 Victoria Stockholm Sverige 105 min (samt ytterligare 1 plats)
TV-visning 1993-06-12 TV2 Sverige 25 min (del 1 av 4)
1993-06-19 TV2 Sverige 25 min (del 2)
1993-06-26 TV2 Sverige 25 min (del 3)
1993-07-03 TV2 Sverige 25 min (del 4)
1993-12-28 TV2 Sverige 25 min (del 1)
1993-12-29 TV2 Sverige 25 min (del 2)
1993-12-30 TV2 Sverige 25 min (del 3)
1993-12-31 TV2 Sverige 25 min (del 4)

Musikstycken

Originaltitel Sången i vinden
Kompositör Björn Isfält
Textförfattare Mats Nörklit
Sångare Ankie Bagger


Originaltitel Åskan
Kompositör Björn Isfält
Textförfattare Mats Nörklit
Sångare Ankie Bagger


Originaltitel Svenska marschen
Kompositör Nils Bohman (1941)
Textförfattare Bror Heurling (1941)


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2882


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel GRÄNSLOTS


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 124 s. + 1 s. rollista
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 115 s. + 2 s. rollista
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En ungdomsfilm som tilldrar sig under tidigt 40-tal
Omfång 115 s. + 1 s. rollista
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Bakombild papper 5
Dia SET
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?