Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel En film om kärlek
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-01-26

Medverkande

Sven Wollter
Peter Axelsson, fotograf

Linn Stokke
Helene Berg, arkeolog

Sverre Anker Ousdal
Cristian Berg, Helenes man

Pia Green
Eva, Peters f.d. fru

Kalle Wollter
Martin, Peters och Evas son

Maria Koblanck
Mimi, Peters och Evas dotter

Visa alla medverkande

Handling

Peter är fotograf och frånskild pappa med två barn, Martin och Mimmi. På skolavslutningen i Gustav Adolfs kyrka fångar hans kameraobjektiv in Helene, mamma till Martins klasskompis Lisa....

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna lovordade Sven Wollters rollprestation som den "moderna pappan", som kunde vara både mjuk och viril, men tyckte annars genomgående att historien var för tam och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
TV-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionssekreterare
Pressinformation
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Rekvisita
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Guvernant

Medverkande

Sven Wollter Peter Axelsson, fotograf
Linn Stokke Helene Berg, arkeolog
Sverre Anker Ousdal Cristian Berg, Helenes man
Pia Green Eva, Peters f.d. fru
Kalle Wollter Martin, Peters och Evas son
Maria Koblanck Mimi, Peters och Evas dotter
Emma Behrendtz-Samuelsson Lisa, Cristians dotter
Sten Hedman Bertil Sörman, Cristians kompanjon
Ruth Stevens farmor, Peters mor
Peder Falk läkaren
Nils Moritz Peters arbetskamrat
Gunnel Fred reseförsäljare på Atlas Resor
Ann-Sofie Kylin reseförsäljare på Atlas Resor
Lena-Pia Bernhardsson Gittan, Helenes och Cristians väninna
Sören Björkman chauffören

Bolag

Produktionsbolag Omega Film & Television AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sveriges Television AB TV1
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 1987
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2016
Laboratorium AB Film-Labor
Musikförlag Scandinavian Songs AB
Mixning FilmMixarna AB
Övrigt bolag Atlas Resor (speciellt tack till)
Ford Motor Company AB (speciellt tack till)
Getti S.p.A. Götrich AB (speciellt tack till)
LOB Design AB (speciellt tack till)
Optiker Tollare i Stockholm AB (speciellt tack till)
Tegnér & Son AB (speciellt tack till)
Trendwear (speciellt tack till)

Handling

Peter är fotograf och frånskild pappa med två barn, Martin och Mimmi. På skolavslutningen i Gustav Adolfs kyrka fångar hans kameraobjektiv in Helene, mamma till Martins klasskompis Lisa. Helene är gift med affärsmannen Cristian.

Peter blir genast förälskad i Helene och han erbjuder sig att köra henne och Lisa till Skansen. Hans rassliga bil går dock inte igång så de tar bussen i stället. När Peter till slut får bilen att starta tar han i alla fall omvägen över Skansen, där han och Helene pratar ett tag innan han, som utlovat, åker hem till sin gamla mamma med barnen.

Helene är arkeolog men jobbar extra på norska ambassaden som sekreterare. Peter söker henne på telefon under förevändning att lämna några bilder till henne. Han får veta att hon är i Gallerian, far dit och lyckas träffa henne. Hon berättar att hon ska åka till Mallorca dagen därpå.

Peter föreslår barnen att de ska åka till Mallorca, men när de ska köpa biljetter finns det inga. Enda chansen är en "sista-minuten"-resa.

Samma dag får han telefon från sjukhuset - hans mamma har blivit inlagd för hjärnblödning. Läkaren ger inget hopp om tillfrisknande, och Peter vakar vid hennes säng innan han och barnen lyckas få en "sista-minuten"-resa.

På Mallorca har Cristian installerat sig med Helene och Lisa. Hans kompanjon Bertil ringer från Barcelona. Han är inne i en personlig kris.

Peter vet att Helene ska bo i Soller. Väl där upptäcker han henne av en slump i hennes öppna Opel Corsa. De går på en servering och när de några ögonblick är ensamma föreslår Peter att de ska träffas på kvällen. Helene föreslår en viss pir klockan 9. Just när de ska kyssas kommer Mimmi in och avbryter dem.

Helene lyckas ta sig ut på kvällen under förevändning att hon behöver lite luft, och hon och Peter träffas en kort stund. När hon kommit hem meddelar Cristian att han måste åka till Barcelona, eftersom Bertils kris hotar firmans existens.

Peter och Helene träffas tillsammans med barnen, de badar ihop och Peter och Helene kysser varann i smyg. De gör flera utflykter tillsammans, och de möts i hemlighet i trädgården på kvällen. Samtidigt är Cristian i Barcelona och försöker tala Bertil till rätta. Men en dag är han plötsligt tillbaka och stöter samman med Peter, Helene och barnen på stranden under en joggingtur.

Cristian anar vad som är på gång och dagen därpå tar han Helene och Lisa med sig hem till Sverige, officiellt för att han ska ta över firmans kontor i London. Väl hemma antyder han att han vet vad som pågått och uppmanar Helene att glömma Peter.

När Peter ser Helene försvinna från Mallorca känns vistelsen där meningslös; han tar barnen och åker hem. Här träffar han sin förra fru, som vill stanna hos honom några dagar, vilket han avvisar. I stället åker han ut till villan där Helene bor, hon kommer i sin bil, och de far iväg och tar in på ett motell. Senare lämnar hon honom i tron att han sover.

Helene och Cristian grälar; hon verkar frånvarande. De åker till Arlanda, men när de ska gå ut till London-flyget står det klart att Helene har ångrat sig.

Det har blivit höst och skolstart. När Peter efter uppropet ska åka hem med barnen i bilen, ser han Helene i backspegeln. Han går ut till henne och de omfamnas. Ungarna tutar och vinkar.

Censur / granskning

Censurnummer 126593
Datum 1987-01-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2641 meter
Kommentar Aktlängder: 525-524-475-455-483-179 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2641 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna lovordade Sven Wollters rollprestation som den "moderna pappan", som kunde vara både mjuk och viril, men tyckte annars genomgående att historien var för tam och platt:

Jurgen Schildt, AB: "Som filmisk novell är detta med andra ord inget underverk. Däremot är det ett underverk i fråga om telepatisk kommunikation.

Hur förklarar vi annars att fotografen upptäcker norskan inom tre sekunder var han än spejar efter henne: på gatan, i trafiken, i Gallerian, i Valhallavägens allé, på torget i Puerto de Soller? Svupp, hon är där!

Eftersom ingendera innehar mobiltelefon återstår bara den telepatiska kommunikationen. Eller det novellistiska önsketänkandet.

Sven Wollter är markant; av det enkla skälet att han har svårt att vara annorlunda ens när orden brister. Linn Stokke är sval och fager. Sverre Anker Ousdal är en illusorisk tölp och fyrkant som ropar efter sin egen norgehistoria. Ingen av dem medverkar i en användbar film. Kvar står förhoppningen att fripassen på Mallorca innebar en lyckad ehuru arbetsbetingad semester.

Kärleksskildringar är en riskabel angelägenhet. Jag medger att Mats Arehn är en regissör som för åtta år sen röjde några lovvärda och sensibla tillgångar på området.

Men för det senaste inlägget förtjänar han strängt taget, som det heter på fotbollsprosa, ett gult kort."

Hanserik Hjertén, DN: "Tyvärr säckar filmen ihop efter en timme. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med krut i historien. I varje fall blir det väldigt blött när kärleksparet plumsar i Medelhavet medan ett känt sångarpar stormar på ljudbandet och Staffan Scheja brusar vid pianot.

Synd att Mats Arehns ganska trivsamma romantiska vardagskomedi blir lite Hollywoodkladdig. Möjligen är det en viss förefintlig spekulation som sticker fram bockfoten till slut.

Och en stjärna ¿ om än så begåvad ¿ kan ju inte ro hem vad som helst!"

Jan Aghed, SDS: "Mats Arehns film om kärlek är ett tunt litet damtidningspekoral som korsats med en resebyråbroschyr. (-)

Manuskriptet är ett dåligt skämt. Av någon anledning, förborgad för alla utom manusförfattarna Arehn, Thomas Samuelsson och Anette Kullenberg, har vår romantiske hjälte försetts med en 75-årig mamma som drabbas av hjärnblödning just när han ska till att förfölja sitt hjärtas dam längs Söderns månbelysta pirer. Mamman tas in på sjukhus, i några scener syns fotograf Wollter bekymrat hålla den medvetslösas händer, medan EKG-t piper olycksbådande och en läkare uppgivet skakar på huvudet.

Mycket sorgligt. Och olägligt framför allt. Men i nästa ögonblick är Wollter ändå på Mallorca. Dog gumman måste hon ha begravts i överljudsfart, ty nämnda scener är det absolut sista vi erfar om henne under hela återstoden av filmen, men att döma av frånvaron av intresse från sonens sida måste hon snarare ha genomgått ett mirakulöst tillfrisknande.

Ett filmberättande som bedrivs i så idiotiska, tanklösa eller medvetet nonchalanta former är inte förtjänt av någon seriös uppmärksamhet."

Britta Svensson, Expr: "En svensk Falling in Love med Sveriges sexigaste karl, Sven Wollter, i den manliga huvudrollen, det måste väl bli en fullträff.

Tyvärr inte. Även om Wollter gör sitt allra, allra bästa.

Han spelar Peter, en lätt bohemisk och inte särskilt framgångsrik fotograf på en mindre tidning. På sin sons skolavslutning får han syn på en vacker kvinna genom kameralinsen. Det säger klick.

Med självklar suveränitet gör Wollter en mycket attraktiv man av denna jeansklädda kvarleva från mjukisidealets dagar. Han gullar med sina barn, gråter och gör bort sig ¿ som en riktig karl.

Om kärlek är Sven Wollters film. Den lever helt på hans pricksäkra gestaltning av en vanlig man som drabbas av passion.

Men en karl gör bara en halv kärleksfilm. Tyvärr saknas den andra halvan nästan helt."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Att göra en film om kärlek så att man som åskådare känner igen känslan är helt säkert svårt - men några har ju lyckats: Joseph Heifits med Damen med hunden, David Lean med Kort möte, för att nämna några av de mest lysande. Men här verkar det inte ens som om man verkligen ansträngt sig.

Viktigare tycks ha varit att göra en film som behagar. Allt är mycket behagligt. Mallorca är obestridligen en mycket vacker ö med ett rikt skiftande landskap och en intressant huvudstad - och här kan ju biopubliken känna igen sig. Interiörerna är också tilltalande - men när man börjar notera korgstolarnas flätmönster är kanske inte handlingen alltför fängslande. Men den är lika behaglig som allt annat.

Och Sven Wollter? Jodå, han har ju någon sorts alldeles egen energikälla och det finns alltid en levande människa i hans rollgestalter. Bara med en suck kan han få oss att inse hur fullständigt ointressant Mallorca blir i den stund den älskade Helene reser därifrån - men inte har rollen eller sammanhanget inspirerat honom till någon sensiblare tolkning."

Kommentar Svensk filmografi

En film om kärlek, budgeterad till omkring 4,3 Mkr, hade vid årsskiftet 1987/88 haft en publik av 175.355 åskådare.

Scenerna med Peter (Sven Wollter) som pressfotograf togs på Lidingö Tidnings redaktion.

Inspelning

1986-04 1986-06
Stockholm Sverige
Sóller Mallorca Spanien
Puerto de Sóller Mallorca Spanien

Visningar

Sverigepremiär 1987-01-26 Sandrew Borlänge Sverige 96 min
1987-01-26 2001 Borås Sverige 96 min
1987-01-26 Cinema Göteborg Sverige 96 min
1987-01-26 SF 1 Jönköping Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Kalmar Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Karlskrona Sverige 96 min
1987-01-26 Scala Karlstad Sverige 96 min
1987-01-26 Cinema Lund Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Malmö Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Norrköping Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew 1 Stockholm Sverige 96 min
1987-01-26 Kista Bio Stockholm Sverige 96 min
1987-01-26 Victoria Stockholm Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Södertälje Sverige 96 min
1987-01-26 Metropol Trollhättan Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Västerås Sverige 96 min
1987-01-26 Camera 1 Växjö Sverige 96 min
TV-visning 1989-09-11 Kanal 1 Sverige 92 min
1991-01-21 TV3 Sverige 92 min
1993-01-04 TV3 Sverige 92 min
1999-07-19 TV4 Sverige 92 min
2000-07-22 TV4 Sverige 92 min
2004-06-20 Kanal 5 Sverige 92 min
2005-07-23 TV5 Sverige 92 min
Urpremiär 1987-01-26 Sandrew Borlänge Sverige 96 min
1987-01-26 2001 Borås Sverige 96 min
1987-01-26 Cinema Göteborg Sverige 96 min
1987-01-26 SF 1 Jönköping Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Kalmar Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Karlskrona Sverige 96 min
1987-01-26 Scala Karlstad Sverige 96 min
1987-01-26 Cinema Lund Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Malmö Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Norrköping Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew 1 Stockholm Sverige 96 min
1987-01-26 Kista Bio Stockholm Sverige 96 min
1987-01-26 Victoria Stockholm Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Södertälje Sverige 96 min
1987-01-26 Metropol Trollhättan Sverige 96 min
1987-01-26 Sandrew Västerås Sverige 96 min
1987-01-26 Camera 1 Växjö Sverige 96 min
TV-visning 2006-07-23 Kanal 5 Sverige 92 min
Dvd-release 2016-09-05 Sverige
TV-visning 2018-02-12 SVT1 Sverige
2018-04-14 SVT2 Sverige
2018-02-12 SVT1 Sverige
2018-04-14 SVT2 Sverige
2019-07-06 SVT1 Sverige
2020-05-18 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Om kärlek
Kompositör Ulf Wahlberg
Textförfattare Susanne Alfvengren
Sångare Susanne Alfvengren
Mikael Rickfors
Instrumentalist Staffan Scheja (flygel)


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)
Sångare kör


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2646


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2641


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2641


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN FILM OM KÄRLEK
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Eva Elander


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN FILM OM KÄRLEK
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Eva Elander


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film om kärlek. "Version 7". Manuskript Mats Arehn, Thomas Samuelsson, Anette Kullenberg. Feb 1986.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En film om kärlek. Manuskript Mats Arehn, Thomas Samuelsson, Anette Kullenberg. Version 7A. Feb 1986.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Om kärlek.
Omfång 156 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Om kärlek. Regi Mats Arehn. Manuskript [av] Mats Arehn, Annette Kullenberg, Thomas Samuelsson. Version 5. 1985.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 8
Färg papper 5
Dia 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?