Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Mälarpirater
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-02-25

Medverkande

Björn Gustafson
greve Gösta Leerhousen

Peter Stormare
biodlaren

Ingalill Rydberg
Vilhelmina

Visa alla medverkande

Handling

Året är 1955. Det är första dagen på sommarlovet. Georg och Erik Schalén bor hos farbror Konrad och faster Lea efter föräldrarnas död.För att undslippa tant Leas kommendering...

Visa hela handlingen

Press

"Tappert försök utan vind i seglen" var rubriken på Hanserik Hjerténs recension i DN på premiärdagen 1987-02-25 och kan stå som sammanfattning av den samlade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Inspelningsledare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Klädassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning

Medverkande

Gustav Ljungberg Georg
Kristian Almgren Fabian
Jonas Eriksson Erik
Björn Gustafson greve Gösta Leerhousen
Peter Stormare biodlaren
Ingalill Rydberg Vilhelmina
Anita Ekström modern
Björn Granath fadern
Allan Edwall Frans i Flinta
Anita Wall Greta Vinqvist
Mathias Henrikson Bertil Vinqvist
Gun Arvidsson tant Lea
Claes Esphagen farbror Konrad
Carl Magnus Dellow Albert
Lars-Erik Berenett Jonte Nyman
Ewa Munther flicka på segelbåten
Carl-Olof Alm gitarrspelaren
Tor Isedal pråmskepparen
Helena Fernell handelsbodsbiträde
Anita Heikkilä kund i handelsboden
Raymond Nederström fiskare
Berto Marklund fiskare

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sandrew Film & Teater AB för
Sandrew Film 86 KB
Sveriges Television AB TV1
FilmTeknik AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB 2020-10-23 fd Sandrew Metronome Distribution Sverige AB, dnr SFI-2020-3723
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Året är 1955. Det är första dagen på sommarlovet. Georg och Erik Schalén bor hos farbror Konrad och faster Lea efter föräldrarnas död.

För att undslippa tant Leas kommendering till hushållsarbete smiter bröderna iväg för att segla med traktens busfrö, Fabian Scholke, vid första bästa tillfälle. Pojkarna "lånar" järnhandlarens båt och seglar ut, men det råder stiltje så de ligger mest och guppar en bit från land. Senare på dagen blåser det dock upp till storm, och i ett försök att vända hemåt välter Fabian båten. Erik håller på att drunkna och fantiserar om att förenas med sina döda mor, men räddas i land av Georg. Desperata söker de tre skydd i en förankrad segelbåt.

Den soliga morgonen därpå undersöker de båtägarens tomma sommarhus. När de får syn på en gubbe som kommer mot huset flyr de av rädsla tillbaka till båten och seglar iväg. Efter en tveksam start, där Georg och Erik valhänt försöker lära sig sätta segel, kommer de ut på öppet vatten. Förbi dem passerar en ångbåt, på vilken den ovetande båtägaren Bertil Vinqvist och hans fru Greta reser ut till sitt hus och sin båt.

Makarna Vinqvist grälar med varandra, och i kallt raseri kastar Greta ut sin makes tidning i vattnet. Georg fiskar snabbt upp den, och pojkarna får i en artikel veta att de anmälts som saknade och förmodas ha drunknat under stormen. De ser detta som en chans till ett sommaräventyr och beslutar sig för att fortsätta att segla omkring. Båtens matförråd drygas ut med måsägg. På en ö smygtittar de på jämnåriga nakna flickor som leker i vattnet, men Georg skäms och springer därifrån.

En natt i tät dimma undviker de med en hårsmån att krocka med ett stort fartyg, men girar i stället på grund. Dagen därpå får de påhälsning av fiskaren Frans i Flinta, som bogserar dem loss och tar dem in till den närliggande Tollerö för att introducera dem för dess excentriske ägare, greve Gösta Leerhousen. Pojkarna smiter från sällskapet, men stöter i stället på en hotfull, biodlande enstöring, som berättar för en skräckslagen Erik om sin beundran för djuren och deras egenskaper.

När Erik väl lyckas komma därifrån möter pojkarna åter greven. Inviterade till hans slott får de en guidad rundvandring i släkten Leerhousens bisarra förflutna. Nere i slottets medeltida källarvalv lurar greven in dem i en fångcell och låser dörren. Några timmar senare tas de ut en och en och leds iväg med förbundna ögon till en väntande "festmåltid" av vidbränd stekt sill och mycket vin.

På väg mot båten efter måltiden somnar Georg i fyllan och drömmer om ett sexuellt möte med Frans i Flintas dotter Vilhelmina, som han tidigare sett som hastigast. Då han vaknar mitt i natten ser han i smyg hur biodlaren lägger till med Frans i Flintas eka och bär på dennes yxa.

Efter en kort tid sinar båtens matförråd och pojkarna tvingas börja vittja fisknät och stjäla höns för att överleva. I jakten på en dold ankringsplats hittar de liket av Frans i Flinta drivande i vattnet. Han har ett djupt huggsår i huvudet. Från ett gömställe i vassen iakttar de hur några badande upptäcker liket och alarmerar polisen. Georg får också se en skymt av biodlaren som - gömd i skogen - betraktar uppståndelsen.

Senare, under en förslagen snattarräd mot en lanthandel, ser de på en löpsedel att en fiskardräng gripits för mordet. Georg ger sig därför iväg följande morgon för att tala om för greven vad han sett. Greven blir bekymrad över berättelsen då biodlaren är hans kusin, Justus, men tar Georg med sig till denne för att reda ut vad som hänt. Strax lockar greven sin kusin att berätta om mordet och plocka fram mordvapnet, Frans i Flintas egen yxa. Biodlaren springer ut i skogen och försvinner. Sorgsen över den bittra sanningen visar greven bryskt iväg Georg från ön.

Tillbaka på båten upptäcker Georg att Fabian misshandlat Erik, och han lämnar kvar Fabian på ön efter att ha berättat om biodlaren. I medlidande med den ångestskrikande Fabian vänder bröderna efter en stund tillbaka och hämtar upp honom. På kvällen kulminerar dock Georgs och Fabians konflikt med ett slagsmål. Georg vinner och Fabian drar sig undan.

Nästa dag träffar de på ett gäng festande seglare i en hamn. Fabian försöker sälja båten till en av dem, Jonte Nyman - bror till fiskardrängen Alfred som tidigare satt oskyldigt arresterad för mordet på Frans i Flinta. Georg vägrar sälja båten och dela på pengarna bara därför att Fabian vill ha reskassa och kunna ge sig iväg ut i världen med Jonte. Fabian ger sig ändå iväg med Jonte, men först efter att ha skurit sönder rep och segel på båten.

Fram emot hösten fortsätter Georg och Erik att segla efter reparationsarbetet. Deras stöldräder börjar emellertid få skralt utbyte. Hungriga och frusna bestämmer de sig för att lämna tillbaka båten där de tog den och ta sig tillbaka till farbror Konrad och tant Lea.

Medan de stjäl färdkost i matkällaren i Vinqvists sommarhus dyker Fabian åter upp. Pojkarna försonas med varandra, och tillsammans återvänder de till hemstaden.

Censur / granskning

Censurnummer 126672
Datum 1987-02-24
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2117 meter
Längd efter klipp 2112 meter
Kommentar Bilder av drunknat lik kortas.


Censurnummer 126672
Datum 1987-02-24
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2821 meter
Längd efter klipp 2814 meter
Kommentar Bilder av drunknat lik kortas.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2821 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Tappert försök utan vind i seglen" var rubriken på Hanserik Hjerténs recension i DN på premiärdagen 1987-02-25 och kan stå som sammanfattning av den samlade presskritiken.

Hanserik Hjertén, DN: "Seglatserna blir beskedliga som ett kajkande i en ankdamm, den eggande frihetsvinden känner man inte mycket av, och Rune Ericsons foto fångar äventyret i vackra men lite fantasilösa bilder.

Ändå tror jag inte det i första hand är Siwertz stilkonst som kastar sin förödande skugga över Edwalls film. Jag tror tamheten i filmen, den uppenbara bristen på inspiration, beror på vissa tidspräglade drag i romanen som Edwall tvingats smyga förbi. Därmed har han dragit gadden ur berättelsen.

Man kan nämligen inte komma ifrån att handlingsromantik och manbarhetsprov är viktiga element i berättelsen.

Det är livets egen farlighet ungdomarna ger sig ut i, i protest mot en förkvävande och auktoritär småstadsidyll. Georg, den äldre brodern, härdas till en stark och fri varelse som förberett sig för vuxenlivets verkliga äventyr.

Sånt är naturligtvis svårt att propagera för idag. Men tar man bort det blir resten en ganska harmlös tillställning. I varje fall har det blivit så hos Edwall."

Svårigheterna att på 1980-talet filmatisera Siwertz pojkbok från 1911 går igen i flera recensioner:

Sven E Olsson, Arbetet: "Jag har alltid känt mig främmande för denna värld av krumeluriga grevar, besuttna borgare och den ofta synbara kampen mellan en snusförnuftig moral och den seglingens tjusning som kanske är bokens egentliga kärna och handling.

Om Allan Edwall har upplevt något annat och mycket mera ihop med boken och dess porträttgalleri, har han dessvärre helt lyckats dölja det i sin film.

För där råder den stiltje som alltid är den illustrerade romanöversättningens. Ett antal nedslag i bokens situationer och personer - men inga synliggjorda insikter, utvecklingar, perspektiv, sammanhang. Rune Ericsons foto har avbildat sommaren runt händelserna, men knappast inget mer. Thomas Lindahls musik bombarderar oss - för att skapa en dramatik eller spänning som inte finns där. Grabbarna är hyfsade, men några av våra bästa vuxenaktörer är antingen åt helvete eller det teatraliska."

Sven-Erik Torhell, SDS: "De människor piraterna möter är ofta högst excentriska, även för att vara det 50-tal som filmen är placerad i, och Edwall låter påtagligt och betänkligt förtjust sina aktörer blomma ut som feodala kvarlevor, kluriga fiskargubbar, galna yxmördare.

Mest minnesvärd är Björn Gustafssons greve Leerhousen, ett praktfullt galghumoristiskt och koleriskt exempel på förödd adelskultur. (-) Förutom i de frodiga personporträtten är Edwalls personliga signatur tydligast i ett frihetstema som ligger mer i tiden än Siwertz' manbarhetsideal (eller?). När Georg och Fabian konfronterar varandra i filmen om rollfördelningen ombord och rätten till plundringsrädernas frukter är det inte som naturbetvingare eller blivande starka män utan mer som deltagare i en edwallsk diskussion av frihet och demokrati. Där tycks Fabian med sin direkta relation till verkligheten och obesvärade syn på andras egendom vara helt förlorad, särskilt som han bedrar sina kamrater och lierar sig med några söndagsseglare av fascistoid art.

Men Edwall vore inte den blide humanist och försonlige demokrat han är om han inte genom ädel perspektivförskjutning och i strid med romanförlagan till slut låter pojkarna återförenas i gemensamt trots mot vuxenvärldens frihetsinskränkningar."

Margareta Norlin, Chaplin: "Trots en viss frisk humor i scenerna mellan de tre grabbarna, som stjäl en båt och lever anarkistiskt båtliv under en kort sommar, är filmen som helhet tungfotad och poesilös. Låt vara att den inte är ett uppseendeväckande magplask - nog är det långt till de eleganta simhoppen. (-)

Nej, styrkan i filmen ligger helt i det psykologiska spelet mellan pojkarna, och förändringarna som deras vänskap genomgår. Men var är poesin, flykten?

Kanske kan muntrationerna, som finns där, roa en ungdomlig publik för stunden. Men historien drar åt på tok för många håll för att kunna ge något utöver detta.

Bildspråket håller sig på samma förströdda nivå, och man saknar svårt fantasiflykten, suget och längtan från boken. Hur i allsin dar kan man lyckas fotografera en somrig Mälarseglats utan att få med ett uns av glittrig stämning?

Man tvingas alltså konstatera att ytterligare ett av den svenska filmens många litterära äventyr bitterligen kapsejsat, i avsaknad av en genomtänkt estetik."

Kommentar Svensk filmografi

Detta var den tredje filmatiseringen av Sigfrid Siwertz pojkboksklassiker från 1911. Den första var en stumfilmsversion (1923/14) av Gustaf Molander, den andra (1959/25) av Per G Holmgren var en för sin samtid tidstypisk uppdaterad skildring av ungdomar på glid. De bägge tidigare versionerna förhöll sig milt sagt fritt till romanförlagan. Skådespelaren och regissören Allan Edwall (f 1924) har i sin filmversion gjort den mot romanförlagan hittills mest trogna tolkningen, trots att han förlagt handlingen till 1955 snarare än till Siwertz' sekelskifte.

Visserligen har Edwall suddat ut något av romanens socialdarwinistiska perspektiv genom att ignorera klasskillnaderna mellan pojkarna. Mer anmärkningsvärt är att han behållit den rasbiologiska anstrykningen hos Siwertz genom att bröderna Schalén förblivit såväl blonda som moraliskt mer högtstående. Fabian Scholke är däremot den krulligt svarthåriga och svekfulla "driftsmänniskan" utan känsla för sanning, heder och samvete.

Liksom hos Siwertz understryker Edwall den rasbiologiska tolkningen i scenerna med greven och hans biodlande kusin på Tollerö. Symboliken med en ljus och en mörk arketyp, som står för olika egenskaper, är klassisk och finns bl a i Ingmar Bergmans medeltidsskildring Jungfrukällan. Ändå känns det märkligt att återfinna dem i en film som i andra avseenden månar om att vara mer modern i sin moraliska hållning, t ex fiskaren Frans i Flintas för filmen nyskrivna monolog om det grymma valfisket.

Nydanande var filmtekniken som utvecklats av fotografen Rune Ericson i samarbete med amerikanska Panavision och som här provades för första gången. Den kallades tre-perf-teknik eftersom det endast gick åt tre perforeringsrutor per bildruta i stället för som tidigare fyra. Genom att även minska på skarvarna mellan bildrutorna kunde ca 25 procent av filmåtgången sparas in. Tekniken krävde ombyggda kameror, och Panavision konstruerade två stycken för inspelningen av Mälarpirater. Efter färdigställandet åkte Rune Ericson tillsammans med Bengt Orhall från FilmTeknik till USA för en utvärdering av resultatet.

Tre sekunder av närbilder på liket av Frans i Flinta klipptes bort för att åldersgränsen på sju år skulle godkännas av Statens Biografbyrå.

Förlaga

Originaltitel Mälarpirater (Roman)
Författare Sigfrid Siwertz


Visningar

Sverigepremiär 1987-02-25 Grand 1 Stockholm Sverige 103 min
1987-02-25 Kista Bio 1 Stockholm Sverige 103 min
1987-02-25 Victoria 1 Stockholm Sverige 103 min
Annan visning 1987-02-27 Sandrew Borlänge Sverige 103 min
1987-02-27 Sandrew Eskilstuna Sverige 103 min
1987-02-27 Sandrew Gävle Sverige 103 min
1987-02-27 Sandrew Göteborg Sverige 103 min
1987-02-27 Sandrew Södertälje Sverige 103 min
1987-02-27 Sandrew Uppsala Sverige 103 min
1987-02-27 Sandrew Västerås Sverige 103 min
TV-visning 1997-06-21 TV4 Sverige 99 min
1997-12-25 TV4 Sverige 99 min
Dvd-release 2008-07-23 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ CRI-negativ
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Typ Videomaster


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film av Allan Edwall MÄLARPIRATER efter Sigfrid Siwertz bok.
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Baltzar Norberg Annons AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Allan Edwalls nya film MÄLARPIRATER efter Sigfrid Siwertzs bok. Premiär till nyår.
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 2. Filmmanus av Allan Edwall efter Sigfrid Siwertz roman.
Omfång 87 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 4. Filmmanus av Allan Edwall efter Sigfrid Siwertz roman.
Omfång 189 s. + 3 s. kommentarer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Engelsk version.
Omfång 77 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Färg papper 9
Bakombild papper 4
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?