Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Oxen : En sann historia berättad av Sven Nykvist
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1991-11-22

Medverkande

Stellan Skarsgård
Helge (Wilhelm) Roos

Ewa Fröling
Elfrida, Helges hustru

Lennart Hjulström
Svenning Gustavsson

Max von Sydow
kyrkoherden

Liv Ullmann
Maria, Svennings hustru

Björn Granath
Flyckt, indelt soldat

Visa alla medverkande

Handling

Småland vid 1860-talets slut. En by i trakterna av Jönköping. Det är juletid. I desperation över sin egen och familjens svält under missväxtåren slår drängen Helge Roos ihjäl den ena...

Visa hela handlingen

Press

Respekten för Sven Nykvist som filmfotograf var stor, men inte för honom som filmregissör. En passionslös serie vackra bilder med ett slut som gränsade till det banala, var flera kritikers...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
Kameraoperatör
C-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musikarrangör
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Smink
Frisyrer
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Stellan Skarsgård Helge (Wilhelm) Roos
Ewa Fröling Elfrida, Helges hustru
Lennart Hjulström Svenning Gustavsson
Max von Sydow kyrkoherden
Liv Ullmann Maria, Svennings hustru
Björn Granath Flyckt, indelt soldat
Erland Josephson Silver
Rikard Wolff Johannes, fånge på Karlsborgs fästning
Helge Jordal rallaren
Agneta Prytz den gamla gumman
Björn Gustafson kompanichefen på Karlsborgs fästning
Jaqui Safra handelsmannen
Sven Nykvist handelsmannens röst
Henrik Schildt domarens röst
Debora Hjälmerö Helges och Elfridas dotter

Bolag

Handling

Småland vid 1860-talets slut. En by i trakterna av Jönköping. Det är juletid. I desperation över sin egen och familjens svält under missväxtåren slår drängen Helge Roos ihjäl den ena av sin husbonde Svenning Gustavssons två oxar. Tillsammans med sin fru Elfrida styckar han den och gömmer köttet i sin jordkällare.

Skulden för brottet gör sig dock snart gällande. Hustrun plågas av religiösa föreställningar om att Gud förr eller senare kommer att straffa dem alla, och Helge blir varse konsekvenserna av sin handling då Svenning inte kan transportera timmer till sågen med bara en oxe.

En som snart också börjar ana Helges brott är den indelte soldaten Flyckt, en ratad rival om Elfridas hand. Hans misstankar bekräftas när han ser Helge stjäla saltstenar från korna för att konservera köttet med. Men eftersom Flyckt är känd som fyllkaja med ett horn i sidan till Helge är det ingen som bryr sig om hans prat. På våren har de sista köttstyckena börjat ruttna. Helge kastar vad som återstår i en gammal brunn i skogen och täcker över med sten.

Det enda kvarvarande spåret av brottet är oxhuden, som Helge ska försöka att i hemlighet sälja på marknaden i Jönköping. Han tar skogsvägarna för att inte bli sedd, men tvingas stanna efter halva vägen på en enslig gård och arbeta lite för att få mat och vatten innan han ska bege sig vidare. Gårdens ägarinna, en gammal gumma, håller dock honom kvar så att han kan läsa ett brev hon fått. Under uppehållet kommer byprästen på besök. Även han är på väg till Jönköping. Då han får syn på Helge och frågar honom om dennes ärende på marknaden, kan inte Helge ljuga längre utan visar prästen oxhuden.

Bedrövad men fast besluten att få saken ur världen tar prästen Helge omedelbart till domstolen i Jönköping. Men straffet blir oväntat hårt - fyrtio par spö och därefter livstids straffarbete på Karlsborgs fästning.

Prästen lovar Helge att arbeta för en snar straffkortning och får lova att inte berätta om straffet för Elfrida. Flyckt får dock höra talas om livstidsstraffet och avslöjar vad han vet för den chockade Elfrida. Hans närmanden avvisas emellertid bestämt.

På var sitt håll blir Helge och Elfrida utstötta ur gemenskapen. Helge råkar ange en fånge som planerar att rymma och stämplas som angivare av de andra med åtföljande trakasserier. Elfrida ignoreras av Svenning och de andra i byn, och hon tvingas snart rota bland soporna för att hitta något ätbart. Den enda som arbetar för makarna Roos försoning med byn är prästen, som börjar gå runt med namnlistor där byborna ska uttala sitt stöd för Helges benådning. En avgörande underskrift fattas dock - Svennings.

Svälten slår hårt mot Elfrida och dottern Anna. Snart dröjer hennes steg då hon passerar järnvägsbygget, där de råbarkade rallarna äter. En av dem fattar tycke för henne och kommer sent en natt för att byta bröd mot köttsligt umgänge. Hon ger efter och blir med barn. Slutligen förbarmar sig även Svennings hustru, Maria, över Elfridas öde.

Under tiden i fängelset arbetar Helge som smed. Brevväxlingen med hustrun fortsätter. Tonen är mycket kärleksfull. Känslobandet dem emellan tycks förbli starkt över åren som går. Men prästen, som är den ende som tillåts göra fängelsebesök, berättar inget om Elfridas oäkting till pojke då han träffar Helge.

En dag hamnar Flyckt också i fängelse och börjar strax ljuga vitt och brett om att han haft Elfrida som älskarinna. Han lurar till och med i den svartsjukeplågade Helge att han får heta kärleksbrev från Elfrida till fängelset. De slåss och hamnar i isoleringscell, där Helge slutligen nås av skuldkänslor för vad hans oxslakt ställde till med i byn. När han väl kommer ut ur isoleringen igen har prästens nådeansökan beviljats - Svenning har slutligen skrivit på. Han friges med omedelbar verkan och återvänder till byn. På vägen kommer han förbi en midsommarfest och dansar intimt med en ung kvinna, men ångrar sig och fortsätter mot sitt hem.

Helge blir först upprörd då Elfrida berättar om rallaren och barnet. Han funderar på att emigrera för att undslippa skammen. Men prästen talar med honom om att det nu är hans tur att förlåta och försonas. Och vid dagens slut återvänder Helge till sin hustru.

I en epilog berättas det att Helge och Elfrida fick åtta barn och att de alla uppförde sig väl.

Censur / granskning

Censurnummer 131044
Datum 1991-10-22
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2522 meter
Kommentar Aktlängder: 516-463-491-522-530 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2522 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Respekten för Sven Nykvist som filmfotograf var stor, men inte för honom som filmregissör. En passionslös serie vackra bilder med ett slut som gränsade till det banala, var flera kritikers omdöme. I jämförelserna med andra filmer och TV-serier som utspelas under samma tid - t ex Raskens (1976), Utvandrarna (1971/1) och Pelle Erövraren (1987/27) - kom Oxen till korta trots sitt välrenommerade skådespelargalleri. Det fanns en bristande trovärdighet i Nykvists film, menade man.

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Oxen är inte klädd i historisk kostym, den är genuin och borde vara gripande. Inte heller kan det sägas att bilderna lyser, men däremot att det finns oväntade övergångar i stil och teknik. Helge hamnar i fängelse och sekvenserna där skildras i gråtonat svart/vitt och i scener som snarare får en att tänka på Gulag än på Karlsborgs fästning och i ett slags förstorad realism som ställs mot de vardagliga bilderna från hembyn. Trots filmens många kvaliteter blir jag ändå inte riktigt berörd, känner inte närvaron, inte gripenheten som rimligen borde ha infunnit sig med alla dessa goda odds.

Det är som hade Sven Nykvist dröm hamnat mitt emellan det som var verklighet och det som nu är historia. Beror detta på manus, beror det på historien, som egentligen har den bredare epikens möjligheter, blivit ett kammarspel, utan kammarspelets stränghet och fördjupning? Jag vet inte, men undrar varför filmen gled förbi och inte högg tag i sinnet."

Lasse Bergström, Expr: "Oxen som givit Sven Nykvists nya film dess lakoniska titel dör i de inledande bilderna, klubbad av en hungrande torpare i missväxtens och fattigdomens Småland på Amerikautvandringens tid. Med honom dör också filmen. Nykvist, som är den störste bland filmfotografer, den rörliga bildens Rembrandt, har från sin småländska barndomsmylla hämtat en sann historia, grym som ett skillingtryck om nödgärningar, överhetens vedergällning och kärlekens urkraft. Den har följt honom som en angelägenhet men han lyckas inte berätta den.

I motsats till Jan Troell, en annan filmare med den egna kameran i hand, är Sven Nykvist en statisk bildmakare. Han fångas av åldrade interiörer och ljussätter dem så att en säregen skönhet uppstår och stannar. Han vandrar i sitt öppna landskaps årstider och ser överallt kompositioner: rimfrosten ritar grafik på fönsterglasen och utanför dem kommer människor vandrande på långt håll. Löv från ljusa träd omsluter en ensam flykting i skogen och man vill lyfta bilden från bioduken och lämna den till en rammakare. En stor artist är i verksamhet men hans visioner skärmar bort både drama och epik. (-)

Sven Nykvist lägger bild till bild, scen till scen. När det blir känsligt spelas orkestermusik av Grieg. Svensk films stora filmaktörer luftar struparna med repliker som inte uttalats på detta sätt sedan 50-talet. Byskildringen är som en sambindningsbana mellan gamla Dramaten och nya Skansen. En och en halv timme känns som tre. Man lämnar biografen förstummad."

Hanserik Hjertén, DN: "Rent berättarmässigt är det inte oävet. Men sedan blir det liksom tvärstopp. Man väntar sig att Nykvist skall utveckla historien, ta fram de mänskliga spänningarna, genomföra samhällskritiken, ge händelsen något slags signifikativ bakgrund. Men man blir snopen. All dramatisk verksamhet avstannar och vänds till det bästa. Max von Sydows präktige präst kämpar för strafflindring och lyckas. De präktiga byborna nickar fogligt när han ber dem skriva på en petition. Den i grund och botten präktige bonden ger också med sig till slut.

Att Ewa Frölings torparhustru fött en oäkting under fängelsetiden är egentligen heller inget problem. Man förstår ju att Nykvist velat måla kärlekens seger över eländet, men det går för lättvindigt till. Oxen är en historia med tragiska konturer som förvandlas till ett vykort med en hemtraskande torpare bland gullvivor. Mot en sådan fadäs kämpar även de bästa aktörer förgäves. Den här oxen borde nog ha klubbats på ett tidigare stadium."

Kommentar Svensk filmografi

Trots felaktiga uppgifter i många tidningar i samband med premiären rörde det sig inte om Sven Nykvists (f 1922) regidebut. Sin första film som regissör gjorde han med Under Södra korset (1950/17) tillsammans med Olof Bergström. Och den första filmen som ensam regissör var den kritikernedsablade Lianbron (1965/15), som, liksom regidebuten, utspelar sig i Afrika, dit Sven Nykvist flera gånger återvänt för att filma. Tretton år senare var han en av tre medregissörer på Erland Josephsons inhemska fiasko men exportmässiga succé En och en (1978/6), producerad på Josephsons och Nykvists eget bolag och där den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Ingrid Thulin var regissör nummer tre.

Den amerikanska producenten Jean Doumanian hade Sven Nykvist träffat via Woody Allen i New York. Enligt en intervju med henne i en porträttartikel av Sven Nykvist i Chaplin nr 243/1991, var det först efter det att hon skaffat utländskt riskkapital som de svenska producenterna var villiga att vara med och finansiera filmen.

Kritikerna var ju, som avspeglas ovan, inte särskilt nådiga mot Oxen, och även publikmässigt blev det katastrof med bara drygt 11.000 besökare. Bättre gick det i USA, där filmen både fick uppskattande kritik och god publiktillströmning. Det blev också en oscarnominering, något som den tidigare så bedrövade upphovsmannen tog som en upprättelse för allt spe han fått utstå i de svenska tidningarna.

Oxen har undertiteln En sann historia berättad av Sven Nykvist.

Inspelning

Högsby, Småland Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1991-11-22 Sandrew Göteborg Sverige 92 min
1991-11-22 Olympia Stockholm Sverige 92 min (samt ytterligare 5 platser)
Dvd-release 2013-11-22 Sverige (utgiven i samlingen "Svensk Nostalgi Box")

Musikstycken

Originaltitel Fra Holbergs tid, piano, op. 40
Kompositör Edvard Grieg (1885)
Orkester Det Norske kammerorkester
Dirigent Terje Tønnesen


Originaltitel Melodi, stråkorkester, op. 53; arr. piano
Kompositör Edvard Grieg
Orkester Det Norske kammerorkester
Dirigent Terje Tønnesen


Originaltitel Nordiske melodier, op. 63
Kompositör Edvard Grieg (1895)
Orkester Det Norske kammerorkester
Dirigent Terje Tønnesen


Originaltitel Lyriske stykker, op. 68. Bådnlåt
Kompositör Edvard Grieg (1898)
Orkester Det Norske kammerorkester
Dirigent Terje Tønnesen


Originaltitel Elegiske melodier, op. 34
Kompositör Edvard Grieg (1880)
Orkester Det Norske kammerorkester
Dirigent Terje Tønnesen


Originaltitel Peer Gynt. Åses död
Kompositör Edvard Grieg (1888)
Orkester Prags symfoniorkester (Symfonický orchestr hl.m. Praha)
Dirigent Václav Smetácek


Originaltitel Peer Gynt. Solveigs Sang
Kompositör Edvard Grieg (1891)
Orkester Prags symfoniorkester (Symfonický orchestr hl.m. Praha)
Dirigent Václav Smetácek


Originaltitel Sonat 1975
Kompositör Luboš Fišer (1988)
Instrumentalist Marek Jerie (violoncell)


Originaltitel Wir glauben all' an einen Gott, BWV 680
Kompositör Johann Sebastian Bach (1739)


Originaltitel Bereden väg för Herran!
Textförfattare Frans Michael Franzén (1812)
Sångare kör


Originaltitel Tvivlan ur min själ försvinne
Kompositör Wolfgang Wessnitzer (1661)
Textförfattare Johan Åström (svensk text 1816)
Johann Adolph Schlegel (tysk text 1769)
Sångare kör


Utmärkelser

Academy Award-nominering Los Angeles 1992 (bästa icke engelskspråkiga film 1991/Best Foreign Language Film 1991)
Guldbaggenominerad Stockholm 1992 Bästa foto Sven Nykvist

Ämnesord

Fattigdom
Nödår
Småland

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel OXEN
Tryckeri Uddenholms offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel OXEN
Tryckeri Uddenholms offset


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Oxen. Av Sven Nykvist och Lasse Summanen. Version 2.6.
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Oxen. Treatment av Sven Nykvist och Lasse Summanen. Version 2.
Omfång 78 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Oxen. Av Sven Nykvist och Lasse Summanen. Version 2.
Omfång 90 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Oxen. Av Sven Nykvist och Lasse Summanen. Manusversion 1.
Omfång 102 s. + 3 s. inledning och rollbeskrivning.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Oxen/The ox. English subtitles.
Omfång 28 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Le boeuf. Une histoire vraie racontée par Sven Nykvist.
Omfång 35 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista Oxen.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 2
Färg papper 14
Bakombild papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Franska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?