Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Jönssonligan & den svarta diamanten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1992-10-30

Medverkande

Ulf Brunnberg
Vanheden

Björn Gustafson
Dynamit-Harry

Peter Haber
doktor M.A. Busé

Visa alla medverkande

Handling

Jönssonligans ledare, Charles-Ingvar Jönsson alias Sickan, sitter i fängelse. Ligans två övriga medlemmar, Vanheden och DynamitHarry, träffar vi inledningsvis under en misslyckad...

Visa hela handlingen

Press

Klarar sig Jönssonligan utan Sickan? Det var den stora frågan för den samlade kritikerkåren. Några tyckte att det gick galant, i synnerhet kvällspressen. Andra ansåg att nu var det dags...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Animation
Regiassistent
Scripta
Specialeffekter
Synopsis
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Pressinformation
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Orkester
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Chaufför
Klädassistent
Ljudläggning
Mixning
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Ulf Brunnberg Vanheden
Björn Gustafson Dynamit-Harry
Peter Haber doktor M.A. Busé
Birgitta Andersson Doris
Elias Ringqvist Lillis
Per Grundén Wall-Enberg
Weiron Holmberg Biffen
Björn Granath kommissarie Lohman
Pontus Gustafsson kriminalassistent Andersson
Bernt Lindkvist polischef
Lena T. Hansson Busés sekreterare
Rikard Wolff greve Romanoff
Ulf Eriksson patient
Sten Hellström medpatient
Thomas Segerström vakt 1
Jonas Uddenmyr vakt 2
Ulf Friberg psykologie studerande
Karl-Erik Andersén fångvaktare
Jan Mybrand vårdare
Kjell-Hugo Grandin man vid busshållplatsen
Suzanne Ernrup vittne
Marianne Karlbeck tidningsbud

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film AB
Tonefilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film AB
Distributör i Sverige (DCP) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2001
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2000
Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2008
Laboratorium Johan Ankerstjerne A/S
FilmTeknik AB
Övrigt bolag Rhodins Automobile Service AB (tack till)
Motorola AB (tack till)
Arvid Nordqvist (tack till)
Kajsa Jansson Bil AB (tack till)
Stjärnurmakarna (tack till)
Televerket (tack till)
Hobby Caravan Sverige AB (tack till)
Parasound (tack till)

Handling

Jönssonligans ledare, Charles-Ingvar Jönsson alias Sickan, sitter i fängelse. Ligans två övriga medlemmar, Vanheden och DynamitHarry, träffar vi inledningsvis under en misslyckad kassaskåpskupp. Tomhänta klarar de sig i sista stund från att åka fast för polisen, under ledning av kommissarie Lohman och kriminalassistent Andersson.

Hemma i ligans näste väntar Doris som är mitt uppe i planeringen av sitt bröllop med Harry. Doris har sedan tidigare en tioårig son, Lillis, och nu är det dags att han får både en far och en mor. Problemet är att ett bröllop kostar 15.680 kronor och Harry har lovat att skaffa fram pengarna. Kassaskåpsstöten var tänkt att bekosta bröllopet, men nu gick alltså den finansieringen om intet.

Harry och Vanheden åker till fängelset för att hämta en frisläppt Sickan. Det visar sig dock att man skickat Sickan till ett mentalsjukhus eftersom han gått in i permanent "barndom". På mentalsjukhuset träffar de den förvirrade överläkaren Max Adrian Busé, som ligger i skilsmässa med sin fru. När Harry och Vanheden talar om att de vill träffa Sickan meddelar Busé att det är omöjligt då han ej är kontaktbar, han lever i sin egen lilla värld.

Samtidigt hos polisen planeras ett specialbevakningsuppdrag. På Nationalmuseum i Stockholm ska den berömda romanoffska svarta diamanten ställas ut och det är kommissarie Lohman och assistent Andersson som ska ansvara för säkerheten. Den svarta diamanten tillhörde den ryska tsarens kronjuveler och lånas nu ut för första gången av den ryska staten.

Charles-Ingvar Jönssons sjukdomsfall uppmärksammas i vetenskapliga sammanhang och doktor Busé föreläser om hans fall. Jönsson geniförklaras och det klotter han utfört under sin tid på sjukhuset har visat sig vara en handbok i brott.

På en av föreläsningarna deltar även direktör Wall-Enberg som erbjuder sig att köpa "handboken", så att han kan komma åt den svarta diamanten. Busé vill inte göra någon affär men utsätts för utpressning och i och med att hans privatekonomi är katastrofal, bland annat på grund av sin skilsmässa, går han med på affären när Wall-Enberg erbjuder honom ett antal miljoner. Men i stället för att sälja "handboken" ska han själv stjäla diamanten åt Wall-Enberg.

Busé kontaktar Harry och Vanheden genom att lura i dem att han är Sickan, så att de ska utför kuppen åt honom. Han avslöjas och de bestämmer sig för att göra kuppen tillsammans, alla tre med hjälp av "handboken". De förbereder kuppen in i minsta detalj och lyckas komma över diamanten. De överlämnar den till Wall-Enberg, som lovar dem pengarna när han i sin tur sålt den till greve Igor Romanoff, en ättling till tsaren.

Hemma hos ligan har nu Doris son, Lillis, flyttat in. Hos polisen anar man att diamantstölden är en "Jönssonkupp" och kriminalassistent Andersson uppsöker mentalsjukhuset och får på doktor Busés skrivbord se "handboken". Nu börjar polisens jakt på Busé, Harry och Vanheden, som nu är desperata efter att få tag på sina pengar. Enligt en överenskommelse med Wall-Enberg kan de hämta pengarna i en övergiven fabrikslokal. Det visar sig vara en fälla och de blir inlåsta i ett rum som kommer att sprängas inom en timma. De lyckas dock fly och en mycket upprörd Busé planerar nu sin hämnd på Wall-Enberg.

Wall-Enberg ska hålla ett party för greve Romanoff, vilket uppmärksammas i kvällspressen. När Busé ser detta, får han en idé och gör upp en plan tillsammans med Vanheden och Harry. Genom att utge sig för att vara serveringspersonal från en cateringfirma, tar de sig in på festen, utklädda i ryska dräkter. Problemet är att kommissarie Lohman och assistent Andersson har kommit på samma lysande idé och också befinner sig på partyt. Men med hjälp av en liten radiostyrd bil och Lillis skickliga körkunskaper med denna lyckas de återigen få tag på diamanten efter en vild biljakt med polisen i hälarna.

Busé överlämnar den här gången diamanten till Romanoff och får äntligen pengarna. Doris och Harry gifter sig. Efter bröllopet griper polisen Busé utanför kyrkan, medan övriga ligan klarar sig undan.

Busé glömmer dock portföljen med pengarna i den förvirring som uppstår utanför kyrkan, och hans sekreterare tar i stället hand om den. Doris, Harry, Lillis och Vanheden sitter nu i den bröllopsprydda bilen och kommer på att pengarna saknas. Lillis plockar då fram några tusenlappar som han lagt i sin radiostyrda bil och överlämnar dem till Harry som i sin tur ger dem till Doris i bröllopspresent.

Censur / granskning

Censurnummer 131635
Datum 1992-10-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2848 meter
Kommentar Aktlängder: 529, 597, 550, 590, 582.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2848 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Klarar sig Jönssonligan utan Sickan? Det var den stora frågan för den samlade kritikerkåren. Några tyckte att det gick galant, i synnerhet kvällspressen. Andra ansåg att nu var det dags att pensionera ligan för gott.

Jens Peterson, AB: "Gösta Ekman är borta.

Jönssonligans signatur-melodi är borta.

De saknas inte.

Film nummer sex är ett lyft för serien och de klantiga inbrottstjuvarna. Den bästa filmen sedan ettan, och en succé för Peter Haber som doktor M A Busé. Men också för HansÅke Gabrielsson, som regi-debuterar men också står bakom det finurliga manuset.

Uppföljare blir ofta utspädda varianter på ett känt tema. Filmerna om Jönssonligan blev allt sämre. Men utan Gösta Ekman och Sickan-figuren har alla inblandade skärpt sig, och resultatet den här gången är en underhållande familjekomedi. Ja, den är så snäll att den kan passera som barnfilm. (-)

En lyckad komedi för hela släkten."

Hanserik Hjertén, DN: "Haber gör så gott han kan, gestikulerar och grimaserar som kolerisk psykdoktor och lånar i nödfall Sickans tonfall. Men det står snart klart att Ekmans dråpliga kriminalsnille inte kan ersättas. Han var motorn i gänget som gav töntigheten ett inslag av stimulerande vanvett. (-)

Roligast är den avslutande biljakten med små och stora fordon. Mycket är knyckt i den nya filmen eftersom upphovsherrarna är lika tjuvaktiga som Jönssonligan, men här finns den personliga variant som saknas i övrigt.

Utan den blir Jönssonfilmerna kriminalfars på Kalle Blomkvistnivå."

Börje Lundberg, Expr: "Jönssonligan utan Sickan - sjätte filmen i serien har ingen Gösta Ekman. Men konstigt nog gör det inte ett skvatt. Ligan behövde förnyas, och Ekmans 'ersättare' Peter Haber är en fullträff, om än inte riktigt i föregångarens superklass. (-)

Skådespelarna är överlag 'rätt', men ändå är det framför allt storyn och infallen som gör filmen.

Det är lite trögt i början, men sen blir det desto bättre fart, med många roliga uppslag och fyndigt lånade idéer.

En och annan platt kliché har man faktiskt överseende med. Detta är nämligen en riktigt charmig familjefilm i god svensk tradition.

Jag gapskrattade inte, men blev riktigt varm i hjärttrakten, och det är inte så dumt när hela Sverige ropar kris och november väntar om hörnet."

Kristina Torell, GP: "Någon tyngd finns det inte i den här berättelsen och annat är väl inte heller att vänta. Men nye Jönsson-regissören Hans Åke Gabrielsson har sinne för såväl situationskomik som udda existenser.

Gabrielsson har också skrivit manus och fått in en del oväntade vändningar. Och han sätter bra snurr på händelserna, bland annat en originell biljakt där ett av 'fordonen' är en radiostyrd leksak. Även i dialogen, skriven av Rolf Börjlind, finns poänger.

Det är just leklynnet som gör Jönssonligan och den svarta diamanten till en underhållande och sympatisk film. Det är ingen fattig som blir blåst av Jönssonligan och själva är dessa B-lagsbovar långt ifrån rika."

Bo Ludvigsson, SvD: "Som sagt. Det går lite kryckigt. Och det är nu inte enbart bristen på Jönsson som gör att det ibland känns som tuggummi. Det pratas litet för mycket, ageras litet för lite och här och var has det problem med den s k tajmingen och tempot. Samt helt visst med själva genren.

Men det är ju nu inte heller alldeles lätt detta med komik och fars. Fast då och då glimmar det till och man skrattar gott. En del tekniska tricks är också fyndiga.

Så även om situationskomiken inte direkt blomstrar bjuds i alla fall på trivselvänlig underhållning. Återseendets glädje är heller icke att förakta."

Jan Aghed, SDS: "Ännu ett varv med kriminalfarsens klantigaste bovar. Brevid det här upptåget i serien ter sig det som Jonas Cornell regisserade på sin tid som en av svensk ljudfilms konstnärliga höjdpunkter.

Inte bara Gösta Ekman som ligaledaren Sickan Jönsson saknas. Man noterar också en överväldigande frånvaro av egna idéer. Manuset erbjuder samma anblick som en källare full med stöldgods: knappt ett enda skämt som inte hämtats från annat och bättre håll. Och regin är på gesällstadiet. (-)

Innan filmen lyckas lägga in sin högsta växel på en ambassadmottagning där alla de inblandade kolliderar släpar sig spexet i all oändlighet fram på tvåan, både vad uppslag och utförande beträffar. Stundom liknar det betänkligt dammig kalsongbuskis.

I rättvisans namn ska det erkännas att förvecklingarna under och efter ambassaddramat innehåller några gags som faktiskt är roliga, oavsett ursprunget. Men om Gösta Ekman helt enkelt tröttnat på att upprepa sig i ett sammanhang som överlevt sig självt är han värd största förståelse. I en nytillkommen roll gör Peter Haber tappra försök att ersätta honom. Fåfäng möda. Utan Ekman är Jönssonligan definitivt mogen för förtidspension."

Kommentar Svensk filmografi

Detta var den sjätte i raden filmer om den publikt så populära tjuvligan. Det var dock den förste utan Sickan, som spelats av Gösta Ekman (f 1939). Han var inte längre intresserad av att göra rollen som ligans hjärna. Det var detta som tilldrog sig det största intresset i massmedierna. Hur skulle det gå utan Gösta Ekman i huvudrollen? Och hur skulle Peter Haber (f 1952) rollen som doktor M A Busé klara av att bli den ersättande tredje figuren i dramat?

Även en annan Ekman, Mikael (f 1943), regissör till de fyra föregående filmerna om Jönssonligan, tackade nej till denna produktion.

Regissören HansÅke Gabrielsson (f 1948) långfilmsdebuterade med Jönssonligan & den svarta diamanten och hade tidigare bl a gjort dokumentärfilm, TV-serierna Flykten och Tre terminer och jobbat som animatör hos Per Åhlin (f 1931).

Inspelningen, som skedde i Stockholm med omnejd, startade den 30 mars 1992 och slutfördes under sommaren samma år.

Filmen hade premiär på 78 orter i 84 kopior. Resultatet blev att 100.000 besökare såg filmen den första helgen.

Under inspelningen skadade sig stuntmannen Kimmo Rajala vid ett fall så illa att han fick läggas in på sjukhus. Detta inträffade vid en scen där poliskommissarien och hans assistent faller bakåt på en stege. Kimmo Rajala klarade sig utan allvarliga skador och scenen användes senare i filmen.

Förlaga

Originaltitel Olsen-banden (Fiktiva personer)
Skapade av Erik Balling
Henning Bahs


Inspelning

Europa Studios Bromma Sverige 1992-03-30 1992-06

Visningar

Sverigepremiär 1992-10-30 Royal Göteborg Sverige 104 min
1992-10-30 Sandrew Göteborg Sverige 104 min
1992-10-30 Metropol Malmö Sverige 104 min
1992-10-30 Sandrew Malmö Sverige 104 min
1992-10-30 Astoria Stockholm Sverige 104 min
1992-10-30 Biopalatset 1 Stockholm Sverige 104 min
1992-10-30 Olympia Stockholm Sverige 104 min
1992-10-30 Sandrew 1 Stockholm Sverige 104 min
1992-10-30 Victoria 1+2 Stockholm Sverige 104 min (samt ytterligare 74 platser)
TV-visning 1995-12-02 TV3 Sverige 100 min
1996-08-25 TV3 Sverige 100 min
2000-08-26 SVT2 Sverige 100 min
2001-08-18 SVT1 Sverige 100 min
2003-04-17 SVT1 Sverige 100 min
2004-04-03 TV4 Sverige 100 min
2004-08-07 TV4 Sverige 100 min
2005-02-19 TV4 Sverige 100 min
2005-12-31 TV4 Sverige 100 min
2005-12-25 Kanal 5 Sverige 100 min
Urpremiär 1992-10-30 Astoria Stockholm Sverige (samt ytterligare ett antal biografer, se Sverigepremiär)
TV-visning 2007-12-25 Kanal 5 Sverige 100 min
Dvd-release 2001-01-31 Sverige
2008-11-12 Sverige
TV-visning 2018-07-02 TV4 Film Sverige
2018-07-08 TV4 Film Sverige
2018-07-17 TV4 Film Sverige
2018-08-06 TV4 Film Sverige
2018-08-13 TV4 Film Sverige
2018-09-08 TV4 Film Sverige
2018-09-14 TV4 Film Sverige
2018-09-20 TV4 Film Sverige
2018-09-27 TV4 Film Sverige
2020-01-06 TV4 Film Sverige
2020-01-08 TV4 Film Sverige
2020-01-24 TV4 Film Sverige
2020-01-25 TV4 Film Sverige
2020-02-05 TV4 Film Sverige
2020-02-09 TV4 Film Sverige
2020-02-19 TV4 Film Sverige
2020-02-21 TV4 Film Sverige
2020-03-03 TV4 Film Sverige
2020-03-05 TV4 Film Sverige
2020-03-16 TV4 Film Sverige
2020-03-21 TV4 Film Sverige
2020-04-10 TV4 Film Sverige
2020-04-14 TV4 Film Sverige
2020-04-18 TV4 Film Sverige
2020-04-23 TV4 Film Sverige
2020-04-28 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Letkis-Jenka
Kompositör Rauno Lehtinen (1961)


Originaltitel Der Ritt der Walküren
Kompositör Richard Wagner (1870)


Originaltitel Månen lyser
Arrangör Södra Bergens Balalajkor
Orkester Södra Bergens Balalajkor


Originaltitel Eken
Arrangör Södra Bergens Balalajkor
Orkester Södra Bergens Balalajkor


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2848


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sandrews presenterar JÖNSSONLIGAN & DEN SVARTA DIAMANTEN


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sandrews presenterar JÖNSSONLIGAN & DEN SVARTA DIAMANTEN


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sandrews presenterar JÖNSSONLIGAN & DEN SVARTA DIAMANTEN


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JÖNSSONLIGAN & DEN SVARTA DIAMANTEN


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Sandrews presenterar JÖNSSONLIGAN & DEN SVARTA DIAMANTEN


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jönssonligan och den svarta diamanten. Filmmanuskript av Hans Åke Gabrielsson, Rolf Börjlind, bearbetning Ingemar Ejve. Version 5. 1992-01-13.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jönssonligan och den svarta diamanten. Dialoglista.
Omfång 45 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jönssonligan & den svarta diamanten. The Jönsson gang & the black diamond. 99-05-24.
Omfång 82 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper SET
Bakombild papper 2
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program folio
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 104 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Bredd MAP


Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?