Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Det första äventyret
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-02-13

Handling

En skolklass i årskurs sex ska åka på skolresa i den jämtländska vildmarken. Klassen delas in i grupper om sex personer. I en av grupperna hamnar Pontus, Anna, Niklas, Malin, Ante och...

Visa hela handlingen

Press

Endast en dagstidning har recenserat filmen. Med undantag av en inledande handlingsbeskrivning och en avslutande anvisning av visningslokaler återges därför Arne Norlins recension i AB i sin...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Chaufför
Ljudläggning
Mixning
Grafisk form
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Drakfilm Produktion AB
Beställare Landsorganisationen
Distributör i Sverige (35 mm) Föreningsfilmo AB 1987
Distributör i Sverige (16 mm) Föreningsfilmo AB 1987
Distributör i Sverige (inst. video) Föreningsfilmo AB 1987
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En skolklass i årskurs sex ska åka på skolresa i den jämtländska vildmarken. Klassen delas in i grupper om sex personer. I en av grupperna hamnar Pontus, Anna, Niklas, Malin, Ante och Julia. Niklas blir gruppledare.

Vid den första tältplatsen är det regnigt och kallt. Det är mycket gnäll i gruppen, men till slut får de upp tältet. På kvällen är det grillfest och mera uppåt. Lärarna initierar en diskussion om vad barnens föräldrar arbetar med och vad de själva tänker välja för yrke. Någon säger att huvudsaken är att tjäna pengar, medan en annan säger att det viktigaste är att få ett arbete man trivs med.

Nästa dag vaknar gruppen av att lärarinnan Viveka skriker på dem att de är försenade och inte hinner äta frukost utan måste bege sig av med en gång. Knorrande gör de som hon säger. Efter några kilometer är de framme vid en älv, strax ovanför en strid fors. Läraren Hasse ska skjutsa grupperna över en i taget på en flotte spänd i en lina över forsen. När gruppen med huvudpersonerna ska över går linan av. Hasse hamnar i vattnet och flotten med gruppen ger sig iväg mot forsen. Panik sprider sig i gruppen, särskilt när Ante hamnar i vattnet. Han räddas emellertid, och gruppen tar sig efter en vådafärd nedför forsen i land på ett grunt ställe. Flotten fortsätter och slås sönder längre ned i forsen.

De är nu långt från sina skolkamrater, nästan utan mat och tändstickor, och situationen förvärras av att Ante brutit benet. Niklas tar initiativ till att de ska göra en bår av träpinnar och sovsäckar för att bära Ante när de ska försöka ta sig tillbaka till resten av klassen. De kommer dock inte särskilt långt, utan tvingas övernatta i skogen.

De gör upp eld med hjälp av Julias dagbokssidor och drar sticka om i vilken ordning gruppmedlemmarna ska sitta eldvakt under natten. På morgonen upptäcker de att Pontus försummat sitt pass och låtit elden slockna. Den redan dåliga stämningen förvärras av att någon ätit upp de två kvarvarande bullarna under natten ¿ ingen erkänner.

Gruppen beslutar sig nu för att försöka ta sig till en stor väg. När de rastar, hittar Niklas svamp som han steker upp i en burk. Själv äter han med förtjusning, men då han bjuder laget runt är det ingen som vill ha av rädsla för att bli förgiftade. Mycket riktigt blir Niklas magsjuk senare och kräks upp allt maginnehåll. Han repar sig dock fort och deltar i en jakt på en vildkanin i skogen. Han fångar kaninen och gruppen drar sticka om vem som ska döda den. Pontus blir av slumpen utsedd till kaninens baneman, men kan inte genomföra slakten utan släpper sitt offer. Under tiden draggar brandförsvaret efter kroppar i den vilda forsen men hittar bara delar av packningen. I skogen går ett drev.

Senare på dagen hittar gruppen ett ödehus. De lyckas få eld i den gamla vedspisen, och några i gruppen konstruerar hjälpligt ett metspö med vilket de lyckas dra upp en gädda. För att påkalla uppmärksamhet från eventuella räddningshelikoptrar skriver de HJÄLP på hustaket med vit färg de hittat.

På den fjärde dagen av skolresan har Ante fått feber, och gruppen tvingas lämna huset för att försöka hitta en stor väg. Några hör vad de tror är ett trafikbrus, men det visar sig snart vara älven. De har kommit tillbaka till samma ställe där de gick i land.

En bit nedströms finner de den illa tilltygade flotten som de reparerar hjälpligt och beger sig nerför älven. De angör älvstranden före ännu en strid fors för att rekognoscera. Den feberyre Ante lyckas dock i ett obevakat ögonblick få loss förtöjningen och driver ensam på flotten nedför forsen. Med nöd och näppe klarar han sig, och de andra i gruppen, som sprungit efter på stranden, lyckas få in flotten till land.

Tillsammans fortsätter gruppen älvfärden i lugnare vatten nedanför forsen. Till slut kommer de till en bro med folk, och i en avståndsbild syns en samling hus. En lokaltidnings förstasida talar om att alla blivit räddade.

Censur / granskning

Censurnummer 127394
Datum 1988-02-05
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 1727 meter
Kommentar Aktlängder: 495-516-478-238 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1727 meter
Längd i minuter 63 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Endast en dagstidning har recenserat filmen. Med undantag av en inledande handlingsbeskrivning och en avslutande anvisning av visningslokaler återges därför Arne Norlins recension i AB i sin helhet:

"LO har betalat fem miljoner för denna timslånga barnvariant på Den sista färden, deras tredje spelfilm efter On the loose och Mr Big, den sistnämnda för övrigt också regisserad av Ralf Karlsson. För pengarna har de fått något som är mycket mer än ren LO-propaganda, nämligen ett utmärkt diskussionsunderlag om solidaritet och kamratskap. Till exempel: Vem ska få använda Annas fem tändstickor, Anna själv, som röker, eller Niklas, som vill göra upp eld? Borde inte kamraterna ha stannat kvar och väntat på sina kamrater? Ska verkligen Pontus döda haren för att de ska få mat? Och vem tjuvåt de två sista bullarna under natten? Barn både kan och vill, säger filmen och sedan kan man nog bortse från att amatörismen lyser igenom hos några av de små skådespelarna."

Kommentar Svensk filmografi

Som nämns i recensionen, var detta en av många satsningar på ungdomsfilm för en masspublik. Det första äventyret, liksom de föregående filmerna On the loose och Mr Big, distribuerades mestadels via fritidsgårdar, fritidshem och skolor. I en del fall hyrde också LO i samarbete med Unga Örnar in sig på lokala biografer, men det rörde sig nästan alltid om gratisvisningar. Visningarna av Det första äventyret genomfördes under sportlovsveckorna 1988. I en artikel i GP 1988-02-12 av Ulla Robertsson yttrar sig upphovsmännen Ralf Karlsson och Ulla Carin Nykvist så här om filmen:

"- Den är ett alternativ till det stora kommersiella utbudet. Actionfilmer och häftiga storstadsfilmer finns det gott om, men man ser aldrig en ungdomsfilm som håller till ute i naturen idag."

Bosse Johansson som arbetade med facklig ungdomsverksamhet på LO framförde beställarens syn på filmen tidigare i samma artikel:

"- Just temat solidaritet finns det ett stort behov av idag, framför allt bland ungdomar. Det är viktigt att säga att filmen inte handlar om facket. Det finns inga som helst pekpinnar, utan filmen står för sig själv. Filmen vill skapa diskussion om grundläggande frågor som sammanhållning, rättvisa, dela med sig..."

Inspelning

Jämtland Sverige (hösten) 1987 1987
Järpen
Åre
trakterna kring Ristafallet
Nylandsforsarna

Visningar

Sverigepremiär 1988-02-13 Rival Stockholm Sverige 63 min
1988-02-13 Borås Sverige 63 min
1988-02-13 Göteborg Sverige 63 min
1988-02-13 Helsingborg Sverige 63 min
1988-02-13 Järpen Sverige 63 min
1988-02-13 Jönköping Sverige 63 min
1988-02-13 Sundsvall Sverige 63 min
TV-visning 1996-12-31 SVT1 Sverige

Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?