Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Folk og røvere i Kardemomme by
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-09-02

Medverkande

Lars "Brasse" Brännström
polismästare Bastian

Kjersti Døvigen
tant Sofia

Henki Kolstad
Tobias

Visa alla medverkande

Handling

Kamomilla är en ganska liten stad, som ligger långt härifrån. Det är en rätt märkvärdig stad, bl a går det åsnor och kameler på gatorna ibland.I stan bor den gamle Tobias med...

Visa hela handlingen

Press

Det var många kritiska röster som höjdes mot Folk och rövare i Kamomilla stad. Det som var roligt och underhållande i bokform och på scen blev på film platt och livlöst.Hanserik...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Coproducent
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionssekreterare
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Musikmixning
Rekvisita
Kostymör
Smink
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Översättare

Medverkande

Sverre Anker Ousdal Kasper
Øivind Blunck Jesper
Jon Eikemo Jonathan
Lars "Brasse" Brännström polismästare Bastian
Kjersti Døvigen tant Sofia
Henki Kolstad Tobias
Sven-Bertil Taube barberare Sörensen
Grynet Molvig fru Bastian
Jon Skolmen slaktaren
Karl Sundby bagaren
Arve Opsahl handlare Berg
Kaja Glomm Kamomilla
Marius Rypdal Tommy
Sigve Bøe spårvagnsförare Syversen
Reidar Sørensen Silius
Jacob L. Holmboe Remo
Odd Grythe musiklärare Andersen
Lasse Åberg trumslapare Hagerup
- Övriga svenska röster (1988):
Björn Granath Kasper
Mats Bergman Jesper
Allan Svensson Jonatan
Irene Lindh tant Sofia
Sven Lindberg Robert
Robert Sjöblom bagaren
Nils Eklund köpman Berg
Annika Rehbäck Kamomilla
Johan Randquist Tommy / Remo
Philip Zandén spårvagnsförare Syversen
Lennart R. Svensson Silius

Bolag

Handling

Kamomilla är en ganska liten stad, som ligger långt härifrån. Det är en rätt märkvärdig stad, bl a går det åsnor och kameler på gatorna ibland.

I stan bor den gamle Tobias med det långa skägget, slaktaren och spårvagnsföraren, bagaren och barberaren, tant Sofia och handlaren Berg.

Och här bor även polismästare Bastian, som inte tycker om att arrestera någon utan hellre sjunger på sitt pass genom stan:

"Jag är överkonstapel Bastian

och är en vänlig man,

för det skall man alltid vara om man kan..."

och hans enkla filosofi lyder:

"Man ska aldrig plåga andra,

man ska alltid bjuda till,

men för övrigt kan man göra vad man vill."

Slaktaren anmäler för Bastian att de tre rövarna, som bor utanför stan, stulit mat från honom igen. Men Bastian tycker att det är en olämplig dag för arresteringar, han ska på fest och dessutom har rövarna ett lejon.

Tant Sofia vill inte gå på festen men gamle Tobias övertalar henne och på så sätt får även flickan Kamomilla följa med på festen. Alla sjunger och roar sig på festen, Bastian, Tobias, barberaren, ja till och med tant Sofia sjunger en sång.

Under festen stjäl de tre rövarna, Kasper, Jesper och Jonathan, stadens spårvagn, men den kommer till rätta lite senare.

Utanför stan bor de tre rövarna med sitt lejon i ett hus med förskräcklig oordning.

De kommer fram till att de behöver någon som kan städa och laga mat åt dem, helt enkelt en hushållerska. De beslutar sig för att röva bort tant Sofia. Samma natt rövar de bort henne sovande i en hängmatta. När tant Sofia vaknar upp i deras hus tar hon genast kommandot och rövarna får tvätta och städa som aldrig förr. Inte ens lejonet är hon rädd för. Rövarna beslutar sig då för att föra tillbaka henne för att få lugn och ro igen.

Nästa dag fyller gamle Tobias 75 år. Det måste firas med tal och sång och av kamomillaborna får han i present en papegoja och en hundvalp.

Slaktaren, bagaren och handlaren Berg är trötta på rövarna och gillrar en fälla för dem. De lyckas också fånga rövarna och överlämnar dem till polismästare Bastian, som tvingas att arrestera dem och ge dem 48 dagars fängelse.

I häktet får rövarna god mat och vänligt bemötande och de börjar - om än motvilligt - att till och med tvätta sig. De är visserligen bekymrade över sitt lejon, men Bastian lovar att ordna lejonmat.

För barberaren berättar de att de varit gatumusikanter innan de blev rövare men numera inte har några instrument.

Så händer det: det börjar brinna i gamle Tobias torn, där han bor.

Rövarna gör en mycket modig insats. Kasper och Jesper lyckas klättra upp i det brinnande tornet och under folkets jubel rädda Tobias papegoja och hundvalp.

- Ni är fria, säger polismästare Bastian till rövarna.

Kasper utses till stans brandmästare och passar samtidigt på att fria till tant Sofia - som svarar ja.

Jesper får anställning hos bagaren och Jonathan får bli det som han alltid önskat sig - cirkusdirektör. Lejon har han ju redan.

Allt slutar lyckligt: alla sjunger och är glada i Kamomilla stad inklusive de f d rövarna, Kasper, Jesper och Jonathan.

Censur / granskning

Censurnummer 127814
Datum 1988-08-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2845 meter
Kommentar Aktlängder: 573-510-515-490-496-261 = 2845 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2845 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det var många kritiska röster som höjdes mot Folk och rövare i Kamomilla stad. Det som var roligt och underhållande i bokform och på scen blev på film platt och livlöst.

Hanserik Hjertén, DN: "Det hela är rart, gosigt och mysigt. Men frågan är om inte Bente Erichsens ängsliga trohet mot originalet varit till förfång för resultatet.

Folk och rövare i denna lilla godhetsdröm ute i något slags exotisk öken är fortfarande teaterfigurer som rör sig i ett dockskåpsliknande kulissbygge där även Rolv Håans kamera verkar instängd.

Än en gång bekräftas att scenens naivitet inte utan vidare kan överflyttas till filmduken utan att det insmyger sig ett drag av överdriven barnslighet."

Bernt Eklund, Expr: "Att Brasse Brännström som polismästare Bastian är utstyrd likt en operettgreve är i sin ordning. Däremot är det onödigt att Kamomilla stad spelas av ett kulissgytter (och i avståndsbilderna av ett modellbygge i ökenmiljö).

Och lejon på bio ska inte vara utklädda farbröder.

Skådespelarna klarar sig hyggligt, trots omständigheterna. Brasse Brännström är alldeles utmärkt som den vänligt bekymrade polismästaren och Ousdal, Blunck och Eikemo är intagande som de tre rövarna.

Spänningslöst är det inte heller - både Tobias 75-årsdag och den avslutande branden i hans torn är dramatiska höjdpunkter.

Men inte ens kyrkans julkrubba kan vara mer kvävande vänlig. Och det var väl ändå inte nödvändigt."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Här vimlar rollistan av kunniga artister från skilda tiljor. De agerar alla mycket vårdat och barnpubliken kan känna igen sig så att säga boksida för boksida. Glädjen? Jo, den finns i musiken och visorna - där finns också den fart och flykt man i övrigt efterlyser. Det föresvävar en att det kanske hade varit en lösning att ta steget fullt ut och göra en filmmusikal av folket och rövarna - men reglerna medgav väl inte detta.

Det är som om något slags respekt för verket lagt en förlamande hand över hela Kamomilla stad. Ingen släpper loss någon liten galenskap och bara i Jon Skolmen och Grynet Molvig - och en någon gång framglimtande Lasse Åberg - agerar med naturlig ledighet. Avsnittet hemma hos rövarna blir rent av långtråkigt: eftersom inte en rörelse, inte en min överraskar."

Monica Ohlson, Chaplin: "Till största delen beror livlösheten på att filmen är stiliserad enligt teaterns manér. Aktörerna är uppställda som om de stod på en teaterscen. Där finns entréer med replik som följs av sorti, och där finns teaterns stora gester i spelet. Folk och rövare i Kamomilla stad har haft stora framgångar som teaterpjäs och kanske har detta bidragit till en liknande lösning här.

Men i filmens form känns metoden bara onaturlig.

Kasper, Jesper och Jonatan, som ska agera ställföreträdande för åskådarnas presumtiva lust till rackartyg, tycks dessutom i filmversionen från första stund trötta på bus. Det är tre ganska molokna figurer vi ser smyga omkring i kulisserna i Kamomilla stad, och det känns snarast som en lättnad när de äntligen når Bastians fängelse och blir omhändertagna med vad som måste vara världens bästa fångvård: varje människa är viktig."

Kommentar Svensk filmografi

Filmatiseringen av Thorbjørn Egners barnklassiker var en norsk-svensk samproduktion. Kostnaden beräknades till 14 Mkr, varav Sverige bidrog med fyra miljoner.

Inspelningen ägde rum under hösten 1987. Den exotiskt färgranna fantasistaden byggdes helt i ateljé hos Norsk Film A/S på Jar utanför Oslo.

Norrmannen Thorbjørn Egner (1912-90) var en av Skandinaviens mest älskade barnboksförfattare och visdiktare. Han utbildade sig till reklamtecknare och illustrerade med stor framgång även sina egna böcker. 1940 kom hans första bok ut, och det stora genombrottet kom med den lilla boken "Karius och Baktus" (1949), där han på ett roande sätt ville lära barnen tandhygien.

Hans särpräglade begåvning befästes ytterligare med "Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen" (1953) och "Folk och rövare i Kamomilla stad" (1955). Dessa båda klassiker skrevs först för radions barnprogram, kom senare i bokform och dramatiserades slutligen för att spelas över nästan hela världen.

I Sverige ägde den första uppsättningen av "Folk och rövare i Kamomilla stad" rum 1961 på Stora teatern i Göteborg och pjäsen har sedan framgångsrikt spelats på ett stort antal svenska teatrar. Den sattes upp 1976-04-16 som svensk tv-teater i TV1 i regi av Hans Strååt.

1950-72 ägnade sig Egner huvudskakligen åt att fullborda ett verk i 16 delar för grundskolan, "Thorbjørn Egners lesebøker", en banbrytande gärning inom norsk pedagogik.

Egner var under många år motsträvig till att låta någon filmatisera "Folk och rövare i Kamomilla stad" innan producenten och regissören Bente Erichsen lyckades övertala honom.

Bente Erichsen (f 1949) hade varit journalist innan hon 1972 kom till filmen. Hon arbetade i flera år med reklamfilm och producerade sin första långfilm 1978. Efter att ha producerat ett 10-tal filmer, bl a åt regissörerna Lasse Glomm och Anja Breien, debuterade hon 1986 som långfilmsregissör med Over grensen efter eget manus. Därefter regisserade hon Folk och rövare i Kamomilla stad.

I samband med premiären i Sverige sade hon (SDS 1988-08-25):

- Jag tycker att det är viktigt att vi i Norge tar hand om våra sagoskatter precis som ni överfört Astrid Lindgrens böcker till film.

Hon sade också att Egner lämnat stränga förhållningsorder om filmens utformning:

- Filmen ska vara som en teaterföreställning. Scenografin stiliserad och alla ska känna igen sig från bilderna i boken. Det är känsligt att arbeta med ett material som nästan alla kan utantill.

Brasse Brännström (f 1945), som spelade den snälle polismästaren Bastian, sade vid samma tillfälle:

- Nu längtar jag mest efter en roll där jag får mörda någon.

Förlaga

Originaltitel Folk og røvere i Kardemomme by (Barnbok)
Författare Thorbjørn Egner


Visningar

Sverigepremiär 1988-09-02 Sandrew Borlänge 104 min
1988-09-02 Sandrew Göteborg
1988-09-02 Sandrew Linköping
1988-09-02 Sandrew Malmö
1988-09-02 Sandrew Umeå
1988-09-02 Sandrew Uppsala
1988-09-02 Sandrew Västerås
1988-09-02 Grand Stockholm
1988-09-02 Kista Bio Stockholm
1988-09-02 Victoria Stockholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Thorbjörn Egners FOLK OCH RÖVARE I KAMOMILLA STAD
Tryckeri LBJ Film Marketing A/S
Affischdesign Stang Design a.s.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Thorbjørn Egner's Folk og røvere i Kardemomme by. Filmmanuskript ved Bente Erichsen.
Omfång 176 s.
Språk Norska


Typ Dialoglista
Manustitel Folk och rövare i Kamomilla stad. Av Thorbjörn Egner. Översättning & bearbetning Per-Arne Ehlin. Sångerna - översättning: Ulf Peder Olrog & Håkan Norlén, bearbetning: Per-Arne Ehlin.
Omfång 77 s. + 1 s. rollista + 17 s. sångtexter.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Färg papper 14
Bakombild papper 1
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Norska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?