Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Jungfruresan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1988-10-28

Handling

Fyra medelålders män, Leif, Lindqvist, Helmer och Burken, hyser en dröm om att kasta loss från vardagen och segla jorden runt och har därför inköpt ett segelbåtsskrov som de ska bygga...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken var obarmhärtig mot Jungfruresan Egentligen var det bara Expressens Bernt Eklund som med viss ansträngning kunde se några ljuspunkter.Jurgen Schildt, AB: "Onekligen finns...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Platschef
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Biträdande fotograf
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Chaufför
Klädassistent
Sminkassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Specialeffekter, ljud
Övrig medarbetare

Medverkande

Peter Andersson Leif
Eva Mutvei Mette
Lars Väringer Helmer
Lena Raeder Helena
Philip Zandén Lindqvist
Elisabeth Nordkvist Gittan
Nils Moritz "Burken"
EwaMaria Björkström Anna
Fredrik Stålne Staffan
Suzanne Reuter Anette Sandkvist
Percy Brandt Arvid
Else-Marie Brandt Bodil
Christian Törnqvist Jonas
Amanda Cremer Sara
Kajsa Ejemyr Lena
Sara Zetterqvist Margit
Greta Lundborg Lina
Robert Sjöblom Fredrik Sjöberg
Magnus Ehrner Andrén
Stig Torstensson Droskig
Lars Haldenberg väktare
Owe Stefansson skrotgubbe
Jonas Falk sjukhusläkare
Niklas Falk rättsläkare
Claes Esphagen brandchef
Jesper Jönsson bussyngling
Gregor Dahlman Axelsson, kriminalkommissarie
Kerstin Magnusson parkeringsvakt
Petter Barwe båtuthyrare
Marianne Brinkendal värdinna
Aida Jerkovic värdinna
Gustav Roger granne
Carl-Erik Berglund auktionsförrättare

Bolag

Handling

Fyra medelålders män, Leif, Lindqvist, Helmer och Burken, hyser en dröm om att kasta loss från vardagen och segla jorden runt och har därför inköpt ett segelbåtsskrov som de ska bygga på och inreda. De bor alla i samma villaområde, och familjerna umgås. Tanken är att deras hustrur ska segla med båten i olika etapper. Med på ett hörn i båtgänget är även Leifs bror, den 16-årige Staffan, som hunsas av sin storebror.

Arbetet med båten är tidsödande och tänder många konflikter bland männen, vilkas sakkunskap är starkt varierande. Det kommer ofta till häftiga bråk männen sinsemellan, samtidigt som arbetet med upprustningen av båten slukar all fritid. Familjelivet blir lidande, och det uppstår äktenskapliga slitningar.

För att kompensera sitt underläge gentemot männen, och för att solidariskt demonstrera sitt intresse för segling tar kvinnorna en kurs för att ta skepparexamen. Leifs fru Mette inleder ett förhållande med läraren. När Leif inser detta, flyttar han hemifrån.

Genom schabbel förstörs båten i en eldsvåda. Detta innebär en stor förlust för de inblandade, som tagit lån på sina villor och satsat sitt sparkapital. Båten är nämligen oförsäkrad. Men framför allt har männen tappat ansiktet, om detta kommer ut. De beslutar därför att tills vidare hålla det hela hemligt för fruarna. Mette gör ett misslyckat försök att försonas med Leif.

Av en slump får Burken kännedom om en av kronofogden beslagtagen båt, likadan som deras egen. Den är uppställd utomhus i ett bevakat lagerområde.

Efter gemensamt rådslag beslutar sig männen för att byta ut sin brandskadade båt mot kronofogdens.

Det är luciatid när de kör dit sin båt på en trailer. Burken klär ut sig till Lucia och drogar ABAB-vakten vid grinden med manipulerad glögg. Allt går efter beräkning. Efter båtbytet sätter man eld på utmätningslagret och ger sig iväg.

Men Burken har druckit en slurk av väktarens glögg och går inte att väcka, ens när de är tillbaka i sin egen lagerbyggnad med den nya båten.

Under upplivningsförsöken överraskas de av fruarna som ställt till med ett eget luciatåg tillsammans med barnen. Till slut vaknar Burken upp. "Snodde ni båten, grabbar?" frågar han. Stora familjegräl utbryter. Storögt tittar Staffan och barnen på.

Censur / granskning

Censurnummer 127967
Datum 1988-10-25
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2913 meter
Kommentar Aktlängder: 562-530-549-489-500-283 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2913 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken var obarmhärtig mot Jungfruresan Egentligen var det bara Expressens Bernt Eklund som med viss ansträngning kunde se några ljuspunkter.

Jurgen Schildt, AB: "Onekligen finns här, medan vi talar om de komiska termerna, råmaterialet till en rejäl och frontal buskis. Vi får inte ens det. Vad som i stället erbjuds oss är patenthumorn, gubbskämten, de övermogna grabbjargongerna, de skruvade och konstlade situationerna.

Lägg därtill grötlunken, den märkvärdiga och genomgående bristen på filmisk rytmik. Summan har blivit en fars vars spirituella misär bara underträffas av den sävlighet med vilken den är iscensatt.

Jungfruresan är en titel som ger associationer till Sällskapsresan. Men efter fem sekunders betänketid påstår jag att Lasse Åberg vid sidan av Reidar Jönsson framstår som varken mer eller mindre än en svensk Billy Wilder och Blake Edwards."

Jan Aghed, SDS: "Det finns lovande sociala och dramatiska möjligheter i [filmens utgångspunkter]. Förutsättningar för en intressant belysning av dagens Sverige. Besvikelser, flyktbehov och luftslott speglade i psykologiskt trovärdiga karaktärer. En serie laddade komplikationer och konflikter inbyggda i kontrasterna mellan männens konspiratoriska gemenskap och hustrurnas isolering med barnen, deras utanförskap och deras väntan.

Och för en stund kan det faktiskt se ut som om filmen tänkte uppfylla dessa löften. Fram till den första katastrofen, branden i båtskrovet, ungefär. Inte så att berättandet dittills imponerar. Det är väl mycket begärt att kräva ett fängslande eller originellt filmspråk av en debuterande regissör, och faktum är hur som helst att den visuella gestaltningen i Jungfruresan är platt och konventionell, rakt igenom.

Nej, kvalitetsbrottet består i stället i att situationerna och växelspelet mellan personerna och deras motsättningar är plausibla fram till branden, under det att själva eldsvådan är en otrolig konstruktion och allt som händer efteråt en urspåring i mer eller mindre osannolika förvecklingar.

(-)

Det är inte med anledning av regissörens efternamn som man så småningom blir frestad att kalla det såta båtbyggargänget i centrum för Jönssonligan. Diverse ovidkommande scener och poänglösa farsinslag, utflykter i kalsonghumor och slapp buskiskomik plus en mer än lovligt jönsig stöldkupp varmed hjältarna söker reparera sin skamfilade självkänsla, återupprätta sin maskulina prestige i kvinnornas ögon och rädda sig undan ruin: allt det där är mer än tillräckligt för att väcka pinsamma associationer till ett populistiskt filmberättande av tröttsamt välbekant, inhemskt märke."

SEO, Arbetet: "Jungfruresan är svensk film, när den är som värst. Intill förvirring lös i storyköttet. Bildlösningar som får Varuhuset att verka designad av Eisenstein. Teaterstruttande aktörer, uppenbarligen lämnade utan en genomtänkt personinstruktion. En pilsnerfarsig komik, där man märker avsikten ¿ men aldrig poängen. Mycket knepiga - eller värre: pekpinnetydliga - parallellhandlingar.

Det enda den här filmen säger mig är, att Reidar Jönsson förmodligen inte alls är så duktig manusskrivare som Lasse Hallströms Mitt liv som hund fick oss att tro.

Hanserik Hjertén, DN: "Handlingen i Jönssons film är (-) något av det mest tunnflytande vi sett på länge.

Tålmodigt väntar man på att den skall få innehåll och mening. När den äntligen får det har det gått närmare en timme och tre kvart, och det hela är slut. Vad som finns fram till dess är lustigheter, trivialiteter, kämpande aktörer och utfyllnadsgods. (-)

Däremellan garvar, grälar, vrålar och småslåss det segelsugna gänget i en ständig palaver kring båtprojektet. Vad vill Reidar Jönsson säga med detta?

Ja, att karlar är barnsliga förstås, och att radhusfernissan är tunn när pojkdrömmen är i fara. Men det ena påståendet blir långrandigt, och det andra poängteras inte med den rätta svärtan.

Hembränning och bankrånsidéer i jakten på nödvändigt kapital guppar bara förbi i det komediaktiga vågskvalpet, utan minsta pirrande känning med avgrunden."

Ingrid Hagman, Chaplin: "Att driva med medelklassens drömmar om en annan tillvaro låter sig väl göras. Längst nere på botten finns faktiskt en existentiell fråga som kan beröra en publik, t ex den om vad man ska göra med sitt liv. Och killarnas misstag är allmängiltigt: de lever för 'sedan' i stället för i nuet. Målet är allt och vägen intet - och så visar det sig att vägen faktiskt är livet. Men Jungfruresan flabbar snabbt bort allt detta och sällar sig i stället till andra färdigtuggade sällskapsresor på vita duken.

Komiken är rå. Man skrattar åt andras olycka - ungefär som vi i publiken förväntas skratta åt de fyra männens öde - och det är visserligen mycken komiks grundbult. Men här saknas ömheten, som ju var så tydlig i Mitt liv som hund (efter Reidar Jönssons roman). (-) Jungfruresan [blir] tyvärr en ganska hjärtlös film."

Bernt Eklund, Expr: "Länge flyter allt fint. Eller rättare: skojiga stormar skakar ständigt de obefintliga seglen.

När 'katastrofen' inträffar får Jönsson - i likhet med Jönssons hjältar - problem på allvar. Hela filmen hotar att kantra in i kriminella konstigheter och underhållningsvärdet avtar, eftersom det roliga med Jungfruresan är förankringen i vardagligheten.

Den manliga drömmen visar sig vara en bättre drivkraft än den manliga desperationen.

Reidar Jönsson är förstås ingen ny Milos Forman, ej heller någon Lasse Hallström. Men han har blick för småhusidyllernas folk. Likt en folkhemsk Alan Alda kryper han bakom de enahanda fasaderna. Och det är ju bra så."

Kommentar Svensk filmografi

Jungfruresan var Reidar Jönssons (f 1944) långfilmsdebut som regissör. Han hade dock tidigare haft regiuppdrag för tv-teatern, där han svarat för tre uppsättningar efter debuten 1979. Filmen baserade sig på ett originalmanus av Jönsson.

Magnus Nilsson var ursprungligen vidtalad att spela rollen som Burken men tvingades på grund av sjukdom att hoppa av fem dagar före inspelningsstarten och ersattes av Nils Moritz.

Den båttrailer som stjäls i filmen och som för ändamålet hyrts in av Svensk Filmindustri, var föremål för en verklig stöld i april 1989 i Handen söder om Stockholm. Båttrailern återfanns inklusive tjuv i Sundsvallstrakten en dag senare.

Visningar

TV-visning 1991-02-21 TV4 Sverige 102 min
1991-07-08 TV4 Sverige 102 min
1991-12-18 TV4 Sverige 102 min
1995-12-31 TV2 Sverige 102 min
1999-08-17 SVT1 Sverige 102 min
2001-11-27 SVT1 Sverige 102 min
Urpremiär 1988-10-28 2001 Borås Sverige 106 min
1988-10-28 Centrum Eskilstuna Sverige 106 min
1988-10-28 Filmstaden Falun Sverige 106 min
1988-10-28 Royal Gävle Sverige 106 min
1988-10-28 Downtown Göteborg Sverige 106 min
1988-10-28 Spegeln Göteborg Sverige 106 min
1988-10-28 Spegeln Helsingborg Sverige 106 min
1988-10-28 China Jönköping Sverige 106 min
1988-10-28 Saga Kalmar Sverige 106 min
1988-10-28 Cinema Karlstad Sverige 106 min
1988-10-28 Saga Kristianstad Sverige 106 min
1988-10-28 Filmstaden Linköping Sverige 106 min
1988-10-28 Filmstaden Luleå Sverige 106 min
1988-10-28 Palladium Lund Sverige 106 min
1988-10-28 Camera Malmö Sverige 106 min
1988-10-28 Camera Norrköping Sverige 106 min
1988-10-28 Röda Kvarn Nyköping Sverige 106 min
1988-10-28 Roxy Sandviken Sverige 106 min
1988-10-28 Ringside Stockholm Sverige 106 min
1988-10-28 Spegeln Stockholm Sverige 106 min
1988-10-28 Filmstaden Sundsvall Sverige 106 min
1988-10-28 Camera Täby Sverige 106 min
1988-10-28 Rio Uddevalla Sverige 106 min
1988-10-28 Saga Umeå Sverige 106 min
1988-10-28 Spegeln Uppsala Sverige 106 min
1988-10-28 Hansa Visby Sverige 106 min
1988-10-28 Filmstaden Västerås Sverige 106 min
1988-10-28 Camera Växjö Sverige 106 min
1988-10-28 Aveny Örebro Sverige 106 min
1988-10-28 Filmstaden Östersund Sverige 106 min
Sverigepremiär 1988-10-28 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Buona sera
Kompositör Carl Sigman (1958)
Peter DeRose (1958)
Textförfattare Carl Sigman (1958)
Peter DeRose (1958)


Originaltitel Då börjar livets vår
Kompositör Lasse Dahlquist (1948)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1948)


Originaltitel Loppan
Kompositör Owe Thörnqvist (1960)
Textförfattare Owe Thörnqvist (1960)


Originaltitel Mona Lisa
Kompositör Jay Livingston (1949)
Textförfattare Ray Evans (engelsk text 1949)
Karl-Ewert (svensk text 1949)


Originaltitel Soul Limbo
Kompositör Booker T. Jones (1968)
Steve Cropper (1968)
Donald "Duck" Dunn (1968)
Al Jackson Jr. (1968)
Textförfattare Booker T. Jones (1968)
Steve Cropper (1968)
Donald "Duck" Dunn (1968)
Al Jackson Jr. (1968)


Originaltitel Morsgrisar är vi allihopa


Originaltitel Rolling Home


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2913


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JUNGFRURESAN
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JUNGFRURESAN - en film av Reidar Jönsson
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel JUNGFRURESAN - en film av Reidar Jönsson
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jungfruresan. Tredje versionen. Av Reidar Jönsson.
Omfång 137 s. Rollista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jungfruresan. Inspelningsmanus. Scen 1-65, scen 66-150. Av Reidar Jönsson.
Omfång 200 s. Rollista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Inspelningsmanus. Scen 1-65, [scen 66-147]. Av Reidar Jönsson.
Omfång 197 s. Rollista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jungfruresan. Andra versionen. Av Reidar Jönsson.
Omfång 131 s. + 3 s. rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 16
Färg papper SET
Bakombild papper 5
Dia 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?