Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Joker
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1991-11-01

Medverkande

Björn Skifs
Nicke, reklam- och modefotograf

Aja Rodas
Gunnel

Visa alla medverkande

Handling

Den framgångsrike reklamfotografen Nicke älskar practical jokes och utsätter både vänner och affärsbekanta för sina upptåg. När hans barndomsvän Pelle ska gifta sig med sicilianskan...

Visa hela handlingen

Press

Såväl de som gjorde tummen upp som de som gjorde tummen ner för Joker förundrades över Statens Biografbyrås beslut att barnförbjuda filmen, eftersom man ansåg att barnen förmodligen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Sångare
Musiktekniker
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Smink
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Björn Skifs Nicke, reklam- och modefotograf
Aja Rodas Gunnel
Johan Ulveson Jens
Marie-Chantal Long Lucia
Jacob Nordenson Pelle
Catherine Hansson Vanja
Gert Fylking Walter
Johan Paulsen Arvall
Per-Gunnar Hylén Bervall
Björn Kjellman Cervall
Ragnar Ulfung Ehrling
Peter Panov Carlo
Assen Panov Pipo
Lars Engström Sven
Arne Rubensson Qvarnström
Fredrik Dolk Rydell
Hans Kellerman Blücher
Peter Ahlm reklammannen
Hasse Saxinger journalisten
Maud Höglund damen med hunden
Anders Esphagen chauffören
Margareta Pettersson receptionisten
Claes Ljungmark psykfallet
Ann Canvert Lucias kollega
Hans O. Sjöberg funktionären
Dick Olsson dekoratören
Ali Alibhai FN-ambassadören
Aldo Foddis den katolske prästen
Victor Kritz-Hedqvist Nicke som barn
Pontus Bjuring-Gerlich Pelle som barn
Astors "Pelle" Bellsybus Kebab (hund)
Rinkeby Kids (barnkör i Globen)

Bolag

Handling

Den framgångsrike reklamfotografen Nicke älskar practical jokes och utsätter både vänner och affärsbekanta för sina upptåg. När hans barndomsvän Pelle ska gifta sig med sicilianskan Lucia är det Nicke som planerat svensexan.

Till en början går allt enligt ritningarna. Pelle överfalles under en av sina joggingturer sent en kväll. Han binds, förses med munkavle och stoppas ned i en plastsäck. Samtidigt runt hörnet i samma kvarter pågår en identisk kidnappning, men med riktiga terrorister som för bort en miljonärsson. I villervallan som uppstår vid bägge kidnappningarna förväxlas gisslan.

Svensexan avbryts av Nicke, som bestämmer sig för att hålla Pelles försvinnande hemligt och försöka reda ut förväxlingen på egen hand. Han blir vän med Jens Forsman, den person Pelle förväxlats med, och får en inblick i dennes passion för experiment med att lagra energi ur blixtnedslag. Tillsammans beger de sig till Jens far, miljonären och bevattningsexperten Ehrling, som lovar att försöka hjälpa Nicke. Men när Ehrling under ett utpressningssamtal försöker förklara för terroristerna att de tagit fel person, tror de att han bluffar och framhärdar i kravet på 15 miljoner för sin gisslan.

Under en reklamfotografering i Gamla Stan får Nicke av en slump syn på en av terroristerna, vars gipsade arm han känner igen, och förföljer denne till ett nynazistmöte. Efter mötet följer han efter en annan av terroristerna till SÄPOs högkvarter och får reda på att denne är den sedan länge fast anställde agenten Qvarnström, vilket bekräftar terroristernas tidigare påstående om att de har kontakter inom polisen. Fast besluten att göra något drastiskt hoppar Nicke in i en av terroristernas bilar och utger sig för att vara vapen- och sprängämnesexpert och veteran i det internationella toppskiktet av nazistiska terrorister. Som bevis har han i sitt fotolaboratorium kopierat in sig på en bild med ledare för kända tyska nazistorganisationer.

Han vinner den svenska gruppens förtroende och får som första uppdrag att spränga Ehrling Forsmans lusthus för att understryka allvaret i utpressningen. För att genomföra attentatet kommer han överens med Ehrling om att denne ska låta aptera och spränga lusthuset själv vid den av terroristerna valda tidpunkten. Det hela fungerar perfekt, och terroristerna blir mäkta imponerade över Nickes kunskaper.

Dagen därpå får han därför i uppgift att demonstrera en ny bazooka som ska användas i ett attentat senare i veckan, då också en av de tyska nazisttopparna, Blücher, ska komma på besök. Med en osannolik tur får han en av de inte alltför intelligenta terroristerna, Arvall, att pricka en motorbåt med vapnet till de andra terroristernas imponerade beundran.

Nicke kan nu röra sig fritt i terroristernas högkvarter i en stor herrgård utanför Stockholm. Han lyckas först befria sin vän Pelle ur en fängelsecell i källaren, men när de hinns upp av två av terroristerna, Bervall och Cervall, låtsas han som om han själv jagat efter den förrymde Pelle.

Samtidigt anländer Lucias två bröder, Carlo och Pipo, till Stockholm och börjar på sin systers uppmaning leta efter Pelle som nu varit försvunnen flera dagar. De belägrar Nickes kontor, men denne lyckas med Jens hjälp smita därifrån för att försöka stoppa terroristernas nästa attentat - att mörda FNs flyktingkommissarie under ett möte i Globen samma eftermiddag.

Nicke tar sig tillbaka till terroristernas högkvarter men överfalls och fjättras vid en tryckerimaskin av Walter, som dessförinnan också låst in sin älskarinna, den sadistiskt lagda Vanja i en cell i källaren. Till de båda säger Walter att han inte behöver dem längre.

Jens kommer dock till Nickes undsättning, och bägge beger sig mot Globen, där Walter fortsätter att oskadliggöra sina terroristvänner en efter en så att endast Ardvall och han själv återstår till slut. Ardvall placerar sig på en av strålkastarramperna i taket för att kunna skjuta med bazookan mot talarstolen där flyktingkommissarien ska tala, medan Walter håller Pelle i schack i väntan på att Ehrling ska dyka upp på den avtalade mötesplatsen med de 15 miljonerna.

Nicke får nu användning för sin talang för practical jokes, då han utklädd till Blücher lyckas bluffa Ardvall att ge ifrån sig bazookan. Samtidigt möts Ehrling och Walter i en annan del av Globen. Det visar sig att de känner varandra sedan de bägge gjorde FN-tjänst som soldater i Kongo. Ehrling var där av idealistiska skäl, medan Walter utnyttjade sin tjänst för att plundra och våldta. Deras vägar skildes då Ehrling sköt Walter i benet för att hindra dennes framfart. I fängelset fick Walter dessutom förlängt straff efter att ha strypt en vakt som retat honom.

Samtalet avbryts då Nicke dyker upp i Blücher-förklädnad med bazookan i hand och hotar Walter. Denne avslöjar visserligen bluffen men slås medvetslös av en elchock från en av Jens uppfinningar.

Jens, Pelle och Ehrling går iväg men glömmer väskan med utpressningspengarna. Nicke, som dröjt sig kvar, går för att hämta den. Walter har emellertid hämtat sig och skjuter efter Nicke, men förväxlar honom med den riktige Blücher, som också kommit till Globen, och sätter ett skott i den senares axel. I samma ögonblick gör också Vanja en oväntad entré och hotar med bazookan Walter, som flyr upp på taket med både henne och Nicke hack i häl. Uppe på taket gör Vanja upp räkningen för gott med Walter, och denne faller ner mot en säker död. Under tiden har Nicke med viss möda lyckats lägga beslag på pengarna.

Allt slutar gott och väl. Bröllopet hålls som planerat. SÄPO-agenten Qvarnström visar sig vara en infiltratör bland nazisterna och arresterar den lokale führern. Nicke återförenas med sin fotoassistent Gunnel utanför kyrkan.

Censur / granskning

Censurnummer 131082
Datum 1991-11-05
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2947 meter
Kommentar Aktlängder: 513-489-593-522-536-294 m.


Censurnummer 131052
Datum 1991-10-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2947 meter
Kommentar Aktlängder: 513-489-593-522-536-294 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2947 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Såväl de som gjorde tummen upp som de som gjorde tummen ner för Joker förundrades över Statens Biografbyrås beslut att barnförbjuda filmen, eftersom man ansåg att barnen förmodligen utgjorde den främsta målgruppen för Björn Skifs snälla och inte särskilt våldsamma skämt. Genomgående tyckte man också att intrigen hade väl många hål och att både skurk- och kvinnoporträtten var alltför klichébetonade. Det som delade meningarna var huruvida filmens skämt var roliga eller inte.

Petter Karlsson, Expr: " 'Det är bra med hjälm!' Där har ni vinterns nya, tunga bioreplik efter Schwarzeneggers 'Hasta la vista, baby' i Terminator 2. Visdomen framväses av en rödhårig Johan Ulveson, i fasansfulla motorglasögon och med en vit potta på huvudet. En tanig Oppfinnar-Jocke som försöker tämja blixten i sin lägenhet på Östermalm i Stockholm. Ulvesons figur Jens är en av de många udda själar som befolkar skrivarparet Skifs-Palmers fiffigt ihopkokade uppföljare till 1988 års publiksuccé Strul. Var Strul fräsch och osvensk i sin vilda action, bilslaktarglädje och blåtonade, Gillette-doftande bilder, är Joker en mera traditionell thrillerkomedi. Mörkare i tonen. Full av klassiska filmgrepp:

- Förväxlingsdramat. Fel person kidnappas och hamnar i skurkarnas fängelsehåla, full av råttor och psykopatiska fångvaktare.

- Dubbelspelet. Hjälten försöker nästla sig in i det elaka gänget.

- Finalen. Folk klänger på taket på en välkänd byggnad. (I detta fall Globen).

Är det någon mer som tänker på salig Hitchcock? (-) Mixen är skicklig: svensexor och rasism, kyrkbröllop och Tre Kronor, hi-tech och mopeder. Blågul folklighet möter yttre hot. Skifs-Palmers väver skickligt en skröna som går hem hos den breda publiken. Joker är ingen stor Film. Det är ont om djupsinnigheter, fräcka bilder och stora skådespelarprestationer. Men som ren och skär underhållning duger den långt. Förutom världens första nazi-rap (fräckt och elakt!) innehåller Joker fler skratt och fiffiga lappkast än de flesta av sina amerikanska kollegor. Skifs-Palmers vet hur man trycker gasen i botten. Då är det bra med hjälm."

Helena Lindblad, DN: "Tempot är högt i scenerna. Storyn är proffsigt effektiv. Ändå tar det lång tid för Skifs & Co att komma loss. Snällhetskomplexet gör det omöjligt för dem att driva upp någon stämning, vare sig det gäller spänning eller humor. Om pissråtta är det fulaste ord som används och skämt av typen "vad kul det är när någon springer omkring med en störtkruka av femtiotalsmodell på huvudet", måste det vara svårt att roa någon över tio år. Den påtagliga strävan att göra en film för hela familjen blir en tvångströja för filmmakarna (trots det har den märkligt nog blivit barnförbjuden!).

Lika hämmande är Sune Lund-Sørensens okänsliga regi som hindrar skådespelarna från att blomma ut. Marie-Chantal Longs Lucia fastnar i ett aggressivt falsettskrikande, Johan Ulvesons Jens, rikemansson och uppfinnar-jocke som skulle blivit kidnappad i stället för Pelle, går bara runt och gapar. Björn Skifs räddar sig själv bara med hjälp av sitt gummiansikte. Scenen där han klarar sig undan den fala gangsterbrudens närmande genom att låtsas få ansiktsspasmer är smått genial. Jokern i leken är den mörka botten man förankrat historien i. Terrorligan som ställer till det för Nickes gäng är öppet nyfascistisk. Deras mål är ett rasistiskt präglat mord.

Upplösningen som äger rum på en flyktinggala på Globen får svärta, och det går ett stråk av allvar mitt i allt slapstickartat kutande och klättrande både inne och utanpå det runda klotet. Det hedrar Björn Skifs att han i sin strävan efter folklighet inte väjer för avarterna som frodas i det svenska samhället utan ger den korkade främlingsfientligheten en kraftig knäpp på dess fula tryne."

Martin Andersson, SDS: "Film är mer än bilder, dialog, specialeffekter och ljud. Film är ett medium för att förmedla en historia, en erfarenhet, fånga en känsla. Att provocera, debattera, att förtälja någonting viktigt rörande människans väsen eller rent av underhålla, kort och gott. För detta krävs ett språk, ett filmspråk. En räcka rörliga bilder fogas samman till en helhet, som bokstäver bildar ord och i sin tur meningar.

I fallet Joker finns det inget språk och med det ingen film. Förvisso rullar filmremsan förbi projektorn, förvisso faller det ljus på duken, förvisso rör sig figurerna, men film är det definitivt inte. Snarare en spattig rörelse, som om kameran vore monterad på en racerbil med skit i förgasaren, med en nervös klippteknik med det desperata uppdraget att försöka dölja den obefintliga dramaturgin och få denna i grunden busenkla, för att inte säga simpla, kidnappnings- och förvecklingshistoria att bli begriplig. Men likväl undrar jag vad det är som händer, och framför allt, VARFÖR?

Och varför bygga en historia på nynazism, ack vilket tacksamt och behjärtansvärt ämne i dessa dagar, när gestaltningen inte har mer kött på benen än en streckgubbe? I övrigt måste detta vara svenskt rekord i träig dialog som med god marginal distanserar den i Storstad som - observera - är en snabbproducerad TV-serie, ej att förväxla med en film som ska hålla i en knäpptyst biosalong. Om sedan schlagersångaren Björn Skifs spasmiska grimaser är skojiga eller inte, det lämnar jag därhän. Men någon joker är han inte, snarare en pellejöns."

Kommentar Svensk filmografi

Trots publikframgången med Strul (1988/6), fick inte Joker någon förlustgaranti av Svenska Filminstitutet när inspelningarna ursprungligen skulle börja i september 1990. Projektet sköts därför upp på obestämd tid, och Björn Skifs började i stället planera för en ny platta. Men redan i slutet av augusti meddelade Svensk Filmindustri att man trots den uteblivna förlustgarantin ändå fattat beslut om att göra filmen klar för julpremiär 1991. Inspelningen flyttades dock fram till februari 1991, då Skifs skivinspelning planerades vara avslutad.

Premiärdatum blev allhelgonahelgen 1991, men ett streck i räkningen var att Statens Biografbyrå veckan före premiären beslutat om 15-årsgräns för filmen med motiveringen att den innehöll en - psykologisk hotbild - som kunde verka skrämmande för barn. Veckan efter premiären kunde dock AB (5.11.1991) meddela att Biografbyrån samma dag omprövat sitt beslut. Joker fick nu en 11-årsgräns, vilket innebar att även barn från sju år kunde se filmen i en vuxens sällskap. Till skillnad från fallet med Strul behövde man alltså inte klippa ned Joker för få en ny censurgräns. Därmed kunde filmen nå den stora familjepubliken.

Inspelning

Gamla Stan Stockholm Sverige
Globen Stockholm Sverige
SFs Ateljéer Stockholm Sverige (interiörer)

Visningar

Sverigepremiär 1991-11-01 Downtown Göteborg Sverige 108 min
1991-11-01 Palladium Göteborg Sverige 108 min
1991-11-01 Palladium Malmö Sverige 108 min
1991-11-01 Draken Stockholm Sverige 108 min
1991-11-01 Rival Stockholm Sverige 108 min
1991-11-01 Saga Stockholm Sverige 108 min (samt ytterligare 59 platser)
TV-visning 1995-09-30 Kanal 1 Sverige 104 min
1997-05-16 SVT1 Sverige 104 min
2004-12-25 Kanal 5 Sverige 104 min
2005-12-10 Kanal 5 Sverige 104 min
Dvd-release 2002-11-22 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Om igen
Av Bengt Palmers
Björn Skifs
Sångare Björn Skifs


Ämnesord

DK Action
DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2947


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2947


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2947


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JOKER


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JOKER JOKER JOKER JOKER JOKER
Tryckeri Litografia Offset
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel JOKER
Tryckeri Litografia Offset
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel JOKER
Tryckeri Litografia Offset
Affischdesign Ohlsson & Co


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Joker. Av Bengt Palmers & Björn Skifs. Version 1, under vidarearbete.
Omfång 85 s. + 2 s. rollista och platsbeskrivning.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Joker. Av Bengt Palmers & Björn Skifs. Version 1.
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Joker. Av Bengt Palmers & Björn Skifs. Version 4.
Omfång 128 s. + 2 s. rollista och platsbeskrivning.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Joker. Dialoglista.
Omfång 41 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd PRORES01


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?