Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Hajen som visste för mycket
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk

Medverkande

Anders Eriksson
Joakim Plottner

Claes Eriksson
Samuel Plottner

Kerstin Granlund
Dixie Hopper

Per Fritzell
Benny Hörnsteen

Jan Rippe
Helge Lock

Peter Rangmar
Lennart Cumberland-Brons

Visa alla medverkande

Handling

Filmen inleds med att en Porsche, en s k börsmoppe, dundrar genom det pastorala svenska landskapet, ackompanjerad av en sång på temat "Stora stygga hajar överallt/Stora glupska hajar...

Visa hela handlingen

Press

Pressmottagandet av Galenskaparna & After Shaves halsbrytande, slapstickartade drift med det sena 80-talets börsyra och spekulationshysteri blev ganska blandat. Recensenterna fann deras...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Anders Eriksson Joakim Plottner
Claes Eriksson Samuel Plottner
Kerstin Granlund Dixie Hopper
Per Fritzell Benny Hörnsteen
Jan Rippe Helge Lock
Peter Rangmar Lennart Cumberland-Brons
Håkan Johannesson Jörgen Lycke
Charlott Strandberg Cilly Cumberland-Brons
Rolf Allan Håkanson Rikard Blücher
Kent Fredriksson professor Lundström
Knut Agnred pastor Himmler
Gaby Stenberg
Laila Westersund
Berit Hallén
Michael Mansson
Lennart Englund kanotuthyrare
Elisabet Höglund TV-reporter
Björn Karlsson
Fredrik Lundberg
Jan Torén

Bolag

Handling

Filmen inleds med att en Porsche, en s k börsmoppe, dundrar genom det pastorala svenska landskapet, ackompanjerad av en sång på temat "Stora stygga hajar överallt/Stora glupska hajar knaprar på vårt näringsliv". Sedan följer en hektisk jakt där finansfursten och byggmästaren Samuel Plottner, bl a med helikopter, försöker få tag i sin son Joakim som han misstänker intrigerar med konkurrenten Helge Lock i Samuelsson & Lock.

Joakim plockas efter en vild jakt upp av hattmodisten Dixie Hopper i hennes lilla Messerschmitt. Hon är i själva verket Joakims mamma i hennes tidigare äktenskap med Samuel Plottner, dock - ska det visa sig - är det inte han som är pappan utan Helge Lock.

Officiellt har Joakim två bröder, Alexander som är arkeolog och Lukas som är munk ¿ fast i själva verket finns det bara en son, Joakim. Samuel önskade sig trillingar och Dixie ljög om antalet. Bröderna har aldrig synts tillsammans med motiveringen att de inte tål varann. För Samuel var det praktiskt att kunna dela upp aktieförmögenheten på tre bolag, Påsen, Kakan och Pungen. Detta ska visa sig fatalt.

På börsen är det glada dagar, till tonerna av den koreografiskt vildsinta sången "Nu spelar hajarna sin storfinans/Kung av ett sobert kaos/utanför all kontroll/där ingen förstår hur turerna går". Samuel Plottner försöker desperat utröna vad som är på gång, men det gör också Helge Lock och storfräsaren Benny Hörnsteen, som har en tipsare i clownen Conny Corny, som i själva verket är finansmannen Lennart Cumberland-Brons, som i själva verket sålt sina tjänster till Samuel Plottner... I dennes närhet finns också rådgivaren Jörgen Lycke, som passar på att sko sig friskt.

Så småningom får Samuel Plottner veta sanningen om sitt faderskap. Han försöker dränka sig men misslyckas skändligen. Sönerna är inte mycket att ha, tycker han nu, lika galna allihopa. Joakim, i rollen som munken och brodern "Lukas", framträder i en parodisk nattvardsscen där alla doppar huvudet i en dopfunt med sand till tonerna av gospelmelodin "Himmelen har skänkt oss alibi".

Samuel inser att Joakim utgör ett hot mot hans hegemoni, och vill förhandla. Men också för Helge Lock och Benny Hörnsteen är Joakim ett hot. De finner honom i samband med en parodisk modevisning men han lyckas undkomma efter en slapstickartad jakt.

Samtidigt är det rena rock'n'roll-yran på börsen, en hets som kommenteras i tv av ekonomireportern Elisabet Höglund med versen "Livet är ett krig/pengar är panik/som man måste drabbas av/om man vill bli rik..."

Efter diverse hejdlösa förvecklingar och identitetsbyten mellan Joakims olika brödraskepnader lyckas han via Jörgen Lycke lura till sig makten över Samuel Plottners bolag och lurar alla andra på köpet. Det hjälper inte att de inblandade har hemliga möten i fallskärm uppe i molnen eller bakom travhästar på Solvalla.

En morgon när Samuel Plottner kommer till kontoret är han sparkad och Joakim sitter i VD-stolen. Samtidigt har denne beordrat demolering av hela jättekomplexet, och en järnkula kommer farande in genom väggen. På denna svängande kula klamrar sig alla finansgiganterna fast innan de faller i vattnet, i en betongsmet etc. Vid det laget har den rasande Samuel fått veta hela sanningen om Joakim.

Nu är börsyran över. Nya spekulanter, den speltokiga allmänheten, börjar infinna sig i stället för börsyuppies. De tidigare framgångsrika börshajarna ser vi åkande chopper, vespa, sidovagn genom den svenska sommaridyllen till tonerna av "make love, not money".

Censur / granskning

Censurnummer 128484
Datum 1989-06-09
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2397 meter
Kommentar Aktlängder: 428-530-438-501-500 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2397 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Pressmottagandet av Galenskaparna & After Shaves halsbrytande, slapstickartade drift med det sena 80-talets börsyra och spekulationshysteri blev ganska blandat. Recensenterna fann deras ¿börsfars¿ ojämn och osorterad, mera av nummerrevy, hjälpligt sammanbunden av lösa handlingstrådar, än en stramt sammanhållen film.

Jurgen Schildt, AB: "Galenskaparna & After Shave är ingalunda opåverkade av vare sig Monty Python eller knäppuppen eller den forntida slapsticken, heller inte av Buster Keaton, eftersom hans stumfilmstrick på tågtaket får duga en gång till. Goda lärare allesamman. Men goda lärjungar?

Jag undrar vad komiken döljer i den inledande maratondialog där verbet 'veta' förekommer cirka hundra gånger. Jag undrar också vad det är för roligt med att döpa om Dagens Industri till Dagens Hysteri och Dagens Nyheter till Dagens Dumheter och Svenska Dagbladet till Svenska Vagbladet, eftersom den sortens verbala påhittigheter torde ha förbrukats redan i koltåldern.

Flera av inlåningarna från James Bonds lekstuga är dessutom, om uttrycket tillåts, i bondskaste laget. Och då är det vischan och inte 007 vi tänker på.

Hajen är alltså en högvarvad, påkostad, ojämn och tämligen osorterad fars. Komiskt sett är den mera bris än storm.

Även om det händer en och annan gång att det rasslar i de svenska lövverken."

Bengt Ohlsson, DN: "Det är en besvärande trasslig härva. Jag undrar om ens manusförfattaren Claes Eriksson har något grepp om historien. Mot slutet av filmen antyds att turerna kring Plottners makt saknar all logik - precis som optionsmarknaden, tycks Eriksson vilja säga.

Frågan är om det är en lyckad idé att låta stuntmiljonerna rulla över en hel långfilm för att nå den 'poängen'.

Man noterar det med sorg i hjärtat, eftersom filmen i de små detaljerna är både genomarbetad, fyndig och elak. Ibland rent av genial.

De mest klockrena kroppsslagen prickas in i de mindre betydande ronderna. Jag kommer till exempel sent att glömma sång- och dansnumret där frikyrkor à la Livets Ord förlöjligas å det grövsta, och församlingsmedlemmarna kallas fram för att sticka ner sina skallar i en sandfylld dopfunt, enligt känt strutsmönster.

I sådana situationer når filmen utstuderat elaka höjder.

Men om man - vilket ligger nära till hands - jämför med Hans Alfredsons stilrena moralitet P & B tycks det som om man försökt skyla över manusets brister med högt tempo, grälla färger, desperata upprepningar och ett skrikigt röstläge."

Bernt Eklund, Expr: "En räcka mer eller mindre geniala idéer och några direkt lysande shownummer (som påminner om gamla Monty Python) sammanförs till en komisk komposition som är mindre kantig än sist.

Men ändå är helheten inte lika rolig som summan av delarna.

Claes Erikssons specialitet är hårdhänt humor i högt röstläge och redan under förtexterna jagar han skratt med helikopter.

Skådespelarna vet precis vad det handlar om. Och filmen dånar fram mot den slutliga insikten 'make love - not money' under ett fyrverkeri av vidlyftigt utagerande infall. Som i en nummerrevy briserar ständigt nya skoj, allt medan skratten stockar sig. Det blir för jämntjockt och odynamiskt för att bli riktigt bra.

Galenskaparna är av egen, rolig sort. Och hajar har de ett gott öga till.

Men alla långfilmens krav har de inte hajat än."

Sven Malm, SvD: "Det finns såväl repliker som bilder som man skrattar högt och gott åt, men mest minns jag musiknumren, främst det helt lysande gospelnumret om kyrkans alibi från himlen, det att sticka huvudet i sanden när det blåser i världen. Den sången blir en klassiker med risk att även hamna på svensktoppen som flera av Erikssons andra bitar.

Rolig är också parodin på modevisningar och en maffig börsbalett. Ja, egentligen består ju filmen av en rad goda revynummer, ofta bristfälligt hoplimmade med storyn om hur sönerna Plottner vill knäcka pappan. Eller hur det nu var...

Gruppens applådknipare nummer ett, Anders Eriksson, är märkligt nog ganska blek och har inte alls samma framtoning som i filmen om Leif. Mest profilerad är församlingens enda dam, den kluriga Kerstin Granlund. Regissörens förkärlek för höga hopp och fall, tåg och bilar och flygmaskiner - vilket säkert belastar en stor del av budgeten - är litet tröttande. Erikssons enorma kreativitet kanske i framtiden borde möta en litet mer hårdför regissör.

Men visst - det måste sägas - finns det tillräckligt med goda galenskaper för att glädja gruppens vänner."

Kommentar Svensk filmografi

Galenskaparna och After Shave började sitt samarbete med revyer, Skruven är lös (1982), Träsmak (1983) och Cyklar (1985). 1986 gjorde man tillsammans TV-filmen The Castle Tour och TV-serien Macken. Leif (1987/15) var deras gemensamma långfilmsdebut - den sågs av över 900.000 besökare ¿ och samma år gjorde man revyn Stinsen brinner.

Även Hajen som visste för mycket samlade en stor publik - om än inte lika stor som Leifs. Förväntningarna hade också varit stora. Filmen hade premiär på 57 biografer över hela landet.

Det speciella tacket till Stockholms fondbörs i eftertexterna hade följande bakgrund: börsstyrelsen hade nekat tillstånd till filmning i Börshuset med motiveringen att "filmen kan få svenska folket att tappa förtroendet för dem /börsen/", ja, rent av att den "förlöjligade börsen". (Expr 1988-09-19)

Inspelning

Stockholm Sverige
Färingsö Sverige

Visningar

Urpremiär 1989-06-30 Downtown Göteborg Sverige 87 min
1989-06-30 Lorensberg Göteborg Sverige 87 min
1989-06-30 Spegeln Göteborg Sverige 87 min
1989-06-30 Royal Malmö Sverige 87 min
1989-06-30 Draken Stockholm Sverige 87 min
1989-06-30 Park Stockholm Sverige 87 min
1989-06-30 Ringside Stockholm Sverige 87 min
1989-06-30 Saga Stockholm Sverige 87 min (samt ytterligare 49 platser)
TV-visning 2002-07-22 TV4 Sverige

Ämnesord

DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2390


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2397


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HAJEN SOM VISSTE FÖR MYCKET
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HAJEN SOM VISSTE FÖR MYCKET
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Rolf Allan Håkanson


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HAJEN SOM VISSTE FÖR MYCKET
Tryckeri Essinge Offset AB
Affischdesign Rolf Allan Håkanson


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En börsfars av Claes Eriksson. Version 1.
Omfång 145 s. Rollista, sångtext mm (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 15
Färg papper 14
Dia SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?