Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Svart Lucia
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1992-12-11

Handling

Mikaela är en stark och självständig tonårsflicka, men något av en drömmare. Hon bär ett mörker inom sig, som hon lever ut genom att skriva. Mikaela är djupt förälskad i sin...

Visa hela handlingen

Press

Kritikernas mottagande av Svart Lucia var övervägande negativt även om enstaka positiva röster hördes. Många stördes av en alltför tunn historia och effektsökeri i berättandet. De...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Scripta
Specialeffekter
Dialog
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Specialeffekter, foto
Foto, andrateam
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Kläder
Maskör
Chaufför
Byggledare
Klippassistent
Synkläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Textdesign
Övrig medarbetare

Medverkande

Tova Magnusson-Norling Mikaela
Figge Norling Joakim
Björn Kjellman Max
Niklas Hjulström Johan
Malin Berghagen Justine
Liv Alsterlund Sandra
Lars Green svensklärare
Agneta Ekmanner Gunvor
Marie Göranzon Birgitta
Reine Brynolfsson Spielman
Catherine Hansson kvinna 1
Gunnel Fred kvinna 2
Björn Granath rektor
Thomas Roos Magnus
Anna Godenius biträde
Mattias Knave vårdare
Josefin Ankarberg Limpan
Annmari Kastrup lärarvikarien
Joakim Jennefors den lille pojken
W. Moses J. Bone kafékocken
Frida Hallgren skolflicka
Berit Palm kvinnan med paket
Caroline af Ugglas sjungande Lucia
Rumle Hammerich mannen i röda boots

Bolag

Handling

Mikaela är en stark och självständig tonårsflicka, men något av en drömmare. Hon bär ett mörker inom sig, som hon lever ut genom att skriva. Mikaela är djupt förälskad i sin svensklärare Göran Karsten. Vid en uppsatsskrivning skriver hon en erotisk uppsats till honom.

Efter skrivningen sitter några ur Mikaelas gymnasieklass på ett kafé: hennes själsfrände och bäste vän Joakim, den charmiga, men lite naiva Sandra, den levnadsglade provokatören Max, den stabila överklasstjejen Justine och den lugne och balanserade Johan. Sandra är förälskad i Max, som hon spår med tarotkort. Hon får upp ett kort som föreställer döden, men hävdar att det står för förändring, en början på ett nytt liv. Max nöjer sig med det och säger sig veta vad han ska göra.

När Mikaela kommer hem på kvällen väntar mamma Gunvor med mat och vin. Pappa Magnus är bortrest och Gunvor undrar svartsjukt vem han är med. Äktenskapet knakar i fogarna, och Gunvor tar till alkoholen.

När Mikaela dagen därpå kommer till skolan lägger hon en av sina svarta skrivböcker i sitt skåp och kelar med skolans katt. På sin uppsats får hon betyget 4+, men ingen kommentar av läraren Göran. Efter lektionen snor Max åt sig uppsatsen, Joakim tar den i sin tur och springer, tätt jagad av en förtvivlad Mikaela, in på toaletten och läser den. Efteråt ber han om ursäkt för att ha läst den.

På kvällen studerar hon i biblioteket. När hon går, hör hon en katt skrika hjärtskärande och ser senare en manssilhuett i de mörka och övergivna skolkorridorerna. Det är Göran som hittat en bok hon glömt i biblioteket. Han skjutsar henne hem. I bilen uppmuntrar han henne att fortsätta att skriva. Väl hemma ser hon i sina gamla skrivböcker att hon tidigare skrivit precis vad som hände i bilen, t ex hur han vred backspegeln för att kunna se henne.

Under en lektion med biologiläraren Spielman försvarar Sandra Max, som anklagas för att vara feminin. Mikaela och Sandra skickas iväg för att hämta kromosommodeller i biologirummet. Där hittar de i stället på golvet en mängd blod, som leder fram till ett skåp. Mikaela går fram till skåpet, som visar sig dölja en makaber installation med ett avskuret katthuvud, inälvor och uppradade färska ögonglober. Sandra kräks, medan Mikaela som i trans sträcker ut en hand för att klappa katthuvudet. När Spielman torkar av svarta tavlan kommer det blod ur tavelsvampen. Max är den ende som fascineras av installationen. Sandra tycker att han är konstig.

Ensam i biblioteket på kvällen hittar Mikaela Görans portfölj som står öppen. Hon letar igenom den och finner sin uppsats som han kopierat. Hon skräms av Joakim som dyker upp när hon gömt sig för Göran. Joakim och Mikaela bor grannar, endast en järnvägsbro skiljer dem åt. Hon följer med honom hem, där han grälar med sin yngre halvsyster Linda, Limpan kallad. Modern Birgitta är konstnär och försöker ta Joakim i upptuktelse. Joakim visar sin stjärnkikare. När Mikaela tittar i den upptäcker hon att hon kan se rakt in i sitt eget hem, där modern sitter och dricker.

Mikaela börjar spionera på Göran. Hon står nedanför hans hyreshus, där han ensam bor kvar medan fasaden repareras. En kväll tar Göran med sig en kvinna från puben. Mikaela klättrar uppför byggnadsställningen och ser genom fönstret hur Göran förför kvinnan precis som Mikaela skrev i sin erotiska uppsats. Förtvivlad rusar hon hem och börjar skriva en ny historia.

En dag när hon öppnar sitt elevskåp hänger det ett dött foster på dörrens insida. Mer fascinerad än skräckslagen leds hon därifrån av Max. Sedan upptäcker hon att den morbida person som gjort illdådet även rivit ur sidor i hennes skrivbok.

Mikaela fortsätter att förfölja Göran, som får sällskap hem av en ny kvinna. På byggnadsställningen ser Mikaela hur han binder fast hennes handleder i sänggaveln och drar ett rött hårband hårt om hennes hals. Skräckslagen rasar Mikaela nedför ställningen; hon har fått nya bekräftelser på att hennes nedtecknade fantasier förverkligas av Göran. Hon ville att han skulle ta livet av kvinnan. Mikaela bekänner för Joakim att hon förföljt Göran och berättar vad hon sett. Hon är rädd och vill sova över hos Joakim. De älskar med varandra. Dagen därpå har hon ändrat sig och tror inte längre att Göran mördat kvinnan. I skolan får dock klassen en vikarie för Göran den dagen.

På Luciadagen har Max ordnat en stor fest. Alla är bjudna utom Sandra, men Mikaela och Joakim förmår Max att bjuda henne. Samma dag fyller Mikaela år. Av sina föräldrar får hon en elektrisk skrivmaskin och av Joakim en ny skrivbok.

Festen, som hålls i ett stort hus som tillhör Max familj, går under temat Svart Lucia. En Luciadocka hänger i ett rep från taket och i källaren finns en stor bassäng fylld med vin där konstgjorda ögonlober simmar omkring.

Ryktet sprider sig att Max tänker förlova sig med någon de inte känner. Det sägs att han bestämde sig efter det att Sandra spått honom. Föremålet för hans kärlek visar sig vara en man. Ovetande om detta hoppas Sandra fortfarande på Max gunst. Han erbjuder henne en drink med en larv i och säger att man måste våga något för uppnå något. Sandra dricker och Max kysser henne, sätter på henne sin svarta hatt och går. Joakim tycker Max är grym, men Mikaela tycker det var vackert.

Under en dans med Joakim får Mikaela se att Max även bjudit Göran till festen. Mikaela går ut och ser ett rött hårband fladdra för vinden i ett träd. I dansens virvlar är det någon som tar Sandras hatt. Sandra följer efter ned i källaren i tron att det är Max. Där nere blir hon överfallen och mördad. Mikaela, som sitter utomhus, ser för sitt inre vad som händer. Det nya kärleksparet Justine och Johan, som lekfullt sökt sig ned i källaren, finner Sandra upphängd i en snara och med blodig hals.

I skolan hålls en tyst minut. Max känner sig skyldig, men tröstas av Mikaela som säger att ingen tycker att det var hans fel. Joakim menar att det var Göran som gjorde det och undrar vad hon ska göra nu. När Mikaela går hem ser hon dock Göran köra en bil med den kvinna som de trodde var mördad. Hemma får hon reda på att hennes föräldrar bestämt sig för att skiljas. Hon läser i sina gamla skrivböcker och finner där ledtrådar till och bekräftelser på vem det är som mördat Sandra. Hon skriver ett brev att hon vet vem det är.

När hon sitter i biblioteket kommer Göran och meddelar att hennes mamma råkat ut för en biloycka och skadats allvarligt. Han kör henne till sjukhuset, där modern ligger medvetslös. Göran erbjuder sig att skjutsa hem henne och hon lämnar omärkligt brevet på ett sjukhusbord. Hemma bjuder hon på whisky. Göran bekräftar att han visste om att hon förföljde honom. Han trodde bara det var en lek. När han på hennes uppmaning går därifrån säger han till henne att hon vet vem det är som är mördaren.

I mörkret ser hon med en kikare att Joakim står med stjärnkikaren riktad mot hennes hus. Hon går över järnvägsbron och upp till hans rum, där hon finner de urrivna sidorna från sin bok. Joakim dyker upp bakom hennes rygg med en karaff vin. Han bekänner att han alltid varit lite konstig, något han försökt bli av med genom att rita. Han gör sig illa med en gitarrsträng så att det blöder, och vill att de tillsammans ska gå i döden med hjälp av det förgiftade vinet.

Mikaela flyr genom huset och hamnar i Limpans rum, där hon finner att Joakim dödat sin lillasyster. Joakim kommer efter med en gitarrsträng för att strypa henne och hon kastar sig ut genom ett fönster. Hon stukar foten i fallet och springer linkande ut på järnvägsspåret. Joakim följer efter. Hon stannar, vänder sig om och säger till honom att hon inte ville att det skulle vara han, men att hon visste det hela tiden.

Ett tåg kommer, Mikaela kastar sig åt sidan, medan Joakim blir överkörd och dödad.

Censur / granskning

Censurnummer 131750
Datum 1992-12-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3127 meter
Kommentar Aktlängder: 502-521-515-547-561-481 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3127 meter
Längd i minuter 114 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikernas mottagande av Svart Lucia var övervägande negativt även om enstaka positiva röster hördes. Många stördes av en alltför tunn historia och effektsökeri i berättandet. De unga skådespelarna och Jens Fischers foto fick dock genomgående goda omdömen.

Eva af Geijerstam, DN: "Snyggt förvisso, i Jens Fischers strama foto. Välspelat, jodå, av Tova Magnusson-Norling som Mikaela med de farliga orden, Björn Kjellman som den homosexuelle klassrumsprovokatören, Liv Alsterlund som den enda genuint oskuldsfulla (och därför offrade) eller Lars Green som läraren, projektionen av farlig vuxen sexualitet och fadersgestalt. Och väl förankrat i skolan som rysarmiljö, javisst.

Ändå misslyckas Svart Lucia. Precis som det psykologiska temat för berättelsen kräver dess gestaltning i thrillerformen en balansgång mellan det inre och yttre, mellan yta och undertext, spänningsladdning och upplösning, mellan förstorade effekter och betydelsefulla detaljer och vändpunkter. Om man nu vill säga något med sin berättelse förstås.

Men här laddas hela effektbatteriet både i bild och ljud på ett oavbrutet illavarslande, hotfullt, närmast fetischistiskt sätt. (-)

Kanske borde man yvas över att en svensk thriller ändå lyckats tillämpa genrens ytliga handgrepp. Men alla handgrepp sammantagna måste ta ett djupare och mer medvetet tag än det effektsökeri som präglar Svart Lucia. Det har utarmat både dess hjärta och mening och vad värre är för filmen, gjort att den stundtals blir ofrivilligt komisk. Framför allt förvandlas till sist själva dess slutuppgörelse till en transportsträckans antiklimax. Och med det begås den psykologiska thrillerns dödssynd, som är att mördarens blodtörst förblir obegriplig."

Jan-Olov Andersson, AB: "Det låter spännande. Särskilt när man vet att Carina Rydberg i sina böcker aldrig varit rädd för att ta ut svängarna ordentligt.

Men Svart Lucia är inte vad den utger sig för att vara, utan snarare en 'erotisk rysare' utan vare sig sex eller spänning. Amerikanska B-filmer i genren brukar redan efter en kvart ha etablerat filmens karaktärer. Här vet vi - efter en hel timme - lite grann om huvudpersonerna och så gott som ingenting om birollsfigurerna. Så varför ska vi bry oss om vad som händer dem?

Till stor del känns det som om regissören Rumle Hammerich helt enkelt varken hyser någon kunskap om eller kärlek till skräckfilmsgenren. Och för en gångs skull sitter man nästan och längtar efter lite klichéer. För att över huvud taget NÅGOT ska hända.

De unga skådespelarna kämpar tappert, men det är bara den rutinerade i gänget, Björn Kjellman, som förmår göra något intressant av sin roll. Fotografen Jens Fischers bildspråk är också suggestivt - men till vilken nytta, när bilderna satts ihop på det här sättet?

Nä, de som väntar sig sex och skräck lär nog bli besvikna. Vilken amerikansk B-rulle som helst i genren innehåller mer av den varan."

Petter Karlsson, Expr: "Ibland blir det väl mycket inzoomningar på förskrämda ögon, droppande vattenkranar och brusande treotabletter. Men i sina bästa stunder är detta inget annat än en svensk Carrie; en mörk, blodig och riktigt otäck historia om en grupp unga människor som söker sin identitet, brottas med sin egen gryende sexualitet och drabbas av ond bråd död. (-)

Carina Rydberg har förstått den gyllene regel som säger att en rysare är som mest skrämmande fram till första mordet, och väntar i det längsta med att släppa lös sina värsta mardrömmar.

Det är smart gjort, även om slutet tyvärr blir något av en antiklimax, med en patetisk jakt och en mördare som spelar över så både fasa och trovärdighet far all världens väg.

Utmärkt är dock Tova Magnusson-Norling, som svarar för en av de mognaste filmdebuter jag sett på väldigt länge. Blond, blåögd och betagande stiger denna lussebrud in i vårt mörka filmhus och lyser upp den svenska vinternatten."

Hans Schiller, SvD: "Svart Lucia börjar något präktigt, men med en våghalsig känsla; som en korsning mellan en skoldeckare av Maria Lang och Anders Grönros Agnes Cecilia.

Men snart tar det svarta smygande över. Med extrema närbilder och korta, mjukt svängande kamerarörelser. Med ljusrök i mörka passager, tysta hotfulla rum där till och med titthålet i ytterdörren skapar olust. Av detta och med god hjälp av suggestiv musik skapar Hammerich och fotografen Jens Fischer en kittlande och påträngande stämning där det oskuldsfulla möter ondskan, förenar sig i fascination eller sjukdom.

Det är ett själsligt gränsland som målas upp, ett land där besatthet och mörk önskan finns på ytan mot de okontrollerbara djupen.

Det är ett djärvt val av miljö där Markis de Sade vilket ögonblick som helst kan avlösas av Kalle Blomkvist. Men Hammerich lyckas väl tygla skolmiljön och även om han kanske kunde ha varit mer stringent så är balansen mellan typer och fysionomier om än inte originell så ändå tämligen trovärdig. (-)

Svart Lucia är en utmärkt psykologisk thriller som möjligen överdriver sin estetik något men som ändå lyckas undvika alla löjets fallgropar, fram mot den dramatiska och konsekventa finalen.

Ett lyft för svensk film - även om regissören är dansk."

Gunnar Rehlin, iDAG: "Visst känns det extra trist när en svensk film med ambitioner visar sig vara en flopp. Och Svart Lucia är otvetydigt en film med ambitioner, en vilja att både göra en ungdomsfilm och en thriller på ett spännande sätt.

Tyvärr har långfilmsdebuterande Rumle Hammerich inte lyckats förvalta alla ambitioner. Hans film har blivit en tekniskt sett snygg film, men där historien dränks i stilisering och överdrivna effekter. Till slut förlorar man som åskådare greppet om själva berättelsen - och därmed också intresset både för vem som blir mördad och vem som är mördare."

Kommentar Svensk filmografi

Den danske regissören Rumle (eg Jens Peter) Hammerich (f 1954) fick sin regiutbildning vid Den Danske Filmskole i Köpenhamn. I hemlandet etablerade han sig tidigt som barnfilmsinstruktör med bl a den flerfaldigt prisbelönade Otto är en noshörning (1982). För en svensk publik har han blivit känd genom de framgångsrika TV-produktionerna Dårfinkar och Dönickar (TV-serie, 1988), Hunden som log (TV-film, 1989) och Fasadklättraren (TV-serie, 1991), samtliga gjorda i samarbete med författaren Ulf Stark (f 1944).

Vid ett möte på Kanal 1 Drama fick Hammerich tag på ett manus med titeln Svart Lucia skrivet av författarinnan Carina Rydberg (f 1962). Kanal 1 Drama hade beställt ett synopsis av henne, men hon skrev ett helt manuskript som TV dock inte ansåg sig kunna genomföra. I stället föreslog Hammerich producenten Waldemar Bergendahl (f 1933) att man skulle göra en film på manuset, vilket denne nappade på.

Carina Rydberg kommer från Stockholm, har studerat psykologi och filmvetenskap och hade innan filmmanusdebuten Svart Lucia givit ut tre böcker: Kallare än Kargil (1987), Månaderna utan R (1989) och Osalig ande (1990). Hammerich gjorde en del manusarbete för att anpassa Svart Lucia till film, men Rydbergs grundhistoria är densamma.

För tre av de sex unga skådespelarna innebar Svart Lucia biodebuten: Figge Norling, Malin Berghagen och Niklas Hjulström. Tova Magnusson hade medverkat i en mindre roll i Ulf Malmros (f 1965) Ha ett underbart liv (1992) före huvudrollen som Mikaela. Liv Alsterlund debuterade redan 1979 som Madickens lillasyster i Du är inte klok Madicken (1979/18), följd av Madicken på junibacken (1980/21), medan Björn Kjellman (f 1963) var den mest rutinerade i gänget med roller i bl a Skyddsängeln (1990/6) och Den goda viljan (1991; bioversion 1992/15). Tova Magnusson och Figge Norling förälskade sig under filminspelningen och gifte sig strax därefter (vilket förklarar skrivningen Tova Magnusson-Norling på filmaffischer m m).

Filmen hade en budget på 14,5 Mkr.

Inspelning

Kungsholmens gymnasium Stockholm Sverige
Reimersholme Stockholm Sverige
Södra station Stockholm Sverige
Stocksund Sverige
Filmstudior i Köpenhamn Danmark
Filmhusateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1992-12-11 Downtown Göteborg Sverige 114 min
1992-12-11 Victoria Göteborg Sverige 114 min
1992-12-11 Camera Malmö Sverige 114 min
1992-12-11 Draken Stockholm Sverige 114 min
1992-12-11 Rival Stockholm Sverige 114 min
1992-12-11 Saga Stockholm Sverige 114 min (samt ytterligare 24 platser)
TV-visning 1996-10-19 SVT1 Sverige 109 min
2002-12-08 TV4 Sverige 109 min
2003-08-16 TV4 Sverige 109 min
2003-12-13 TV4 Sverige 109 min
Dvd-release 2008-07-28 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Naked in the Rain
Kompositör Durga McBroom (1990)
Martin Glover (1990)
Textförfattare Durga McBroom (1990)
Martin Glover (1990)
Framförs av Blue Pearl


Originaltitel Madame Butterfly
Kompositör Giacomo Puccini (1904)
Textförfattare Giuseppe Giacosa (italiensk text 1904)
Luigi Illica (italiensk text 1904)


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1993 Bästa skådespelerska Tova Magnusson-Norling
Stockholm 1993 Bästa foto Jens Fischer

Ämnesord

DK Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3109


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SVART LUCIA En svensk thriller av Rumle Hammerich
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SVART LUCIA En thriller av Rumle Hammerich
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SVART LUCIA En thriller av Rumle Hammerich
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SVART LUCIA En thriller av Rumle Hammerich
Tryckeri Litografia Offset
Affischdesign Ohlsson & Co


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kringmaterial


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svart Lucia av Carina Rydberg och Rumle Hammerich. Version # 5. 1992-01-22.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svart Lucia av Carina Rydberg och Rumle Hammerich. Verision # 2. 1991-09-19.
Omfång 113 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svart Lucia av Carina Rydberg. 1991-08-19.
Omfång 81 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svart Lucia. [Av] Carina Rydberg. 1991-06-12
Omfång 79 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svart Lucia. Stjärnornas ödesdigra inflytande. Version 3. [Av] Carina Rydberg.
Omfång 131 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Svart Lucia av Carina Rydberg och Rumle Hammerich. Version # 2. 1991-09-17.
Omfång 113 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Färg papper 4
Dia 3
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?