Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Drömmen om Rita
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-01-22

Handling

Den pensionerade filmfotografen Bob, tillika Rita Hayworth-fantast, har precis blivit änkling och sitter nu i sitt hus och ser filmen Gilda med Rita Hayworth i huvudrollen. Bob gråter. Lite...

Visa hela handlingen

Press

Kritiken av Drömmen om Rita kan kanske sammanfattas som ljummet positiv. Man fann filmen "sympatisk" och "trivsam", men även "tandlös". Genomgående kritiserades filmen för vara...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Stuntregi
Scripta
Medproducent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
B-foto
C-foto
Foto, andrateam
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Marika Lagercrantz Rita
Per Oscarsson Bob
Philip Zandén Steff
Lise Ringheim Sabine
Patrik Ersgård Erik XIV
Yaba Holst Sandra
Gert Fylking Rolling
Tomas Norström verkstadsägare
Michael Segerström MC-polis
Sara Brandt Annika
Adam Blänning Adam
Beryl Kornhill Astrid
Leif Forstenberg kommunalman 1
Bernt Lindkvist kommunalman 2
Börje Hansson kommunalman 3
Anna Lindholm sekreterare
Sonja Hejdeman barkvinna
Peter Bergared konduktör
Peter Hesse Overgaard portier
Baard Owe präst

Bolag

Handling

Den pensionerade filmfotografen Bob, tillika Rita Hayworth-fantast, har precis blivit änkling och sitter nu i sitt hus och ser filmen Gilda med Rita Hayworth i huvudrollen. Bob gråter. Lite senare "storstädar" han och slänger ut en massa prylar genom fönstret. Samtidigt anländer hans dotter Rita - döpt efter just Rita Hayworth - och hennes familj, pappa Steff som är datasäkerhetskonsult, tonårsdottern Sandra och sladdbarnet Adam bara något år gammalt. De är på väg till moderns begravning och ska nu hämta Bob.

Natten efter begravningen försöker Bob smita iväg på en moped, men får efter några meter en hjärnblödning och faller. Han åker in på sjukhus i Stockholm där Rita och hennes familj bor.

Bob rymmer dock från sjukhuset och en orolig Rita bestämmer sig för att leta reda på honom. Rita åker till Steffs kontor för att lämna Adam. Steff som är mitt i en mycket viktig affär, anser sig inte ha tid att ta hand om sonen, Rita blir upprörd men Steff säger bara: "Ska du krisa, får du göra det efter arbetstid." I ren ilska lämnar Rita Adam på kontoret och samtidigt tar hon Steffs Citroën. Kvar på parkeringsplatsen lämnar hon sin egen lilla risiga Fiat.

Rita börjar sitt sökande efter fadern i hans hem. Där finner hon bara en tågtidtabell med en förkryssad avgång till Köpenhamn. Med bilen försöker hon jaga ikapp tåget. På tåget finns Bob och i restaurangvagnen träffar han Erik XIV, en datahacker på luffen som är på väg till en illegal datakonferens i Köpenhamn.

Rita hinner ikapp tåget och får tag på Bob och med Erik som liftare börjar de sin resa tillbaka till Stockholm per bil. Bob vill däremot fortsätta till Köpenhamn och kliver helt sonika ur bilen och börjar promenera. Rita inser det omöjliga i situationen och bestämmer sig för att köra sin far till Köpenhamn. Alla tre fortsätter nu färden söderut. Bob berättar att han ska besöka en kvinna, Sabine, som han blev passionerat förälskad i för trettio år sedan i Köpenhamn, samma år som Rita föddes.

Samtidigt i Stockholm försöker en handfallen Steff ta hand om sin lille son, men det går inget vidare. Dottern Sandra sommarjobbar på ett kafé för att tjäna ihop till ett tågluffarkort. Steff lovar Sandra att betala hennes resa, bara hon tar hand om Adam medan han hämtar hem Rita. Han vet nämligen att Erik finns med i bilen och är nu väldigt svartsjuk. En upprörd Steff tar nu upp jakten på sin hustru i den slitna lilla Fiaten, dock tillsammans med Sandra och Adam, som bestämt sig för att följa med.

Utefter vägen blir Rita, Bob och Erik jagade av en lastbil och kraschar bilen ute på en åker. De blir bogserade till en verkstad, men det tar ett par dagar att reparera skadorna och de tar in på ett hotell. Rita, som fortfarande ammar Adam, kämpar under resans gång med en amningspump. När de besöker verkstaden hjälper Erik Rita med amningspumpen inne på toaletten, till verkstadsägarens förtret.

Rita och Erik har under färdens gång blivit förälskade i varandra men morgonen därpå fortsätter Erik på egen hand. Rita får genom ett telefonsamtal till Sandras kompis reda på att Steff och den övriga familjen är på väg att hämta dem. Rita och Bob får då bråttom och med en halvfärdigt reparerad bil fortsätter de resan till Danmark.

På vägen ner ska Steff slutföra en affär och han demonstrerar för några kommunaltjänstemän hur enkelt det är att utan hans säkerhetssystem ta sig in i kommunens dator. Inne i polisens dator upptäcker han då att Ritas bil har varit med om en trafikolycka. Steff, Sandra och Adam fortsätter nu oroligt sitt sökande.

På den bilverkstad där Ritas bil blivit reparerad kan ägaren berätta att ingen blev skadad vid olyckan och att "turturduvorna" verkade må utmärkt, med hänvisning till Ritas och Eriks besök på hans toalett. Steff blir nu fruktansvärt svartsjuk. De fortsätter sin färd men snart går Fiaten sönder. På en bilskrot får de en motorcykel med sidovagn i utbyte och de tar sig till Köpenhamn, där Sandra lämnar Steff och Adam för att ge sig ut på sin tågluff.

I Köpenhamn letar Rita och Bob upp det hotell där han träffade Sabine den där sommaren för trettio år sedan. Sabine som då ägde hotellet har nu flyttat, men ingen vet vart. På kvällen beger sig Rita till centralstationen för att återigen träffa Erik, men hon missar honom precis. Med hjälp av en turistinformationsdator lyckas hon däremot hitta ett hotell där de möjligtvis kan hitta Sabine. Hotellet heter Cansino, efter Rita Hayworths riktiga efternamn, och ligger på den danska västkusten.

Rita och Bob tar sig till slut fram till det hotell Sabine nu driver. Till Bobs stora besvikelse känner inte Sabine igen honom. Hotellet har ännu inte öppnat för säsongen, men de får ändå hyra ett rum. När Bob ligger och sover, söker Rita upp Sabine och berättar hela historien om sin fars kärlek till henne. Sabine är införstådd med problemet och spelar med i spelet. Hon bjuder Bob på en middag nere i salongen och utklädd till Rita Hayworth dansar hon till "Amado Mio". Bob och Sabine lämnar salongen och går upp till Sabines rum.

Steff och Adam har på sin färd av en slump träffat Erik, som får lift av dem. Dessa tre anländer till Sabines hotell dagen därpå, men Rita är inte särskilt lycklig för det. Nu inser Steff att den person som Rita bedragit honom med i själva verket är Erik och det utbryter ett slagsmål mellan de båda rivalerna. Sandra har under tiden även hon anlänt till hotellet för att hjälpa till i den trassliga familjekonflikten. Mitt under pågående slagsmål kommer Sabine springande från sitt rum. Bob ligger nu död i hennes säng.

Rita och Erik lämnar de andra och åker iväg på motorcykeln. När Steff, Sandra och Adam senare lämnar hotellet går bilen sönder. Där, stående på vägen vid ett rykande bilvrak, kommer Rita tillbaka. Familjen är nu återförenad och de vandrar tillsammans bort längs vägen.

Censur / granskning

Censurnummer 131729
Datum 1992-11-19
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2966 meter
Kommentar Aktlängder: 513-454-546-518-523-412 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2966 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritiken av Drömmen om Rita kan kanske sammanfattas som ljummet positiv. Man fann filmen "sympatisk" och "trivsam", men även "tandlös". Genomgående kritiserades filmen för vara berättarmässigt splittrad. Marika Lagercrantz fick beröm för sin roll som Rita.

Hans Schiller, SvD: "Det är nästan så att man gnuggar sig i ögonen eller börjar undra om det är rätt film som hamnat på vita duken när man ser Jon Lindströms nya Drömmen om Rita. Inte så mycket för att det är en komedi utan för att den är så pass tandlös och fri från de "sjuka" fantasier som präglat tidigare filmer av Lindström, senast kriminalhistorien Kronvittnet. (-)

Men det enda som gör att filmen hänger ihop är resorna och jakten, intrigen i sig är i tunnaste laget för att det skall gå att sy ihop en fullvärdig och fullödig filmkomedi av materialet.

Det är snällt och välmenande men också inrutat och beräknande på ett sätt som gör att skrivbordet känns tydligare än spontaniteten. Och det är kanske inte så konstigt då regissören i sina tidigare filmer knappast gjort sig känd som någon direkt lustigkurre.

Drömmen om Rita är lättsmält och behaglig men knappast något man tar med sig ut från biografen eller behåller i minnet."

Annika Gustafsson, SDS: "Felet med Drömmen om Rita ligger just i att man inte riktigt kan ta den på allvar, varken då den seriöst vill diskutera modern samlevnad, föräldrars svek och undanhållande av sanningar inför sina barn och så vidare eller då den bara roar för stunden. Filmen sätter ett träffsäkert finger på vissa ömtåliga förhållanden i relationer människor emellan, men borrar sig inte djupare ned. Visserligen förändras människorna under sin resa och Rita har av allt att döma en mer insiktsfull man i slutet.

Men tänk om man vågat klippa bort den sista minuten. Då hade Drömmen om Rita blivit en betydligt djärvare och mer provocerande film, både för män och för kvinnor."

Anders Hansson, GP: "Lyckas Lindström i sitt uppsåt? Nja, hans vägskröna tenderar att falla isär på grund av det oklara fokus han ger handlingen. Är det gamle Bobs naiva självbedrägeri vi ska ömka? Dottern Ritas handlingskraft (hon följer med farsan på trippen och begapar sig i en trendflummig liftare) vi ska bejaka? Eller Steffs mognande fadersansvar - dumpad som han är med skrikige, bajsande Adam på armen?

Alltihop antagligen, men Drömmen om Rita har lite för torrt kitt för att inte fogarna ska glipa. Den sansade tonen hämmar farsen men ökar å andra sidan sympatin. Bäst klaras balansgången av Marika Lagercrantz. Som den skönt rödhåriga Rita förmår hon skänka dramat nödvändig lyster, men också ge trovärdighet åt småbarnsmammans stundtals frustrerande lott. (-)

Drömmen om Rita försöker vara både vacker och sann, fantasifull och alldaglig, skojig och tänkvärd. Det blir lite för mycket på en gång för Lindström, vilket inte hindrar att det är en ganska trivsam åktur genom de skandinaviska sommarlandskapen han bjuder på. Gott så, särskilt så här års."

Mats Bråstedt, Expr: "Det är lätt att bli förtjust i Jon Lindströms berättelse. Och det är lätt att bli irriterad. Förtjust på grund av den känslighet och lyhördhet han visar i skildringen av relationen mellan den kärlekstörstande gamle mannen (Oscarsson) och hans dotter (Lagercrantz). Då är Drömmen om Rita bra och gripande.

Men Jon Lindström nöjer sig inte med detta, utan vi måste också följa Ritas mans klappjakt på henne (Philip Zandén ännu en gång som gapig yuppie) och Ritas flört med fjunläppen Erik (Patrik Ersgård går mest omkring och ser ut som Nicolas Cage). Då spretar Drömmen om Rita åt olika håll och blir irriterande.

Men framför allt är det Marika Lagercrantz film. Hon är en klippa av klokhet och skönhet, och det är hennes vanliga spel som bär Drömmen om Rita."

Sven E Olsson, Arbetet: "Drömmen om Rita är, i positiv bemärkelse och ton, en synnerligen sorglustig road-movie. Det är dock ingen fullgången film, därtill är den på samma gång lite för repetitiv och alltför splittrad.

Men här finns en svärtad humor som jag gillar. En, låt vara dämpad, diskussion om roll- och arbetsfördelningen mellan män och kvinnor, mellan vuxna och barn i både stort och smått, i romantik och vardagsliv. Här finns en frodighet hos gestalterna, en läckerkant kring landskapen som susar förbi och en hel del burleskerier i marginalerna på dem.

Visst spretar personskildringen och historien åt så många håll att filmen själv ibland tycks sakna riktig färdriktning och mål. Visst kan man undra över sådant som den direkta morsningen till Steven Spielbergs Duellen: en mystisk lastbil förföljer de våra. Och jag kan inte avgöra om slutet är patetiskt eller parodiskt i överkant.

Men det är ändå en mestadels ganska trivsam och färgstarkt påhittig filmtripp, tycker jag."

Helena Lindblad, DN: "Drömmen om Rita är en relationskomedi om fyrtioårskrisen och kvinnouppror i road-movieform. En Ha ett underbart liv för fyrtiotalister. Här och var tunnas det ut, manusduon Rita Holst/Jon Lindström litar väl mycket till humorn hos krumeluriga gubbar i overaller som brister ut i 'jädra stockholmare'. Men historien är genomgående sympatisk och berättad med lätt hand.

Det tyngsta lasset bär Per Oscarsson, som den pensionerade och sörjande filmfotografen Bob, på sina rutinerade axlar. Medan Marika Lagercrantz och Philip Zandén är trovärdiga med sitt strävsamma äkta par som slutat drömma tillsammans, är Patrik Ersgårds stylade luffare mer klichéartad.

Marika Lagercrantz är med sin starka utstrålning och pregnanta spelstil ett löfte för framtiden i svensk film. Det lönar sig även att lägga namnet Jon Lindström på minnet."

Kommentar Svensk filmografi

Jon Lindström (f 1948), finlandssvensk regissör, gjorde med Drömmen om Rita sin första filmkomedi. Han hade tidigare gjort sig ett namn som thrillerregissör för både TV och film. På meritlistan står bl a: Hemåt i natten (1977/4), Mördare! Mördare! (1980) för TV, Sista leken (1984/5), En ros av kött (1985) för TV, TV-serien Skuggan av Henry (1986), Hjärtat (1987) för TV, Kronvittnet (1989/1) och TV-serien Fiendens fiende (1990).

Drömmen om Rita hade en budget på cirka 11,5 Mkr.

Drömmen om Rita fick våren 1995 amerikansk distribution genom distributionsbolaget First Run Features och premiären skedde i New York.

Inspelning

Stockholm Sverige
Skåne Östra Hoby Sverige
Haväng Sverige
Vinslöv Sverige
Stora Beddinge Sverige
Ystad-trakten Sverige
Danmark Köpenhamn Danmark
Jyllands västkust Danmark

Visningar

Sverigepremiär 1993-01-22 Göta Göteborg Sverige 108 min
1993-01-22 Downtown Malmö Sverige 108 min
1993-01-22 Saga Stockholm Sverige 108 min samt ytterligare 17 platser
TV-visning 1996-04-05 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Baby, Let Me Take You Home
Kompositör Bert Russell (1964)
Wes Farrell (1964)
Textförfattare Bert Russell (1964)
Wes Farrell (1964)
Framförs av The Animals


Originaltitel F-E-E-L
Framförs av The Animals


Originaltitel For Miss Caulker
Kompositör Eric Burdon (1965)
Textförfattare Eric Burdon (1965)
Framförs av The Animals


Originaltitel Blue Feeling
Kompositör Jim Henshaw (1964)
Textförfattare Jim Henshaw (1964)
Framförs av The Animals


Originaltitel I'm Crying
Kompositör Alan Price (1964)
Eric Burdon (1964)
Textförfattare Alan Price (1964)
Eric Burdon (1964)
Framförs av The Animals


Originaltitel Jeannie's Coming Back
Kompositör Tim Norell (1991)
Alexander Bard (1991)
Oson (1991)
Textförfattare Tim Norell (1991)
Alexander Bard (1991)
Oson (1991)
Framförs av The Boppers


Originaltitel Amado Mio (Please Turn Over)
Kompositör Doris Fisher
Textförfattare Allan Roberts
Sångare Anita Ellis (dubbar Rita Hayworth i filmen "Gilda")


Originaltitel Sinfonia No 1
Kompositör Pekka Pohjola (1989)
Framförs av Avanti! Kamariorkesteri


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1994 Bästa skådespelerska Marika Lagercrantz för denna film och rollen i Morfars resa)

Ämnesord

DK Komedi
DK Relationer, Samliv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2966


Typ I-band
Bredd DAT


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DRÖMMEN OM RITA En film om kärlekens irrvägar


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DRÖMMEN OM RITA En film om kärlekens irrvägar
Tryckeri Jernström Offsettryck AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DRÖMMEN OM RITA En film om kärlekens irrvägar


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel "version III". Hotell Cansino. Långfilmsmanuskript av Jon Lindström, Rita Holst.
Omfång 98 s. Rollista (1 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "version 4". Hotell Cansino. Långfilmsmanuskript av Rita Holst, Jon LIndström.
Omfång 111 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hotell Cansino. Långfilmsmanuskript av Jon LIndström, Rita Holst.
Omfång 94 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hotell Cansino. Långfilmsmanuskript av Jon Lindström / Rita Holst.
Omfång 128 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "inspelningmanus". Hotell Cansino. Långfilmsmanuskript av Rita Holst, Jon Lindström.
Omfång 124 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "slutversion". Hotell Cansino. Långfilmsmanuskript av Rita Holst, Jon Lindström.
Omfång 141 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "slutversion". Hotell Cansino. Långfilmsmanuskript av Rita Holst, Jon Lindström.
Omfång 140 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Drömmen om Rita.
Omfång 41 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper 4
Dia 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?