Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Morfars resa
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-01-29

Handling

Stockholm hösten 1945, en tid efter krigsslutet. Göran, 8 år, ligger på sjukhuset. På kvällen kommer mamma Karin på besök och berättar att hon ska hämta Göran i morgon för då får...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick ett ganska gott mottagande i pressen. Trots viss kritik och invändningar från flera håll mot brister i berättandet, fanns det ofta en vilja att lyfta fram filmens positiva...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Specialeffekter
Dialog
Verkställande producent
Inspelningsledare
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Musiktekniker
Scenografiassistent
Rekvisita
Kläder
Smink
Chaufför
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Max von Sydow Simon Fromm
Mai Zetterling Elin Fromm
Marika Lagercrantz Karin
Carl Svensson Göran
Ina Miriam Rosenbaum Vera
Sharon Brauner Sara
Hagen Mueller-Stahl doktor Bratt
Bernhard Heinrich Herzog student
Svante Weyler posttjänsteman
Annmari Kastrup Astrid
Christa Pasemann tågkonduktör
Achim Wolff stationsföreståndare
Oliver Marlo flykting
Thorsten Wollesen Hasse
Trolle Carlsson Görans röst

Bolag

Handling

Stockholm hösten 1945, en tid efter krigsslutet. Göran, 8 år, ligger på sjukhuset. På kvällen kommer mamma Karin på besök och berättar att hon ska hämta Göran i morgon för då får han åka hem. Mamma, som är läkare och frånskild kan bara stanna en kort stund för hon måste till jobbet. På natten sover Göran oroligt och han går i sömnen.

Nästa dag ska Göran åka hem, men i stället för mamma är det mormor Elin som kommer och hämtar honom. Göran ska först hem till Elin och morfar Simon och deras stora våning. Morfar är en judisk litteraturprofessor och strindbergsexpert och samtidigt en mycket ovanlig person med bestämda idéer och lustiga infall. Mormor däremot är mycket korrekt och barsk och anser att morfar är lite senil och behöver lugn och ro. Han ska därför snart åka till ett vilohem i Tranås. Mormor är väldigt noga med att Göran inte ska störa morfar när han ligger och vilar på sin säng med sovmasken på.

Göran och morfar kommer däremot bra överens. Morfar går omkring i lägenheten och läser dikter av Strindberg och Göran invigs i hans speciella värld och han får hjälpa morfar att lokalisera mystiska dofter och underliga ljud i den stora lägenheten.

Så blir det dags för Göran att åka hem till mamma, som bor i ett litet rum på det sjukhus där hon jobbar, ett sjukhus med tyska flyktingar. Göran grubblar mycket på vad som hände under kriget och vad nazisterna gjorde med judarna, men mamma vill inte ge något riktigt svar. En flicka som är patient på sjukhuset har lånat Görans docka medan han varit borta. Hon har sytt kläder till dockan som Göran nu får i present. Men han uppskattar inte presenten. När han lämnats ensam på kvällen tänder han eld på dockan, men ångrar sig och släcker elden.

Då Göran ska åka tillbaka till mormor och morfar får han en efterlängtad leksakspistol i present av mamma. Men mormor blir arg när han leker med den inomhus och försöker gömma den för Göran.

En kväll kommer morfar på att han förväxlat innehållet i två brev som Göran precis lagt på brevlådan åt honom. Tillsammans ger de sig ut på jakt efter breven. Några brev får de inte tag i, men den lilla kvällsutflykten utvecklas till ett nattligt äventyr.

Morfar tar med Göran till Strömmen för att titta på några fiskeredskap, men tappar då sina anteckningslappar i vattnet. Med hjälp av en håv fiskar de upp lapparna och hänger på tork. Medan de sitter på en parkbänk och väntar på att anteckningarna ska torka berättar morfar historien om en alldeles speciell tågresa.

Morfar brukar berätta historier och anekdoter för Göran och favorithistorien handlar om när morfar för länge sedan, någon gång före kriget "när gränserna var öppna" nere på kontinenten var ute och åkte tåg. På grund av ett trasigt fönster i sin kupé försöker han med en kudde under ena armen och en bok under den andra iförd pyjamas och morgonrock hitta en lugn plats i tåget där han kan arbeta. I tågets sista vagn sätter han sig ned och somnar. När tåget stannar på nästa station kopplas den vagnen bort och morfar blir kvarglömd utan vare sig pass eller kläder.

När morfar berättat färdigt har natt blivit till morgon och nu är det Göran som får ta hand om sin morfar och hjälpa honom hem. Utanför deras port står en läkarbil och morfar blir orolig och tror att det hänt mormor något. Det visar sig att läkaren är där för hans skull och att han nu ska åka till vilohemmet i Tranås.

Morfar blir förbannad på läkaren och undrar vad han gör där och påpekar att det minsann inte är något fel på honom. Mormor är envis och får honom att göra sig i ordning i alla fall. Samtidigt kommer mamma till lägenheten. Hon lovar nu Göran att hon ska ta hand om honom och inte arbeta så mycket. Men när morfar vill att Karin ska följa med honom till Tranås gör hon det och Göran lämnas ensam med mormor.

När de åkt går Göran i sömnen och drömmer om hur morfar befinner sig på en tågstation iförd pyjamas. Göran är tågförare och stannar sitt tåg på stationen och morfar bärs ombord på tåget av några människor på stationen. Med på tåget finns även mamma och mormor. Mormor väcker honom ur drömmen och är irriterad och undrar om han blivit tokig. Göran blir mycket arg och skriker att "ja, jag har blivit tokig, precis så tokig som du tycker att morfar är".

Han springer in och lägger sig i morfars säng. I en bok hittar han en hälsning från honom. Han lutar sig tillbaka och sätter på sig sovmasken precis som hans morfar brukar göra.

Censur / granskning

Censurnummer 131802
Datum 1993-01-11
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2165 meter
Kommentar Aktlängder: 580-572-558-455 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2165 meter
Längd i minuter 79 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick ett ganska gott mottagande i pressen. Trots viss kritik och invändningar från flera håll mot brister i berättandet, fanns det ofta en vilja att lyfta fram filmens positiva sidor.

Jeanette Gentele, SvD: "Staffan Lamms långfilmsdebut Morfars resa är fylld av starkt poetiska drömbilder som träffar rakt i hjärtat. Med Max von Sydow i huvudrollen har de dessutom fått sin rätta uttolkare. Återigen visar han vilken lysande skådespelare han är som den åldersförvirrade litteraturprofessorn Simon Fromm, löst skisserad på Staffan Lamms morfar litteraturprofessorn Martin Lamm. (-)

Staffan Lamm har åstadkommit en för svenska förhållanden ovanligt associationsrik och fantasifull drömtydning, väl värd respengarna."

Annika Gustafsson, SDS: "Över huvud taget har Lamm den lovvärda ambitionen att tränga djupt in i Görans upplevelse av morfadern, hans minnen och den planerade resan till vilohemmet i Tranås.

Det finns vissa ögonblick då koncentrationen mattas något, speciellt när Max von Sydow försvinner ur bild. Men Staffan Lamms barndomsskildring fascinerar som helhet just därför att filmaren har modet att lämna det traditionella realistiska perspektivet."

Sven E Olsson, Arbetet: "Staffan Lamms film är en ansats som kommer av sig. Det är inte svårt att skönja konturerna av en annan och mer helgjuten film om de uppenbarligen starka och avgörande mötena mellan två pojksjälar som det här året färdas åt helt skilda håll på den resa som är livet. Här finns skimrande episoder, som den när de två fiskar morfars anteckningar ur strömvirvlarna en blå sommarnatt. Här finns suggestionsrika syner, någonstans mellan dröm och verklighet. Här syns ett antal både känsliga och exakta rolltolkningar, inte minst då Max von Sydows tank- och cigarrspridde morfarsfigur.

Men filmen håller inte ihop sina enskildheter till något bärande och berörande. Den är dramaturgiskt slappköttad och stundom rentav både så otydlig och övertydlig, att åskådaren känner sig antingen övergiven eller undervärderad.

Det är möjligt, att denna historia - som jag samtidigt känner stark personlig sympati för - har så djupt privata innebörder för sin upphovsman, att regissören Lamm inte alltid märkt var och hur han hade behövt förlösa det han erhållit av manusförfattaren Lamm.

Jag känner mig således lämnad kvar på perrongen, när morfar till slut tar tåget till Tranås."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Staffan Lamm låter historien pendla mellan verklighet och dröm. Enskildheterna, både de som är realistiska och rör sig i fantasins och drömmarnas riken, fungerar väl. Det är kring helheten, i överlappningarna mellan stilarna som Staffan Lamm i filmens senare hälft, tappar greppet. Då räcker inte Max von Sydows enskilt fina spel, inte heller Carl Svenssons, Marika Lagercrantz eller Mai Zetterlings. Med personregin har nämligen Staffan Lamm god hand. Det är en fördjupning av rollerna redan i manusstadiet jag saknar, därför blir personerna i morfars och Görans närhet ganska vaga.

Det märks att Staffan Lamm är en erfaren filmare. Han har gjort både dokumentärer och kortfilmer förut. Fotot är ofta blåtonat stämningsfullt och musiken används med medveten sparsamhet. Det finns en ömsint, personlig ton som oftast lyfter denna resa till barndomens land förbi de mer banala iakttagelserna som brukar höra generationsskildringar till. Att sen berättelsen saknar en fast struktur är baksidan av en finstämd historia."

Hanserik Hjertén, DN: "Så väver Staffan Lamm en fin väv mellan olika åldrar, mellan kultur och barbari, mellan barnets själ och världen omkring, och han gör det beundransvärt naturligt och till synes utan dramaturgiska knep och knåp.

I alla fall blir morfars famösa resa i en avkopplad tredjeklassvagn ingen berättarmässig höjdpunkt, som man kanske väntat sig av filmtiteln, utan bara en iscensatt anekdot.

Men så handlar nog filmen mera om en inre resa, där en gammal man och ett barn följs åt en bit innan den ene stiger av för gott, och den är full av roande och rörande scener. (-)

Naturligtvis är det en praktroll för Max von Sydow, som efter sin Eugene O´Neill hos Lars Norén får gestalta ännu ett litterärt snille i all dess skröpliga självupptagenhet. Det är en show att njuta av, och Carl Svensson är perfekt som hans storögda minipartner.

Marika Lagercrantz mjuka yrkesmamma, Mai Zetterlings barska mormor, Esa Vuorinens följsamma foto och Wlodek Gulgowskis markanta musik kompletterar bilden av en filmdebut som det är lätt att tycka om."

Carl-Eric Nordberg, Vi: "I denna sin första långfilm griper [Staffan Lamm] tillbaka på mycket personliga minnen. Förebilden för Simon Fromm är hans morfar Martin Lamm, den legendariske.

Lyckligtvis behöver vi för den skull inte bläddra i något av nostalgins tårar nedfläckat familjealbum. Sikten över barndomens landskap är klar - också när Görans mamma söker berätta om de nazistiska barbarerna. Jag tycker mig ofta ögonlyssna till ett slags visuell kammarmusik med många stråkdrag av både humor och vemod. Och naturligtvis spelar morfar Max von Sydow första fiol med överdådigt disciplinerad brio.

Staffan Lamm har gått en lång väg till denna debut. Han är värd en applåd!"

Kommentar Svensk filmografi

Med Morfars resa debuterade Staffan Lamm (f 1937) som långfilmsregissör. Under perioden 1957-62 var han medarbetare till Peter Weiss, bland annat som regiassistent, skådespelare, manusförfattare och fotograf. Därefter följde en rad dokumentärer, kortfilmer, TV-filmer m m, bl a Hallo Baby (1976; foto), Hon kallades Samlar-Anna (1980) och Fantasterna (1983).

Filmen är till viss del självbiografisk och en betraktelse över regissörens egen morfar, litteraturprofessorn Martin Lamm. Arbetet med filmen tog egentligen sin början redan 1985 då Staffan Lamm gjorde kortfilmen Skiss till filmen om mig själv, en barndomsskildring som ingick i det dokumentära långfilmsprojektet 1985. Vad hände katten i råttans år? (1985/10), där tio svenska filmare gjorde var sin episod. Projektet växte sig så småningom allt större, och Staffan Lamm sökte upp Lars Forssell för manussamarbete. "Fyra år senare hade filmen vuxit och morfar Martin fått drag av 'en mängd galningar från min barndom, som koncentreras i en gestalt. Det är inte längre min morfar som porträtteras, eller mina föräldrar. Jag hade inte så nära kontakt med honom som det framställs i filmen ¿ som skildrar ett sammanbrott, en kris'. Filmen hade slutligen passerat gråzonen mellan det dokumentära och det gestaltade, tagit så att säga sitt eget 'naturliga steg'" (Eva af Geijerstam, Chaplin nr 239/1992).

Filmen var till en början en svensk-dansk samproduktion men före inspelningen besökte Staffan Lamm Berlin för att leta efter järnvägsmiljöer. Det före detta statliga östtyska filmbolaget DEFA, som för stunden befann sig under svåra nedskärningar, blev intresserat av projektet och föreslog att hela filmen skulle spelas in i Berlin, med insats av tyskt arbete och en fyrtioprocentig tysk kapitalinsats.

Att inspelningen förlades dit medförde vissa komplikationer vid inspelningen, då två olika filmvärldar möttes. En stor och trög byråkrati, filmarbetarna som inte kunde ett ord engelska, stora team, kameran surrade så högt att man måste lägga ett skynke över den och scenerierna blev kanske inte alltid som man önskat. Samtidigt som DEFA-medarbetarna också hade invändningar mot det nordiska teamet, bl a mot det uppdrivna tempot (Pia Skagermark, DN 4.2.1992).

Filmen var budgeterad till 14 Mkr.

Filmens fotograf, finländaren Esa Vuorinen, hade tidigare bl a svarat för fotot till Kjell Gredes God afton, herr Wallenberg (1990/19).

Inspelning

DEFA-Studio Berlin Tyskland 1991-12 1992-01
Potsdam-Babelsberg Tyskland

Visningar

Sverigepremiär 1993-01-29 Saga Stockholm Sverige 79 min
TV-visning 1995-05-27 Kanal 1 Sverige
1998-01-01 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Serenad
Kompositör Jacob Axel Josephson (1852)
Textförfattare Jacob Axel Josephson (1852)
Sångare kör


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1994 Bästa skådespelerska Marika Lagercrantz (för denna film och för rollen i Drömmen om Rita)

Ämnesord

DK Drama
DK Relationer, Samliv
DK Åldrande
Judar
Nationella minoriteter, judar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2165


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Typ Videomaster


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MORFARS RESA En film av Staffan Lamm


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel MORFARS RESA En frim av Staffan Lamm


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morfars resa. Filmmanus av Staffan Lamm. Manusbearbetning, dialog: Lars Forsell. Version VIII.
Omfång 107 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morfars resa. Filmmanus av Staffan Lamm. Version IV.
Omfång 137 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morfars resa. Filmmanus av Staffan Lamm. Version VI.
Omfång 88 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morfars resa. Filmmanus av Staffan Lamm. Manusbearbetning, dialog: Lars Forsell.
Omfång 70 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morfars resa. Filmmanus av Staffan Lamm. Version VI.
Omfång 90 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morfars resa. Filmmanus av Staffan Lamm. Version VI A.
Omfång 91 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Morfars resa. Dialoglista.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Morfars rejse. Filmmanuskript af Staffan Lamm. Manuskriptbearbejdelse, dialog: Lars Forsell.
Omfång 69 s. + 1 s. rollista.
Språk Danska


Typ Synopsis
Manustitel Grandpa's journey (Morfars resa). A film by Staffan Lamm.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 7
Färg papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?