Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel İstanbul
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk

Handling

Amerikanen Frank Collins är korrespondent för New York Times i Stockholm och omgift med en svensk kvinna, Ingrid. Från sitt tidigare äktenskap i New York har han...

Visa hela handlingen

Press

Filmen distribuerades inte i Sverige, och följaktligen finns det inga kritikerreaktioner. Den enda som återfunnits i någon av de större internationella tidskrifterna är en kort recension i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Regiassistent
Scripta
Medproducent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Sångare
Attributör
Kläder
Smink
Garderobiär
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Mixning
Animationsdesign
Övrig medarbetare

Medverkande

Timothy Bottoms Frank
Twiggy Maud
Robert Morley Atkins
Emma Kihlberg Mia
Lena Endre Ingrid
Sverre Anker Ousdal konsuln
David Gartenkraut Bill
Merdan Taner Bills far
Pierre Stahre man i fönstret
Engin İnal onkeln
Celal Khosrowshahi Ali
Zeki Göker portvakten
Nüvit Özdoğru arkivarien
Sarl Sahbaz livvakten
Sami Hazinses den lille mannen
Fuat Acaroğlu hippien
Mustafa Suphi mannen med skägg
Meltem Savcı biljettförsäljare
Arzu Bazman biljettförsäljare
Memduh Ünsal civil polis
Cavit Önay civil polis
Emin Toprak den lille pojken
Hüseyin Polat mannen i polen
Orhan As poliskonstapel
Talip Keskin poliskonstapel
Naim Oktay poliskonstapel
Saka Süleman poliskonstapel
Mustafa Önkiliç poliskonstapel
Ali Akman
Bülent Polat

Bolag

Produktionsbolag Omega Film & Television AB (i samarbete med)
Four Seasons Venture Capital AB
STM Yapin
Sveriges Television AB
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Omega Film & Television AB 1989
Distributör i Sverige (hyrvideo) Jaguar Film 1989
Övrigt bolag HQ Stereo
Servotron
Sonet Studios AB

Handling

Amerikanen Frank Collins är korrespondent för New York Times i Stockholm och omgift med en svensk kvinna, Ingrid. Från sitt tidigare äktenskap i New York har han tonårsdottern Mia, som flyttat med till Sverige. Ingrid har i sin tur sonen Bill från ett tidigare äktenskap med en turkisk man, som efter skilsmässan försvunnit spårlöst. Tillsammans har Frank och Ingrid också haft sonen Dan. Han är emellertid nyligen död efter ett astmaanfall vid ett års ålder.

När Frank får en hjärtinfarkt strax före jul tar han det som en förevändning för att ändra livsstil, arbeta mindre och spendera mer tid med familjen. Men då han ser en märklig videofilm, med en avrättningsscen och en rituell fårslakt, som Bills far skickat till honom (och inte till sin son) från Istanbul, bestämmer han sig för att göra efterforskningar på egen hand. Ingrid vägrar, skrämd av filmbilderna, att låta Frank ta Bill med sig till Istanbul. Mia åker med i stället.

Snart efter ankomsten börjar Frank utsättas för en serie hot och inbrottsförsök, något han så småningom inser har samband med efterforskningarna kring Bills far och den märkliga symbol en av männen på videofilmen har tatuerad på sin arm. Med hjälp av en tjänsteman i den lokala administrationen och en mystisk äldre engelsman får han till slut en ledtråd till en organisation för vapensmuggling. Videofilmens avrättningsscen visar sig vara en politisk uppgörelse som involverar en rad högt uppsatta män.

Vapensmugglarorganisationen, som sedan länge haft Frank under bevakning, kidnappar Mia för att tvinga honom att lämna ifrån sig videofilmen. Han lyckas dock lokalisera ett av deras gömställen i staden och bevittnar där i smyg hur de avrättar engelsmannen. Senare hittar han även det hus där Mia hålles fängslad.

Under ännu en avrättning - denna gång av den turkiska tjänstemannen - lyckas han frita Mia. De flyr till flygplatsen. Väl där infångas de strax av smugglarorganisationens män ledda av den mystiska engelska kvinnan Maud, som Frank och Mia tidigare träffat vid ett flertal tillfällen och som Frank haft en tillfällig förbindelse med.

Med Mia åter som gisslan kräver smugglarorganisationen igen att Frank ska lämna från sig videofilmen. På flygplatsen möter han Maud, som har med sig Mia i utbyte mot filmen. Vid överlämnandet förklarar Maud att organisationen tvingat henne att gå deras ärenden eftersom de håller hennes dotter som gisslan. Hon vill att Frank ska förlåta henne innan de skiljs. Frank föreslår att Maud att komma med honom och Mia på planet till Sverige, men hon avböjer och skriker att de ska springa från platsen eftersom deras liv är i fara. När Frank och Mia rör sig mot vänthallen skjuts Maud ner på gatan. Videofilmen hamnar på gatan. En taxibil kör strax därefter över den.

(redigerad 2020-07-22, en tidigare version av denna handlingsbeskrivning publicerades ursprungligen i boken "Svensk filmografi 8")

Censur / granskning

Censurnummer 128575
Datum 1989-07-31
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2318 meter
Kommentar Aktlängder: 487-488-482-516-345 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2318 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen distribuerades inte i Sverige, och följaktligen finns det inga kritikerreaktioner. Den enda som återfunnits i någon av de större internationella tidskrifterna är en kort recension i Variety av signaturen Lor., som sett en videodistribuerad version i USA. Varietys recension återges därför i sin helhet:

"Istanbul is a low-energy, mindless thriller made by Swedes for the international market. Best thing here is the theme song accounting for its subtitle Keep Your Eyes Open. Timothy Bottoms (-) walks through his role as a New York Times correspondent based in Sweden who travels to Istanbul with his preteen daughter (Emma Kihlberg) on a secret mission.

Having received a videotape from the boy's father, he's seeking mysterious information about his stepson of half-Turkish descent (mama is Swede Lena Endre). Preposterous plot gimmick kills the film early on, as Bottoms on his wife's advice takes Kihlberg with him rather than his son, and the young girl is victim of endless kidnaping attempts.

Equally unbelievable is the appearance in Istanbul of Twiggy with her own daughter. She befriends Bottoms and manipulates him as a part of a murky plot. Robert Morley is also along for a brief cameo to deliver pointless exposition about illegal arms trading.

With this unpromising material, director Mats Arehn bungles the climax which makes no sense as presented. Acting is weak and film is further sabotaged by variable sound recording which creates a synthesizer distortion in dialog scenes that is annoying."

Kommentar Svensk filmografi

Ingen av de svenska filmdistributörerna köpte Istanbul efter färdigställandet, trots att filmen fått viss förhandspublicitet för sina internationellt kända skådespelare. För att få ut det av Filminstitutet beviljade garantibeloppet på 3,6 Mkr var Omega Film, som svarat för merparten av filmens budget på 11 Mkr, förpliktigat att ge filmen svensk biopremiär. Sålunda hyrdes biografen Fågel Blå för två föreställningar 1989-08-07. Totalt kom 84 besökare, varav 59 hade fribiljett. Således betalade endast 25 personer inträde för att se filmen. Filmen fick sin svenska premiär på videomarknaden.

(redigerad 2020-07-22, en tidigare version av denna kommentar publicerades ursprungligen i boken "Svensk filmografi 8")

Inspelning

Stockholm Sverige
Istanbul Turkiet

Visningar

Urpremiär 1989-08-07 Fågel Blå Stockholm 84 min
Videorelease 1989 Sverige

Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tunisien. Manus: Bo Sigard Nilsson efter en idé av Thomas Samuelsson. Regi: Pelle Seth.
Omfång 106 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Istanbul. Tom Collins. Bo Sigvard Nilsson.
Omfång 86 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Tom Collins. Idé Thomas Samuelsson. Manuskript Bo Sigvard Nilsson. Bearbetning Mats Arehn. 1988-5.
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?