Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Consuelo : en illusion
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk

Handling

Manuel befinner sig i ett vintrigt Sverige som politisk flykting. Han minns Chile, El Paraiso, hur de 1968 spelade fotboll på stranden. Alla var förälskade i Consuelo, som dansade balett....

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna var inte särksilt imponerade av denna skildring av exilens dubbla förbannelse; att vara främling i det nya för att sedan också bli främling i det han återvänder till....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Gunnel Fred Lena
Sebastian Dahm Manuel
Loreto Valenzuela Consuelo
Mats Bergman Anders
Charlotta Larsson Lotta
Alex Zissis Alfredo
Rodolfo Bravo Simon
Luis R. Vera Francisco
Jorge Gajardo fadern
Myriam Palacios modern
Cora Diaz farmodern
Mónica Carrasco Angelica
Carlos Caszely Carlos
Hugo Álvarez polis på flygplatsen
Rubén Ubeira polis på flygplatsen
Florencio Urbiano Manuels kamrat

Bolag

Handling

Manuel befinner sig i ett vintrigt Sverige som politisk flykting. Han minns Chile, El Paraiso, hur de 1968 spelade fotboll på stranden. Alla var förälskade i Consuelo, som dansade balett. 1973 kom militärkuppen; man får se journalfilmsbilder av Allende i presidentpalatset och de politiska fångarna på fotbollsstadion.

I Stockholm går Manuel på svenskundervisning; han vill studera på universitetet, men hans språkkunskaper räcker inte till. Han får jobb som städare, deltar i demonstrationer och fotograferar. Han har brevkontakt med Consuelo och tänker mycket på henne. På en fotoutställning träffar han Lena, som är socialarbetare; de börjar hänga ihop: går på Gröna Lund, på fotbollslandskamp, åker slalom, vilket är svårt för Manuel. De deltar i latinamerikanska fester och firar svensk midsommar.

Några år har gått. De talar om att skaffa barn. En kväll får de besked att en av Manuels chilenska vänner har dött. De går på begravningen.

Manuel jobbar nu på tryckeri. Han skriver och fotograferar också men blir refuserad. Redaktören tycker att han ska koncentrera sig på immigranttemat. Han spelar tennis.

En dag kommer nyheten om partiell amnesti i Chile. Då har det gått 12 år sedan militärkuppen.

Förhållandet med Lena har blivit sämre. Manuel känner sig kluven och rotlös, han längtar hem till Chile. Till slut bestämmer han sig för att åka.

I Chile kontrolleras han av säkerhetspolisen men släpps. Hans föräldrar har fått det sämre och de har tvingats sälja sitt gamla hus. Hans far undrar varför han kom tillbaka; livet i Chile har blivit så svårt.

Manuel minns hur det var när han som liten spelade fotboll på gatan och flirtade med Consuelo. Ingen vet var Consuelo finns. Han stöter ihop med en gammal vän, Francisco, som kommit upp sig och är chef för ett fiskeriföretag. Han stöter också ihop med den första kvinna han var tillsammans med, Marilyn. Hon är nu en fet och bedagad hora som bjuder ut sin dotter till honom.

Han har flyttat hem till den gamle kompisen Simon, som är bilmekaniker. Ingen av hans tidigare vänner intresserar sig längre för politik. Han upptäcker att Consuelo dansar på en nattklubb, till musik av Tjajkovskij. En kväll följer han efter henne och knackar på hennes dörr. Återseendet blir till att börja med lite trevande. Det avbryts av att Francisco anländer. Uppenbarligen har han och Consuelo ett förhållande. Manuel lämnar dem.

Francisco och Consuelo grälar. Han vill inte att Manuel besöker henne, eftersom det är han som fixat jobb åt henne och betalar lägenheten. Det blir ändå så att Manuel och Consuelo börjar hålla ihop, de målar sin lägenhet tillsammans. Manuel fotograferar vardagslivet i El Paraiso och försöker sälja sina bilder men blir refuserad. Redaktören vill att han ska skriva om tennis i stället, eftersom han varit i Sverige.

Consuelo och Manuel söker arbete, men förgäves. Kön till arbetsförmedlingen är lång. Med saknad börjar Manuel tänka på Sverige. Manuel lyckas få ett påhugg som reklamfotograf. På en fest blir han provocerad, råkar i slagsmål och blir blåslagen. Han uppfattar det som att den andre killen var en torped, utsänd av Francisco. Han söker därför upp Francisco på hans kontor, avbryter ett sammanträde denne sitter i och hotar honom med stryk. De övriga styrelsemedlemmarna kommer till Franciscos hjälp och avstyr det hela.

Lena har nu kommit till Chile, och lyckas leta rätt på Manuel. De träffas, men det är ganska stumt emellan dem. Lena vill veta vad som hänt och han berättar det. Samtidigt har Francisco sökt upp Consuelo, han friar till henne och är beredd att lämna allt och börja ett nytt liv.

Manuel är i valet och kvalet; han vet inte hur han ska göra. Efter en krogkväll med kompisarna råkar han i gräl med dem. De tycker att han på ett orättvist vis moraliserar över deras sätt att leva när han inte vet hur svårt allting har varit. Tiden har inte stått stilla sedan han for; Chile är annorlunda nu och han är en främling.

När Consuelo kommer hem blir det gräl med henne också. Han undrar varför hon är så sen, om hon tagit emot kunder i Franciscos lägenhet och hon blir rasande: Under de svåra åren var det hjälpen från Francisco som gjorde att hon slapp bli prostituerad som många andra. Hon menar att han har kvar en idealiserad och romatiserad bild av henne; åren har gått och hon är inte längre någon ung oförstörd ballerina. I raseri river hon sönder en bild av sig själv som ung.

Manuel och Consuelo försonas. Hon berättar att hon varit hos doktorn och antyder att hon är med barn. Då bestämmer sig Manuel slutgiltigt för att stanna. Avskedet från Lena blir smärtsamt, mest för Lena. I avslutningsbilden ser vi havet, en pendang till den inledande bilden med Sveriges snöiga vidder.

Censur / granskning

Censurnummer 127592
Datum 1988-05-11
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2887 meter
Kommentar Aktlängder: 487-497-491-532-523-357 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2887 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna var inte särksilt imponerade av denna skildring av exilens dubbla förbannelse; att vara främling i det nya för att sedan också bli främling i det han återvänder till. Trots det behjärtansvärda ämnet fann man filmen platt och livlös:

Mario Grut, AB: "Detta kunde ha varit ett sorgespel om inte sorgligheterna i så hög grad legat på själva filmytan.

Spelet är blekt och livlöst. Dialogerna är mindre samtal än utbyten av retoriska fraser. Berättartempot kan ibland påminna om marsch genom djup sand.

Beror det på bristande koncentration hos regissören? Eller rädsla för den chilenska censuren? Beror det på ointresse hos skådespelarna? Svårt att säga. Men märkligast i filmen blir nu nästan sluttexterna.

En samproduktion mellan svenska intressenter och bolag i Pinochets Chile? Dessutom i denna ändå inte ofarligt halvdokumentära genre? Outgrundliga äro filmherrarnas vägar."

Hanserik Hjertén, DN: "Vad gäller jämförelser mellan svenskt och chilenskt får Luis Vera inte ut mycket av saken. Han klipper lite mellan likartade upplevelser i båda länderna ¿ som Manuels svårighet att få ägna sig åt det han vill.

Men hur bestickande kunde det inte blivit om han pekat på att den kommersialiserade ideologilöshet som präglar hans Chile i dag är också tidstypisk för 80-tals-Sverige.

Men den sortens diskussioner är Luis Vera uppenbarligen inte intresserad av. Han har velat göra en film om känslans hemlöshet i vår flyktingvärld, och även om den är bristfällig så är den en behjärtansvärd företeelse i den chilenska kulturöknen."

Bernt Eklund, Expr: "Consuelo är vacker men platt beskrivning av det exotiska Sverige. I Chile blir känslan intensivare.

Där ger Vera enkel och klar form åt flyktingens komplicerade och oklara dilemma. Resultatet är sympatiskt - utan att vara i klass med till exempel argentinaren Solanas filmer i samma ämne."

Hans Schiller, SvD: "Chilenaren Luis R Vera som regisserat Consuelo debuterade för några år sedan med den helt chilenska produktionen Fullbordat faktum (visad i svensk TV 23 maj 1987) som berättade allegoriskt om livet på en mycket bokstavlig chilensk sophög. Consuelo är jämförelsevis mer vardaglig när den berättar om den ständigt missnöjde Manuel på ett sätt som gör att man så småningom börjar undra varför dramats två damer inte snabbt tröttnar på den tämligen egocentriske mansgrisen Manuel.

Vad Vera någonstans vill komma åt är exilens förbannelse; detta att ha ett ben i varje läger och inte känna sig hemma någonstans, men det som tränger igenom blir mer huvudpersonens relationsbeteende."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Luis R Vera arbetade fram till Salvador Allendes fall 1973 på ett filmbolag. Sedan han samma år lämnat landet tog han sig till Rumänien, där han gick på filmskola. Till Sverige anlände han 1980. "En hemvändande flykting blev han själv redan 1984 då han reste till Chile för att spela in sin första långfilm Fullbordat faktum. Det blev den första film efter kuppen som utspelade sig i samtiden" (Ann Persson, DN 1988-12-09). Fullbordat faktum visades i svensk tv 1987.

I ett inspelningsreportage (Thore Soneson, DN 1987-07-21) berättade Anders Birkeland, Consuelos svenske producent, "att de chilenska delarna av filmen [redan var] inspelade.

- I princip har vi filmat i smyg. Inga officiella instanser har varit inblandade, men å andra sidan finns det ingen officiell censur i Chile.

Den chilenska produktionspartnern är ett filmbolag som mest sysslar med reklam. Det är så de filmare som stannat i Chile överlevt under juntan. Det finns ingen egentlig spelfilmsproduktion i landet och Consuelo kommer att bli en av de första som får premiär det senaste decenniet.

Förutsatt att myndigheterna inte slår till och stoppar den."

I realiteten blev filmen ändå stoppad. Så här formulerade sig Luis Vera i ett öppet brev, daterat Santiago de Chile, augusti 1988, till den chilenska publiken:

"Filmen visades i Chile för distributörer, biografägare och journalister. Mottagandet var mycket positivt. Däremot bestämde filmcensuren att Consuelo var en film för personer över 21 år. I Sverige är filmen tillåten från 7 år. Dessutom uttryckte biografägarna sin rädsla för att visa en 'kontroversiell' film. De är rädda för hemliga polisens och högerextremistisk terror. Jag kan förstå deras rädsla. Ingen kan försäkra deras ekonomiska risker. Men jag frågar mig: hur länge kan ett land leva under hot och påtryckningar? Hur länge kan yttrandefriheten i allmänhet och filmindustrin i synnerhet vara utsatt för en maktfullkomlig minoritets terror?

Filmen Consuelo förverkligades med stöd av många människor med skilda politiska värderingar vars enda syfte var att skapa en bra film. Jag tackar dem för deras hjälp. Jag delar också deras frustration. Chiles publik kan inte se filmen, Jag bara hoppas att chilenarnas sunda förnuft kan skapa förutsättningar för att sådana saker aldrig mer upprepas i framtiden. Jag hoppas fortfarande att filmen kan visas någon gång i Chile."

Inspelningen av Consuelo startade 1987. Redan innan den fick sin svenska premiär 1988-12-09 hade den visats på filmfestivaler i Montréal, Biarritz, Paris och Chicago. Senare visades den också i Rio de Janeiro och Havanna.

Visningar

Urpremiär 1988-12-09 Studio Stockholm Sverige 105 min
Annan visning 1989-11-18 Fågel Blå Stockholm Sverige 112 min (Filmens Dag)

Utmärkelser

Festivalpris Cartagena 1989 (bästa spelfilm)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel CONSUELO -en illusion
Tryckeri Uddenholms offset
Affischdesign Baltzar Reklam AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel "inspelningsmanus för den svenska delen." En originalberättelse av Luis R. Vera
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manus av: Luis R. Vera. Idé och originalberättelse: Luis R. Vera.
Omfång 167 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "inspelningsmanus". En originalberättelse av Luis R. Vera. Översättning Kristina Hennel. Svensk bearbetning: William Alldridge.
Omfång 159 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ändringar. På engelska.
Omfång 37 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 24 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 44 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 11 s.
Språk Spanska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Färg papper 14
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?