Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Hemligheten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1990-02-16

Medverkande

Sif Ruud
Greta, Valdemars syster

Jan Waldekranz
Amandas pappa

Susanne Barklund
Ellinor, Amandas mamma

Visa alla medverkande

Om filmen

 Grisen skriker, Raketerna och Satie i porträtt av punksångare som inte vet hur han ska leva, har en far som idiotförklarat honom och en flickvän som gett en groupie...

Visa hela texten

Handling

Valdemar besöker sin syster Greta på sjukhus. Sedan tar han med henne ut på en promenad. Han drar henne i rullstol.Under tiden kommer Amanda hem till sin kompis Sam. Hans syster Sofia...

Visa hela handlingen

Press

Uppsåtet är gott och likaså skådespeleriet, men det är sämre beställt med berättarförmågan. Detta var genomgående uppfattningar om Hemligheten i recensionerna - som dock i varierande...

Visa all press


Relaterat

Om filmenGrisen skriker, Raketerna och Satie i porträtt av punksångare som inte vet hur han ska leva, har en far som idiotförklarat honom och en flickvän som gett en groupie stryk.

Hasse Edström, sångaren i punkbandet Raketerna, står på en brygga och pratar med Stefan Sundström (i Ted Gärestad-frisyr) om hur deras liv egentligen ser ut, och om att skaffa barn och flytta till landet.

"Nånstans inom människan så finns den här grejen, den här tron på vad livet egentligen är… Barn. Kvinnor. Jaga lite. Fiska sin egen fisk… Det går inte. Jag käkar fiskpinnar, jag vet fan inte hur en mört ser ut."

Hasse fyller 25 och föräldrarna brakar in i ettan i Farsta, med matkassar och paket och en ful liten krukväxt. Hela födelsedagssekvensen är som en film av Roy Andersson. Pappan, i slips och bilhandlarklippning, har bankat i sin son att han aldrig kommer att klara någonting. Sonen har svart t-shirt och ett plåster i tinningen, och tittar på sina naglar när pappan föreläser om att man måste ha ett jobb. Sen börjar han rada upp stjärnor som verkligen kunde sjunga och aldrig tog några droger.

När Hasse sjunger i Grisen skriker och Raketerna vrålar han att han vill att någon ska komma, att någon ska ta honom ut, att han vill härifrån, att någon ska säga att det finns en plats för honom. Han halsar ur en flaska i en plastkasse på ett parkeringsgarage, och i hissen hem försöker han trycka på rätt knapp utan att rasa in i mosbrickan.

"Heeej… Heeej…" Johanna lägger huvudet på sned och härmar hur löjligt gullig Hasse låter när han pratar med tjejer efter spelningarna, såna som svimmar för att han är så snygg. Nu har han inte ens ringt på tre dagar, och det enda hon gör är att sitta och röka och se ut genom fönstret. Men när han kommer glömmer hon allt. Ömheten i närbilderna där de försiktigt kysser varandra får varenda kärleksscen i varenda spelfilm att blekna.

Johanna får Hasse att gå med på att bo ihop, och i uppföljaren Kärleken är allt från 1986 slänger hon ut hans kalsonger genom fönstret när han flyttar ut ur deras etta på 26 kvadrat.

Dokumentärfilmaren Rainer Hartleb och fotografen Staffan Lindqvist regisserade Hemligheten tillsammans, och skulle fortsätta att arbeta ihop. Hartleb var åtta när han kom från Tyskland till Sverige 1952. Tio år efter Hemligheten gjorde han och Staffan Lindqvist den första filmen i den imponerande Jordbrosviten, där Hartleb i 42 år har följt en skolklass, från första uppropet 1972 till första barnbarnen. Barnbarn som kommer att växa upp långt från miljonprogramshusen där allting började.

Maaret Koskinen, Dagens Nyheter: "[Denna film är] mer intresserad av frågor än svar. Och att i ett filmklimat som under flera år präglats av en svarens förutsägbarhet träffa på en svensk film – därtill dokumentär – som vågar sig på ett slags frågornas och 'hemlighetens' estetik; att som åskådare få söka sig fram till bildernas tecken och spår av innebörd – det är inte bara förvånande, det är något att inte gå miste om!"

Jannike Åhlund, Aftonbladet: "Per definition en dokumentär men med en sanningslidelse, som skapar ett betydligt större spänningsfält än den traditionella dokumentären. […] [Det är] en film som är full av okuvlig livsvilja, en film som i sig är en uppkäftig och rockladdad protest mot alla destruktiva krafter. Hemligheten blir också till en mäktig besvärjelse mot vuxenhetens tvångströja, som lika försåtligt som begärligt sträcker sina bläckfiskarmar efter dem som, likt Hasse och Johanna, har hemligheten i behåll."

Stig Björkman, Chaplin: "Hemligheten är varken utformad som ett försvar för eller en kritik mot huvudpersonen och hans liv. Den är ett konstaterande, och sedan kan vi som publik också uppleva att bakom detta konstaterande finns en respekt, ja även ömhet, i de lyssnande bilderna, i strävan att hitta den rätta tonen i denna beskrivning av ett tillstånd. […] Hemligheten är med sina poetiska och mänskliga resurser en film att finna både glädje och erfarenhet i."

Nina Widerberg (2017)

 

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Pressinformation
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Instrumentalist
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Chaufför
Ljudläggning
Mixning
Grafisk design
Övrig medarbetare

Medverkande

Carl-Gustaf Lindstedt Valdemar
Sif Ruud Greta, Valdemars syster
Suzanna Björklund Amanda
Peter Öberg Sam
Jan Waldekranz Amandas pappa
Susanne Barklund Ellinor, Amandas mamma
Suzanne Reuter Sams mamma
Rolf Skoglund Sams pappa
Malin Berghagen Sofia, Sams syster
Jonas Uddenmyr polis
Leif Löf polis
Britta Pettersson lärarinnan
Mimi Pollak Ester
Per Eggers fotbollstränaren
Anna Godenius avdelningsföreståndaren
Björn Lövgren läkaren
Per Myrberg kommissarie Falk
Ken Olofsson Aktuellt-reporter
Sune Lindgren Rapport-reporter
Olle Nyquist vakt på sopstationen
Ulf Andersson stand-in för Carl-Gustaf Lindstedt
Maud Walter stand-in för Sif Ruud
Anna Lindh Ellinor, Amandas syster
Sofia Thorngren Li
Eva Kaxe övrig medverkande
Maja Lagercrantz Jonna
Klas Lindberg Lång-Linus
Linus Wahlgren Max
Olof Yderstedt övrig medverkande
Toni Lohiniva Jonathan
Birgitta Nordquist övrig medverkande
Lars-Åke Petersson gångtrafikant

Bolag

Handling

Valdemar besöker sin syster Greta på sjukhus. Sedan tar han med henne ut på en promenad. Han drar henne i rullstol.

Under tiden kommer Amanda hem till sin kompis Sam. Hans syster Sofia ska flytta, och de får hjälpa till med att bära ut kassar med skräp till en sopcontainer. Plötsligt saknar Sofia sina dagböcker. Jag tror att vi har kastat dem, säger Amanda.

En sopbil har lastat på containern. Amanda och Sam ser bilen åka bort. De försöker cykla i kapp.

Bilen har kört in på en soptipp, men grinden är stängd när de kommer fram. De går runt stängslet och ser på avstånd containern tömmas. Amanda klättrar över stängslet - och försvinner i ett djupt hål bland soporna. Sam kommer efter.

Hålet är början på en gång som leder till en våning med en massa rum och en massa prylar.

Plötsligt står Valdemar framför dem. De försöker fly, men han fångar in dem. Och först vill han inte släppa dem. Han är rädd att de ska berätta om honom för traktens ungar. Men de lovar att hålla tyst.

Våningen är möblerad med prylar från soptippen. Ni anar inte vad folk slänger, säger Valdemar. Han gör i ordning grejerna och säljer dem vidare. Men en del behåller han.

De hittar Sofias dagböcker. Valdemar har en stor samling med andra dagböcker.

Våningen ligger i ett stort hus, närmast ett slott. Stället tillhör egentligen en gammal dam, berättar Valdemar. Men hon har inte varit här på 15 år.

Sofia blir strålande glad över att få tillbaka dagböckerna.

Amanda och Sam besöker Valdemar igen och får syn på en massa pokaler. Det är inte hittegods utan vinster. Han har varit rallyförare. De får syn på ett porträtt av Greta, och Valdemar berättar att det är hans syster - en tuff tjej och den bästa kartläsare man kan tänka sig.

Valdemar är hos Greta på sjukhuset. Hon vill träffa barnen som han har berättat om. Och hon vill åka till barndomshemmet Långberget och se solen gå upp där en sista gång. Det blir nog ingen mer sommar för mig, säger hon.

Valdemar talar med avdelningsföreståndaren. Någon resa kan det inte bli tal om, meddelar hon. Det finns inga resurser för det.

Amanda och Sam tittar på film hemma hos Valdemar. Han har själv klippt ihop den av gamla amatörfilmer som han har hittat på tippen.

Valdemar har tagit med Amanda och Sam till Greta på sjukhuset. Greta talar med barnen om en gemensam utflykt till Långberget. En lämplig tidpunkt vore på Valdemars födelsedag.

En natt kommer barnen till Valdemar. Det är hans födelsedag. Och Amanda visar upp en extra överraskning - pappas bilnycklar. Med stor tvekan går Valdemar med på att köra. Det har gått 30 år sedan sist.

Med ett telefonsamtal lockar Amanda bort sjukhusvakten, och de kan hämta Greta. Sedan går färden mot Långberget.

De sitter utanför en röd stuga. Nu har jag fått min sista önskan uppfylld, säger Greta. Nu kan jag dö.

När Valdemar går för att hämta tårta, berättar hon för barnen varför han inte har kört bil på 30 år. Jo, det var i Monte Carlo-rallyt. Valdemars bäste vän Nisse låg före, och Valdemar drog på för att köra om. Då kom Nisse snett, körde av vägen och dog. Valdemar var otröstlig och började ett nytt liv.

De måste komma tillbaka till sjukhuset före väckningen vid sextiden och sätter sig i bilen. En stund senare är Greta död.

Valdemar och barnen hinner placera Greta i sjukhussängen strax före väckning. Och de hinner ställa tillbaka bilen strax innan Amandas pappa ska åka till jobbet.

Några veckor senare kommer barnen hem till Valdemar och finner honom liggande på golvet. De kör honom till sjukhus på en paketcykel.

Det visar sig att han har fått på sig en kraftig dos av miljögiftet fenol. Giftet finns på soptippen, Barnen berättar vad de vet för en poliskommissarie - men först sedan denne har lovat att Valdemar ska få stanna i sitt hus.

En ström av barn går in i Valdemars hus. I ett rum är det dags för filmförevisning. Valdemar berättar om filmen som han har sammanställt av fynd från soptippen. Sedan börjar föreställningen.

Censur / granskning

Censurnummer 129006
Datum 1990-02-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2871 meter
Kommentar Aktlängder: 550-507-577-555-541-141 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Servotron
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2871 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Uppsåtet är gott och likaså skådespeleriet, men det är sämre beställt med berättarförmågan. Detta var genomgående uppfattningar om Hemligheten i recensionerna - som dock i varierande grad betonade förtjänster respektive svagheter.

Elisabeth Sörenson, SvD: "Hemligheten är Ralf Karlssons debutfilm och det är om inte en kraftfull så en sympatisk debut. Tanken att äldsta och yngsta generationen har något att ge varandra framförs med originell fantasi - att mellangenerationen 'bara inte har tid' speglas effektivt i några energiladdade genrebilder av liv och leverne i svenska barnfamiljer.

Det finns brister i det dramaturgiska, sekvenser som verkar tillkomna för att fylla ut. De poänglösa utklädningslekarna är ett exempel. Ralf Karlsson - och hans medförfattare i manuskriptet, Ulla-Carin Nyquist - har haft många goda idéer när de skrev sin story, men ingen som övertygande bär och driver det hela.

Bärande blir istället valet av skådespelare i huvudrollerna - och nog välkomnar man en ny regissör med säker känsla för hur roller ska besättas. (-)

Ralf Karlsson placerar Hemligheten mellan fantasi och verklighet; kontrasterar barnens hemliga liv mot den handfasta vardagen - blir ibland litet för understrykande av det ena som det andra, men klarar på det hela taget balansgången."

Margareta Norlin, AB: "Det är Ralf Karlsson som regisserat denna nya svenska biounderhållning, lanserad som familjefilm. (-)

Underhållning är dock inte det enda syftet; manus är resultat av en LO-tävling på temat barn och ungdom i nutidens Sverige, och det är inte utan att man tycker sig märka detta. Inte så att pekpinnarna står som spön i backen - tvärtom överraskas man av klockrena hollywoodska biljakter, och ett tantlik som orsakar problem.

Men filmen greppar över på tok för mycket, parodierar friskt snorkig åldringsvård, ungdomens fördärvliga videotittande, miljöförstöring, motionsdårar och slit-och-släng-mentalitet.

Allt ska med, och inte sällan krockar ambitionerna med varandra. (-)

Karlssons bildfantasi är det dock inget fel på, vilket syns bäst i farsscenernas rappa tempo och Nyquist ska ha en eloge för musiken. Och så förstås det formidabla skådespeleriet av Carl-Gustaf Lindstedt och Sif Ruud, som ensamma skulle kunna bära upp vilken film som helst¿"

Annika Gustafsson, SDS: "Det sympatiska budskapet i Hemligheten säger oss att unga och gamla kan mötas och berika varandras tillvaro. Detta måste ha tilltalat manusgranskarna från LO. Vad de däremot uppenbarligen inte kunnat bedöma är hur Ralf Karlsson tänkt berätta historien. Hemligheten drar nämligen ut den alltför tunna handlingen i det oändliga, upprepar till exempel ett dramatiskt skeende först i form av en cykeljakt och sen en biljakt - utan att för den skull vinna något nytt ur den. Filmen har helt enkelt ingen stil och bortsett från några få roliga detaljer i Valdemars prylsamling saknas humorn.

Ibland kan en dålig visuell gestaltning vägas upp av ett starkt spel. Sif Ruud och Carl-Gustaf Lindstedt besitter bevisligen de inneboende resurserna men manuset ger dem inte tillräckligt att arbeta med. Dessutom har Ralf Karlsson svårt att hålla kameran stilla så länge att de erfarna aktörerna tillåts visa sitt register.

Hemligheten hade onekligen gjort sig bättre i kortfilmsformat."

Kommentar Svensk filmografi

Hösten 1988 utlyste LO en tävling om bästa manus till en film om barn och ungdom i nutidens Sverige. Cirka 50 författare samt film- och videoproducenter inbjöds att delta. 32 bidrag inkom, och LO valde det som hade skrivits av Ralf Karlsson och Ulla-Carin Nyquist.

Avsikten var att skapa en 45 minuter lång film som underlag för mötesdiskussioner om kamratskap och solidaritet, men manuset ansågs mer lämpat för en långfilm, och därför sökte LO produktionssamverkan med Drakfilm och Sandrews.

LO satsade 4 Mkr i produktionen.

Hemligheten var Ralf Karlssons långfilmsdebut som regissör.

Inspelning

Farsta slott Gustavsberg Sverige
Lidingö

Visningar

Sverigepremiär 1990-02-16 Sandrew Göteborg Sverige 105 min
1990-02-16 Sandrew Malmö Sverige 105 min
1990-02-16 Sandrew Stockholm Sverige 105 min
1990-02-16 Kista Bio Stockholm Sverige 105 min
1990-02-16 Victoria Stockholm Sverige 105 min (samt ytterligare 5 platser)
TV-visning 1995-04-15 Kanal 1 Sverige
1999-04-02 SVT1 Sverige
Urpremiär 1990-02-16 Sandrew Göteborg Sverige 105 min
1990-02-16 Sandrew Malmö Sverige 105 min
1990-02-16 Sandrew Stockholm Sverige 105 min
1990-02-16 Kista Bio Stockholm Sverige 105 min
1990-02-16 Victoria Stockholm Sverige 105 min (samt ytterligare 5 platser)
Dvd-release 2008-09-26 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ghostriders in the Sky
Kompositör Stan Jones (1949)
Textförfattare Stan Jones (1949)


Originaltitel Vi drar till Råtz
Kompositör Ylva-Li Björk
Textförfattare Ylva-Li Björk


Originaltitel De sista ljuva åren
Kompositör J.C. Ericsson (1989)
Textförfattare J.C. Ericsson (1989)
Sångare Christina Lindberg
Framförs av Lasse Stefanz


Originaltitel Vita vingar
Kompositör Christer Ericsson
Textförfattare Christer Ericsson
Framförs av Berth Idoffs


Originaltitel Störst av allt är ändå kärleken
Kompositör Peter Grundström (1989)
Textförfattare Peter Grundström (1989)
Framförs av Thor Görans


Originaltitel Hong Kong Blues
Kompositör Hoagy Carmichael (1939)
Textförfattare Stanley Adams (1939)


Utmärkelser

Festivalpris Houston 1990 (bästa utländska film)
Lûbeck 1990 (bästa barn- och ungdomsfilm)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2870


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HEMLIGHETEN En familjekomedi med Carl Gustaf Lindstedt Sif Ruud
Tryckeri Midas Trycksaker AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HEMLIGHETEN En familjekomedi med Carl Gustaf Lindstedt Sif Ruud


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Le secret. Résumé et formulaire d'inscripition francaise.
Omfång 24 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemligheten. Ett filmmanus av Ulla Carin Nyquist & Ralf Karlsson.
Omfång 106 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemligheten. Ett filmmanus av Ulla Carin Nyquist & Ralf Karlsson.
Omfång 181 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Färg papper 2
Dia 2
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?