Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel " Harry Lund" lägger näsan i blöt!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk

Medverkande

Johan Ulveson
Harry Lund

Peter Haber
Rune Ek, pensionatsinnehavare

Eva Dahlman
Patricia Jönsson

Claes Malmberg
Sune, torped

Ursula Fogelström
Lena, Harrys fästmö

Sten Ljunggren
Kent, torped

Visa alla medverkande

Handling

Det är en alldeles vanlig dag i Göteborg. Harry Lund blir avskedad från jobbet för förskingring. Han plockar ihop sina grejor utan tecken på ånger. Flickvännen Lena, som jobbar på...

Visa hela handlingen

Press

Med något undantag tyckte kritikerna att filmen var bedrövlig Skådespelarinsatserna lättade dock upp den dystra bilden något, ansågs det.Eva af Geijerstam, DN: "Därmed skulle...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Specialeffekter
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Rekvisita
Kläder
Maskör
Smink
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

Johan Ulveson Harry Lund
Peter Haber Rune Ek, pensionatsinnehavare
Eva Dahlman Patricia Jönsson
Claes Malmberg Sune, torped
Ursula Fogelström Lena, Harrys fästmö
Sten Ljunggren Kent, torped
Gert Fylking Jensen, gangster
Gösta Bredefeldt Olle Olsson, kriminalpolis
Sture Djerf Kurt Kåresson, bankdirektör
Bernt Lindqvist Bertilsson
Bo Höglund Ulf, kriminalpolis, Olles kollega
Anne-Li Norberg Eva, Lenas arbetskamrat
Anna-Lena Hemström Ingrid Fant
Leif Andrée Gustav, torped, föreståndare för porrbio
Torgny Anderberg Olle Fant, direktör
Lasse Eriksson kommissarie Nilsson
Palle Granditsky Harrys chef
Björn Wallde snackaren på puben
Per-Gunnar Hylén dörrvakt på spelklubben
Margreth Weivers Harrys mor
Peter Dalle "präst" i damunderkläder
Gösta Wälivaara fyllot
Yvonne Elgstrand rumsförmedlerska på Centralen
Åke Lagergren Eks granne, cyklist
Kemal Görgü spärrvakt
Jan Nygren taxichauffören
Anders Björne regissören
Stig Lokrantz mannen på alla fyra
Mats Arehn man på Stortorget
Gun Fors Fants granne
Sture Hovstadius åskådare på porrbion
Eva Claar sjuksköterskan
Steve Jansson ryss
Jan Blomberg berättarröst
Oliver Loftéen

Bolag

Produktionsbolag Omega Film & Television AB
TV4 Nordisk Television AB (i samarbete med)
Tonefilm AB
Filmarehn AB
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Sonet Film AB
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2007
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning FilmMixarna AB
Övrigt bolag Artwork AB (grafisk form)

Handling

Det är en alldeles vanlig dag i Göteborg. Harry Lund blir avskedad från jobbet för förskingring. Han plockar ihop sina grejor utan tecken på ånger. Flickvännen Lena, som jobbar på massageinstitut, har just fått veta att hon väntar barn. Hon försöker säga det till Harry, men han vill inte träffa henne. I stället väljer han att hänge sig åt sin stora passion, spel.

På spelklubben förlorar Harry som vanligt pengar. När han sent omsider går hem drogas han av okända män och vaknar på morgonen i en bil i hamnen. På förarplatsen sitter en död man, bankiren Kåresson, med Harrys brevkniv i bröstet.

Denne flyr från platsen. Han går tillbaka till spelklubben, får syn på ägaren och noterar registreringsnumret på dennes grå BMW. Via bilregistret får han fram ägarens namn och en adress till ett tvätteri i Stockholm. Han beslutar sig för att åka till Stockholm och hitta mördaren. Han skickar ett anonymt brev till polisen och tipsar dem om bilnumret.

Väl i Stockholm tar han in på Eks lilla pensionat som drivs av en excentrisk fjolla. Här träffar han Patricia, som mycket mot Harrys vilja blir hans förtrogna och följeslagerska. Harry söker upp tvättinrättningen, skuggar BMWn till en villa. Han ser en man springa från huset, går in och hittar en mördad man och hans nedklubbade fru. Innan mannen dör säger han åt Harry att gå till Stortorget vid ett visst klockslag och hämta en väska.

Harry går till Stortorget och ställer sig på Börshusets trappa. Inom några minuter stannar en bil, en man kliver ur och överräcker en väska. Harry går därifrån, samtidigt som torpeden han sett vid villan kommer och ställer sig på samma ställe. Harry skickar Patricia med väskan till pensionatet och skuggar mannen. Denne går till en tobaksaffär på söder. Där visas porrfilm i en hemlig lokal bakom disken. Harry smyger in i lokaler bakom biografen och blir vittne till hur den skumme spelklubbsdirektören läxar upp torpeden för att han missat väskan. Harry flyr, men fångas in av hantlangarna Sune och Gustav, får näsan inslagen och uppmanas att lämna stan.

Harry möter Patricia på pensionatet. Han har hört att skummisarna är ute efter den mördades hustru, Ingrid, som ligger på sjukhuset. De hämtar henne där och hinner undan torpederna med hjälp av Lena, som kommit till Stockholm för att tala med Harry. På pensionatet hjälper Ingrid dem att öppna makens väska, som visar sig vara full med pengar.

Torpederna har spårat dem till pensionatet, där de tar alla som gisslan och för bort dem till en villa utanför stan. Patricia lyckas smita undan och följer efter i en annan bil. Där möts de av spelklubbsdirektören, som förklarar att han tänker göra av med dem alla.

Patricia tar sig in och befriar sina vänner. Harry, Lena och herr Ek stängs in i en bastu av Sune, lyckas övermanna denne och rymmer, men fångas in igen. Seansen avbryts av att polisen kommer. Spelklubbsdirektören flyr, förföljd av Harry och polisen. I ett hamnmagasin jagas han av Harry och omkommer precis innan polisen kan ta honom.

Harry och Lena lämnar hamnen. De smugglar med sig väskan med alla pengarna.

Censur / granskning

Censurnummer 130896
Datum 1991-07-23
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2959 meter
Kommentar Aktlängder: 577-612-587-585-598 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2959 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med något undantag tyckte kritikerna att filmen var bedrövlig Skådespelarinsatserna lättade dock upp den dystra bilden något, ansågs det.

Eva af Geijerstam, DN: "Därmed skulle Harry Lund lägger näsan i blöt kunnat läggas till handlingarna som ett tämligen misslyckat försök att tillverka modern svensk action-komedi, utan större anspråk på filmhantverk än vad som kan undgå upptäckt i en TV-ruta.

Men så finns där ett originellt och poängfyllt musikval - och Peter Haber. Han spelar pensionatsägare Rune Ek, i sidenmorgonrock och med kärlekslängtan, en bög, en fjolla med plastblommor i badrummet och med det budoarinredda pensionatets ordningsregler som kontaktmedel med gästerna. Det är ett förtjusande porträtt, som får sitt bästa och mest rörande komiska uttryck när Harry Lund och hans flickvän ska reda upp sitt kärlekstrassel, med Rune Ek som känslomässigt lackmuspapper. Då är det inte bara roligt. Det visar också att god skådespelarkonst kan besegra också svenskt komedi-strunt."

Jeanette Gentele, SvD: "Att Mats Arehn är rutinerad märks omedelbart - på några minuter är utgångspunkten klar i Harry Lund lägger näsan i blöt - och sedan går det undan från första till den sista rutan utan en enda longör. Han vet exakt vad han gör och varför. Som åskådare kan man känna sig helt trygg. (-)

Harry Lund bjuder både på goda poänger och gott spel. Här finns alla ingredienser för en lyckad thrillerkomedi, inklusive slutuppgörelse i ett hamnmagasin, allt utom den där lilla överraskningen som faktiskt måste till när man lagar efter välkänt recept. Det där som får en att säga hoppsan i bänken. Intresset för hos vem långschalarna ska hamna svalnar efter hand. Men visst har Mats Arehn åstadkommit det, som så många längtar efter, två timmars habil, om än inte originell, svensk underhållning."

Helena von Zweigbergk, Expr: "Själva historien har ni säkert sett några hundra gånger förut - en oskyldigt mordmisstänkt jagas av polis, skurkar och orolig fästmö. Det nya och fräscha är den skara svenska skådespelare som befäster sina roller som stora komiska begåvningar i den här filmen.

Flesta skratten lockar Peter Haber (tidigare machohjälten Hamilton i Fiendens fiende) fram som sentimental bögfjolla. Haber är en mycket träffsäker komiker, även om hans roll lämnar mig en aningen olustig eftersmak. Gränsen mellan parodi och hånfullhet är hårfin och övertrampen ger en känsla av att skratta på någons bekostnad."

Jan-Olov Andersson, AB: "Harry Lund lägger näsan i blöt enligt filmens titel. Gör han? När Harry Lund (-) får sparken från sitt jobb, dränker han sina sorger på en illegal spelklubb i Göteborg. Där förlorar (!) han på rouletten, men blir trots det indragen i en brottslig härva som varken han själv eller publiken begriper. Förstår filmens skurkar (-) varför de ägnar en hel film åt att jaga livet ur Ulveson? Jag tvivlar..."

Gunnar Bergdahl, GP: "Det finns en (1) förmildrande omständighet. Det är musiken i filmen. Den är skriven av Rossini. Tyvärr störs den alltför ofta av buller, högljutt framropade repliker och ljudeffekter som ska föreställa bromsande bilar. (-)

[Filmen] berättar om hur Harry Lund får sparken (oklart varför), hur hans flickvän under mer än halva filmen försöker meddela honom att hon är gravid (oklart varför), hur han går på spelklubb och blir inblandad i mord (oklart varför), hur han åker till Stockholm för att leta upp en tvättinrättning (oklart varför) och hittar Lyckan, Miljonen och Körkortet (mycket oklart varför). (-)

Harry Lund är däremot en komedi utan humor, ett drama utan dramatik, en thriller utan spänning och en actionfilm utan spänningsladdningar bortom buskisens springande fram och tillbaka. Kort sagt: manus efterlyses! (-)

Det är inte roligt. Det är en filmupplevelse fylld av leda. Det är närmast ingenting.

Det talas mycket om den svenska filmkrisen i dessa dagar. Den krisen handlar sannerligen inte om huruvida människor vill offra 60 spänn på Harry Lund eller ej. Snarare är det så att Harry Lund - eller för den delen hans upphovsman Mats Arehn - sätter ett ansikte på kreativitetens kris bortom alla ekonomiska resonemang."

Sven E Olsson, Arbetet: "Mats Arehn sägs ha ansvaret för både regin och manuset, men det är väl bara elakartade rykten. Historien är nämligen både obegriplig och förutsägbar i en ofta olycklig förening av sammanhangslösa situationer och gengångare ur den svenska pilsnerfilmens annaler. Dialogen är platt, men dessbättre stundom nästan ohörbar. Tempot är flåsigt, utan att det händer något. Aktörerna spelar ofta över och det är egentligen endast Sten Ljunggren som gjort något av sin krumelur, hans hjärndöde torped till bovpassopp är filmens enda tillgång.

Annars är det, som sagt, avslaget 30-tal över soppan. "Den tjuvaktiga skatan" musiceras ideligen, men "Spöksonaten" hade nog passat bättre.

Jag ber att få göra mästerskurkens slutreplik till min: 'Nej, Nej, NEEEJ!'".

Kommentar Svensk filmografi

Harry Lund var ursprungligen en serie i tre delar för TV 4, men klipptes om till långfilm.

I det tidiga 90-talet hade den svenska filmen en av sina kriser. Man talade då mycket om att det var komedierna som skulle locka publiken tillbaka till biograferna. I DN (31.7.1991) kommenterar Mats Arehn: "Jag tror att det är rena tillfälligheter att det görs komedier nu. Jag har gjort komedi för att jag ville göra något helt nytt efter Fiendens fiende (TV-serie) och så märkte vi att det gick att få ihop. Ingen har ställt några krav på att jag ska göra just det här."

Arehn avslöjade i sammanhanget också en något ovanlig syn på filmfinansiering. I samma artikel säger han: "Vi har inte ens frågat Filminstitutet om pengar, finansieringen var ordnad ändå. Vi har gjort den här filmen för publiken, förhoppningsvis, inte för Cinematekets hyllor. (-)

- Har manuset bara bärkraft är det inga problem att ordna pengar. Jag går bara till TV4, Omega, Tonefilm, och märker de att manuset är något får man besked: 'Var så god'."

Inspelning

Göteborg Sverige
Stockholm

Visningar

TV-visning 1992-04-25 TV4 Sverige (seriestart, del 1 av 3)
1993-05-06 TV4 Sverige (seriestart, del 1 av 3)
1995-01-18 TV4 Sverige (del 1+2)
1995-01-19 TV4 Sverige (del 3)
Urpremiär 1991-08-02 Draken Göteborg Sverige 108 min
1991-08-02 Palladium Malmö Sverige 108 min
1991-08-02 Filmstaden 13 Stockholm Sverige 108 min
1991-08-02 Park Stockholm Sverige 108 min (samt ytterligare 12 platser)
Dvd-release 2007-11-14 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Leichte Cavallerie. Uvertyr
Kompositör Franz von Suppé (1866)
Orkester New York Philharmonic Orchestra
Dirigent Leonard Bernstein


Originaltitel Dichter und Bauer. Uvertyr
Kompositör Franz von Suppé (1846)
Orkester New York Philharmonic Orchestra
Dirigent Leonard Bernstein


Originaltitel Tosca
Kompositör Giacomo Puccini (1900)
Textförfattare Giuseppe Giacosa (italiensk text 1900)
Luigi Illica (italiensk text 1900)
Sven Nyblom (svensk text 1904)


Originaltitel Old, Young Love
Kompositör Johann Einsiedl
Bert Loska
Textförfattare Gisela Zimber


Originaltitel Never Wrong Is a Happy Song
Kompositör Johann Einsiedl
Bert Loska
Textförfattare Gisela Zimber


Ämnesord

DK Deckare
DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2959


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel en svensk thriller "HARRY LUND" LÄGGER NÄSAN I BLÖT!
Tryckeri Myyntivirta AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel en svensk thriller "HARRY LUND" LÄGGER NÄSAN I BLÖT!


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Färg papper SET
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?