Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Riktiga män bär alltid slips
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk

Handling

Stockholm. På ett sjukhus undersöker kirurgen Stella nattklubbsägaren Felix mage för att försöka hitta någon fysisk förklaring till hans magont. Undersökningarna ger inget resultat så...

Visa hela handlingen

Press

Philip Zandén fick några berömmande ord för sin insats, men denna betraktades som det enda positiva inslaget i en annars svag film. Besvikelsen över Jonas Cornells utveckling som regissör...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Sångtextförfattare
Musikarrangör
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Byggledare
B-ljud
Ljudassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Philip Zandén Felix
Marie Richardson Mona
Micke Dubois Styrbjörn
Frej Lindqvist Popo
Agneta Ekmanner Stella
Rikard Wolff Bruno
Lars Göran Persson Enrico
Gunilla Röör Kim
Björn Kjellman Rene
Åke Lindman Stålhane
Wallis Grahn narkossköterskan
Gert Fylking narkosläkaren
John Zacharias en sjuk gubbe
Elisabeth von Rosen sköterskan
Michal Panas journalisten
Anette Brusewitz sekreteraren
Ole Ränge konstapeln
Peter Holst en man i rock
Hans O. Sjöberg vakten

Bolag

Handling

Stockholm. På ett sjukhus undersöker kirurgen Stella nattklubbsägaren Felix mage för att försöka hitta någon fysisk förklaring till hans magont. Undersökningarna ger inget resultat så hon skickar hem honom. Tillbaka i lägenheten hör han finanshajen Popo tala in ett meddelande på telefonsvararen och hota med att skicka sin torped Styrbjörn om han inte snarast får tillbaka pengarna han lånat ut. Men Felix är pank. Det enda han har gott om är bekymmer och magont.

Nattklubben ¿ Klubb Felix ¿ går dåligt, han kan inte betala ut några löner och han förblir impotent trots att sambon och stripteasedansösen Mona gör allt för att få det att fungera. Hon ställer till och med upp på att med sin kvinnliga charm försöka hjälpa Felix att få ännu ett lån från Popo, trots att han ju inte kan betala tillbaka det första.

Men Popo låter sig inte bevekas. Han bussar den groteske Styrbjörn att terrorisera Felix samtidigt som han riktar en cynisk förförelseattack mot Mona där han inte döljer att han ämnar köpa henne med smycken och lyxliv.

Samtidigt har Felix gett upp alla försök att ge sexlivet en nytändning. Med rationella argument övertalar han Mona att de tillsammans ska välja ut en älskare åt henne bland gästerna på klubben. Efter klubbens sedvanliga kabaréföreställning med Monas striptease som huvudnummer faller Monas val på den lätt sinnesförvirrade enstöringen Bruno. Det dröjer inte länge innan Bruno installerat sig hemma hos Felix och med liv och lust kastar sig in i älskarrollen medan Felix ligger bredvid och frustrerat tittar på.

De regelbundna besöken hos kirurgen Stella fortsätter. Felix envisas med att begära operation fastän det inte är något fysiskt fel och trots att han motvilligt erkänner att han har problem både med ekonomin och sexuallivet.

Situationen i hemmet blir alltmer olidlig. Mona matar den blåögde Bruno med skrönor där Felix utmålas som miljonär, äventyrare och hjälte i de mest fantastiska äventyr. Det dröjer inte länge innan Bruno även börjar stöta på Felix. Triangeldramat kulminerar på Brunos födelsedag, då Felix först ger honom en exklusiv Rolex-klocka och sedan blandar till en giftdrink. Men innan Felix hinner servera den dödliga blandningen, finner han Bruno död i badkaret och tappar glaset i golvet. Det hela pekar mot Mona, men polisen, som finner drinken på badkarsgolvet med Felix fingeravtryck på glasskärvorna, drar en annan slutsats.

Felix arresteras och förhörs av sin granne, den bistre kommissarie Stålhane, som inte döljer lättnaden av att bli av med sin granne, och häktas som misstänkt för mord. Han hamnar i samma cell som Styrbjörn, vilken hamnat i finkan efter att ha slagit sönder inredningen på Klubb Felix. Till Felix förvåning är Styrbjörn nu plötsligt vänlig och snäll. Personlighetsförändringen beror både på den professionella attityd Styrbjörn har till sitt arbete och på att Popo vägrat hjälpa honom vid arresteringen. Han ruvar helt enkelt på hämnd mot sin forne arbetsgivare.

På Klubb Felix hittar kabaréartisten Kim ett självmordsbrev från Bruno. När hon lämnar det till polisen beslutas omedelbart om Felix frigivning. Problemet är bara att han strax dessförinnan rymt med Styrbjörn och gömt sig i en grotta i skogen, där de festar på grillad fasan vid en öppen eld. Vid måltiden berättar Styrbjörn att Mona dagen efter ska åka iväg med Popo till Nice.

Upprörd får Felix akuta magsmärtor och tas till sjukhuset av Styrbjörn, som förfalskar en journal så att Felix ska få sin operation. Innan operationen genomförs upptäcker dock tjänstgörande kirurgen Stella vem patienten egentligen är och skickar Felix till uppvakningsavdelningen.

Ute på Arlanda har Mona fått syn på tidningsrubrikerna om Felix rymning och smiter från Popo för att åka tillbaka till lägenheten. Hon återförenas med sin älskade Felix i sjukhuskorridoren, men hack i häl följer Popo. Den omtöcknade Felix repar mod och utmanar Popo på slagsmål. Då han måttar ett fjuttigt slag mot dennes ansikte hjälper Stella till genom att ge Popo en insomningsspruta. Popo segnar ned och förs senare bort av Styrbjörn.

Felix känner nu sin manlighet återupprättad. Triumferande firar han återföreningen med Mona i grottan i skogen, där de älskar vid en öppen eld. Hos Popo är rollerna nu ombytta. Styrbjörn har klätt upp sig i kostym och domderar över en sluskklädd Popo. Han får nu chansen att förödmjuka sin tidigare slavdrivare. Föraktfullt kommenterar han dennes nya arbetsuniform med Popos egna ord: "Det är slipsen som skiljer oss från djuren."

Censur / granskning

Censurnummer 130844
Datum 1991-06-17
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2271 meter
Kommentar Aktlängder: 561-516-559-503-132 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2271 meter
Längd i minuter 83 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Philip Zandén fick några berömmande ord för sin insats, men denna betraktades som det enda positiva inslaget i en annars svag film. Besvikelsen över Jonas Cornells utveckling som regissör sedan 1960-talet är märkbar hos många av recensenterna, som hade förväntat sig mer av en regissör med hans meritlista.

Hans Schiller, SvD: "Dyster och beklämmande. Jonas Cornell som en gång på 60-talet såg ut som en stor svensk regibegåvning och som gjorde den intelligenta och muntra komedin Puss & kram [1967/11] har i maskopi med producenten Hans Iveberg åstadkommit en svagsinthet som med en idéstöld från Steve Martin kallas Riktiga män bär alltid slips, en soppa som kokat på mången god spishäll innan den hamnade hos Cornell. Man ska inte vara tvärsäker men det torde inte vara alltför djärvt att påstå att det i Riktiga män bär alltid slips inte finns en enda ny idé eller ett enda infall som är nytt och originellt. Visserligen handlar komik mycket om upprepningar och visst kan man sno och knycka lustigheter bara man behandlar och paketerar dem på ett underhållande och personligt sätt. Jonas Cornell plockar alla, från Vilgot Sjöman (?!) till Harold Lloyd, på uppslag och idéer. Men vad hjälper det när de bara staplas och prickas av i en ordning som är mer byråkratisk än komisk. (-)

Vad Cornell velat göra? Tja, kanske en intellektuell Åsa-Nisse-variant eller en Jönssonliga utan Jönsson. Hur han gör det? Statiskt och klichéfyllt. Gangstern beskrivs lämpligen med närbild på dennes svartblanka skor och så vidare. Även om det är dystert att svensk film av i dag ska behöva se ut på det här sättet, driven som den är av räddhågsen spekulation, finns det ingen anledning att tycka synd om vare sig Cornell eller Iveberg. Synd tycker jag däremot om Marie Richardson som är alldeles för begåvad för att exponeras i en film som, hur otroligt det än kan låta, visar att även lågvattenmärket kan sänkas."

Jan Aghed, SDS: "Filmen är en blandning av samlevnadssatir, erotisk komedi med vissa excentriska inslag och kriminalfars. Den driver med ett bohemiskt yuppieskikts livsstilar, privatmoral och konsumtionsmönster, skildrar denna bit av Sverige, inklusive den sjukvård Felix vill bli omhändertagen och helst opererad av, som ett dårhus, samt stänger in sin huvudperson i ett mångförgrenat dilemma med absurdistiska och lätt Kafka-artade förtecken.

På ingen av dessa nivåer, förenade genom korta scener och en snabb, nervös klippning som speglar hjältens stressade tillvaro och sinnesstämningar, gör dock Riktiga män bär alltid slips något starkare intryck. Zandéns komedispel i all ära ¿ förmodas vi bli engagerade av denne mans problem? Jag kan det inte, och inte heller av den besynnerliga naturbarnserotik som lösningen på dem slutligen utmynnar i, med en lägereldslåga som inte alltför svårgenomskådlig bild för den kopulation som äntligen kommer till skott i buskarna.

Av en regissör med Cornells intelligens och kapacitet ¿ manifesterade både i tidigare filmer, på teatern och i TV ¿ är det inte direkt orimligt att vänta sig något i stil med en förnyelse eller i varje fall uppryckning av svensk biounderhållning, då han nu vänder tillbaka till den spelfilm där han länge varit saknad. Men Cornell, som också skrivit manus till filmen, tycks här inte satt ambitionerna högre än att prestera en uppvisning i teknisk flyhänthet och ytlig spiritualitet. Från alla andra synpunkter är hans återkomst överraskande irrelevant och en missräkning."

Petter Karlsson, Expr: "Det blir tyvärr ett något fyrkantigt triangeldrama. Inte hjälper det att Svullo käkar banan med skalet på, att Gunilla Röör visar upp sig endast iförd ett par hängslen eller att en naken Marie Richardson fingrar på Philip Zandéns snopp. Trots egensinniga idéer och utmärkta aktörer (när får Rikard Wolff sin första stora huvudroll?) får Jonas Cornell (Varning för Jönssonligan) ingen riktig fart på sin historia.

Försöken att göra originell och burlesk fars slutar som en bagatell med få skratt och kort livslängd. Det är trivsamt och småfräckt, men varken speciellt träffande eller tillräckligt vansinnigt. Riktiga biotittare ser inte sånt här."

Kommentar Svensk filmografi

Arbetstiteln Striptease och Novalucol fick skrotas. I november 1990 meddelade läkemedelsbolaget Astra producenten Hans Iveberg att man vägrade låna ut sitt varumärke till en filmtitel, gratisreklam eller ej. Man diskuterade därefter namnet Operation Striptease, men det blev till slut Riktiga män bär alltid slips efter ett kort hyllningstal till detta plagg som rollkaraktären och finanshajen Popo (Frej Lindqvist) håller.

Filmtiteln hann dock aldrig etsa sig fast i publikens medvetande, för filmen försvann snabbt från biograferna. Efter en vecka hade bara 800 besökare sett filmen. På 16 premiärkopior blir det endast 50 besökare per kopia. Totalt fick filmen endast drygt 3.000 besökare. Filmen var den första i en serie lågbudgetsatsningar som Sonet skulle göra under början av 1990-talet, och trots bakslaget fortsatte man planenligt. Redan året efter hade man betydligt större framgångar med filmer som Ha ett underbart liv (1992/1) och, framför allt, Änglagård (1992/4).

Jonas Cornell (f 1938) hade inte gjort biograffilm sedan Varning för Jönssonligan (1981/21), utan mest ägnat sig åt TV-produktioner som Stieg Trenter-serien I dag röd (premiär 12.10.1987 i SVT Kanal 1) och Apelsinmannen (premiär 10.9.1990 i SVT Kanal 1), efter Birgitta Stenbergs roman från 1983. Efter fiaskot med Riktiga män bär alltid slips gick Cornell tillbaka till TV och gjorde den framgångsrika serien En komikers uppväxt (premiär 21.9.1992 i SVT Kanal 1), baserad på en bok av Jonas Gardell.

Skådespelaren Rikard Wolff (f 1958), som rosats för sin roll som poeten Paul Andersson i Apelsinmannen, fick sin första filmroll i Riktiga män bär alltid slips. Han skulle dock snart bli mer känd för rollen som Zac i Änglagård. Även komikern Micke Dubois (f 1959) ¿ mer känd som "Svullo" från TV-serien Agne & Svullo (premiär 22.10.1988 i SVT Kanal 1) ¿ var filmdebutant. Det blev dock ingen karriär för honom inom spelfilmen, så han fortsatte göra scenuppträdanden och reklamfilm.

Visningar

Urpremiär 1991-07-05 DownTown 7 Göteborg Sverige 83 min
1991-07-05 DownTown 10 Göteborg Sverige 83 min
1991-07-05 Downtown 3 Malmö Sverige 83 min
1991-07-05 Filmstaden 1 Stockholm Sverige 83 min
1991-07-05 Grand 1 Stockholm Sverige 83 min
1991-07-05 Victoria 2 Stockholm Sverige 83 min (samt ytterligare 11 platser)
TV-visning 1998-11-14 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Nästan är inte nog
Kompositör Jan Tolf
Textförfattare Sven Hugo Persson


Originaltitel En trevlig hemmakväll
Kompositör Jan Tolf
Textförfattare Sven Hugo Persson


Originaltitel Brunos Blues
Kompositör Anders Gustavson
Lars Jonsson


Ämnesord

DK Action
DK Brott och straff

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2333


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2333


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En hårt åtdragen film av Jonas Cornell. RIKTIGA MÄN BÄR ALLTID SLIPS
Tryckeri Myyntivirta AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En hårt åtdragen film av Jonas Cornell. RIKTIGA MÄN BÄR ALLTID SLIPS


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Hemliga ställen. Synopsis till en filmkomedi av Jonas Cornell.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Operation striptease av Jonas Cornell. 15 augustiversionen (nytt omslag, samma innehåll).
Omfång 148 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Riktiga män bär alltid slips. Operation Felix. En filmkomedi av Jonas Cornell. Andra versionen. 1989.
Omfång 153 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemliga ställen. En filmkomedi av Jonas Cornell. Första versionen. 1989.
Omfång 137 s. + 1 s. brev och rollista.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stand in. En filmkomedi av Jonas Cornell. 1990.
Omfång 133 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stand in. En filmkomedi av Jonas Cornell. 1990.
Omfång 101 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 7
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?