Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Önskas
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk

Medverkande

Halvar Björk
Pfeiffer

Gerd Hegnell
fru Hansson

Visa alla medverkande

Handling

Servitören Bosse Persson har misslyckats med sin senaste affärsidé ¿ blomsterlådor. När han reser på semester, lämnar han en massa missnöjda kunder efter sig.Tillsammans med...

Visa hela handlingen

Press

Begåvat men ofullgånget ¿ det var budskapet i de flesta recensionerna av Önskas.Lasse Bergström, Expr: "Lars Johansson är en kortfilmare som med Önskas tar steget över till den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Specialeffekter
Verkställande producent
Inspelningsledare
Rollsättare
Kameraoperatör
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiker
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Smink
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Rolf Lassgård Bosse
Marie Richardson Anita
Per Morberg Tegesjöö
Mattias Holstensson Morgan
Halvar Björk Pfeiffer
Gerd Hegnell fru Hansson
Camilla Asp Katty
Martin Svalander Dag
Linus Selldén Karl Tegesjöö
Kristina Ström Alma
Olof Holm Bergström
Anna-Lisa Lindh en av systrarna Lindgren
Gunhild Johansson en av systrarna Lindgren
Bo Silén lantmäterimannen
Uno Wahlström prästen
Harriet Nordlund bruden
H.P. Burman brudgummen
Sven Psilander begravningstalaren
Anders Frigell kocken

Bolag

Handling

Servitören Bosse Persson har misslyckats med sin senaste affärsidé ¿ blomsterlådor. När han reser på semester, lämnar han en massa missnöjda kunder efter sig.

Tillsammans med sonen Morgan kommer han i sin skraltiga bil för att hämta Anita. Också hon har barn som ska följa med på semesterturen ¿ Katty och Dag.

På väg norrut är Anita full av förväntan. Norrlands Pärla tycker hon låter flott. Fyra veckor helt gratis ¿ hur kunde Bosse fixa det? Tjänster och gentjänster, säger Bosse.

Bilen har blivit stående på en öde grusväg. Bosse, Anita och barnen har börjat gå. De kommer till en reklamskylt för Norrlands Pärla. I skogen intill arbetar en lantmätare. Han gör mätningar för stora vägen, berättar han. Det gamla pensionatet där borta kommer att ligga bra till, när tyskarna och japanerna kommer farande.

En packmoped kommer åkande. På flaket står en träbänk för passagerare. Bosse, Anita och barnen får skjuts fram till pensionatet. En äldre man, Pfeiffer, kör mopeden.

Framme vid pensionatet träffar de fru Hansson, Pfeiffers brorson, Per-Arne Tegesjöö, och dennes son.

De installerar sig i ett litet annex, Lyckebo. Nu har Anita fått klart för sig att Bosse ska jobba under "gratisvistelsen". Han ska rycka in som servitör vid begravningar och bröllop, och hon känner sig lurad på sin semester. Men Bosse ser bara möjligheter. Stället kan bli världens guldgruva, och här känner ingen till den nya vägen.

Dagen därpå ses Per-Arne Tegesjöö tala i en mobiltelefon. Det gäller försäkringen av huset.

Fru Hansson berättar för Bosse att hon har skött pensionatet i 13 år. Då dog Sven Tegesjöö. För ett halvår sedan kom Svens gamla bror, Pfeiffer, tillbaka efter flera år till sjöss. Och nu har också sonen, Per-Arne, dykt upp.

Det firas bröllop på pensionatet. Bosse serverar, och även Anita har fått rycka in. När festligheterna ebbar ut på natten, söker Per-Arne och Anita sig till avskildhet i mörkret. De börjar kyssas.

Bosse säger nu rent ut att han vill köpa pensionatet. Per-Arne svarar med att ge honom en prisidé ¿ en och en halv miljon plus en halv miljon svart.

En våt afton drivs affären till ett avgörande. Per-Arne dricker mest. Anita är trött på Norrlands Pärla och vill resa hem. Det här stället är värt högst 200.000, säger hon. Hämta papper och vin, säger Per-Arne.

Bosse och Per-Arne skriver köpekontrakt, köpeskilling: 200.000.

Anita tar bilen och kör bort från pensionatet.

Per-Arne går omkring i pensionatsbyggnaden och skvätter ut bensin. Försäkringen betalar bättre, säger han. Försäkringen har jag inte betalat på flera år, säger fru Hansson. Jag tyckte att det var bättre att köpa glassbox och parabolantenn.

Det sprakar i pensionatets elledningar. Snart brinner det kraftigt.

Per-Arne och Bosse möts vid den brinnande byggnaden. Släck! säger Per-Arne. Det är ju ditt ställe. Det finns det papper på. Var då? frågar Bosse.

Per-Arne tycks beredd att rusa in i huset, men elden har blivit för kraftig.

Bosse och Morgan åker i väg på moped från det nedbrunna huset. De stannar vid ett motell.

Det där vore något för oss, säger Morgan.

Tillsammans står de och betraktar motellet.

Censur / granskning

Censurnummer 130856
Datum 1991-06-24
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2044 meter
Kommentar Aktlängder: 523-565-474-482 = 2044 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2044 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Begåvat men ofullgånget ¿ det var budskapet i de flesta recensionerna av Önskas.

Lasse Bergström, Expr: "Lars Johansson är en kortfilmare som med Önskas tar steget över till den långa spelfilmen. Det är som bekant ett sjumilakliv och han klarar det med balansen i behåll, inte glansfullt men tillräckligt bra. (-)

Problemet med Johanssons film är att den trots sin korthet ¿ 77 minuter ¿ känns längre än sina anekdoter, som en vilsen karikatyr i tung ram.

När den är som bäst ¿ och det är den oftast när den lille Mattias Holstensson som Bosses grabb Morgan tar befälet ¿ har den en finurlighet som man inte sett till i svensk film sedan Slas kom ur modet som filmförfattare. När den är mindre bra försöker den sig på en lågmäld och lite svart situationskomik i Lasse Åbergs kommersiella skugga; skillnaden blir då att Johansson har mindre rutin när det gäller att hålla samman mängden av mycket små historier.

Men Rolf Lassgård är en bekantskap som Bosse, en rund och ursvensk Don Quijote med för liten servitörsjacka och alldeles för stora förväntningar på morgondagen."

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Önskas (-) är inte töntig, men enkel framför allt i sitt typifierade persongalleri. Den är inte långsam, eftersom Lars Johansson har sinne för tempo. Den lockar inte till skratt, men jag har haft tråkigare förut under en timme och 20 minuter. (-)

Historien vindlar på bland mygg, i badsjö och sommarskog. Mest utrymme för spel och nyanser ger Lars Johansson Rolf Lassgårds pappa och Mattias Holstensson i lille Morgans roll. Marie Richardson och Per Morberg finns i två större roller, där Morbergs figur gjorts fasligt fyrkantig och övertydligt skum.

Det finns några uns av allvar eller skall man snarare säga igenkännandets möjligheter i Bosse-figuren. Han planerar och drömmer men nästan allt går snett, ändå fortsätter han med energi och gott humör med nya drömmar och sitt svenssonliv.

Önskas blir därigenom ett oförargligt och kortvarigt sommarnöje."

Bo Ludvigsson, SvD: "Det börjar så fint. Bra ingång i historien och raskt tempo med snygga bilder. Det lovar gott. Och det hade ju varit roligt att få skriva att här har vi nu äntligen en härlig svensk komedi.

Men tyvärr. Lars Johanssons första långfilm håller inte hela vägen, trots att den inte är längre än timmen och en kvart. Fast det finns många fina enskildheter och finurliga scener. Ett par ljuvliga bitar och en grundton som säger att här är en regissör som kan komma att roa oss mycket i framtiden. (-)

Men sorgligt nog suddas historiens utvecklingsmöjligheter ut. Lars Johansson har lagt kraften på att vränga till enskilda scener, och glömt bort att detaljerna ska bygga en helhet. Nu blir det för rapsodiskt och styckevis, för mycket och för lite. Och så en sak till: det är väl för märkligt detta att det ska vara så förbenat svårt att höra vad de säger i svenska filmer?!"

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Lars Johansson (f 1953) hade gjort flera kortfilmer för TV och särskilt uppmärksammats för Kyrkkaffe (1989), gjord inom ramen för Filminstitutets Växthus-projekt, innan han långfilmsdebuterade med Önskas.

Inspelning

Gamla Filmstadens ateljéer Råsunda Sverige

Visningar

Urpremiär 1991-07-12 Sandrew Göteborg Sverige 74 min
1991-07-12 Metropol Malmö Sverige
1991-07-12 Astoria Stockholm Sverige
1991-07-12 Victoria 2 Stockholm Sverige
TV-visning 1997-05-18 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel World of Promises
Kompositör Anders Wikström (1988)
Robert Ernlund (1988)
Textförfattare Anders Wikström (1988)
Robert Ernlund (1988)
Framförs av Treat


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1992 Bästa skådespelare Rolf Lassgård

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2051


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2044


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Kassett


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÖNSKAS. En komedi
Affischdesign Bo Rosander


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÖNSKAS. En komedi
Affischdesign Bo Rosander


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 1. Den nya vägen. Ett filmmanuskript av Lars Johansson.
Omfång 47 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 2. Ett filmmanuskript av Lars Johansson.
Omfång 55 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 3. Ett filmmanuskript av Lars Johansson.
Omfång 57 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 4. Ett filmmanuskript av Lars Johansson.
Omfång 58 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 5, tredje utskriften. Filmmanuskript av Lars Johansson.
Omfång 53 s. Rollista (1 s.) och handskrivet brev från manusförfattaren (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 7, andra utskriften. Filmmanuskript av Lars Johansson.
Omfång 61 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 8, första utskriften. Filmmanuskript av Lars Johansson.
Omfång 78 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Version 9, andra utskriften. Filmmanuskript av Lars Johansson.
Omfång 82 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Bakombild papper 1
Dia 16
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?