Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel På osäker mark
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-03-12

Handling

Karl XII-dagen i Stockholm. Demonstrerande rasister råkar i bråk med motdemonstranter. Filmteamet träffar för första gången Thomas som är mitt uppe i en diskussion med några...

Visa hela handlingen

Press

På osäker mark fick en ganska blandad kritik. Ett par kritiker tyckte att den var övertydlig och kanske mest lämpad för TV- eller skolvisning med efterföljande debatt. Flera recensenter...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Foto
Klippning
Ljudtekniker
Research
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Ljussättare
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Karl XII-dagen i Stockholm. Demonstrerande rasister råkar i bråk med motdemonstranter. Filmteamet träffar för första gången Thomas som är mitt uppe i en diskussion med några invandrare.

Thomas går teknisk linje på ett gymnasium i Märsta utanför Stockholm. Hans klasskompis Helge övar med hemvärnet och har en svensk flagga ovanför sängen. Jack är född i Libanon, men har bott i Sverige i åtta år och vant sig vid att kallas för "svartskalle". Alla tre är sjutton år. På skolan är killarna uppdelade i två grupper - "svenskar" och "invandrare" - och motsättningarna och bråken bara tilltar.

Sommaren 1992 tog filmteamet med sig Jack, Thomas och Helge till Jacks hemstad Beirut. Där får Thomas och Helge se förödelsen som 17 års inbördeskrig har åstadkommit. De träffar Jacks släktingar, universitetselever, kristna, druser m fl. Alla tre pojkarna tvingas ompröva sin inställning till varandra, och för svenskarnas del synen på flyktingar och invandrare.

Efter hemkomsten försöker Thomas, Helge och Jack förändra sina svenska skolkamraters attityder mot invandrare. Jacks kusin Ralph, som Helge och Thomas lärde känna i Beirut, flyr från Libanon och kommer till Sverige. De svenska myndigheterna vill utvisa honom. Helge och Thomas försöker hjälpa till men utvisningen verkställs ändå.

Censur / granskning

Censurnummer 131902
Datum 1993-02-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 676 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 676 meter
Längd i minuter 61 min
Akter 1 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

På osäker mark fick en ganska blandad kritik. Ett par kritiker tyckte att den var övertydlig och kanske mest lämpad för TV- eller skolvisning med efterföljande debatt. Flera recensenter jämförde den med Suzanne Ostens Tala! Det är så mörkt, som var aktuell samtidigt och hade ett liknande tema.

Det gjorde t ex Jan Aghed, SDS: "Här rör det sig visserligen om en dokumentärfilm, vilket låser de formella möjligheterna och motverkar äventyrligheter. Men förvisso har PeÅ Holmquist skapat ett betydligt bättre bidrag till genren förut, med en tätare struktur, mer tvingande tematisk och dramatisk uppbyggnad och en mer professionell finish.

Möjligen faller sådana invändningar till marken inför hans nya films angelägna ärende - och inför det faktum att den liksom Ostens opus handlar om livet i dagens Sverige, något som är mycket sällsynt i filmsammanhang. Det utmärkta med På osäker mark är att filmen uppmuntrar till en dialog. Ja, man kan säga att kravet på en sådan dialog finns inbyggt i filmen och att den är ett absolut villkor för att produktionen ska komma till sin rätt."

Anders Knave, Expr: "Ambitionen är säkert den bästa, men tonen i pojkarnas samtal och speakertexten känns ansträngd. Bara vid några få tillfällen då spontaniteten får utrymme blir På osäker mark riktigt intressant. Filmen kan mycket väl fungera som en nödvändig brandfackla i svenska skolor. Men i en biosalong med en förhållandevis mogen publik blir På osäker mark en övertydlig instruktionsfilm hur att lära älska alla här i världen."

Anne Hedèn (AB): "Problemet finns redan när någon börjar plåta familjekalaset. Vad hamnar på bilden? Sanningen? Eller den verklighet där alla stramat upp sig och borstat bort kaksmulorna?

I dokumentärer är själva smulandet och smusslandet i allmänhet det man får se minst av. Vilket är särskilt tråkigt när det handlar om ett stycke alltför fosterländsk ungdom som placeras i en miljö där han måste tänka till, påhejad av kamerateamet.

Så har filmarna (-) i På osäker mark också varit en knivsudd för angelägna när de tagit med två svenska, invandrarfientliga killar till Libanon för att visa hur det gick för ett land där folk nästade hatade ihjäl varandra.

Det fungerar - för bra. Inga smulor på bordet.

Ändå är det ganska rörande: inte ett hus saknar kulhål, noterar pojkarna storögt. På universitetet, där de får lyssna på en debatt mellan de tidigare så fientliga grupperingarna lyfter deras spontana reaktioner en annars lite torr diskussion. Som helhet är det också dråpligheterna som räddar den här filmen från manipulationens djuphavsgrav. Men jag skulle gärna sett mer av Thomas och Helges truliga motsträvighet, och kamp med sina åsikter."

Jeanette Gentele (SvD): "Det är en upplevelse att se Thomas och Helge förändras framför kameran. De blir inte frälsta, om någon fruktar det, men de lär sig ställa frågor. (-)

Nu är inte allt gott och väl med det. När de tre pojkarna återvänder till sin skola, Märstagymnasiet, har inget hänt där. Svenska ungdomar sitter för sig, invandrarungdomar för sig, precis som vanligt. Klasskamrater låter sig inte påverkas av att Thomas och Helge har fått en annorlunda syn på världen.

Allt arbete kvarstår med att upplysa, diskutera och framför allt mana fram trollen i ljuset.

Förändringen består i att Helge, Thomas och Jack tillsammans är beredda att anta utmaningen."

Eva af Geijerstam (DN): "Filmen lyssnar och betraktar [Thomas och Helges] tillvaro, åsikter och familjeförhållanden, det stenhårda grupptrycket på hemmaplan och hur den successiva omprövningen växer fram bland människorna, bullret och ruinerna i det av inbördeskriget märkta Libanon. Ibland blir det roliga kollisioner, som när Thomas och Helge gästar kristna och muslimska studenter som försöker överbrygga sina motsättningar i en diskussion om kvinnor ska bära slöja eller inte, och varför.

Man riktigt känner trions lättnad - den gäller också Jack - och successiva frigörelse från ömsesidigt mekaniska fördömanden hemmavid i denna 'frizon'. För Thomas och Helges del betyder det att trycket lättar både från anklagelsen för rasism och från deras inledande motanklagelse med de välrepeterade fraserna 'dom är ju bara ekonomiska flyktingar', 'det är bara Sverigedemokraterna som vågar säga hur det är', 'man får ju inte vara patriot' eller 'känna stolthet över sitt land'.

Som biopublik känner man i gengäld lättnad över att På osäker mark trots det aldrig demoniserar de fördomsfulla eller skuffar in sina huvudpersoner i samma hörn som de ödsliga och våldsamma minoriteterna i extremhögern. Från första bild utgår den från att Thomas och Helge varken är farliga pappskallar eller lättmanipulerade offer, utan lika tänkande och kännande människor som de flesta. På så vis identifierar den själva problemets kärna bortom fraseologin: hur man ska lösa de allt hårdare motsättningarna i vardagen."

Gunnar Bergdahl, GP: "På osäker mark är en respektingivande bruksfilm som tydligt visar att verkligheten är möjlig att förändra. Varje högstadie- och gymnasielärare med självaktning och med läroplanens målsättning aktuell, torde omgående boka in sin klass för en dagvisning. Här kopplas nämligen resonemangen samman, förbi nyheternas fragmentariska värld, skolgården och Beirut blir plötsligt två delar av en och samma värld. Här argumenteras mot främlingskap och för gränsöverskridande på ett sätt som direkt riktar sig till omedvetna flyktingmotståndare, de osäkra och rädda, de tysta och de fördomsfulla. (-)

Denna lilla bit av en svensk verklighet blir till en hoppingivande motbild. När vi bevittnar Thomas, Helge och Jack i klassrummets diskussion och inser att deras åsiktsmässiga resa varit ännu längre och ännu viktigare än den geografiska, betraktar vi också en seger för svensk dokumentärfilm."

Sven E Olsson, Arbetet: "På osäker mark är en sympatisk och hedervärd film om man bara ser till ambitionerna och inställningen.

Men politiskt förefaller den mig något naiv - och som övertalningsinstrument rentav tveksamt.

Livet i Libanon tycks ju fungera rätt fint... Varför kommer det då libaneser till Märsta?

Ja, det där är inte min fråga - men filmen kan nog väcka den hos en och annan.

Själv undrar jag, med större otålighet, varför en film av den här sorten nödvändigtvis måste visas på bioduk? Den är för ogestaltad i bilderna för att göra sig där och på tok för osorterad i det myckna och ofta oreflekterade pratet.

Förmodligen gör den sig bättre i TV. Förhoppningsvis kan den tjäna som underlag till diskussioner i skolor och andra kollektiva sammanhang."

Kommentar Svensk filmografi

PeÅ Holmquist (f 1947) har varit verksam som filmare sedan början av 70-talet. Tillsammans med sin fru, journalisten Suzanne Khardalian, och ljudteknikern Jim Downing har han gjort ett flertal dokumentärfilmer, ofta förlagda till Mellanöstern. Bland filmerna kan nämnas Tillbaka till Ararat (1988/21), som belönades med en Guldbagge för årets bästa film 1988, och Kom igen Gaby!, som blev utsedd till årets bästa svenska ungdomsfilm vid Barn- och ungdomsforum 1991.

Tillsammans med regissören åkte de tre huvudpersonerna, Helge Nilsson, Thomas Lagerquist och Jack Attar, runt till skolor på ett flertal olika platser i Sverige för att visa filmen och diskutera rasism och främlingsfientlighet.

Helge, Thomas och Jack skrev tillsammans ett debattinlägg (DN, 19.3.1993) där de tillbakavisade att de skulle ha varit rasister eller skinheads, vilket uppgivits i DN, Expressen och AB.

Visningar

Sverigepremiär 1993-03-12 Hagabion Göteborg Sverige 61 min
1993-03-12 Folkets Bio Stockholm Sverige 61 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Unsafe ground.
Omfång 21 s. Handskrivna tillägg.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 2 s. Produktionuppgifter ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 2 s. Produktionuppgifter ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?