Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Härifrån till Kim
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-08-20

Medverkande

Jonas Karlsson
Per Lindell

Aida Jerkovic
Kim Sandell

Lis Nilheim
moster Agnes, tandläkare

Lena Dahlman
Pers mor

Rolf Skoglund
Göte, Pers far

Visa alla medverkande

Handling

En vy över en småstad. Tonårskillen Per berättar om sitt liv. Per bor i den lilla landsortsstaden tillsammans med sina föräldrar och hunden Batman. Han vill inte anpassa sig till det...

Visa hela handlingen

Press

Kombinationen svensk ungdomsfilm och goda recensioner hör inte till vanligheterna. Härifrån till Kim var inget undantag. Några kritiker var dock positivt inställda, eftersom man i filmen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Kommentarförfattare
Manusbearbetning
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Instrumentalist
Musiktekniker
Scenografiassistent
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Klädassistent
Ljudläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Jonas Karlsson Per Lindell
Aida Jerkovic Kim Sandell
Lis Nilheim moster Agnes, tandläkare
Kristian Almgren Roffe
Lena Dahlman Pers mor
Rolf Skoglund Göte, Pers far
Reuben Sallmander Mick
Jonas Stadling Benkan
Tina Leijonberg Barbro, servitrisen
Marie Richardson syokonsulenten
Maria Langhammer Rosita
Stefan Sauk taxichauffören
Allan Svensson huvudläraren
Anna-Lena Hemström lärarvikarien
Annika Borg Lena, klasskamrat
Kerstin Ivéus Lenas kompis
Daniel Gustavsson Uffe
Brita Zetterqvist Laila, tandsköterskan
Magnus Roosmann signore, den italienske servitören
Turbo Batman
- Ej krediterade:
Carl-Lennart Fröbergh biografvaktmästaren
Michael Mansson bagaren

Bolag

Handling

En vy över en småstad. Tonårskillen Per berättar om sitt liv. Per bor i den lilla landsortsstaden tillsammans med sina föräldrar och hunden Batman. Han vill inte anpassa sig till det "svenssonliv" hans föräldrar och alla andra i staden lever. Han vill få ut någonting mer av livet, han vill ut i världen - framför allt till New York för att spela jazz och träffa brudar. Han vill inget hellre än att lämna sin hemstad. Per har författardrömmar. På nätterna sitter han och skriver medan hans föräldrar högljutt roar sig i sängkammaren, tittar på video, dricker öl och äter pizza.

Tillsammans med sina två kompisar Mick och Benkan har han ett jazzband och när de inte repar med bandet fördriver de dagarna med att drömma sig bort, bland annat genom att gå på bio. Pers stora hjälte är Harrison Ford. Det enda intressanta staden har att erbjuda är annars den nyinflyttade - i Pers ögon väldigt sexiga - servitrisen Barbro på fiket.

För att komma bort från tristessen söker Per in på Stockholms musikgymnasium. Han är dock tveksam om han kommer att bli antagen, för när han besökte syo-konsulenten gjorde han inte något speciellt lyckat intryck. På konsulentens fråga om vad han helst av allt ville göra svarade Per: Jag vill bli lycklig!

En kväll när bandet repat och de drar runt på ett industriområde, försvinner Mick under mystiska omständigheter.

Per hjälper under en period sin pappa i verkstaden, men det går inget vidare. Men så en dag kommer ett brev om att han kommit in på skolan i Stockholm. Han lämnar sitt gamla hem, föräldrar och hund bakom sig och beger sig till storstaden.

I Stockholm får han bo hos sin moster Agnes som är tandläkare. Han börjar skolan, men han känner sig ensam och besviken. Han trodde att allt skulle bli annorlunda bara han fick flytta, men så blev det ju inte.

På avstånd har Per blivit förälskad i Kim som går på skolan och han börjar se lite ljusare på tillvaron. Annars förflyter dagarna i maklig takt. Men en dag kliver "skolans snobb", Roffe, in i klassrummet. Per blir först avundsjuk på Roffes förmåga att dra till sig tjejer och på hans glassiga sätt då han åker omkring i sin röda sportbil. Men Per lockas samtidigt av honom och de blir kompisar.

Per följer nu med Roffe till alla de häftiga ställena i stan. Under en av deras färder stöter Per återigen ihop med Kim och blir ännu mer förälskad, trots att de ännu inte sagt ett ord till varandra och Per inte ens vet vad hon heter. Per och Kim skymtar varandra lite då och då, och Per blir efter hand väldigt konfunderad eftersom han tycker att Kim beter sig lite konstigt mot honom. Han tar i alla fall till slut reda på hennes namn och att hon bor i Stocksund utanför Stockholm.

Per och Roffe umgås alltmer, samtidigt som Per mer och mer börjar fundera över vem denne Roffe egentligen är; han verkar så ensam trots sin snobbiga livsstil. De flörtar med tjejer, går på bio men Roffe bjuder aldrig hem Per eller pratar speciellt mycket om sin familj. Det enda han har talat om är att han inte har någon kontakt med sin mamma och att pappan är operasångare och bor i Italien, dit han brukar åka och hälsa på.

Nu är det dags för en stor fest ute i Stocksund och Per och Roffe åker dit. Per hoppas att Kim ska vara där, men det är hon inte. Roffe tipsar Per om att det finns en ensam tjej i husets övervåning. Per går dit och efter en kort stund ska de ha sex, men det går inget vidare. Per är full och blir förbannad och besviken, vilket går ut över Roffe. Dagen därpå börjar de slåss och då avslöjar Roffe hur det egentligen ligger till, en hemlighet ingen annan vet om: att han bor ensam i en våning tillsammans med sin mycket svårt sjuke far.

När Per får reda på detta blir han mycket besviken på sig själv. Varför hade han inte upptäckt att det var något som tyngde Roffe. Per berättar nu för huvudläraren i skolan om Roffes situation. Huvudläraren får då förklaringen till Roffes höga frånvaro och varför han betett sig som han gjort.

Per sitter en dag och läser tidningen hemma hos Agnes och hittar då Kims pappas dödsannons. Återigen blir han upprörd över sina egna brister i personkännedom, att han inte hade förstått att Kim mådde dåligt och därför hade betett sig konstigt i Pers ögon. Att det inte hade med honom att göra. Han bestämmer sig nu för att bli vuxen. Han plockar därmed ner Indiana Jones-planschen från väggen i sitt rum. Han besöker Kims pappas begravning och Kim ser honom stående avsides på kyrkogården.

De möts ännu en gång i skolan, men fortfarande utan att säga ett ord till varandra. Per känner att han nu måste göra något. Han tar sig samman och ringer till Kim och de bestämmer sig för att gå på bio. Per cyklar överlycklig hem genom stan.

De träffas utanför biografen men Per tar med Kim för att titta på ett stort fyrverkeri i stället. Båda står där omfamnade och ser de färgsprakande fyrverkerierna på himlen. Per är lycklig och drömmer nu om en framtid som författare tillsammans med Kim.

Censur / granskning

Censurnummer 132109
Datum 1993-06-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2850 meter
Kommentar Aktlängder: 601-587-587-553-522 m. Ny aktindelning efter nedklippning av distributören efter granskning: 597-564-587-553-522 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2850 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kombinationen svensk ungdomsfilm och goda recensioner hör inte till vanligheterna. Härifrån till Kim var inget undantag. Några kritiker var dock positivt inställda, eftersom man i filmen fann en ambition att göra en annorlunda ungdomsfilm.

Jeanette Gentele, SvD: "Det är inte utan att Härifrån till Kim känns som en musikalisk improvisation på temat ung man möter kärleken, beledsagad av Bengt-Arne Wallins lättsamma jazzslingor. En improvisation med en sådans styrka och svaghet. (-)

Jonas Karlsson bär ett tungt ansvar på sina unga axlar som filmens huvudperson och sammanbindande länk. Och det klarar han med ovanlig säkerhet och känsla. Skådespeleriet är överhuvudtaget ovanligt bra. Rolf Skoglund och Lena Dahlman som Pers föräldrar är mycket roliga. Härifrån till Kim skiljer sig här på ett uppfriskande sätt från andra 'ungdomsfilmer' genom att även skildra de vuxna som hela personer i stället för ensidiga schabloner. Filmens största brist är att den efter hand tappar sitt ledmotiv och ger sig ut i alltför många solon som inte fullföljs.

Sammanfattningsvis känns Härifrån till Kim som en fingerövning snarare än ett genomkomponerat verk. Sorgligt nog för svensk film, måste man säga, blev detta lovande första opus Lars Eglers enda spelfilm."

Eva af Geijerstam, DN: "Det mest påfallande med Lars Eglers postumt färdigställda Härifrån till Kim är ett för svensk ungdomsskildring annorlunda temperament. (-)

Den som söker häftig 'storstadspuls' och därmed sammanhängande schabloner kommer alltså inte att känna igen sig. Här finns kort sagt inte en ton rock, icke skymten av tunnelbanor, karatesparkar eller nattliga gatuscener.

Härifrån till Kim gör inga anspråk på vare sig inställsam uppfostran eller underhållningsaction. (-)

Det är lätt att uppfatta och respektera de originella ambitionerna i Härifrån till Kim. Men den är också fylld av ofullkomligheter. Pers oavbrutna berättartext babblar stundtals sönder bilderna. Han sägs vara norrlänning men talar omisskännlig stockholmska redan från begynnelsen. Rytmen brister trots Bengt-Arne Wallins musikaliska ryggrad. Filmens geografiska förvirring hotar att reta gallfeber på en infödd stockholmare. Skolmiljön andas mest torftig statistbudget. Det originella lyftet, den poetiska realismen uteblir just där den ska vara som intensivast." Annika Gustafsson, SDS: "Varför är det så svårt att skildra den svenska tonårsvärlden på ett nyanserat och psykologiskt trovärdigt sätt?

Måste det bli förenklade moraliteter à la Staffan Hildebrand eller överdrivna våldsamheter med en karikerad vuxenvärld som i Sökarna?

Lars Eglers länge emotsedda Härifrån till Kim hamnar någonstans mitt emellan och lyckas bitvis förmedla en känsla av ungdomligt övermod blandad med tonårens bottenlösa ensamhet och svårmod. Jag tror många ungdomar kan känna igen sig i huvudpersonen Pers kärleksbekymmer, missförstånden och det slutliga lyckoruset när han vågat närma sig flickan Kim.

Samtidigt lider filmen av en naivitet som ibland fungerar utmärkt, till exempel i skildringen av Pers barnsligt lekfulla men oändligt varma och kärleksfulla föräldrar (Lena Dahlman och Rolf Skoglund). (-)

Ibland blir naiviteten överväldigande och filmen tappar en djupare botten. Historien innehåller nämligen åtskillig smärta men det har filmarna inte hittat något uttryck för. Över huvud taget saknar bilderna alldeles för ofta en känslomässig och dramatisk koncentration trots en skicklig fotograf likt Sten Holmberg. Film ska inte som här behöva ha en berättarstämma på ljudband. (-)

Trots det fyller Härifrån till Kim en lucka på biorepertoaren. Filmens sympatiska ton och ambition att visa på lite 'vanliga' ungdomar, även om vissa ekonomiskt befinner sig långt från medelklassen, gör att man lätt tycker om den och ändå ser svagheterna."

Olof Siverbo, GP: "Filmen är en trivsam skildring av hur tillvaron kan te sig för en levnadsglad men vilsen gymnasist. Pers verklighet och drömmar skildras med fin precision och känns trovärdiga. Och unge Jonas Karlsson (från Sökarna) gör en klart godkänd insats i huvudrollen. Härifrån till Kim är en film som många tonåringar kommer att känna igen sig i.

Problemet är att händelseförloppet är så vardagligt att det känns utslätat. Överraskningar och oväntade vändningar saknas nästan helt. Per skriver en bok, spionerar på Kim, åker bil med Roffe eller går på fest ¿ en lite mer omtumlande handling hade knappast skadat.

Berättelsen om Per hade säkert blivit en utmärkt TV-serie. Men på bioduken känns den blek och lite blodfattig."

Mats Bråstedt, Expr: "Lars och Mats Eglers sätt att närma sig ungdomars drömmar, förhoppningar och besvikelser görs på det där farbroderliga och lätt överseende viset jag trodde försvann i och med att Staffan Hildebrand slutade filma (för det har han väl gjort?).

Hela filmen tilldrar sig i ett märkligt halvdunkel, och ibland hade jag faktiskt svårt att se vem som gjorde vad (tryckte fotografen Sten Holmberg på fel knapp och underexponerade, eller är det nåt konstnärligt grepp som helt undgått mig?)

Huvudrollsinnehavaren Jonas Karlssons mest framträdande drag är att han ser ut som en ung Mats Ronander. Om det är något plus.

Att Karlsson sedan också fungerar som filmens berättare är mycket irriterande; ibland pratar han fullständigt sönder bilderna och dessutom är det mesta plattityder som får öronen att vissna.

Härifrån till Kim är en i alla meningar illa genomförd film, och det hade varit bättre att minnas Lars Egler utan det här."

Sven E Olsson, Arbetet: "Filmens tonåringar verkar överåriga, överspelande och överdrivna. Deras idiom är knappast dagens ungdomars. Deras ideal och konflikter känns mossiga, och filmen gör dessvärre ingen begripbar boskillnad mellan Pers pubertala dagdrömmar och sin egen kvinnosyn. Frånsett Per och kompisen Roffe (Kristian Almgren) känns flertalet gestalter grovt karikerade.

Det bästa i filmen är dess blåa slingor av jazz, dessutom nyttjade på ett sätt som andra svenska filmskapare borde studera. Godkänt blir det också för Sten Holmbergs läckra stockholmsexteriörer samt de scener mellan Per och Kim som åtminstone äger en hjärtats naivitet av det mer söta och betagande slaget.

Men dessemellan är det bara alltför gott om scener och bilder utan innehåll och innebörder. De falska tonfallen är fler än de trovärdiga, och den oavsiktliga komiken har bättre drag än den avsedda.

Lars Egler dog innan den här filmen blev riktigt färdigställd. Det låter förmodligen grymt, men jag anser att någon borde ha satt P för den här filmen ¿ innan den nu blev mest bara parodisk och pinsam."

Jens Peterson, AB: "En ungdomsberättelse som inte är mycket till film. I stället är det en talad berättelse, där ynglingens tankar och känslor illustreras med bilder, som en rockvideo bildsätter en sångtext. Härifrån till Kim bygger på en roman och är alldeles för mycket högläsning.

Den dialog som finns är å andra sidan gräslig. Karikatyrer på ungdomar skriker åt varandra, karikatyrer på vuxna flabbar.

Man skruvar nervöst på sig i biobänken åt pinsamheterna. Hade det varit på TV hade jag gått ut i köket och diskat för att slippa bli generad. (-)

De unga skådespelarna klarar sig bra, och det känns som om boken har en sympatisk ton."

Pressreaktion Svensk filmografi

Kombinationen svensk ungdomsfilm och goda recensioner hör inte till vanligheterna. Härifrån till Kim var inget undantag. Några kritiker var dock positivt inställda, eftersom man i filmen fann en ambition att göra en annorlunda ungdomsfilm.

Jeanette Gentele, SvD: "Det är inte utan att Härifrån till Kim känns som en musikalisk improvisation på temat ung man möter kärleken, beledsagad av Bengt-Arne Wallins lättsamma jazzslingor. En improvisation med en sådans styrka och svaghet. (-)

Jonas Karlsson bär ett tungt ansvar på sina unga axlar som filmens huvudperson och sammanbindande länk. Och det klarar han med ovanlig säkerhet och känsla. Skådespeleriet är överhuvudtaget ovanligt bra. Rolf Skoglund och Lena Dahlman som Pers föräldrar är mycket roliga. Härifrån till Kim skiljer sig här på ett uppfriskande sätt från andra 'ungdomsfilmer' genom att även skildra de vuxna som hela personer i stället för ensidiga schabloner. Filmens största brist är att den efter hand tappar sitt ledmotiv och ger sig ut i alltför många solon som inte fullföljs.

Sammanfattningsvis känns Härifrån till Kim som en fingerövning snarare än ett genomkomponerat verk. Sorgligt nog för svensk film, måste man säga, blev detta lovande första opus Lars Eglers enda spelfilm."

Eva af Geijerstam, DN: "Det mest påfallande med Lars Eglers postumt färdigställda Härifrån till Kim är ett för svensk ungdomsskildring annorlunda temperament. (-)

Den som söker häftig 'storstadspuls' och därmed sammanhängande schabloner kommer alltså inte att känna igen sig. Här finns kort sagt inte en ton rock, icke skymten av tunnelbanor, karatesparkar eller nattliga gatuscener.

Härifrån till Kim gör inga anspråk på vare sig inställsam uppfostran eller underhållningsaction. (-)

Det är lätt att uppfatta och respektera de originella ambitionerna i Härifrån till Kim. Men den är också fylld av ofullkomligheter. Pers oavbrutna berättartext babblar stundtals sönder bilderna. Han sägs vara norrlänning men talar omisskännlig stockholmska redan från begynnelsen. Rytmen brister trots Bengt-Arne Wallins musikaliska ryggrad. Filmens geografiska förvirring hotar att reta gallfeber på en infödd stockholmare. Skolmiljön andas mest torftig statistbudget. Det originella lyftet, den poetiska realismen uteblir just där den ska vara som intensivast."

Annika Gustafsson, SDS: "Varför är det så svårt att skildra den svenska tonårsvärlden på ett nyanserat och psykologiskt trovärdigt sätt?

Måste det bli förenklade moraliteter à la Staffan Hildebrand eller överdrivna våldsamheter med en karikerad vuxenvärld som i Sökarna?

Lars Eglers länge emotsedda Härifrån till Kim hamnar någonstans mitt emellan och lyckas bitvis förmedla en känsla av ungdomligt övermod blandad med tonårens bottenlösa ensamhet och svårmod. Jag tror många ungdomar kan känna igen sig i huvudpersonen Pers kärleksbekymmer, missförstånden och det slutliga lyckoruset när han vågat närma sig flickan Kim.

Samtidigt lider filmen av en naivitet som ibland fungerar utmärkt, till exempel i skildringen av Pers barnsligt lekfulla men oändligt varma och kärleksfulla föräldrar (Lena Dahlman och Rolf Skoglund). (-)

Ibland blir naiviteten överväldigande och filmen tappar en djupare botten. Historien innehåller nämligen åtskillig smärta men det har filmarna inte hittat något uttryck för. Över huvud taget saknar bilderna alldeles för ofta en känslomässig och dramatisk koncentration trots en skicklig fotograf likt Sten Holmberg. Film ska inte som här behöva ha en berättarstämma på ljudband. (-)

Trots det fyller Härifrån till Kim en lucka på biorepertoaren. Filmens sympatiska ton och ambition att visa på lite 'vanliga' ungdomar, även om vissa ekonomiskt befinner sig långt från medelklassen, gör att man lätt tycker om den och ändå ser svagheterna."

Olof Siverbo, GP: "Filmen är en trivsam skildring av hur tillvaron kan te sig för en levnadsglad men vilsen gymnasist. Pers verklighet och drömmar skildras med fin precision och känns trovärdiga. Och unge Jonas Karlsson (från Sökarna) gör en klart godkänd insats i huvudrollen. Härifrån till Kim är en film som många tonåringar kommer att känna igen sig i.

Problemet är att händelseförloppet är så vardagligt att det känns utslätat. Överraskningar och oväntade vändningar saknas nästan helt. Per skriver en bok, spionerar på Kim, åker bil med Roffe eller går på fest -en lite mer omtumlande handling hade knappast skadat.

Berättelsen om Per hade säkert blivit en utmärkt TV-serie. Men på bioduken känns den blek och lite blodfattig."

Mats Bråstedt, Expr: "Lars och Mats Eglers sätt att närma sig ungdomars drömmar, förhoppningar och besvikelser görs på det där farbroderliga och lätt överseende viset jag trodde försvann i och med att Staffan Hildebrand slutade filma (för det har han väl gjort?).

Hela filmen tilldrar sig i ett märkligt halvdunkel, och ibland hade jag faktiskt svårt att se vem som gjorde vad (tryckte fotografen Sten Holmberg på fel knapp och underexponerade, eller är det nåt konstnärligt grepp som helt undgått mig?)

Huvudrollsinnehavaren Jonas Karlssons mest framträdande drag är att han ser ut som en ung Mats Ronander. Om det är något plus.

Att Karlsson sedan också fungerar som filmens berättare är mycket irriterande; ibland pratar han fullständigt sönder bilderna och dessutom är det mesta plattityder som får öronen att vissna.

Härifrån till Kim är en i alla meningar illa genomförd film, och det hade varit bättre att minnas Lars Egler utan det här."

Sven E Olsson, Arbetet: "Filmens tonåringar verkar överåriga, överspelande och överdrivna. Deras idiom är knappast dagens ungdomars. Deras ideal och konflikter känns mossiga, och filmen gör dessvärre ingen begripbar boskillnad mellan Pers pubertala dagdrömmar och sin egen kvinnosyn. Frånsett Per och kompisen Roffe (Kristian Almgren) känns flertalet gestalter grovt karikerade.

Det bästa i filmen är dess blåa slingor av jazz, dessutom nyttjade på ett sätt som andra svenska filmskapare borde studera. Godkänt blir det också för Sten Holmbergs läckra stockholmsexteriörer samt de scener mellan Per och Kim som åtminstone äger en hjärtats naivitet av det mer söta och betagande slaget.

Men dessemellan är det bara alltför gott om scener och bilder utan innehåll och innebörder. De falska tonfallen är fler än de trovärdiga, och den oavsiktliga komiken har bättre drag än den avsedda.

Lars Egler dog innan den här filmen blev riktigt färdigställd. Det låter förmodligen grymt, men jag anser att någon borde ha satt P för den här filmen - innan den nu blev mest bara parodisk och pinsam."

Jens Peterson, AB: "En ungdomsberättelse som inte är mycket till film. I stället är det en talad berättelse, där ynglingens tankar och känslor illustreras med bilder, som en rockvideo bildsätter en sångtext. Härifrån till Kim bygger på en roman och är alldeles för mycket högläsning.

Den dialog som finns är å andra sidan gräslig. Karikatyrer på ungdomar skriker åt varandra, karikatyrer på vuxna flabbar.

Man skruvar nervöst på sig i biobänken åt pinsamheterna. Hade det varit på TV hade jag gått ut i köket och diskat för att slippa bli generad. (-)

De unga skådespelarna klarar sig bra, och det känns som om boken har en sympatisk ton."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Lars Egler (1935-92) biograffilmdebuterade med Härifrån till Kim. Vad gäller rörliga bilder, var Lars Egler annars en veteran på olika områden med mer än 700 film- och TV-produktioner bakom sig, bl a den uppmärksammade TV-serien Clark Kent och olika produktioner för TV med musikaliska teman. Han blev även uppmärksammad utanför Sveriges gränser och erövrade många internationella utmärkelser, bl a Prix Italia 1967 och Guldrosen och Internationella Presspriset vid festivalen i Montreux 1973.

Under inspelningen av Härifrån till Kim insjuknade Lars Egler och avled strax efter det att inspelningen hade avslutats. Hans bror Mats Egler, filmens producent, tog över efterarbetet och slutförde produktionen.

Inspelningsstarten var planerad att äga rum någon gång under hösten 1990, men på grund av finansieringsproblem blev den uppskjuten till våren 1991. På grund av regissören Lars Eglers sjukdom och bortgång försenades sedan premiären, som skedde i augusti 1993, med nästan två år.

Filmen, som bygger på romanen "Härifrån till Kim" av Bernt Danielsson, var budgeterad till 9,2 Mkr och inspelningen ägde rum i Stockholm.

Förlaga

Originaltitel Härifrån till Kim (Bok)
Författare Bernt Danielsson


Inspelning

Sverige (våren) 1991 1991
Hamngatan Stockholm Sverige
Strandvägen Stockholm Sverige
Östra Latin Stockholm Sverige
Djurgårdsbron Stockholm Sverige
Katarinahissen Stockholm Sverige
Kungsträdgården Stockholm Sverige
Västerbron Stockholm Sverige
Naturhistoriska riksmuseet Stockholm Sverige
Gamla stan Stockholm Sverige
Centralbadet Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige
Röda Kvarn Stockholm Sverige
Biblioteksgatan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1993-08-20 DownTown 6 Göteborg Sverige 104 min
1993-08-20 Victoria Göteborg Sverige 104 min
1993-08-20 DownTown 1 Malmö Sverige 104 min
1993-08-20 Filmstaden 4 Stockholm Sverige 104 min
1993-08-20 Ringside 1 Stockholm Sverige 104 min
1993-08-20 Spegeln Stockholm Sverige 104 min samt ytterligare 18 platser
TV-visning 2006-02-10 TV3 Sverige
2006-09-21 TV3 Sverige
2006-07-07 TV3 Sverige

Musikstycken

Originaltitel På långt, långt håll
Kompositör Bengt-Arne Wallin
Textförfattare Magnus Lind
Sångare Anna Stadling


Originaltitel Toréador, en garde. Ur Carmen
Kompositör Georges Bizet (1875)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1875)
Ludovic Halévy (fransk text 1875)
Palle Block (svensk text 1878)
Carl Axel Strindberg (svensk text 19??)
Sångare Rolf Skoglund


Originaltitel Day of the Eagle
Kompositör Robin Trower (1979)
Framförs av Nord (1992)


Originaltitel Konsert, oboe, violin, stråkorkester, RV 548, B-dur
Kompositör Antonio Vivaldi
Orkester Capella Istropolitana (1989, Naxos 550384)
Dirigent Jaroslav Krcek (1989, Naxos 550384)


Originaltitel Tonerna
Kompositör Carl Sjöberg (1892, publ. 1901)
Textförfattare Erik Gustaf Geijer (1834)
Sångare Jussi Björling (1991, Swedish Society SCD 1010)
Orkester Kungliga hovkapellet (1991, Swedish Society SCD 1010)
Dirigent Nils Grevillius (1991, Swedish Society SCD 1010)


Originaltitel Rekviem, K. 626, d-moll
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart
Dirigent Karl Richter
Sångare Maria Stader (sopran)
Hertha Töpper (kontraalt)
John van Kesteren (sopran)
Karl-Christian Kohn (bas)
Münchener Bach-Chor
Instrumentalist Franz Eder (trombonsolo)


Originaltitel Brandbil
Kompositör Jakob Julin
Jonas Karlsson
Textförfattare Jakob Julin
Jonas Karlsson
Framförs av Trinity and the Horsemen (demotejp)


Originaltitel Hanna
Kompositör Jakob Julin
Jonas Karlsson
Textförfattare Jakob Julin
Jonas Karlsson
Framförs av Trinity and the Horsemen (demotejp)


Ämnesord

DK Drama
DK Skola
DK Ungdomskultur

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2850


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 2850


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2850


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HÄRIFRÅN TILL KIM
Affischdesign Dan Ahlquist


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HÄRIFRÅN TILL KIM
Affischdesign Dan Ahlquist


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Härifrån till Kim. Ett filmmanus av Bernt Danielsson & Magnus Nordstrand. Baserat på en roman av Bernt Danielsson. Femte versionen, april 1990.
Omfång Ca 140 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kim. En film av Lars Egler. Manus Bernt Danielsson. Åttonde versionen. Augusti 1990. Manuset är baserat på Bernt Danielssons roman "Härifrån till Kim".
Omfång Ca. 160 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vägen till Kim. Manusbearbetning: Anders Öhlin. Baserat på Bernt Danielssons manus "Vägen till Kim" samt Sten Holmbergs och Anders Öhlins manus med samma namn. Fritt efter Bernt Danielssons bok "Härifrån till Kim". 1 november 1990.
Omfång Ca 150 s. Fotografier (1 s.), produktionsuppgifter (1 s.) samt rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel From here to Kim. Dialogue and voice over script.
Omfång 48 s. + 4 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Härifrån till Kim. Bernt Danielsson & Magnus Nordstrand. Ett filmmanus baserat på en roman av Bernt Danielsson.
Omfång 157 s. Rollista (1 s.) ingår + 8 s. scenbeskrivning, rollista och produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vägen till Kim. Manusbearbetning: Sten Holmberg och Anders Öhlin. Baserat på Bernt Danielssons manus "Vägen till Kim". Fritt efter Bernt Danielssons bok "Härifrån till Kim". 19 mars 1991.
Omfång Ca. 180 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper SET
Dia 3
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?