Grundfakta

Media (4 st)

Originaltitel Kådisbellan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-09-24

Medverkande

Jesper Salén
Roland Schütt

Stellan Skarsgård
Fritiof Schütt, tobakshandlare, Rolands far

Basia Frydman
Zipa Schütt, Rolands mor

Niclas Olund
Bertil Schütt, Rolands storebror

Ernst-Hugo Järegård
magister Lundin

Reine Brynolfsson
Hinke Bergegren

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm på 1920-talet. Vasastadens arbetarkvarter. Det är natt och hemma i familjens mörka lägenhet går Roland och lyssnar efter ett ljud. Han vänder sig om och träffas på näsan av...

Visa hela handlingen

Press

Kådisbellan fick ett entusiastiskt mottagande i storstadspressen. De få anmärkningarna rörde främst den, av boken präglade, episodiska handling som man ibland saknade kontinuitet i....

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Scripta
Biträdande producent
Platschef
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Exekutör
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Smink
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Synkläggning
Specialeffekter, ljud
Mixning
Grafisk design
Tolk
Övrig medarbetare

Medverkande

Jesper Salén Roland Schütt
Stellan Skarsgård Fritiof Schütt, tobakshandlare, Rolands far
Basia Frydman Zipa Schütt, Rolands mor
Niclas Olund Bertil Schütt, Rolands storebror
Ernst-Hugo Järegård magister Lundin
Reine Brynolfsson Hinke Bergegren
Frida Hallgren Fitt-Margit
Axel Düberg kommissarie Gissle
Ing-Marie Carlsson Karin Adamsson
Ernst Günther överläraren
Roland Hedlund skolvaktmästaren
Tomas Norström boxningstränaren
Heinz Hopf skohandlaren
Tommy Johnson smeden
Margreth Weivers sköterska
Carl Magnus Dellow en polis
Rolf Lassgård en fånge
Kenneth Söderman lärare på Skrubba
Pär Ericson rektorn på Skrubba
Göran Engman Helmersson, kund i tobaksaffären
Michael Kallaanvaara mannen som försvinner i buskarna med Fitt-Margit
Leif Nordström man i slagsmål med polis på socialistmötet
Jacob Leygraf klasskamrat
Peter Viitanen klasskamrat
Hampus Pettersson klasskamrat
Fredrik Ådén klasskamrat
Georg Ahl klasskamrat
Kalle Stridbeck en kille
Martin Oldelius en kille
Christian Vaara en kille
Staffan Björck en kille
Andreas Siegers en kille
Carl-Lennart Fröbergh tidtagare vid boxningsmatchen
Jurek Sawka Kapowski
Per Sandberg socialist
Viktor Friberg Andersson
Rolf Eberg hovmålarens assistent
Claes Hartelius kund i tobaksaffären
Anna Carlsten kvinna på gatan
Bengt Schöldström hovmålaren
Boris Karlsson Bäcklin
Linnea Roxeheim liten flicka (ej krediterad)

Bolag

Handling

Stockholm på 1920-talet. Vasastadens arbetarkvarter. Det är natt och hemma i familjens mörka lägenhet går Roland och lyssnar efter ett ljud. Han vänder sig om och träffas på näsan av sin boxningstränande storebror Bertils höger. Han svimmar, men i svimningsögonblicket känner han sig behaglig till mods. Förtexter.

Vinter. I kälkbacken provoceras Roland av två jämnåriga pojkar att slicka på en järnstolpe. Givetvis fryser hans tunga fast och hans mamma får komma till undsättning med en brännare, som hon värmer upp stolpen med. Roland slår ner en av pojkarna, som kallar honom jude.

´Vår. Pappa Fritiof läser i tidningen att en hovmålare efterlyser en man som till kroppsbyggnad och utseende liknar kung Gustaf V för avporträttering i kungens ställe. Som kungahatande socialist ser Fritiof det ironiska i situationen och beger sig med Roland till slottet, där han och en grupp andra män mäts och granskas av målaren. Fritiof blir utvald som stand-in för kungen och på hemvägen säger han storsint att Roland får önska sig vad som helst. När Roland säger att han vill ha en cykel, blir Fritiof förgrymmad och förtydligar att frågan rörde valet mellan glass eller korv. Det blir korv.

Nere vid korvlådan träffar Roland några grannbarn, som visar honom Fitt-Margit, en flicka i klänning men utan trosor under som man för en slant kan få knyta skorna på eller fingerpulla. Undrande frågar Roland Fritiof vad fingerpulla betyder, men denne undviker ämnet och deklarerar stolt att Bertil ska bli boxningsmästare och Roland, som inte vill träna, ska bli arbetare - det finaste som finns.

Möte hos ungsocialisterna. Agitatorn Hinke Berggren talar sig varm för användningen av kondomer bland fattiga och går till storms mot de krafter som förbjuder fri försäljning av preventivmedlet. Under mötet samlar Roland flaskor han ska panta, men hans skörd beslagtas av en ung arbetare som förklarar flaskorna för arbetarklassens egendom och ställer dem i ett rum fyllt av tomflaskor. Polisen stormar in, arresterar Hinke Berggren och beslagtar de kondomer han förevisat. Slagsmål utbryter då mötesdeltagarna - män som kvinnor - ger sig på konstaplarna.

Fritiof demonstrerar under slagsmålet sin skicklighet i boxning för Roland, som tagit skydd på en takbjälke, men blir arg då han ser honom blunda - ty en revolutionär blundar aldrig för verkligheten.

Mötesdeltagarna arresteras och familjen Schütt antecknas i polisens register innan de släpps sent på kvällen. Upprymd av slagsmålet med överheten tar Fritiof med alla till en högtidsstund vid statyn av idolen Strindberg, vars porträtt också hänger i familjehemmet. Först därefter tillåter han att de går hem för att äta middag.

Sommar. Roland lagar en grannpojkes cykel, och som belöning får han köpa cykeln. För att betala de tolv kronor pojken begär lovar Roland att ge honom alla pengar han får hemma samt reparera och måla alla cyklar som han och hans vänner kommer med, och snart har en omfattande reparationsverksamhet startat i källaren under familjens tobaksaffär.

När han en dag får ännu ett slag på näsan av Bertil blir han rasande och sliter sönder dennes boxningshandskar. Fritiof griper in och tar Roland i upptuktelse. Alla tre går och köper nya boxhandskar, som Roland sedan tvingas betala av med alla de pengar han annars skulle fått då han hjälper till i affären. Följaktligen har han inga pengar att ge grannpojken för cykeln och hans uppskov med betalningen blir allt mer desperata.

Höst. Nytt läsår i skolan. Den reaktionäre magister Lundin håller brandtal mot bolsjevismen, som han kallar ogudaktig, och uppmanar till psalmsång. Roland, som av läraren anses som jude, slipper sjunga. Men han sjunger ändå. Högt och i demonstrativ otakt bryter han snart sönder lärarens andliga syfte med sången. Efter skolan tvingas han stanna kvar i klassrummet. Roland deklarerar inför magister Lundin att hans mor visserligen är jude, men att hans far är infödd stockholmare och revolutionär. Själv påstår han sig vara kristen, döpt och oomskuren, vilket han erbjuder läraren att kontrollera med egna ögon. Han visas ut i korridoren för att erhålla den obligatoriska örfilen som överläraren vanemässigt utdelar på sina schemalagda promenader där.

Nere vid mälarstranden hittar Roland en padda han döper efter sin idol, uppfinnaren John Ericsson som konstruerade propellern, pansarskeppet Monitor och lokomotivet Novelty. Senare följer Roland med Fritiof och Bertil till boxningsklubben. Där ska Bertil och en annan pojke sparra mot varandra. Fritiof hetsar kombattanterna till en allt våldsammare tvekamp och det blir snart tydligt att Bertil är den svagare. Efter några hårda slag från motståndaren trillar han ur ringen och springer iväg.

På slottet poserar Fritiof för hovmålaren, men får ett av sina svåra ischiasanfall och segnar ned på golvet. Roland är snabbt framme med hjälpen - en morfinspruta - och fadern säger stolt under drogberusningen att Roland inte blundade denna gången. I sin numera fullbelamrade cykelverkstad i källaren har Roland renoverat sin cykel och bär stolt upp den på gården. Men grannpojken, som inte fått några pengar, tar den snabbt i beslag tills Roland får råd att betala.

Mamma Zipa säljer i hemlighet kondomer - som hon kallar "strumpor" - bakom affären i familjens lägenhet. Efter stängningsdags demonstrerar hon också för kvinnorna i kundkretsen hur man tvättar och återanvänder dessa. Roland får en idé. Han stjäl några kondomer, blåser upp dem med gas från gasspisen och säljer dem sedan som ballonger. Zipa kommer emellertid snart på honom och sticker sönder hela varusortimentet. Men i stället för att slänga resterna får Roland en ny idé. På en fabrik tigger han till sig metalltråd, av vilka han gör en ram till en slangbella som får en kondom till gummiband.

Under varunamnet "Kådisbellan" affischerar Roland på skoltoaletterna om sin nya produkt. Hans demonstrationer av kådisbellans räckvidd imponerar på klasskamraterna och snart går affärerna lysande. Oturligt nog hittar städerskan affischen och lämnar in den till rektorn. Roland kallas upp och får ta emot ordentligt med prygel på bar rumpa av den sadistiskt njutande magister Lundin.

Hemma har föräldrarna fått reda på vad som hänt, men när även Fritiof vill ge Roland stryk ser han såren efter Lundins misshandel. Genast vänder hans sympatier, och han far ut i ett glödande angrepp mot överhetens tyranni.

Roland har nu fått ihop tolv kronor från sin försäljning av kådisbellor och har råd att betala för cykeln, men grannpojken har sålt den vidare. Roland får ett raseriutbrott och pojkarna slåss. Efteråt köper Roland Fitt-Margits tjänster för pengarna och de blir vänner.

Vinter. Roland har fortfarande cykelverkstad i källaren och kunderna står på rad. Bertil ska försöka gå ner några kilo för att hamna i en annan viktklass vid boxningstävlingen och badar turkbad i tvättstugan. Men när det väl är dags för match är han så försvagad av sin hårdbantning att han svimmar innan motståndaren ens hinner röra vid honom.

In i affären kommer det en dag en rysk läkare som säger att han arbetat för tsaren och att han kan bota Fritiofs ischias. Med Roland som sällskap går den svårt handikappade men skeptiske Fritiof till läkarens mottagning. Han hängs upp i en takställning bredvid några andra patienter och sjuksköterskan hänger sig i hans ben för att dra ut kotorna, något hon påstår frigör trycket från ischiasnerven. Det knakar till i Fritiofs rygg och han blir frisk.

Sommar. Roland träffar Fitt-Margit i parken, och han ger henne komplimanger för att muntra upp hennes tunga sinnelag. Bedrövad berättar hon att hon längtar till Jerusalem - till värmen och efter att få frid. Hon ger honom pengar så han kan köpa glass till dem båda, men när han återvänder går hon iväg med en gubbe i buskarna.

Senare slår polisen till mot affären, men det är inte kondomerna som är målet utan Rolands cykelverksamhet. Vid förhören får Roland reda på av kommissarie Gissle att han varit del av en stöldliga som använt hans tjänster för att kunna sälja cyklarna vidare. Roland vägrar skriva under en bekännelse och placeras i häktet. Där träffar han en förbrytare som berättar att han för att hämnas på poliserna placerar ut sina löss på toaletten med en sådan infernalisk precision att de inte kan undgå att smittas av plågan.

Följande dag ger Roland med sig och skriver under. Han döms till skyddstillsyn på antalten Skrubba, där han ska vistas under sommaren efter det att skolorna slutat. Nere vid sitt fiskeställe ser han några dagar senare Fitt-Margits lik draggas upp av några poliser. Förtvivlad springer han till det stenparti där paddan Ericsson bor. Han försöker spärra in Ericsson så att inte också denne ska lämna honom, men i sin iver råkar han stena honom till döds. Vid skolavslutningen trakasseras han igen av magister Lundin, som känner till hans arrestering. Roland tar dock mod till sig och påpekar att på Skrubba får han i alla fall kompetenta lärare.

Strax innan han ska bege sig av till skyddshemmet visar Fritiof upp honom inför sina socialistkamrater i tobaksaffären. Roland, säger han, är framtiden. Senare, i bussen till Skrubba börjar Roland plötsligt skratta och de andra pojkarna tror han är knäpp. I några bilder från skolan ser vi hur magister Lundin och överläraren kliar sig frenetiskt efter angrepp av löss.

Väl framme på Skrubba avlusas Roland och de andra pojkarna. För sin sönderboxade näsas skull kallar de andra pojkarna honom "Kranen", ett öknamn han accepterar. Han hittar en padda på stranden och tar med den ut i vattnet. Under vattnet ser han den simma iväg. Samtidigt bryter de bägge ytan för att få luft.

Censur / granskning

Censurnummer 132141
Datum 1993-07-22
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2811 meter
Kommentar Aktlängder: 559-552-556-553-591 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2811 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kådisbellan fick ett entusiastiskt mottagande i storstadspressen. De få anmärkningarna rörde främst den, av boken präglade, episodiska handling som man ibland saknade kontinuitet i. Några tyckte också att Basia Frydmans roll som mamma Zipa strukits ner väl mycket till förmån för Stellan Skarsgårds pappa Fritiof. Skarsgård var dock den som i särklass fick mest beröm för sin rolltolkning.

Hanserik Hjertén, DN: "Roland Schütts berättelse om ett barndomshelvete har Sandgren filmatiserat fritt men kärleksfullt. Jag saknar bokens lakoniska humor, den underbara distansen till eländet som framlockar både skratt och medkänsla. Det betyder inte att Sandgrens film saknar humor. Men den tar ett mer närgånget grepp på barndomsvärlden, visar upp den både grova verkligheten och de mänskliga nyanserna. Här finns överlag en äkthet i gestaltningen som inte målar i svartvitt och som får figurerna att verka framsprungna ur arbetarklassens slitna bakgårdar och tidens politiska tongångar.

Mästerverket är Stellan Skarsgårds farsa. En skadskjuten karl med hårda nypor och varmt hjärta. En kapitalisthatare som räknar örena när sonen råkar i skuld till honom, men som håller ett lovtal till hans framtid när han skall på skyddshem. Skarsgård spelar med en frodig inlevelse som gör honom till filmens dominerande gestalt. Men Jesper Saléns överlevande uppfinnarknatte går inte heller av för hackor, och man noterar gärna Niclas Olunds hårtslående brorsa och Basia Frydmans främmande fågel i svenskköket. För att inte tala om Ernst-Hugo Järegårds lärare, som kan föra Stig Järrels Caligula i tankarna, men som besitter sin alldeles egen infernaliska jovialitet. Kådisbellan tillhandahåller en upprörande barndomsskildring och ett stycke förgånget Sverige, framkallat med skicklighet och omsorg. Den ger oss en chans att spegla oss och mäta avstånd och närhet."

Bo Ludvigsson, SvD: "Regissören Åke Sandgren, som guldbaggebelönades för danska filmen Miraklet i Valby för några år sedan, har skrivit manus till filmen Kådisbellan fritt efter Schütts bok. Hedervärt har Åke Sandgren stuvat om lite bland bokens lösa episoder för att få en mer sammanhängande historia. Lite av den dråpliga situationskomiken har måhända försvunnit när andhämtningen blivit lugnare men samtidigt har detta också gett en ibland nödvändig stadga. Men man undrar ändå hur det hade blivit om manusförfattaren/regissören kunnat förhålla sig ännu friare? Kanske filmen då fått en tydligare egen puls. Nu blir det aningen för mycket redovisande av händelser och mindre av gestaltande, förhållandet till mamma Zipa blir t ex något rapsodiskt framställt.

Men avsikten har väl varit att göra en traditionell svensk familjefilm av sedvanligt snitt. Kådisbellan påminner i det avseendet något lite om Stellan Olssons danska film Den stora badardagen, vilken tyvärr aldrig fick någon ordentlig chans i Sverige. Kådisbellan är hur som helst en trivsam film, som lockar till flera goda skratt. Den har onekligen kvaliteter, inte minst tack vare det rejäla hantverkskunnandet. Göran Nilssons foto är t ex mycket bra, liksom Inger Pehrssons kostymer och Lasse Westfelts miljöer (det är Prag som agerar 20-talsstockholm så det är självklart att den som hoppas på kvartersnostalgi blir besviken).

Regissören Åke Sandgren äger dessutom av allt att döma förmågan att få skådespelarna att ge sitt bästa. Sällan har man väl sett Ernst-Hugo Järegård så stram och därmed så tydlig i sin lismande farlighet, här som äcklig magister. Basia Frydmans starka mor har tyvärr fått en underordnad roll medan Stellan Skarsgårds far fokuseras i berättandet. Han är suverän som lite bitter småborgare med revolutionära drömmar, han agar och älskar med samma demoniska intensitet. Pojkarna Jesper Salén, som huvudpersonen Roland, och Niclas Olund, som storebror Bertil, är båda ytterst trovärdiga och fina. Tillsammans gör alla goda krafter Kådisbellan till bra underhållning med ett par allvarsstänk."

Annika Gustafsson, SDS: "Åke Sandgren själv påpekade vid en presskonferens i Malmö i augusti att den här filmen har gjorts åtskilliga gånger tidigare, det vill säga historien om det halvstora barnet som överlever omgivningens trakasserier och orättvisor och kommer ut på andra sidan, påverkad men definitivt inte knäckt utan ännu mer insiktsfull. Visst släktskap har Kådisbellan med Lasse Hallströms Mitt liv som hund men Sandgrens värld är mörkare, mer ondskefull och diabolisk. Den absurda humorn finns men sparsammare än i Hallströms alster.

Sandgren förmår ladda sina scener med stark atmosfär och en dramatisk spänning som ger filmen styrka trots att den sällan berättar något mer än precis det vi ser i bild. Ibland saknar jag en djupare dimension i Kådisbellan. Men det är inte Åke Sandgrens fel utan beror på förlagan. Regissören tar väl tillvara den fantasi som finns och hittar vid några tillfällen överraskande och drastiska bildlösningar, till exempel då fadern lockas till en märklig ryggbehandling och inte minst sista sekvensens befriande rening och pånyttfödelse."

Kommentar Svensk filmografi

Redan på sensommaren 1989, alltså bara ett halvår efter det att boken publicerats, annonserade Waldemar Bergendahl på SF att man hade köpt rättigheterna till Roland Schütts mycket omskrivna och populära roman. Lasse Hallström var tilltänkt som regissör, men tackade nej eftersom han just flyttat till USA och förberedde premiären på sin amerikanska filmdebut Once Around - mannen som inte passade in (1991). Valet föll i stället på Åke Sandgren (f 1955), som efter filmutbildning i Köpenhamn gjort två uppmärksammade och prisbelönta barnfilmer i Danmark: Johannes hemlighet (1985) och Miraklet i Valby (1989/19), som blev trefaldigt guldbaggebelönad (bästa film, bästa regi, bästa manus). Vid tidpunkten var han i Sverige för att göra TV-serien Facklorna (premiär 28.10.1991 i SVT Kanal 1).

I april 1992 valdes Jesper Salén (f 1978) att spela Roland och Niclas Olund (f 1976) att spela storebror Bertil bland 3.000 sökande, och 10.8.1992 startade inspelningen med en budget på 18 Mkr. Originaladressen för bokens handling är Hälsingegatan 3, men förändringarna där var alltför stora och som ersättning valde man ett av de få hus som bevarat sitt utseende alltsedan 1860-talet - Repslagargatan 13. Huvuddelen av gatumiljöerna fick dock göras i Prag.

Inför inspelningsstarten intervjuades Roland Schütt av Jan-Olov Andersson i AB 7.8.1992 och uttryckte ett kanske inte helt ovanligt förhållande mellan romanförfattare och den som sedan skriver manus efter romanen:

"- Jag hatade Åke Sandgren mer än jag hatat någon annan människa. Han måste tyckt att jag var en jävla knöl, skrattar Roland, som nu har insett att boken och filmen inte nödvändigtvis måste vara precis samma sak.

- När filmen spelas in, ska författaren hålla sig borta. Jag har bara bett om en liten roll. Att som Hitchcock få vara med i några sekunder. Som en gubbe på Systembolaget, eller något liknande."

Åke Sandgren själv intervjuades i Chaplin nr 247 (september 1993) av Anneli Jordahl och Håkan Lahger och sade då om dispyterna bl a:

"- Vi kom till en punkt, Roland och jag, där jag sa att jag gör den här filmen om jag får betrakta den som fiktion. Om jag ska göra den som en dokumentärfilm om dig så gör jag den inte. Han accepterade det. Jag kunde inte ständigt ringa och fråga honom om mamman verkligen höll handen si eller så vid det tillfället. Då skulle jag blivit sinnessjuk."

Filmen såldes till amerikanska Sony Pictures Classics - ett syskonbolag till Columbia-Tristar inom Sony-koncernen - innan den ens haft svensk premiär, men de amerikanska kritikerna var inte lika begeistrade i Kådisbellan, när den fick sin USA-premiär på våren 1994, som de varit inför Lasse Hallströms Mitt liv som hund (1985/19). En inte ovanlig kommentar var att Åke Sandgrens film var alltför lik Hallströms.

Kådisbellan guldbaggebelönades som 1993 års bästa film och blev det svenska förslaget till oscarnominering i klassen bästa utländska film. Filmen lyckades dock inte nå längre.

Förlaga

Originaltitel Kådisbellan (Bok)
Författare Roland Schütt


Inspelning

Vasastan Stockholm Sverige
Repslagargatan 13 Stockholm Sverige
Prag Tjeckoslovakien

Visningar

Sverigepremiär 1993-09-24 Victoria Göteborg Sverige 103 min
1993-09-24 Camera Malmö Sverige 103 min
1993-09-24 Rival Stockholm Sverige 103 min
1993-09-24 Röda Kvarn Stockholm Sverige 103 min (samt ytterligare 6 platser)
TV-visning 1997-04-30 SVT2 Sverige 98 min
1999-08-11 SVT2 Sverige 98 min
2001-12-25 TV4 Sverige 98 min
2003-12-31 TV4 Sverige 98 min
2004-01-25 TV4 Sverige 98 min
Dvd-release 2008-03-03 Sverige
TV-visning 2018-11-05 TV4 Sverige
2018-03-03 TV12 Sverige
2018-12-24 TV4 Film Sverige
2018-12-27 TV4 Film Sverige
2018-12-28 TV4 Sverige
2018-12-28 TV4 Film Sverige
2019-07-03 TV4 Film Sverige
2019-08-08 TV4 Film Sverige
2019-08-10 TV4 Film Sverige
2019-08-23 TV4 Film Sverige
2019-08-25 TV4 Film Sverige
2019-09-01 TV4 Film Sverige
2019-09-24 TV4 Film Sverige
2019-09-26 TV4 Film Sverige
2019-10-04 TV12 Sverige
2019-10-10 TV4 Film Sverige
2019-10-11 TV4 Film Sverige
2019-10-21 TV4 Film Sverige
2019-10-23 TV4 Film Sverige
2019-11-08 TV4 Film Sverige
2019-11-19 TV4 Film Sverige
2019-11-20 TV4 Film Sverige
2019-11-25 TV12 Sverige
2020-04-14 SVT1 Sverige
2019-01-01 TV4 Film Sverige
2019-01-05 TV4 Film Sverige
2019-01-06 TV4 Film Sverige
2019-03-28 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Vår Gud är oss en väldig borg
Kompositör Martin Luther (1529)
Textförfattare Martin Luther (tysk text 1528)
Johan Olof Wallin (svensk text 1816)
Olaus Petri (svensk text 1536)
Sångare Jesper Salén
Ernst-Hugo Järegård


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1994 Bästa film
Guldbaggenominerad Stockholm 1994 Bästa regi Åke Sandgren
Stockholm 1994 Bästa manuskript Åke Sandgren
Stockholm 1994 Bästa skådespelerska Basia Frydman
Stockholm 1994 Bästa foto Göran Nilsson
Festivalpris Ghent 1994 (flamländska regeringens Cultural Alliance Prize om 250 000 belgiska franc)
Laon 1994 (juryns specialpris)
Laon 1994 (staden Laons pris)

Ämnesord

Judar
Nationella minoriteter, judar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2811


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÅDISBELLAN
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KÅDISBELLAN
Affischdesign Ohlsson & Co


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÅDISBELLAN


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÅDISBELLAN
Affischdesign Dan Ahlquist


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KÅDISBELLAN
Affischdesign Ohlsson & Co


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kådisbellan. Fritt efter Roland Schütts roman. Manuskript av Åke Sandgren. Slutversionen.
Omfång 115 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kådisbellan. Fritt efter Roland Schütts roman. Manuskript av Åke Sandgren. Version 3.
Omfång 120 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kådisbellan. Fritt efter Roland Schütts roman. Manuskript av Åke Sandgren. Version 2.
Omfång 134 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kådisbellan. Fritt efter Rolan Schütts roman. Manuskript av Åke Sandgren. Slutversionen.
Omfång 112 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper SET
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 102 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd PRORES01


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?