Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Mannen på balkongen
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-11-26

Medverkande

Gösta Ekman
Martin Beck

Kjell Bergqvist
Lennart Kollberg

Rolf Lassgård
Gunvald Larsson

Niklas Hjulström
Benny Skacke

Bernt Ström
Einar Rönn

Jonas Falk
Stig Åke Malm

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm. Sommar. En skolklass besöker Observatoriemuseet. Vaktmästaren på museet fäster blicken vid en av flickorna och följer hennes vandring genom muséet och ut i...

Visa hela handlingen

Press

Nästan alla kritikerna tyckte att Mannen på balkongen var den dittills bästa filmen i serien Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringar som släpptes under 1993-1994, och Daniel Alfredson bedömdes...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Specialeffekter
Coproducent
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
Efterarbetsansvarig
Kameraoperatör
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Passare
Negativklippning
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Översättare

Medverkande

Gösta Ekman Martin Beck
Kjell Bergqvist Lennart Kollberg
Rolf Lassgård Gunvald Larsson
Niklas Hjulström Benny Skacke
Bernt Ström Einar Rönn
Jonas Falk Stig Åke Malm
Ulf Friberg Åke Persson
Ing-Marie Carlsson Gun Kollberg
Tova Magnusson-Norling Putte Beck
Magdalena Ritter Susanne Grassman
Carl Magnus Dellow polisbefäl
Michael Kausch Fransson
Udo Schenk Dragan
Åsa Göransson Lisbeth Karlström
Monica Nielsen kiosktanten
Lars Haldenberg kioskägaren
Carina Jingroth Bettan
Eva Dahlman dagisfröken
Anna von Rosen fru Oskarsson
Yvonne Schaloske fru Svensson
Gino Samil Ingemarsson
Mats Arehn kioskkunden
Maj Sjöwall lärarinnan
Gösta Bredefeldt lodisen
Kåre Mölder medborgare Lindgren
Pär Ericson medborgare Fredriksson
Annikki Wahlöö polis på sjukhuset
Johanna Ström Lena
Ellen Swedenmark Karin
Christina Ådén Eva
Elias Ringqvist Pelle
Fredrik Ådén Erik

Bolag

Produktionsbolag Victoria Film AB (i samarb m)
AB Svensk Filmindustri (m stöd av)
Sveriges Television AB Kanal 1
Rialto Film GmbH
Nordisk Film- & TV Fond
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1993
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2005
SF Home Entertainment 2014
Specialeffekter, ljud Illusionernes værksted
Danish Stuntmen Illusionernas Værksted
Mixning FilmMixarna AB
Övrigt bolag Film Finances Services Ltd. (completion bond)
Swelab Filmlaboratoriet AB (texter/printerarbeten)
Frithiof Film to Video AB (videoöverföring)

Handling

Stockholm. Sommar. En skolklass besöker Observatoriemuseet. Vaktmästaren på museet fäster blicken vid en av flickorna och följer hennes vandring genom muséet och ut i Observatorielunden.

Samtidigt i polishuset på Kungsholmen sliter Gunvald Larsson sitt hår i spaningarna efter den förrymde och mycket våldsbenägne rånaren Miroslav Dragan, som tagit sig ut från Hall och nu är efterlyst med rikslarm. I sin lägenhet hittar Martin Beck dottern Putte, söndergråten efter att ha gjort slut med sin pojkvän Kalle, som varit otrogen, och lämnat honom med pick och pack.

Kväll. En ensam flicka gungar i Vanadislunden. Utanför sin kiosk rånas ägarinnan Hildur Magnusson strax efter det att hon låst för kvällen. Rånaren misshandlar henne brutalt för att få henne att släppa väskan med dagskassan. Just som han slagit henne medvetslös och plockat upp rånbytet får han syn på en man - vaktmästaren från Observatoriemuseet - som stannat upp och ångestfyllt stirrar på honom. Efter några sekunder försvinner männen åt var sitt håll. På morgonen hittar en lokal lodis den unga flickans döda kropp i ett buskage.

Flickan identifieras som Karin Svensson. Strypt och grovt misshandlad - kanske även utsatt för våldtäkt - blir hennes kropp en svår syn för kriminalpoliserna Martin Beck och Gunvald Larsson när de anländer till platsen. Utanför avspärrningarna samlas några människor. En kvinna skriker länge åt en polis. Hon är förskollärare på ett dagis i närheten och synbarligen upprörd över dådet och den allmänna ökningen av kriminalitet i området - klädstölder från dagiset nämner hon som exempel.

Medan brottsplatsundersökningen pågår har Beck skickat Lennart Kollberg för att meddela Karins mor, som bor i en lägenhet på Frejgatan. Utanför lägenheten stålsätter sig Kollberg, men det blir ändå en fruktansvärd upplevelse då modern bryter samman inför hans ögon.

Tillbaka i polishuset konstaterar mordutredarna Beck, Larsson och Kollberg att Karins far, som är skild från modern, inte kan vara förövaren eftersom han är sjöman och för tillfället arbetar på sjön. Intresset koncentreras i stället på Karl-Erik Ingemarsson, en välkänd blottare som tidigare anmälts av Karins mor för att vid upprepade tillfällen ha gjort närmanden till Karin i parken. Ingemarsson visar sig dock ha alibi för kvällen - han satt på krogen Pelikan under de aktuella timmarna. Man inriktar sig därför på två möjliga vittnen: Hildur Magnusson, som ligger i koma efter misshandeln, och hennes rånare, som dessutom kanske - men troligtvis inte - är identisk med Karins mördare.

Någon dag senare. Pojkarna Pelle och Erik sparkar boll i Gustav Adolfsparken när de upptäcker kroppen av en skolkamrat, Annika, i buskarna. Poliserna kommer till platsen. Teknikerna mäter hennes kroppstemperatur. Den är sådan att de drar slutsatsen att mordet måste ha begåtts bara någon timme tidigare. Utanför avspärrningarna står vaktmästaren från Observatoriemuseet och stirrar mot brottsplatsen.

Martin Beck beger sig efter ett tips från pojkarna hem till Annikas bästis, Lena. Hon berättar att Annika gick med och hämtade Lenas lillebror Bosse på dagis klockan fyra och sedan lekte de tre i parken, ända tills Annika blev sur och gick runt på andra sidan kyrkan. Bosse hade följt efter Annika, men strax återvänt ensam.

Alla resurser satsas nu på att få tag på rånaren - det kanske enda vittne som sett mördaren. Vid en fikarast på ett konditori tipsas Gunvald Larsson och Benny Skacke av en prostituerad om var Dragan finns, nämligen i hennes lägenhet på Lantmannagatan 69 med en annan kvinna. De tror henne och snart har ett uppbåd och till tänderna beväpnade poliser slagit en järnring runt huset.

På sjukhuset vaknar Hildur Magnusson till och identifierar rånaren som Miroslav Dragan. Martin Beck hastar till Lantmannagatan och lyckas med viss möda få poliserna att tillfälligtvis avbryta stormningen. Han får tio minuter på sig att med hjälp av Gunvald Larsson försöka ta sig in i lägenheten och övermanna Dragan. Därefter ska poliserna företa stormning.

Beck och Larsson lyckas först, men walkie-talkien de haft med sig ligger kvar i trappan. Då ingen svarar på anropen från polisen utanför, attackeras lägenheten med tårgas. Dragan kommer loss, får tag på ett automatvapen och skjuter vilt omkring sig, innan han åter övermannas av Gunvald Larsson.

Vid förhören i polishuset erkänner han nästan omedelbart rånet mot kiosken i Vanadislunden och att han såg flickan gunga en halvtimme innan rånet. Dröjande drar han sig även till minnes att han såg en man vid råntillfället och beskriver denne för en tecknare, som gör ett porträtt av mannen.

Hos Martin Beck har Putte lyckligt återförenats med sin Kalle, så Martin får sova på soffan. Dagen efter tar han med sig den tyske psykiatern och beteendevetaren Susanne Grassman, expert på seriemördare och gästföreläsare vid Stockholms universitet, för att ge kollegerna värdefulla tips i spaningen. Hennes kategorisering omfattar två olika slags mördarprofiler, kaotisk eller organiserad, och av den bild vi får från lägenheten som bebos av vaktmästaren från Observatoriemuseet framgår det klart att han är en kaotisk seriemördare, en impulsiv enstöring med ett tvångsmässigt behov av att samla troféer - i detta fallet flicktrosor - och uppsöka gamla brottsplatser för att kunna återuppleva sina mord.

Susanne Grassman säger också till Martin Beck att de ska leta i området kring den första mordplatsen. Det är troligt att han lockats till sitt första mord då han sett en flicka i grannskapet. Polisen börjar knacka dörr i kvarteren runt Vanadislunden. Uppe på sin balkong står, som vanligt, vaktmästaren från Observatoriemuseet, och han är orolig för vad han ser. Men innan poliserna hinner fram till hans uppgång avbryts sökandet. En död alkoholist som påträffats stämmer väl överens med Dragans signalement. Polischefen Stig Åke Malm framträder triumferande i TV och förklarar fallet avslutat.

Men Martin Beck tvivlar. Han låter hämta in Dragan från Kumla och visar honom den döde alkoholisten. Efter lite hotfulla lirkanden från Gunvald Larsson säger Dragan bestämt att det inte är mannen han såg i Vanadislunden. Det dröjer inte länge innan nästa mordoffer hittas, och den farliga paniken sprider sig över staden. Redan efter mordoffer nummer två slogs Kollberg ned av två självutnämnda medborgargardister. Lenas mamma kommer plötsligt till polisstationen med en T-banebiljett som sonen Bosse säger sig ha fått av mannen som förde bort Annika. Den är stämplad morddagen, men så illa medfaren att inga fingeravtryck kan tas.

Susanne Grassman trycker än en gång på mördarens behov av att samla troféer, och Martin Beck kommer plötsligt att tänka på den argsinta förskollärarinnan som talade om stulna kläder. Han hittar henne på Frejagatan och visar henne polistecknarens mördarporträtt efter Dragans beskrivning. Hon säger att det ser ut som en man - Fransson - som bor i huset. Beck och Lennart Kollberg tar sig in i dennes lägenhet. De finner rubriker om morden tejpade på väggen och när de rotar i sängen ser de trosorna från de tre mordoffren under huvudkudden. På anslagstavlan hänger en löneavi från Observatoriemuseet, och Martin hastar dit.

Samtidigt i Observatoriemuseet spanar denne Fransson in en flicka, Eva, i parken utanför, och lockar med henne upp till teleskoprummet.

Mördaren har just börjat närma sig ögonblicket för sin attack då Martin Beck kommer in och avbryter det hela. Flickan skickas ut till sin mamma i parken, och Beck förföljer Fransson upp på taket, där denne gör sig beredd att kasta sig till marken nedanför.

Beck och Fransson växlar blickar med varandra. Ett märkligt lugn uppstår. Sakta släpper Fransson taget och låter sig falla bakåt. Från taket ser Martin Beck hans kropp ligga livlös nedanför.

Censur / granskning

Censurnummer 132295
Datum 1993-09-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2580 meter
Kommentar Aktlängder: 542-491-568-527-452 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2580 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nästan alla kritikerna tyckte att Mannen på balkongen var den dittills bästa filmen i serien Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringar som släpptes under 1993-1994, och Daniel Alfredson bedömdes vara en lovande regitalang som klarade arbetet betydligt bättre än sina tyska kolleger. Invändningarna var, liksom tidigare, riktade mot den av de tyska medproducenterna påtvingade nödvändigheten att använda tyska skådespelare, något som i ett par av filmerna lett till att helt nya karaktärer introducerats och i några andra till dåligt läppsynkroniserade dubbningar av svenskt tal.

Bernt Eklund, Expressen: "Den andra filmen i serien av Sjöwall/Wahlöö-deckare är överlägsen den första. På skolsvenska var Brandbilen som försvann en svag tvåa, medan Mannen på balkongen är en stark trea. Det beror dels på ämnet - ingen står oberörd inför barnamord. Det är omöjligt att inte känna med en orolig mamma som får det mest fruktansvärda av besked - eller att inte ta ett djupt andetag tillsammans med den polis som just ska ringa på för att lämna beskedet. Men det är också en berättelse som kräver sans och balans hos den som berättar. Och sans och balans är vad debuterande regissören Daniel Alfredson visar sig ha.

Han frossar inte i ruggigheterna, inte heller i känslosamheten. Den pastellfärgade sommaren vägs mot den murriga tystnaden runt mannen på balkongen. Den skolboksaktiga beteendevetare som kopplas in för att förklara mördaren har sin klara motvikt i den aggressive skeptikern Gunvald Larsson. Och så vidare. Medan vilsenheten är total pågår ett metodiskt arbete. Allt ses ur kriminalarnas perspektiv. På så sätt blir den parodiska bilden av högsta chefen försvarlig och skepticismen mot andra enheters insatser begriplig.

Polisgruppen fungerade bra redan i den förra filmen, men jämvikten är bättre här. Rolf Lassgårds dominant arrogante Gunvald Larsson vägs mot Kjell Bergqvists personligt berörda Lennart Kollberg. Gösta Ekmans Martin Beck har här en självklarare auktoritet. Och Bernt Ströms storväxte Einar Rönn ger en trygg trovärdighet som " tillsammans med moderniseringarna i manuset och den väl använda miljön runt Vanadis- och Observatorielunden - förankrar filmen i dagens verklighet."

Bo Ludvigsson, SvD: "Förlagan penetrerar problemen djupare än filmen som ibland kan kännas något blek. Men å andra sidan är den stillsamma tonen - till skillnad mot den tillkämpade actionandan i seriens första biograffilm, Brandbilen som försvann - omisskännligt svensk. Den är också själva förutsättningen för att man ska hinna reflektera över brott och straff. Som kriminalfilm med mördarjakt i fokus fungerar filmen också mycket väl. Daniel Alfredson har dock en svårbegriplig klockarkärlek till slow-motion. Fast i huvudsak är det effektivt och redigt berättat i Peter Mokrosinskis genomtänkta och klara foto.

Rolf Lassgårds Gunvald Larsson är sympatiskt nedtonad, tyngdpunkten ligger på Gösta Ekmans timide Martin Beck och Kjell Bergqvists otålige Lennart Kollberg. Den senare gör en särskilt fin studie av polismannens helvete när ett oerhört budskap skall överlämnas till anhörig. Mycket onödig känns dock eftergiften för den tyske medfinansiären att föra in en tysk psykiatriker och kriminolog i handlingen. Det hade varit avsevärt intressantare att få en mer direkt och närgången studie i mördarens förvirrade psyke. Man har gjort ett barn illa - men varför?"

Jan Aghed, SDS: "Filmens första del innehåller lovande tendenser till ett berättande som är inriktat på en psykologisk polisintrig, karaktärsstudier och starka emotionella scener, men detta vägval visar sig tyvärr vara tillfälligt. Snart tar en fladdrig klippning mellan snuttiga parallellhandlingar och taffligt iscensatt action överhanden, alltihop i en bildstil som gjord för en lättkonsumerad videorulle. Om skådespelarna gjorde ett visst intryck i Brandbilen som försvann, den första av de nya Sjöwall-Wahlöö-filmatiseringarna, och då främst Gösta Ekman och Rolf Lassgård, finns det nu ingen större anledning att fästa sig vid deras insatser. Redan bleknar deras arbete av pur, icke polisiär rutin.

Den varan skulle å andra sidan Daniel Alfredson, debutant i spelfilmssammanhang, ha behövt betydligt mer av för att kunna ge Mannen på balkongen en känsla av hot och överhängande fara, ett polisthrillerklimat på en suggestionsnivå som gör rättvisa åt det otäcka ämnet. I det avseendet är filmen direkt amatörmässig. Tio minuter efter ridåfallet har man glömt den."

Kommentar Svensk filmografi

Daniel Alfredson (f 1959) har inte genomgått någon formell filmutbildning, utan har arbetat som regiassistent för bl a pappan Hans Alfredson på Jim och piraterna Blom (1987/4) och Vargens tid (1988/8) samt för Mats Arehn då denne gjorde avsnitt i TV-serierna Fiendens fiende (premiär 12.12.1990 i TV4) och Kvällspressen (premiär 30.3.1992 i SVT Kanal 1). I samband med den sistnämnda TV-serien gjorde Daniel Alfredson för övrigt sin regidebut med ett av de avsnitt som Mats Arehn producerade.

I den svensk-tyska sviten polisfilmer om Martin Beck regisserade Daniel Alfredson även Roseanna (videopremiär 6.10.1993). För vidare kommentarer om de andra filmatiseringarna efter Sjöwall-Wahlöös polisromaner, se Brandbilen som försvann (1993/17).

Daniel Alfredson och Jonas Cornell guldbaggebelönades för manuskriptet till Mannen på balkongen.

Förlaga

Originaltitel Mannen på balkongen (Roman)
Författare Maj Sjöwall
Per Wahlöö


Inspelning

Vanadislunden Stockholm Sverige
Observatorielunden
Observatoriemuséet
FilmhusAteljéerna AB

Visningar

Sverigepremiär 1993-11-26 Victoria Göteborg Sverige 94 min
1993-11-26 Royal Malmö Sverige 94 min
1993-11-26 Rigoletto Stockholm Sverige 94 min
1993-11-26 Rival Stockholm Sverige 94 min
1993-11-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 94 min (samt ytterligare 34 platser)
TV-visning 1997-07-06 SVT2 Sverige 90 min
1999-10-29 SVT1 Sverige 90 min
2002-07-21 SVT2 Sverige 90 min
Dvd-release 2005-11-25 Sverige
2014-02-26 Sverige (utgiven i samlingen "Beck - Volym 2")

Musikstycken

Originaltitel Walk
Kompositör Fläskkvartetten (1993)
Textförfattare Freddie Wadling (1993)
Orkester Fläskkvartetten
Sångare Stina Nordenstam
Freddie Wadling


Originaltitel Sunnier
Kompositör Tommy "Stommen" Andersson
Textförfattare Tommy "Stommen" Andersson
Framförs av Stonecake


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1994 Bästa manuskript Jonas Cornell
Stockholm 1994 Bästa manuskript Daniel Alfredson
Guldbaggenominerad Stockholm 1994 Bästa film
Stockholm 1994 Bästa regi Daniel Alfredson
Stockholm 1994 Bästa foto Peter Mokrosinski

Ämnesord

DK Brott och straff
DK Litterära förlagor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2579


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sjöwall Wahlöö MANNEN PÅ BALKONGEN Historien om ett brott


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Sjjöwall Wahlöö MANNEN PÅ BALKONGEN Historien om ett brott


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Sjöwall Wahlöö MANNEN PÅ BALKONGEN Historien om ett brott


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel The man on the balcony. Written by Jonas Cornell & Daniel Alfredson. Directed by Daniel Alfredson. Efter Sjöwall/Wahlöös roman. Bearbetad av Daniel Alfredson och Jonas Cornell. Filmmanuskript av Jonas Cornell. Dialoglista vers.2 93-09-23.
Omfång 53 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The man on the balcony. 93-09-23.
Omfång 48 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannen på balkongen. Filmmanuskript till en film efter romanen med samma namn av Maj Sjöwall & Per Wahlöö. Rainer Berg & Beate Langmaack. Juni 1992. 1:a versionen.
Omfång 73 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mannen på balkongen. Efter Sjöwall/Wahlöös roman. Bearbetad av Daniel Alfredson och Jonas Cornell. Filmmanuskript av Jonas Cornell. Version 4. 6 februari 1993.
Omfång 92 s. + 1 s. illustration.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mannen på balkongen. Efter Sjöwall/Wahlöös roman. Bearbetad av Daniel Alfredson och Jonas Cornell. Filmmanuskript av Jonas Cornell. Version 4. 6 februari 1993.
Omfång 92 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 8
Färg papper 12
Dia 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 94 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?