Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Sista dansen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1993-12-25

Medverkande

Helena Bergström
Tove Särlefalk

Reine Brynolfsson
Claes Särlefalk

Ewa Fröling
Liselott Waltner

Peter Andersson
Lennart Waltner

Rikard Wolff
prästen

Philip Jackson
kommissarien

Visa alla medverkande

Handling

Blackpool, Storbritannien. Bildcollage över North Pier, ett nöjesfält med stor dansrestaurang där den internationella pardanstävlingen Champions of the Past just äger rum. Så småningom...

Visa hela handlingen

Press

En överraskad och splittrad kritikerkår mötte filmen. De som var positiva framhöll gärna rollprestationerna, framför allt Ewa Fröling, som här gjorde en karaktärsstudie av det mer...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Scenografiassistent
Snickare
Attributör
Maskör
Smink
Frisyrer
Chaufför
Klädassistent
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Helena Bergström Tove Särlefalk
Reine Brynolfsson Claes Särlefalk
Ewa Fröling Liselott Waltner
Peter Andersson Lennart Waltner
Rikard Wolff prästen
Philip Jackson kommissarien
Peter Marshall konferencier i Blackpool
Stellan Skarsgård konferencier i Norrköping
Sverre Anker Ousdal operachefen
Ernst Günther operaregissören
Anneli Alhanko ballerinan
Lena Söderblom gynekologen
Pia Johansson lapplisan
Hans Bergström Ellys man
Ebba Quennerstedt Claes' mamma
Christer Roth konferencier i Stockholm
Denis King orkesterledaren
Tracy Miller medlem i The Chantals
Carol Canning medlem i The Chantals
Sharon Halliday medlem i The Chantals
The Christer Persson All Stars orkestern
Oslo Latin Team formation team
Birka Dansklubb tävlingsdansare
Dansklubben Woodpecker tävlingsdansare
Gunnar Lilja danslärare
Elisabeth J. Thomaz liten svan
Magdalena Irigoyen liten svan
Josefin Svedberg liten svan
Jenny Hougner liten svan
Eddy Grant musiker på Barbados
Square One musiker på Barbados
The Strollers musiker på Barbados
Maurice Gibson kavaljer på Barbados
Caribeau Dancers dansare på Barbados
The Preston Corps Salvation Army Frälsningsarmén
Helena Karlsson

Bolag

Produktionsbolag Sandrew Film AB (i samarbete med)
Sveriges Television AB TV2 (Göteborg)
Schibsted Film A/S
Metronome Productions A/S (med stöd från)
Finansiär Fonds Eurimages du Conseil de l'Europe
Nordisk Film- & TV Fond
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film AB 1993
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2013
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning FilmMixarna AB
Övrigt bolag Frituna Produktion AB (musikproduktion)
Joson AB (kranar)
Grip House North (kranar)
Saab Automobile AB (tack till)
British Airways (tack till)
Forte Hotels (tack till)
Sandy Lane Hotel (tack till)
Bang & Olufsen Svenska AB (tack till)
Aqua Limone (tack till)
Motorola AB (tack till)
Persol (tack till)
Champagne Fashion Group (tack till)
Armani (tack till)
Mulberry Company (tack till)
Levis Strauss & Co. Sweden (tack till)
Kenko (tack till)
Wasabröd AB (tack till)
Barbados Tourism Authority (tack till)
Blackpool Tourism Department North Pier (tack till)

Handling

Blackpool, Storbritannien. Bildcollage över North Pier, ett nöjesfält med stor dansrestaurang där den internationella pardanstävlingen Champions of the Past just äger rum. Så småningom letar sig kameran ned till stranden under piren där Liselott Waltners livlösa kropp ligger. Inne på dansrestaurangen trampar dansparet och makarna Claes och Tove Särlefalk nervöst omkring inför tävlingarna medan Lennart Waltner letar efter sin hustru och danspartner. Under den följande återblicken ser vi då och då i korta inklipp hur polisen hittar kroppen, söker upp och förhör Lennart och sedan fokuserar sitt intresse på Tove, som dansar med Claes i tävlingen.

Stockholm, några månader tidigare. Claes, som är PR-man på Operan, ringer till Lennart, som är obducent, på dennes arbete. I bakgrunden ligger Claes mor på obduktionsbordet. Lennart har just avslutat undersökningen och förbereder kroppen för begravningen senare i veckan.

Vid begravningsarrangemangen framkommer det att de forna vännerna brutit med varandra efter en konflikt under en danstävling i Oslo nio månader tidigare. Claes och Tove har inte deltagit i några danstävlingar sedan dess, medan Lennart och Liselott vunnit flera priser. Lennart vill nu att de alla ska försonas och börja åka till danstävlingarna tillsammans igen. Som en vänskapsgest mutar han i hemlighet prästen med exklusiva viner för att få en kör till begravningen.

Inte bara lyckas Lennart vinna tillbaka sina vänner igen, han får dem till och med att följa med på danstävling i Norrköping redan dagen efter begravningen. Men både vänskapen och de respektive äktenskapen tycks bräckliga. Claes och Toves relation är ansträngd av en ofrivillig barnlöshet, som lett till ett mekaniskt inrutat sexualliv styrt av Toves ägglossning. Lennart hatar Liselott, som han betraktar som vulgär, och ser med längtan tillbaka till det förhållande han hade med Tove femton år tidigare. Ovanpå detta avskyr Tove Liselott, främst för hennes sätt att tränga sig på med förolämpande kommentarer om just det hon vet är känsligt i Toves äktenskap, nämligen sexuallivet.

Lennart och Liselott vinner tävlingen i Norrköping. Tove blir rasande och börjar dricka häftigt. Claes blir orolig och påminner henne om tidigare pinsamheter då hon varit full. Senare på kvällen är Tove upprymd och impulsiv. Hon pressar Claes att de ska följa med Lennart och Liselott till Barbados på semester och betala för resan och lyxhotellet med arvspengarna efter hans mor. Maktlös försöker Claes prata sig ur det hela med att föreslå en resa till Gotland i stället, men han blir utskrattad av de andra.

Barbados. På en restaurang med show och dans känner sig Claes förödmjukad inför sina vänner då Tove dansar på ett sexuellt utmanande sätt med en svart man, och han hånas av Liselott för sin oförmåga att sätta stopp för hennes uppträdande. Senare på en utflykt då Lennart och Tove blir ensamma med varandra, berättar Tove att Claes är svartsjuk på deras tidigare förhållande. Hon påstår att han frågar ut henne om sexuella detaljer och att han i hemlighet är intresserad av Liselott. Lennart säger sig gärna byta när som helst.

Stockholm. Tillbaka i lägenheten upptäcker Claes till sin förfäran att en reporter från Svenska Dagbladet publicerat en skandalartikel om ett bråk på Operan denne blivit vittne till. Detta trots löfte om att hålla just de detaljerna utanför reportaget. Han beger sig till sin arbetsplats och blir omedelbart utskälld och hotad med sparken av en rasande operachef. Som vanligt tvingas han ta på sig skulden och förödmjuka sig för att göra chefen till lags, och efteråt tar han i stället ut sin ilska på en parkeringsvakt som satt en böteslapp på hans bil.

Hemma igen finner Claes att Tove lytt Liselotts råd och skaffat sexiga underkläder för att liva upp sexlivet. Han skrattar uppgivet åt hennes försök, och hon börjar gråta förtvivlat. Hos gynekologen späs Toves depression på av beskedet att hon och Claes ingenting kan göra åt sin barnlöshet - de kommer aldrig att kunna få barn.

Några dagar senare förbereder sig alla fyra för en danstävling i Stockholm, men när de träffas hemma hos Liselott och Lennart påstår Lennart att han har magont och inte kan dansa. Tove vill inte heller åka iväg, så det blir Liselott och Claes som blir kvällens danspar. Medan de dansar mot segern i tävlingen älskar Lennart och Tove passionerat. En tid senare söker Liselott upp sin make för att meddela att de - inte Claes och Tove - blivit utvalda att representera Sverige i den prestigefyllda pardanstävlingen Champions of the Past i Blackpool.

Claes och Tove lyckas dock med Lennarts och Liselotts försorg få en startplats i tävlingen och alla fyra åker iväg. Kvällen före tävlingen bekänner Lennart för Claes att han efter lång tids vånda tänker lämna Liselott efter tävlingarna. Claes säger att han också funderat på att lämna sitt äktenskap, men att han älskar Tove alltför mycket.

På tävlingskvällen börjar Tove och Liselott gräla i omklädningsrummet efter det att Liselott än en gång kommenterat Toves och Claes privatliv. Grälet fortsätter ute på piren. Liselott säger att Claes erkänt att hans och Toves sexliv är rena katastrofen. Tove kontrar med att berätta om kvällen då hon låg med Lennart i deras lägenhet. De slåss och Liselott faller över räcket ned på stranden.

Tidsförloppen mellan nutid och återblick sammanförs då Tove och Claes vinner tävlingen och Tove kort efter prisutdelningen arresteras. Utanför danspalatset dränks Claes och Tove i fotoblixtar från pressfotograferna då de med blommor och prispokaler i famnen kliver in i en polisbil. Lennarts och Toves blickar möts strax innan bilen kör därifrån.

Censur / granskning

Censurnummer 132419
Datum 1993-12-09
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3110 meter
Kommentar Aktlängder: 469-561-411-517-454-251-447 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3110 meter
Längd i minuter 113 min
Akter 7 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En överraskad och splittrad kritikerkår mötte filmen. De som var positiva framhöll gärna rollprestationerna, framför allt Ewa Fröling, som här gjorde en karaktärsstudie av det mer osympatiska slaget. Colin Nutley prisades för sitt mod att inte göra ännu en komedi à la Änglagård. Men det var flera som tyckte att han tassade i Ingmar Bergmans och Lars Noréns marker utan att ha något på fötterna. Den del av filmen som föranledde i särklass mest gliringar var utflykten till Barbados, där man undrade om det inte var en privat semesterresa Nutley egentligen ordnade snarare än en bärande del av filmen.

Jeanette Gentele, SvD: "Colin Nutley har valt att berätta historien på två plan samtidigt, att genomgående låta dåtid varvas med nutid. Meningen är att vi ska förstå hur det ena leder till det andra fram till det tragiska slutet genom att olika pusselbitar läggs till varandra. Kameraarbetet och skådespeleriet är utmärkta i denna passionshistoria. Problemet är dialogen. Svenska är ju inte Colin Nutleys språk. Det verkar som han gått till väga på samma sätt denna gång som i Änglagård, att han låtit skådespelarna improvisera. I Änglagård bar det, men i Sista dansen brister det.

Skådespelarna konfronteras gång på gång med varandra i scener där de får visa svartsjuka, rädsla, sorg, vrede osv. Alla fyra är strålande på att med ansikten och kroppar visa vad de känner, men när de äntligen ska säga något så famlar de efter orden. Man väntar men ingenting kommer. Alla utbrott till trots förstår man aldrig på djupet vilka Tove, Liselott, Claes och Lennart är eller vad de egentligen vill just därför att de är så språklösa. Det är möjligt att avsikten är att visa människor som inte är annat än fasad, men mot det svär deras närhet till sina känslor. Sista dansen är som ett kalejdoskop av enskilda mycket levande scener som dessvärre aldrig bildar en riktigt övertygande enhet. Dessa invändningar hindrar dock inte Sista dansen från att vara den klart mest utmanande av höstens svenska filmer, inte minst genom de frågor den ställer."

Helena Lindblad, DN: "I Sista dansen är det just tävlingsdansen, som bägge paren frenetiskt satsar fritiden på, som fungerar som en mer och mer förvriden spegelbild av allt det som inte fungerar mellan de fyra huvudpersonerna. Tävlingsmomentet, vinna eller försvinna, får symbolisera alla tillkortakommanden både inom och utanför respektive förhållande, och det blir snart blodigt allvar på dansgolvet. Kan man tävla i lycklighet, kärlek, barn, integritet, vänskap? Finns det överhuvudtaget någon vinnare i en tillvaro där en flott fasad mot yttervärlden blir viktigare än det som finns där bakom? Colin Nutley gör inga anspråk på att borra djupare i de existentiella lagren, men han ställer frågorna på ett angeläget sätt.

Inramningen är också mycket tilltalande. Colin Nutley har skärpt sin lyhördhet för dialogen till en hög nivå och mejslar ut varje roll på ett lysande sätt. Man önskar bara att han hade vågat lita mer till texten och inte huggit av vissa meningsutbyten innan de hunnit utvecklas. Även birollerna, där bland annat Stellan Skarsgård spelar en äckligt slickad tävlingskonferencier och Rikard Wolff en försupen präst, är behandlade med stor omsorg. Jens Fischers täta, vackra fotografi stärker det helgjutna intrycket. I Sista dansen lyckas Colin Nutley med konststycket att skapa en komisk tragedi, mycket tack vare den tonsäkra skådespelarkvartetten, där den svarta humorn saknar alla spår av kylig cynism."

Jan Aghed, SDS: "De egentliga huvudpersonerna, de två kvinnorna, är för all del vanligare, i det att den ena har ett lågstatusyrke och den andra av allt att döma inget alls. För egen del får jag inte porträtten av Tove och Liselott, med deras tonvikt vid grälsjuka, småaktig rivalitet, skadeglädje, snäva horisonter, pladder, frånstötande minspel och skrikig munterhet, att stämma överens med påståendet, senast framfört i ett TV-program om Nutley, att regissören betraktar sina gestalter med kärlek och respekt. Själv ser jag tendenser till kvinnoföraktande karikatyr. Männens mindre sympatiska egenskaper är inte på långa vägar lika visuellt och ljudmässigt accentuerade.

I själva verket är Sista dansen lika stiliserad - lika inriktad på symboliska eller representativa och existentiella typer och beteenden - som någon av Bergmans filmer. Fast på ett ytligt vis. Vanligheten ligger här snarare i det talade språket. Bergmans dialoger är litterära och en gång för alla fixerade redan vid skrivbordet; Nutley och hans skådespelare improviserar fram sina på plats. Samma teknik tillämpar hans landsman Mike Leigh, med premiärfilmen Naked som ett lysande exempel. Hos denne förenas den med ett berättande av en dramatisk och logisk täthet som ger varenda scen, vartenda samtal en precis, omistlig funktion i helheten.

Dit har Nutley ännu en bit kvar. Ett av felen med hans film är bristen på ett genomarbetat manus och en fast och sammanhållen struktur. Verbalt dödkött, i efterhand alltmer tjatiga och trista replikskiften mellan schabloner med begränsad förmåga att engagera, kompletteras av episodiskt dödkött, som i den västindiska semestersekvensen - väsentligen ett stycke korrupt turistreklam med minimalt informationsvärde för filmens intrig. Sista dansen kommer därmed att pendla mellan några förtätat uttrycksfulla thriller- och vardagsdramatiska situationer, outvecklade eller oseriösa motiv (Claes mors död, obduktion och begravning t ex) avsedda att inbilla publiken att den bevittnar något märkvärdigt och relevant samt i viss mån skickligt tillverkad, men flack, pseudofolklig underhållning. Så till vida förefaller alltsammans vara typiskt för Colin Nutley."

Kommentar Svensk filmografi

Liksom Änglagård, blev Sista dansen av Svenska Filminstitutet vald att föreslås till kategorin bästa utländska film inför Oscarsgalan 1994. Men inte heller den nådde slutomgången. Colin Nutleys ständige medarbetare, fotografen Jens Fischer, tilldelades en Guldbagge för sitt foto i Sista dansen liksom Helena Bergström för sina rolltolkningar i Sista dansen och Pariserhjulet (1993/22).

Filmen nådde inte riktigt lika stor publik som Änglagård, men 504.580 besökare är mer än ett hyggligt resultat för en svensk film.

Apropå pressreaktionen ovan kan det meddelade Colin Nutley i tidningsintervjuer att rollkaraktären Liselott (Ewa Fröling) arbetade på Televerket och att turistströmmen från Sverige till Barbados skulle ha ökat på grund av Sista dansen.

Inspelning

(våren och sommaren) 1993-04-19 1993-07-09
Stockholm Sverige
Blackpool Storbritannien
Barbados

Visningar

Sverigepremiär 1993-12-25 Royal Göteborg Sverige 113 min
1993-12-25 Sandrew Göteborg Sverige 113 min
1993-12-25 Sandrew Malmö Sverige 113 min
1993-12-25 Astoria Stockholm Sverige 113 min
1993-12-25 BioPalatset Stockholm Sverige 113 min
1993-12-25 Sandrew Stockholm Sverige 113 min
1993-12-25 Victoria Stockholm Sverige 113 min (samt ytterligare 58 platser)
TV-visning 1995-01-04 TV2 Sverige 109 min
1999-11-27 TV4 Sverige 109 min
2001-02-24 TV3 Sverige 109 min
2004-08-13 Kanal 5 Sverige 109 min
2005-01-06 Kanal 5 Sverige 109 min
Dvd-release 2013-11-22 Sverige (utgiven i samlingen "Svensk Nostalgi Box")
TV-visning 2019-10-02 TV4 Film Sverige
2019-10-03 TV4 Film Sverige
2019-10-15 TV4 Film Sverige
2019-10-17 TV4 Film Sverige
2019-10-21 TV4 Film Sverige
2019-10-22 TV4 Film Sverige
2019-10-31 TV4 Film Sverige
2019-11-03 TV4 Film Sverige
2019-11-25 TV4 Film Sverige
2019-12-02 TV4 Film Sverige
2019-12-09 TV4 Film Sverige
2019-12-11 TV4 Film Sverige
2019-12-22 TV4 Film Sverige
2019-12-27 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Sweet Sixteen
Textförfattare Ingela "Pling" Forsman (svensk text)
Arrangör Jim McVeigh
Ann Breen
Sångare Ann Breen


Originaltitel Dancing Queen
Kompositör Björn Ulvaeus (1976)
Benny Andersson (1976)
Stikkan Anderson (1976)
Textförfattare Björn Ulvaeus (1976)
Benny Andersson (1976)
Stikkan Anderson (1976)


Originaltitel Birthday Boy
Kompositör Denis King


Originaltitel Svansjön. Svanarnas dans
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1877)


Originaltitel Uti vår hage


Originaltitel Min soldat
Kompositör Jokern (1940)
Textförfattare Jokern (1940)


Originaltitel Summertime Blues
Kompositör Eddie Cochran
Jerry Capehart
Textförfattare Eddie Cochran
Jerry Capehart


Originaltitel La vie en rose
Kompositör Louiguy (1946)
Textförfattare Édith Piaf (fransk text 1946)
Roland (svensk text 1946)


Originaltitel En månskenspromenad
Kompositör Thore Ehrling (1943)
Textförfattare Nils Hellström (1943)


Originaltitel Waltz für Elise
Kompositör Denis King


Originaltitel Red, Red Wine
Kompositör Neil Diamond (1968)
Textförfattare Neil Diamond (1968)
Framförs av UB40


Originaltitel About Face
Kompositör Denis King (1989)
Textförfattare Denis King (1989)


Originaltitel Welcome to La Tigre
Kompositör Eddy Grant (1992)
Textförfattare Eddy Grant (1992)
Sångare Eddy Grant


Originaltitel Soca Baptist
Kompositör Blueboy (1980)


Originaltitel Mona Lisa
Kompositör Jay Livingston (1949)
Textförfattare Ray Evans (engelsk text 1949)
Karl-Ewert (svensk text 1949)


Originaltitel ¡Ay ay ay!
Kompositör Osmán Pérez Freire (1910)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (svensk text 1931)
Nalle Halldén (svensk text 1920)
Osmán Pérez Freire (spansk text 1910)
Erik Fridén (svensk text 1937)


Originaltitel DK's Tango
Kompositör Denis King


Originaltitel The Silver Ballroom
Kompositör Sam Fonteyn (1975)


Originaltitel The Mountains of Mourne
Kompositör W. Houston Collisson (1896)
Textförfattare Percy French (1896)


Originaltitel Here Today, Gone Tomorrow


Originaltitel Pir atmosfär
Kompositör Lars Liljeholm


Originaltitel The Way You Look Tonight
Kompositör Jerome Kern (1936)
Textförfattare Sven Paddock (svensk text 1937)
Dorothy Fields (engelsk text 1936)


Originaltitel Cheek to Cheek
Kompositör Irving Berlin (1935)
Textförfattare Roni (svensk text 1935 "Sonja, lilla Sonja ...")
Irving Berlin (1935)
Karl-Lennart (svensk text 1935 "Tusen, sinom tusen ...")


Originaltitel The Winner Takes It All
Av Björn Ulvaeus (1980)
Benny Andersson (1980)


Utmärkelser

Festivalpris Istanbul 1995 Helena Bergström (Guldtulpanen för bästa kvinnliga huvudroll)
Guldbagge Stockholm 1994 Bästa skådespelerska Helena Bergström (roller i denna film och i Pariserhjulet)
Stockholm 1994 Bästa foto Jens Fischer
Festivalpris Montreal 1994 Helena Bergström (bästa skådespelerska, t.m. Rena Owen i Once were warriors)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3110


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd 35 mm


Typ I-band
Bredd DAT


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Videokopia analog
Bredd Betacam SP (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel En film av Colin Nutley SISTA DANSEN


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En film av Colin Nutley SISTA DANSEN


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Sista dansen. 25 oktober 1993.
Omfång 81 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sista dansen. [Av] Colin Nutley. Stockholm 1993.
Omfång 80 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sista dansen. [Av] Colin Nutley. Stockholm 1993.
Omfång 79 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Sista dansen. 1993-12-06.
Omfång 13 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The last dance. 1994-03-07
Omfång 61 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Färg papper 12
Bakombild papper 1
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 113 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?