Grundfakta

Originaltitel The Snapper
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1993-11-05

Handling

Den 20-åriga Sharon Curley bor tillsammans med sin far Dessie, modern Kay och fyra yngre bröder och systrar i ett litet hus i norra Dublin. Sharon berättar för sina föräldrar att hon är...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Scenograf
Klippning

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag The British Broadcasting Corp. Television (BBC TV)
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film AB 1993

Handling

Den 20-åriga Sharon Curley bor tillsammans med sin far Dessie, modern Kay och fyra yngre bröder och systrar i ett litet hus i norra Dublin. Sharon berättar för sina föräldrar att hon är med barn. Sedan de kommit över den första chocken tar de nyheten med fattning, men är upprörda över att Sharon vägrar tala om vem fadern är.

Sharons önskan att det ska vara en hemlighet är förståelig. Barnet är ett resultat av en fylleförbindelse på en pubparkering med den oattraktive medelålders grannen George Burgess, gatans driftkucku och far till Yvonne, en av Sharons bästisar. Men George börjar skryta med sin bedrift inför sina kompisar i fotbollsklubben. Sharon hotar att avslöja honom för hans fru och Dessie hotar honom med stryk - men hemligheten är ute.

Värre är att George har bestämt sig för att han är kär i Sharon och lämnar hemmet. Mrs. Burgess kommer till Curleys hus med vissa anklagelser och Kay ger henne en örfil. Sharon försöker rädda situationen genom att sprida ut att hennes graviditet orsakats av en spansk sjöman, men ingen tror henne. Hennes äldre bror, Craig, kommer hem från en FN-tjänstgöring, krossar Burgess fönster och arresteras. Dessie är också arg och förödmjukad och kommer i slagsmål för att försvara Sharons ära, men egentligen är det sin egen han försvarar.

När Sharon hotar med att lämna hemmet förstår Dessie vad han gjort för fel. Han börjar ta aktiv del i hennes graviditet och lånar böcker på biblioteket om kvinnokroppen, vilket får till följd att han och Kay gör sexuella upptäckter. Sharon forslas till sjukhuset i familjens bil. Födseln blir smärtsam men babyn är välskapt och Sharon bestämmer att hon ska heta Georgina. Hela familjen Curley anländer till sjukhuset med hunden Sandy, och Georgina upptas i familjen.

Censur / granskning

Censurnummer 132324
Datum 1993-10-14
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2595 meter


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Förlaga

Originaltitel The Snapper (Roman)
Författare Roddy Doyle


Visningar

Sverigepremiär 1993-11-05 Sandrew Göteborg Sverige 95 min
1993-11-05 Metropol Malmö Sverige 95 min
1993-11-05 Sandrew 1 Stockholm Sverige 95 min
1993-11-05 Victoria Stockholm Sverige 95 min (samt ytterligare 1 plats)
TV-visning 1997-04-02 SVT1 Sverige 91 min
1999-11-21 SVT1 Sverige 91 min
2000-11-04 SVT1 Sverige 91 min
2001-11-23 TV4 Sverige 91 min

Utmärkelser

Prix Italia 1994

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Omfång ca 220 s
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?