Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel En dag på stranden
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk

Handling

Frisören Harry och hans hustru Sonja har blivit vräkta från sin bostad i Göteborg. I stället har de med sin husvagn och sitt pick och pack funnit en tillflyktsort vid en strand i norra...

Visa hela handlingen

Press

Anders Hansson, GP (8.2.1993): "'En dag på stranden' andas tidlöst 60-tal, luft och rymd, mänsklig knorr på tillvaron vilket känns hoppingivande inför resten av 90-talet, på och utanför...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel
Serietitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
B-foto
Elektriker
Ljussättare
Negativklippning
Scenografiassistent
Rekvisita
Kläder
Maskör
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Arne Augustsson Gösta
Agneta Danielson Anna
Jerker Fahlström Jesper
Viktor Friberg Harry
Maria Lundqvist Monica
Korosh Mirhosseini Omar
Klas Gösta Olsson Roymannen
Dejan Sabadjija Rainer
Yvonne Schaloske Sonja
Iwar Wiklander ordförande i sommarstugeföreningen

Bolag

Handling

Frisören Harry och hans hustru Sonja har blivit vräkta från sin bostad i Göteborg. I stället har de med sin husvagn och sitt pick och pack funnit en tillflyktsort vid en strand i norra Halland. Hit anländer Harrys far med gravid flickvän för att fira Harrys 40-årsdag. Före middagen spelas det fotboll på stranden och Harry övar alltmer frustrerad rakning av ballonger. Medlemmar av sommarstugeföreningen kommer i pickup-jeep och hotar dem med våldsåtgärder om de inte genast ger sig av från stranden, som de enligt föreningen orättmätigt ockuperat.

Efter festmiddagen som aväts vid långbord på stranden anländer på nytt de aggressiva sommarstugeägarna med budskapet: "Åk hem till er jävla förort. Den här stranden äger vi."

Husvagnen sätts i brand och möbler och allt eldas upp. Allt brinner.

Nästa morgon är avskedets stund kommen. Harrys far och hans kvinna står i vattenbrynet med sina väskor och väntar på transport. Omfamningar. Så småningom anländer en båt för att hämta dem. Matroser tar hand om deras väskor. De vandrar ombord. Båten vänder utåt.

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Anders Hansson, GP (8.2.1993): "'En dag på stranden' andas tidlöst 60-tal, luft och rymd, mänsklig knorr på tillvaron vilket känns hoppingivande inför resten av 90-talet, på och utanför bioduken.

Carlos Gardels gungande tango avlöser Allan Pettersson i ljudspåret - ett anslag som också gör 'En dag på stranden' rumslös, universell.

Smart har också Runge inflikat Klas-Gösta Olssons 90-talshybrid - huvudperson hos Roy Andersson - i en förtätad final. En huvudfåra av existensiell moralfokusering börjar kunna anas.

"Eva af Geijerstam, DN (12.2.1993): "Tio minuter i svartvit Felliniyra om en utflykt i en husvagn med bad och bollspel, spansklektioner och ballongrakning, drömskt poetisk realism om gränslösa människor, invandrare och svenskar i lyckligt kaos tills lokalbefolkningen sticker husvagnen i brand och några tvingas lämna stranden. (-)

Björn Runge skickar visserligen en konkret hälsning till Roy Anderssons film men får den samtidigt att verka mer mekanisk och steril än fasansfull."

Kommentar Svensk filmografi

Under inspelningen gjorde Björn Runge (f 1961) följande programförklaring (GP 12.8.1992):

"- Det är en skitviktig film för mig. Jag försöker formulera ett sätt att filma. Ett sätt att prata om allvarliga saker på ett allmängiltigt och lättillgängligt vis, att varva högt och lågt med en glimt i ögat. Man SKA kunna blanda Tjechov-stämning med dasshumor, det görs det för lite i svensk film. (-)

Hans film skiljer sig från föregångarnas också på det viset att den görs i svart-vitt, inte i färg. (-)

Men Björn Runge ville ha tag på den 'flödande känslan' från 50- och 60-talets stora bildpoeter: Truffaut och Godard, Widerberg och Troell.

- Sommaren med sitt vita ljus är en viktig nyans i filmen. Och med svartvit film kan man nästan uppnå den där totala tidlösheten, trots att vissa detaljer förstås blir hårt knutna till 90-talet."

"[Harrys husvagn] stör medlemmarna i traktens sommarstugeförening. Med Iwar Wiklander som militant ordförande i spetsen kräver de att festen flyttas hem till förorten som Harry och hans gäster kommer ifrån.

Här överträffar verkligheten, som så ofta, både dikten och filmen.

När filmteamet riggade upp husvagnen med allt skräp infann sig upprörda representanter för den riktiga sommarstugeföreningen i Åsa och protesterade!

Den folkhemskt växande och farliga intoleransen mot det avvikande, just den är något av vad Björn Runge vill komma åt med sin komprimerade skildring av svensk sommar 1992" (Arbetet 13.8.1992).

Filmens budget omfattade drygt 1 Mkr, varav Filminstitutet bidrog med 800.000 och Göteborgs-TV med 250.000 kr (SvD 21.3.1992).

Inspelning

Åsa Halland (norra) Sverige 1992-08 1992-08

Visningar

Festivalvisning 1993-02-07 Draken Göteborg Sverige 10 min
1993-02-11 Haga 1 Göteborg Sverige 10 min
1993-02-14 Haga 1 Göteborg Sverige 10 min

Musikstycken

Originaltitel Caprichosa
Kompositör Carlos Gardel (1930)
Textförfattare Carlos Gardel (1930)


Originaltitel Yo nací para ti
Kompositör Nacio Herb Brown
Arthur Freed
Textförfattare Enrique Cadícamo (spansk text 1930)
Arrangör Carlos Gardel (1930)


Originaltitel Corazón ... no le hagas caso
Kompositör Armando Pontier (1943)
Textförfattare Carlos Bahr (1943)


Originaltitel Malena
Kompositör Lucio Demare (1941)
Textförfattare Homero Manzi (1941)


Originaltitel Symfoni, nr 7
Kompositör Allan Pettersson (1966)


90 minuter 90-tal (2000) innehåller En dag på stranden (1993)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?