Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Pillertrillaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-02-11

Medverkande

Jakob Eklund
David Lesser

Kayo
Angelica Bremling

Kent Andersson
Gordon Bremling

Ulla Skoog
Birgitta Soling

Rolf Skoglund
Lennart

Reuben Sallmander
Ragnar "Ricco" Bostedt

Visa alla medverkande

Handling

Stockholm. Nutid. David Lesser är en ung man med viss svårighet att få stadga på tillvaron, vad gäller såväl karriär som relationer. Vi möter honom just som han skall börja en ny...

Visa hela handlingen

Press

Storstadskritikerna förhöll sig så gott som genomgående negativa till filmen, om än i ett oftast vänligt tonläge. Mest kritiserade man det utstuderade konceptet, medan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Pressinformation
B-foto
Stillbildsfoto
Steadicamoperatör
Elektriker
Elassistent
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Scenografiassistent
Rekvisita
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Chaufför
Byggledare
Klädassistent
Maskörassistent
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Jakob Eklund David Lesser
Kayo Angelica Bremling
Kent Andersson Gordon Bremling
Ulla Skoog Birgitta Soling
Rolf Skoglund Lennart
Reuben Sallmander Ragnar "Ricco" Bostedt
Björn Gustafson Bertil
Niklas Falk Reine, laboratoriearbetare
Evert Lindkvist Gunnar, laboratoriearbetare
Göran Ragnerstam Leif, Gunnars assistent
Jonas Falk Sven, försäljare
Petra Nielsen Monique
Hans Henriksson Bensén
Andreas Magnell Mikael
Gösta Bredefeldt Davids pappa
Marie Richardson blondinen, Riccos pingla
Björn Granath doktor Levensen
Ing-Marie Carlsson Birgitta Ludén
Sten Ljunggren Larsson
Marika Lindström doktor Bergstrand
Yvonne Schaloske receptionisten
Tina Leijonberg Angelicas väninna
Johan H:son Kjellgren Lawrence
Rolf Rang Alm, veterinären
Christer Åhström TV-reportern
Leif Andrée vaktmästaren i Berwaldhallen
Toni Wilkens vårdbiträde
Mats Huddén polisman
Gustav Levin polisman
Gösta Engström en flyttkarl
Indra hund boxern Doris
Thomas Wrisemo parkeringsvakt
Rolf Eberg portier
- Ej identifierade roller:
Rainer Andersson ej identifierad roll
Emil Wessberg den andre vakten i Berwaldhallen - troligen
Yvonne Svensk ej identifierad roll
Susanne Hedman ej identifierad roll
Lena Parbrink ej identifierad roll
Ragnar Bohlin ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1994
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1995
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Animagica Film & Video AB (texter)
Stockholmsmässan AB (tack till)
Vitamex AB (tack till)
Apple Computer (tack till)
Nokia Mobira (tack till)
N Josefsson AB (tack till)
Wrenmark & Magnell (tack till)
Äventyrskontoret (tack till)

Handling

Stockholm. Nutid. David Lesser är en ung man med viss svårighet att få stadga på tillvaron, vad gäller såväl karriär som relationer. Vi möter honom just som han skall börja en ny anställning och bli lämnad av sin sambo. Ex-flickvännen Monique förebrår David hans odisciplinerade livsstil, anledningen till hennes uppbrott. De två kommer dock att fortsätta att hålla kontakten, eftersom de har gemensam vårdnad om Doris, som senare visar sig vara en boxer.

Efter att ha haft en mardröm om att ha anlänt till sin nya arbetsplats utan byxor anländer David till sin nya arbetsplats, i byxor. Det är på läkemedelsföretaget Bremco. David skall arbeta som säljare, en tjänst han fått via vännen Reine, själv anställd i företagets laboratorium. Chefssekreteraren Birgitta Soling, en amper ungmö med gott öga till Reine, sätter, tillsammans med den koleriske försäljningschefen Lennart, in David i uppgifterna.

Redan denna första förmiddag får David sitt debutuppdrag, då ordinarie säljaren Sven är sjukskriven. David lyckas få ihop en hygglig order trots att han under turen kör in i en kollegas bil två gånger, får parkeringsböter samt håller på att råka ut för ett missöde på grund av en till läkare utklädd patient. Ägaren till den påkörda bilen är dataexperten Bertil som avböjer Davids erbjudande om ersättning eftersom han förtjust räknat ut att sannolikheten att samma person ska köra in i samma bil på en och en halv timma inte existerar.

På vägen tillbaka till arbetsplatsen har David fått syn på en ung kvinna när de båda väntat på grönt ljus. Det visar sig att också hon arbetar på Bremco. Det visar sig även att Angelica, som hon heter, är dotter till Gordon Bremling, firmans VD, samt förlovad med Ragnar Bostedt. Ragnar vill kallas "Ricco", och har en affär vid sidan av, med en blondin. Han uppträder arrogant mot den fumlige, men snälle David.

På Bremco har man en stororder på gång. Det handlar om det nya preparatet Beotrin, som via testresultat inte visat sig ofarligt - försöksråttorna dör. Eftersom det står mycket pengar på spel, ignorerar Gordon Bramling varningstecknen och står, med assistans av den slemme Leif, klar att lansera preparatet. Då den sjukskrivne Sven plötsligt hittas död i sin lägenhet, i vad som först verkar vara självmord, är det ingen som anar oråd. Men då David plötsligt finner en gömd diskett, som avkodas av Bertil, anar man en hund begraven. Leif försöker sopa undan spåren, och likvidera den som riskerar att veta för mycket. Det är David, det.

På en läkemedelsmässa sjunger Angelica en sång. Alla som lyssnar ser glada och snälla ut.

Under företagets årliga firmaresa, detta år en äventyrstur i vildmarken, tjocknar intrigen, för att sedan lösas upp. Efter ett par misslyckade mordförsök på David blir Leif upptäckt och stoppad, tillsammans med Gordon. De båda kan vänta sig långa frihetsstraff. David lyckas till på köpet även avslöja Riccos blondinaffär för Angelica, samt själv stjäla en kyss av sin älskade, som dock i bil tar till flykten från de dramatiska händelserna. Det verkar också kärlek i luften mellan Birgitta och Reine.

Hemma i Stockholm trånar David efter Angelica, men hon vägrar träffa honom. Efter ett par misslyckade försök tar David till Berwaldhallen, där det pågår konsert med kör och orkester. Angelica sjunger i kören, och David kommer in och avbryter hela uppträdandet, med ännu en kärleksförklaring. Angelica faller till föga och kören stämmer upp i "Hallelujah".

Censur / granskning

Censurnummer 132548
Datum 1994-02-28
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 3154 meter
Längd efter klipp 3041 meter
Kommentar Akt 5A: Man skjuter, 1 m utgår. Akt 5B: Beskjuten, jagad, hotad och skrämd man, 32 m utgår. Akt 6A: Gruppbild (konsekvensklipp), 2 m utgår. Akt 6B: Halvbild av två män (konsekvensklipp), 3 m utgår. Akt 6C: Man knuffas utför stup, 26 m utgår. Akt 6D: Strid vid stup, fallande man, 40 m utgår. Akt 6E: Man hängande upp och ner, 3 m utgår. Akt 6F: Man hängande upp och ner, 6 m utgår.


Censurnummer 132495
Datum 1994-01-31
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3154 meter
Kommentar Aktlängder: 513-544-559-532-473-533 = 3 154 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3154 meter
Längd i minuter 115 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Storstadskritikerna förhöll sig så gott som genomgående negativa till filmen, om än i ett oftast vänligt tonläge. Mest kritiserade man det utstuderade konceptet, medan huvudrollsinnehavarna fick godkänt; de rutinerade birollsinnehavarna klarade sig bäst.

Jens Peterson, AB: "Jakob Eklund är bra i huvudrollen, och bland de andra lyser Ulla Skoog och Niklas Falk starkast. Kayo klarar sig fint. Filmmakarna har i stort sett tömt Stockholms stadsteater på skådespelare och slängt in alla i biroller.

Ingen har dock berättat för dem vilken sorts film det är. (-) Pillertrillaren är slarvigt berättad och tappar bort flera intrigbitar. Rekordet i vansinnigheter slås när manusförfattaren skickar ut Marie Richardson i ett tält mitt ute bland Jämtlandsfjällen utan att förklara varför.

Kayo har ett sångnummer där allting avstannar, precis som i Åsa-Nisse-filmer.

Så blir det när man inte har något att berätta, utan bara vill sälja biobiljetter, och popcorn."

Lars Lindström, Expr: "Jag gillar inledningen, den burleska humorn och bristen på logik i ett par scener; ren avantgardism tänker jag när Petra Nielsen via en dörröppning går från nattlinne till fullt påklädd. Fast när greppet inte återkommer, börjar jag undra om det bara är ett misstag.

Nåja, Pillertrillaren ger om inte annat några glada fniss, och mest skrattar jag åt Rolf 'Djävulsrösten' Skoglund som hispig försäljningschef. Bygg en svensk komedi runt den mannen och han blir en legend i Papphammar-klass. Även Ulla Skoog är strålande som kärlekskrank chefssekreterare.

Filmens huvudpersoner Jakob Eklund och Kayo är... trevliga. Och rara. Utrymme för mycket mer ges inte heller."

Jeanette Gentele, SvD: "Är Pillertrillaren exempel på en ny sorts beställningsfilm? undrar man förskräckt efter att ha tagit del av filmens pressmaterial. Där står att läsa att producenten Waldemar Bergendahl gav den debuterande regissören Björn Gunnarsson i uppdrag att göra en gammaldags komedi i modern form. (-) Det är möjligt att det går till så här i filmsammanhang oftare än man tror, men jag har inte läst det så explicit uttryckt tidigare.

Björn Gunnarsson har fått ett stort uppbåd rutinerade skådespelare till sitt förfogande. (-) Det är toppkrafter in i minsta biroll. (-)

Bergendahls idéer är kanske inte dåliga, men Gunnarsson lyckas aldrig få dem att gå ihop: Slutet innehåller flera stora logiska luckor och repliker som 'Vad är det som har hänt?' respektive 'Nu förstår jag inte riktigt' upprepas väl många gånger.

Till Gunnarssons starka sidor hör att han berättar rappt och tycks ha handlag med skådespelarna. Förhoppningsvis får han litet friare tyglar nästa gång."

Helena Lindblad, DN: " I Pillertrillaren ska äkta romantik och skojfrisk humor föreställa en bättre medicin än de råttdödare som filmens pillerfirma Bremco framställer. Jag tvivlar på det. Lite mer genomtänkta giftigheter, som Björn Gunnarsson brukat krydda sina manus till Rederiet med, hade piggat upp. Råttorna också."

Mats Johnson, GP: "Problemet med Pillertrillaren är att regissör Gunnarsson specialskrivit replikerna och karaktärerna med tanke på de aktuella skådespelarna som nu hamnar farligt nära självparodi med till exempel Björn Gustafson som en Dynamit-Harry i kostym. (-) Kayo, då? Jo, hon är ljuv och leende, har fått rekordkorta repliker och framför i filmen, inte särskilt överraskande om man säger så, ledmotivet Om du vill ha mig som jag är.

Som helhet bjuder Pillertrillaren på fler longörer än fräschörer, den landar på knappt två timmar vilket är en tidsrymd som får även moderna pilsnerfilmer att kännas avslagna."

Annika Gustafsson, SDS: "Kärleksdramat med företagets vackra och välsjungande dotter (Kayo), är psykologiskt fattigt och ointressant.

Vad som återstår är några enstaka roliga scener, främst med de duktiga skådespelarna Kent Andersson, Björn Gustafson, Ulla Skoog och Rolf Skoglund.

Ska man döma av det här förstlingsverket tycks regissören Björn Gunnarsson ha större talang i egenskap av personinstruktör än av manusförfattare och bildskapare."

Sven E Olsson, Arbetet: "På den tiden då Åsa-Nisse var den svenska filmens vanligaste seriefigur, blev det något av en vana att bryta allt nerbuskandet med insläpp av populära artister. Länge förklädda till Bertil Boo, den sjungande bonden.

Det sista Åsa-Nisse-decenniet blev filmerna dock allt mer beslutsamt lika Hylands hörna, med något för varje smak.

Minus Hyland, vilket var just det fatala.

När nu Svensk Filmindustri, med en målmedvetenhet som fått stöd i nya filmavtalet, fabricerar lätt moderniserade Åsa-Nisse-rullar som stapelvara, upprepas mönstret.

I Pillertrillaren heter artisten Kayo. Och givetvis " för manusförfattaren och regissören Björn Gunnarsson är inte korkad, även om han tydligen haft huvudansvaret för Rederiet " får hon en chans att komma loss i en låt.

Det är hennes grej i filmen. Förutom då att se söt ut, vilket hon klarar tämligen bra. (-)

Det är lätt att se hur Gunnarsson riktigt anstränger sig för att filmen ska bli både rolig och spännande. Men tempot och tajmingen är för dåliga i båda fallen, dialogen är trubbig, och ett antal av våra mest älskade skådespelare tycks inte ha fått särdeles mycket hjälp med tonfallen eller ansiktsbitarna.

Dock är det så, att den är så snäll, så anspråkslös, så oförarglig att den inte ens förtjänar ett rejält underbetyg. Den är rentav för mesig för att irritera.

Så tag en Magnecyl - och glöm att ni utsatt er för eländet! Fast ett ännu bättre recept är förstås att se en bättre film."

Kommentar Svensk filmografi

Vid sidan av likhetstecknen med Åsa-Nisse-filmerna noterade flera recensenter att filmens slutscen var mer än inspirerad av den australiska filmsuccén Crocodile Dundee - en storviltjägare i New York (1986).

Debutregissören Björn Gunnarsson hade gått "den långa vägen" med start som ljudtekniker för att senare vara verksam som klippare och manusförfattare. Före Pillertrillaren hade han varit huvudmanusförfattare till TV-serien Rederiet.

Filmdebuterande sångerskan Kayo (f 1966) hade vid tiden för inspelningen två LP-album bakom sig och skulle senare bli en av programledarna i TV4-programmet Fångarna på fortet.

Pillertrillaren kom publikt sett inte att motsvara förväntningarna, och det diskuterades ett tag huruvida man skulle klippa om filmen för att ge den en 7-årsgräns. Inga sådana beslut togs dock.

Filmens rollista såg i planeringsstadiet rätt annorlunda ut: Björn Granath skulle ha spelat Kent Anderssons roll, Krister Henriksson Rolf Skoglunds och Anna-Lena Brundin Petra Nielsens roll. Orup skulle ha stått för musiken.

Visningar

Sverigepremiär 1994-02-11 Aveny Göteborg Sverige 115 min
1994-02-11 Downtown Göteborg Sverige 115 min
1994-02-11 Royal Malmö Sverige 115 min
1994-02-11 Draken Stockholm Sverige 115 min
1994-02-11 Filmstaden Stockholm Sverige 115 min
1994-02-11 Rival Stockholm Sverige 115 min
1994-02-11 Saga 1 Stockholm Sverige 115 min (samt ytterligare 43 platser)
TV-visning 1997-01-10 SVT2 Sverige 110 min
1998-04-15 SVT2 Sverige 110 min
2001-09-15 TV4 Sverige 110 min
2003-06-28 TV4 Sverige 110 min
2004-01-18 TV4 Sverige 110 min
2013-02-09 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Om du vill ha mig som jag är
Kompositör Niklas Strömstedt (1994)
Tommy Ekman (1994)
Textförfattare Niklas Strömstedt (1994)
Sångare Kayo


Originaltitel With My Eyes Closed
Kompositör Niklas Strömstedt
Tommy Ekman
Textförfattare Niklas Strömstedt
Tommy Ekman


Originaltitel Till the End of the World
Kompositör Niklas Strömstedt
Tommy Ekman
Textförfattare Niklas Strömstedt


Originaltitel Konsert i C-dur
Kompositör Antonio Vivaldi


Originaltitel Serenad, stråkar, K. 525, G-dur
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)


Originaltitel Messiah. Worthy Is the Lamb That Was Slain
Kompositör Georg Friedrich Händel (1741)


Originaltitel Messiah. Hallelujah
Kompositör Georg Friedrich Händel (1741)


Originaltitel Helgdagskväll i timmerkojan
Kompositör Sven Scholander (1923)
Textförfattare Dan Andersson (1911)


Originaltitel Calle Schewens vals
Kompositör Evert Taube (1931)
Textförfattare Evert Taube (1931)


Ämnesord

DK Komedi
DK Kärlek

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3154


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PILLERTRILLAREN En komedi med oanade biverkningar.
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PILLERTRILLAREN
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PILLER TRILLAREN En komedi med oanade biverkningar
Tryckeri Jernström Offsettryck AB
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PILLERTRILLAREN En komedi med oanade biverkningar.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista. Manus & regi Björn Gunnarsson.
Omfång 65 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 5
Färg papper 5
Dia 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?