Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En pizza i Jordbro
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-09-02

Handling

Den femte filmen om barnen från en skolklass i Jordbro, vilka regissören har följt i drygt 24 år, låter de nu vuxna barnen genom intervjuer berätta om sina liv. Detta varvas med inklipp...

Visa hela handlingen

Press

Greppet att genom klipp ur de tidigare filmerna ställa den vuxnes liv mot barnets drömmar gillades av recensenterna som samtliga var mycket positivt inställda till En pizza i Jordbro. Flera...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Bolag

Produktionsbolag Olympia Filmproduktion HB
Sveriges Television AB Kanal 1
Filminstitutets garantinämnd för kortfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1995
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1995
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
FilmTeknik AB

Handling

Den femte filmen om barnen från en skolklass i Jordbro, vilka regissören har följt i drygt 24 år, låter de nu vuxna barnen genom intervjuer berätta om sina liv. Detta varvas med inklipp ur deras vardags- och yrkesliv, samt med klipp ur de tidigare filmerna.

Vi får bl a möta Slobodan, som när han var barn drömde om att flytta tillbaka med familjen till Jugoslavien, men som fortfarande är kvar i Jordbro och driver en pizzeria tillsammans med sin morbror, och Chrisoula som ensam flyttar tillbaka till Grekland och bildar familj där.

Censur / granskning

Censurnummer 132835
Datum 1994-08-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2104 meter
Kommentar Aktlängder: 557-579-526-442 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit och färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2104 meter
Längd i minuter 77 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Greppet att genom klipp ur de tidigare filmerna ställa den vuxnes liv mot barnets drömmar gillades av recensenterna som samtliga var mycket positivt inställda till En pizza i Jordbro. Flera kritiker såg filmen som den mest intressanta i Jordbro-sviten och som ett unikt och fängslande samtidsporträtt.

Elisabeth Sörenson, SvD: "Rainer Hartleb är den osynliga samtalspartnern, hans inlägg är korta: en intervjuare utan fåfänga som får människor att berätta alldeles naturligt. Samtalen ger en stabilitet som tillåter kameran att komma utan att det blir flaxigt, vandra fritt och hitta spontana situationer. I sitt eget Jordbroarkiv är Hartleb herre över tiden, plockar bilder och ger perspektiv: detta som gör Jordbrosviten så svåröverträffbart storslagen."

Helena Lindblad, DN: "Rainer Hartleb har sagt att hans metod att undersöka verkligheten går ut på att, kort och gott, 'se vad som händer'. Det kan låta slumpartat och okoncentrerat, men för honom fungerar det på ett häpnadsväckande sätt. (-)

I den nya filmen tar Hartleb ett bredare grepp och låter i stället flera röster och livsvägar flätas samman till en kalejdoskopisk mix. Lågmält men enträget blandar han då och nu, klipper ur sina gamla filmer för att jämföra och minnas tillsammans med dem han porträtterar. (-)

Frågan om vad som är hemma och vad som är borta går som en röd tråd genom filmen. För någon är hemma kanske en egen gård i Australien, för någon annan en plats på universitet. Det unika med Rainer Hartlebs projekt är att inte bara så envist nagla fast en speciell plats och en speciell grupp människor på jorden utan att han gör det 'vanliga' så specifikt och samtidigt så allmängiltigt.

Jens Peterson (AB): "Den femte filmen om barnen i Jordbro känns ännu intressantare än de tidigare. Rainer Hartleb ställer nu mot då, barns drömmar mot de vuxnas liv. (-)

Var och en presenteras med en tidig bild som växlas till idag. Ibland finns det samstämmighet, inte bara utseende utan förhoppningar och tankar är samma hos barnet och den vuxne. Ibland är det tvärsemot. Det beror naturligtvis, som alltid i dokumentärer, hur urvalet är gjort.

Rolig och fängslande, en bit samtidshistoria som kommer att leva länge."

Sven E Olsson, Arbetet: "En pizza i Jordbro fungerar på många nivåer. Dels alla de här personporträtten, där Hartleb kan lägga lager på lager av tidens gång och skilda skeenden, nya drömmar eller en annan medvetenhet över sjuåringen som nu är 30. Dels de indirekta tidsskildringar; de som röjs i frisyrer, kläder, språk, heminteriörer, bilar. Men lika mycket, tycker jag, den dokumentation som här finns av hur förhoppningarnas - och kanske aningslöshetens - tidiga 70-tal ersatts av det vi upplevt och det vi erfarit. (-)

Till sin slutsumma: en film om Sverige."

Gunnar Bergdahl, GP: "En pizza i Jordbro - tillsammans med Hartlebs övriga fyra filmer om samma människor - är en rörande berättelse om vår egen tid.

Med ytterst enkla medel - det är naturligtvis ett estetiskt val att undvika estetik! - bläddrar vi här i ett slags familjealbum där autenticiteten är total. Det är inga löpsedelsmänniskor som stiger emot oss med sina tankar, sina drömmar och sin historia. Därigenom blir identifikationen dubbel. Just så här ser livet ut för stora grupper av människor.

En pizza i Jordbro är en berättelse om tidens hemlighet, ett slags upptäcktsfärd i en fjärde dimension där människor och miljöer erövrar våra hjärtan. (-)

Så står vi på filmens bro och blickar ner i livets hav där Hartleb ömt och försiktigt och utan moral lotsar oss allt närmare dem han berättar om.

Det är en bild av Sverige, en socialantropologisk studie fylld av vemod och till stilla pianomusik av Chopin.

En pizza i Jordbro är en liten film med stora och berikande kvalitéer."

Kommentar Svensk filmografi

Rainer Hartleb (f 1944 i Tyskland) arbetade 1975-1987 på Sveriges Television med dokumentärfilmer som specialitet. Bland hans biografvisade filmer kan nämnas Hemligheten (1982/18) med uppföljaren Kärleken är allt (1986/7).

Den första Jordbrofilmen kom redan 1973. Hartleb hade följt en klass under det första skolåret. Resultatet blev Från en barndomsvärld som följdes av flera filmer om samma barn, däribland Barnen från Jordbro (1982) och Tillbaka till Jordbro (1988). De två sista i sviten, Det var en gång... en liten flicka (1992/21) och En pizza i Jordbro fick även biografdistribution. En pizza i Jordbro är en summering av hela projektet och innehåller återblickar ur de tidigare filmerna.

Ursprungligen hade Hartleb tänkt sig sätta punkt för filmserien när barnen hade gått ut nionde klass. Men efter att ha blivit inbjuden till en klassträff återupptogs projektet efter en paus på några år, och de senare filmerna kom till.

1995 belönades En pizza i Jordbro med en Guldbagge för bästa svenska film. Av Svenska Filmkritikerförbundet utnämndes filmen likaså till 1994 års bästa svenska film.

Visningar

Sverigepremiär 1994-09-02 Sibirien Stockholm Sverige 77 min
Videorelease 1995-04 Sverige 74 min
TV-visning 1995-02-12 Kanal 1 Sverige 74 min
1995-02-20 Kanal 1 Sverige 74 min
2015-01-04 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Flintstones Theme
Kompositör Joseph Barbera (1960)
William Hanna (1960)
Hoyt S. Curtin (1960)
Textförfattare Joseph Barbera (1960)
William Hanna (1960)
Hoyt S. Curtin (1960)


Originaltitel Last Night I Had the Strangest Dream
Kompositör Ed McCurdy (1950)
Textförfattare Cornelis Vreeswijk (svensk text 1964)
Ed McCurdy (engelsk text 1950)


Originaltitel Diana
Kompositör Paul Anka (1957)
Textförfattare Paul Anka (1957)


Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 1995 Bästa film
Guldbaggenominerad Stockholm 1995 Bästa regi Rainer Hartleb
Svenska Filmkritikerförbundets pris Göteborg 1994 (årets film)
Jordbrosviten (2007) innehåller En pizza i Jordbro (1994)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Videokopia digital
Bredd Digital Betacam (PAL)


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN PIZZA I JORDBRO


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel En pizza i Jordbro. 1996-01-29
Omfång 26 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 4
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?