Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kalle og englene
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-10-08

Handling

Kalle är en åttaårig pojke som bor med sina föräldrar och sin äldre bror i en norsk stad. Han ser upp till sin pappa som han älskar. Pappan är intresserad av flygning och engagerad i...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Tom Bech Letessier Kalle
Karl Sundby ängeln Mikael
Helge Jordal pappa
Unni Kristin Skagestad mamma
Petter Width Kristiansen Johnny
Margreth Weivers farmor
Lothar Lindtner farfar
Camilla Martens Mona
Live Nelvik Maria
Ingar Helge Gimle Jakobsen
Geo von Krogh doktor Thorvaldsen
Sverre Hansen ärkeängel 1
Kjell Stormoen ärkeängel 2

Bolag

Handling

Kalle är en åttaårig pojke som bor med sina föräldrar och sin äldre bror i en norsk stad. Han ser upp till sin pappa som han älskar. Pappan är intresserad av flygning och engagerad i arbetet för en bättre miljö. På somrarna brukar familjen åka till farfar och farmor på landet. Kalles farmor är glad och snäll medan farfar är mycket sträng.

Under en vistelse hos farmor och farfar på landet bygger Kalles pappa ett par stora vingar att segelflyga med, en s k hangglider. När hangglidern är klar ger sig pappan ut på en jungfrutur. Med sig har han en packe flygblad mot miljöförstöringen som han tänker sprida från luften. Något går dock fel och pappan störtar till marken och omkommer. I samband med begravningen berättar Kalles farmor om hur änglarna ska hämta pappan och ta honom till himlen. Vid kyrkan, där begravningen äger rum, skymtar Kalle skuggan av en ängel.

Kalle tror att änglarna kommer när det åskar. Han berättar om ängeln han sett för sin jämnåriga kamrat Maria. Kalle är övertygad om att hans pappa inte tänker följa med till himlen utan att först besöka Kalle en sista gång. Kalles storebror Johnny försöker förklara att pappan ligger och ruttnar på kyrkogården, men Kalle vill inte lyssna.

Ett stort åskväder bryter ut. När Kalle ger sig ut för att leta efter sin pappa finner han en ängel som fastnat i ett träd. Ängeln heter Mikael. Kalle försöker hjälpa ängeln att komma loss. Då Kalles farfar närmar sig trädet för att se vem Kalle talar med, ramlar ängeln Mikael ned på farfar, som blir mycket chockad. Vid fallet skadar ängeln sin ena vinge så allvarligt att han inte kan fullfölja sitt uppdrag att hämta Kalles pappa till himlen. Kalle tar hand om ängeln Mikael i väntan på att vingen ska läka.

Kalle besöker sin pappas grav på kyrkogården. Vid graven inser Kalle att hans uppgift är att fortsätta pappans arbete att sprida information om miljöförstöringen. Ängeln Mikael berättar att den brutna vingen försenat hans uppdrag och att ärkeänglarna i himlen är mycket upprörda. Enligt ängeln Mikael är ärkeänglarna på väg till jorden för att hämta hem både Mikael och Kalles pappa.

Kalle lovar ängeln Mikael att reda ut situationen. Kalles farfar har blivit allt mer tillmötesgående efter att ha fått ängeln Mikael i huvudet. För att inte bli överraskade av ärkeänglarna får Kalle hjälp av farfar att gillra en fälla. Ärkeänglarna överlistar dock fällan och tar med sig Mikael. Kalle och farfar hittar alla änglarna i ett träd på stranden. De har svårt att flyga på grund av luftföroreningarna. Farfar gör en överenskommelse med ärkeänglarna - "oss gamlingar emellan". Farfar och Kalle hjälper änglarna med himmelsfärden genom att låta dem göra en "take off" från ett lastbilsflak i utbyte mot att änglarna tar ansvar för utdelningen av flygbladen. Kalle kör lastbilen medan farfar assisterar änglarna på flaket, iförd pappans hangglider. Änglarna lovar att hämta Kalles pappa på vägen och ta honom med till himlen.

Kalle inser att hans pappa är död och på väg till himlen med änglarna. I stället för att önska att pappan ska komma tillbaka hoppas nu Kalle att pappan och änglarna ska lyckas sprida flygbladen från luften. Och medan Kalle och Maria ligger i Kalles trädkoja och tittar upp mot himlen ser Kalle hur flygbladen sakta börjar dala ner från skyn. Kalle frågar om Maria kan se dem. Hon nickar jakande.

Censur / granskning

Censurnummer 132941
Datum 1994-10-05
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2502 meter
Kommentar Aktlängder: 506-547-537-537-375 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2502 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Visningar

Sverigepremiär 1994-10-08 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel Anything I Dream Is Possible
Kompositör Billy Reid (1948)
Textförfattare Billy Reid (1948)
Sångare Claes Janson


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1995 Bästa film
Festivalpris Poznan 1994 (Poznanskie Koziolki)
Lûbeck 1993 (nordiska filminstitutens pris till bästa barnfilm)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Färg papper 2
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?