Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel När var tar sin
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 1989-04-15

Handling

Filmen utspelar sig under en sommareftermiddag och natten fram till följande morgon.Maria ringer Micke och gör slut. Han förstår inte varför och hon vill inte förklara saken...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var inte imponerade av slutresultatet som film betraktad, men det behjärtansvärda i projektet dämpade invändningarna.Mårten Blomkvist, DN: "I en scen sitter en kille och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Filmen utspelar sig under en sommareftermiddag och natten fram till följande morgon.

Maria ringer Micke och gör slut. Han förstår inte varför och hon vill inte förklara saken närmare. Micke blir deprimerad, men när kompisarna dyker upp åker han med dem till landet. Vid havet träffar de tjejkompisarna, bland dem Maria. Micke tar henne avsides och försöker få henne att gå med på att fortsätta relationen, men hon vägrar att diskutera med honom. I förtvivlan snor Micke kompisens bil och lämnar gänget.

Kompisarna hittar Micke på en parkeringsplats. Bilens ägare är förvisso arg, men de är ju vänner och han förstår Mickes problem. En tjejkompis inleder en flirt med Micke.

Ungdomarna har planerat att åka till Malins sommarställe och ha fest. Det bilburna gänget, med bland andra Micke, beslutar sig för att åka på sitt håll och några av tjejerna följer med dem. De andra, bland dem Maria, fortsätter till sommarstället. Under kvällens lopp delar de upp sig i smågrupper. En av flickorna, Mia, begår sin sexdebut i ett avskilt rum. Hon avbryts av att fadern kommer för att hämta hem henne, han tycker att det är för sent för henne att vara ute. De grälar och han får ge sig iväg med oförrättat ärende.

Micke och hans kompisar kommer till sommarhuset. Micke är förtvivlad och provocerar hela tiden sin omgivning, framför allt Maria, som till slut skriker åt honom att ge sig av. Han går och en av hans kompisar skäller ut Maria för att hon behandlar Micke illa. Maria blir upprörd och går till sängs, kompisen följer efter. Genom dörren försöker de nå fram till varandra. Så småningom släpper Maria in honom och de uppnår en djupare kontakt.

Micke har under tiden lämnat huset och vandrar planlöst omkring. Den flicka som tidigare flirtat med honom följer efter och tar kontakt. Han mår dåligt av det som sker, hon försöker pigga upp honom och de går in i ett båthus. En erotisk spänning uppstår mellan dem och de närmar sig varandra. Efter ett misslyckat försök till samlag somnar flickan på golvet. Micke lämnar henne och går tillbaka mot staden.

Tekniska fakta

Färgtyp Färg
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i minuter 63 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var inte imponerade av slutresultatet som film betraktad, men det behjärtansvärda i projektet dämpade invändningarna.

Mårten Blomkvist, DN: "I en scen sitter en kille och en tjej några meter ifrån varandra på ett golv. En försiktig flirt har nått det stadium då man eventuellt skulle kunna närma sig varandra - men hur flytta sig utan att bryta stämningen?

Nervöst skämtsamt sträcker pojken ut sig raklång och rullar över till flickan.

En sådan lösning, som ser helt naturlig ut, infinner sig nog lättare under en improvisationsövning än i ensamhet framför skrivmaskinen.

Men det hade trots allt behövts mera styrning, en regi som plockat fram och byggt vidare på de bästa uppslagen och rensat bort slaggen, för att detta skulle bli en film värd en större publik.

När var tar sin kan vara intressant, betraktad som dokumentation av ett improvisationsarbete, men den står inte på något vis på egna ben som spelfilm."

Hans Schiller, SvD: "Som om det inte vore nog med alla manussvaga svenska långfilmer kommer här en manuslös eller kanske rättare en film som improviserats fram. Bakgrunden och uppsåtet är möjligen gott och slutresultatet hyggligt om ansvariga inte hade gett sig på att visa den som spelfilm. (-)

Det När var tar sin visar upp är således en serie scener som blivit löst sammanfogade till en helhet som får utspela sig under en sommarkväll kring en liten stuga på landet. En del av scenerna visar att improvisationerna lyckats och når fram till trovärdiga uttryck medan andra är mer krystade. (-)

När var tar sin känns halvhjärtad och man har slutat precis där improvisationsövningarna har börjat fungera."

Mario Grut, AB: "Ett friskt undantag från den grå regeln är bröderna Bengt och Hans Danneborns ungdomliga När var tar sin. Men så är det heller inte en film i vanlig förströelsemening. (-)

Sentimentalt? Inte mycket. Skildringen är gjord med varsam hand och med naturlighet i sikte.

Tekniskt arbetar de efter mönster från den engelske scenpedagogen Keith Johnstone och hans bok 'Impro'. Det ger en sorts kontrollerad improvisationsteater och just där har filmen sin styrka. I oförställdheten. I det spontana agerandet. I närheten mellan att föreställa och att vara.

Naturlighetens pris är som vanligt longörerna. Samtalen som mal på tomgång. Scenerna med mer utrymme än betydelse. (-)

Någon farbroderlig instruktionsfilm för unga har det därför inte blivit. I ett känsligt gränsområde mellan uppvaknande och medvetenhet rör den sig med aktsamhet och hänsyn. Det är en mångbottnad bild den ger av ungdomens självklarhet och kärlekens besvär."

Kommentar Svensk filmografi

När var tar sin handlar om tonåringars vänskap, kärlek och sexualitet. Filmen växte fram under ett ungefär två månader långt improvisationsarbete som utgick från Augusto Boals och Keith Johnstones teorier. Efter biopremiären visades den på olika ungdomsgårdar. Filmens initiativtagare Bengt och Hans Danneborn, Susanne Spjuth och Kajsa Andersö yttrade sig i GP (1991-05-28) om arbetet: "Vi träffade ungdomarna för första gången på Boo-teatern i Orminge utanför Stockholm påsken 1988 och informerade dem om projektet. Vi möttes då av ganska stor skepsis i stil med: Vadå - en film om sex och relationer och känslor... (-)

- I de samtal vi hade med ungdomarna fann vi att det i stort sett fanns fyra informationskällor kring sexualitet, nämligen herrtidningar, porrfilmer, egna erfarenheter och den information man fått genom skolan.

- Men ett ärligt samtal med en vuxen som kan lyssna och dela med sig av egna erfarenheter konkurrerar lätt ut de här fyra informationskällorna.

Filmen utgår från ungdomarna själva, deras egna upplevelser var det främsta arbetsmaterialet. Det skrevs inget manuskript och inga färdiga repliker utan improvisationen och den spontana känslan fick styra handlingen liksom rollkaraktärerna.

- Ungdomarna har valt att lägga berättelsen runt det hemliga 'rum' som rymmer så många frågor och känslor och lust och nyfikenhet."

I DN (1989-04-15) berättade Bengt Danneborn om det förberedande improvisationsarbetet: "¿ Pojkarna har en tendens att dominera, förklarar Bengt. Han har gjort ett 'grovt skelett' till manus. Improvisationsövningarna som videofilmades och alla diskussioner och samtal med tonåringarna gav det kött på benen som krävdes.

- Övningarna frigjorde aktörernas kraft och gav tonåringarna verklighet, sammanfattar Bengt Danneborn."

Som framgår av produktionsuppgifterna underkastades När var tar sin aldrig någon granskning av Statens Biografbyrå.

Visningar

Sverigepremiär 1989-04-15 Orminge Folkets Hus Boo Sverige
TV-visning 1991-05-28 TV2 Sverige 64 min
Urpremiär 1989-04-15 Orminge Folkets Hus Boo Sverige
Annan visning 1989-11-18 Fågel Blå Stockholm Sverige 64 min (Filmens Dag)
1989-11-19 Folkets Bio Stockholm Sverige 64 min (Filmens Dag)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 16 mm


Typ Lågkontrastkopia
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?