Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Granskogen i våra hjärtan : - en bondfilm
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-11-25

Medverkande

Lars-Erik Lundberg
skogsarbetare

Handling

I den norrländska byn Norrfors, som har ett tjugotal hushåll, träffar vi bonden Lars-Erik Lundberg. Han berättar om sin vardag på gården och i skogen, och stannar gärna vid filosofiska...

Visa hela handlingen

Press

För lite granskog och för mycket Enteli, tyckte recensenterna. En film som verkligen försökte spegla motsättningarna mellan centrum och periferi i dagens stadssamhälle efterlyste en av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Produktionsassistent
Filmkonsulent
B-foto
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Mixning
Övrig medarbetare
Speaker

Medverkande

- Medverkande:
Lars-Erik Lundberg skogsarbetare
Enteli

Bolag

Produktionsbolag Migma Film AB
Sveriges Television AB Kanal 1 (med stöd av)
Finansiär Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB 1994
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
Mixning Studio Lagnö AB
Övrigt bolag Lantbrukarnas Riksförbund (tack till)

Handling

I den norrländska byn Norrfors, som har ett tjugotal hushåll, träffar vi bonden Lars-Erik Lundberg. Han berättar om sin vardag på gården och i skogen, och stannar gärna vid filosofiska funderingar över sin älskade granskog, där träden för honom är kännande, tänkande väsen.

Det råder en stark gemenskap i byn - alla hjälper alla - men Lars-Erik förutspår att hans generation, dvs den som är i 40-50-årsåldern är den sista som kommer att leva och tänka på det sättet som han själv gör. Han har också farhågor inför framtidens behandling av skogen, eftersom de flesta människorna, inklusive de som äger skog, i dag bor i städer. Där menar han att känslan för en rik, mångfaldig och vildvuxen skog inte är påtaglig. Skog betraktas bara som en kapitalinvestering som ska ge utdelning.

Bilderna från Lars-Eriks gård och skog blandas med bilder från Stockholm. Den verkliga granskogen kontrasteras mot den målade skogen som pryder Solna tunnelbanestation. Då och då ser vi musikgruppen Enteli framföra sin musik, och deras toner klingar vidare i bilder av skogslandskap.

Censur / granskning

Censurnummer 133015
Datum 1994-11-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1686 meter
Kommentar Aktlängder: 486-478-539-183 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1686 meter
Längd i minuter 61 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

För lite granskog och för mycket Enteli, tyckte recensenterna. En film som verkligen försökte spegla motsättningarna mellan centrum och periferi i dagens stadssamhälle efterlyste en av kritikerna.

Hanserik Hjertén, DN: "Det är hungern som styr våra handlingar, är den tänkvärda tanken, fast idag är det kanske mera profithungern. Ambjörnssons film handlar om skogen men också om detta öppna odlingslandskap. Det är ingen motsättning eftersom båda ingår i en bondevärld där skogen är både näringsfång och själavård. För stadsbon är det möjligen själavård. När Peter Östlunds kamera vandrar in i skogsgläntorna susar det vemodigt i vårt förtorkade skogshjärta. Det är en film som lämnar mig en smula kluven.

Den både lockar och stänger ute. Den målar upp en idealbild med ägor, traditioner och lyckliga barndomar med far i skogen som är få förunnat att uppleva. Hur som helst är det en klok och vacker film, där musikgruppen Enteli bidrar med sin egen granskogshuldra. Kanske hon förhäxat filmteamet till den grad att hon ibland hotar ta över filmen!"

Bernt Eklund, Expr: "Bondetankar och folkjazz, skogsbrus och storstadsbrus - den instängda T-banan bredvid det öppna landskapet. Bland träden bor tryggheten - 'man kan aldrig bli jagad av en tall' - och den hänger med ända in till Solnas lantligt utsmyckade tunnelbanestation i denna innerliga stämningsbild från EU:s utmarker. Tycker sig någon skymta själva livet mellan trädstammarna så är det inte nödvändigtvis en synvilla."

Bo Ludvigsson, SvD: "Redan titeln gör mig lite orolig. Fast å andra sidan kan väl lite stilla gransus vara rogivande strax före jul. Tyvärr susar det nästan inte alls i Gunila Ambjörnssons 58 minuter långa film som har den skämtsamma (?) undertiteln Bondfilm. Ambjörnson förefaller rädd för tystnadens sus, den där hisnande tystnaden som den som är uppvuxen i storskogens närhet ibland kan känna en oerhörd längtan efter i storstadens brus.

Inte verkar heller själva skogen intressera henne, skildringen av den är bildmässigt fantasilös. Lite mer intresserad är hon av charmerande kossor, som då och då idisslande stirrar in i kameran, och norrlandsbonden Lars-Erik Lundberg, som sympatiskt filosoferar över sin tillvaro som skogsbonde i välfärdslandet. Hans funderingar om jorden och skogen som själva fundamentet för välståndet och vår överlevnadsförmåga är inte originella men inte heller ointressanta. Han berör också skillnaden mellan landsbygdens och städernas mentaliteter.

Men Ambjörnsson låter honom inte utveckla resonemanget och bjuder honom heller inte motstånd. I stället klipper hon in bilder från Stockholms gågator och tunnelbana för att vi riktigt ska förstå hur urarva storstadsmänniskan gjorts. Att det sannerligen har sina sidor att leva och verka i den svenska landsbygdens inskränkthet förmärks inte. Ett slentrianmässigt förhållningssätt vidlåder också formen. Ambjörnsson punkterar i bästa 70-talsstil intresset för de frågor hon eventuellt väcker med att oupphörligt klippa in långa sjok från en Stockholmskonsert med Enteli, en världsmusikgrupp som det lätt kan bli för mycket av.

När kameran för femtioelfte gången entonigt zoomar in Lena Willemarks hårsvall och Ale Möllers allvarsamma nuna blir man uppgiven. Och undrar stillsamt om inte Filminstitutets dokumentärkonsult borde efterlysa filmare som utan romantiserade övertoner och tendensiöst nit kan tänkas vilja skildra konflikten mellan t ex centrum och periferi, mellan traditionella näringar och nya? Kort sagt den svenska verkligheten."

Kommentar Svensk filmografi

Gunila Ambjörnsson (f 1938) har varit verksam som både författare och regissör. Främst har hon vänt sig till en barnpublik, t ex med TV-serierna om Ville, Valle och Viktor i början av 1970-talet. Men hon har också gjort några dokumentära kortfilmer och var en av nio regissörer som gjorde samlingsfilmen 1985. Vad hände katten i råttans år? (1985/10). Granskogen i våra hjärtan hade TV-premiär 2.4.1995.

Inspelning

Norrland Norrfors Sverige
Stockholm Sverige
Solna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1994-11-25 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 61 min
TV-visning 1995-10-01 Kanal 1 Sverige
Festivalvisning 1995-02-11 Haga 1 Göteborg Sverige 59 min
1995-02-12 Haga 2 Göteborg Sverige 59 min

Musikstycken

Originaltitel Granar
Kompositör Lena Willemark
Textförfattare Harry Martinson


Originaltitel Skalmeja
Kompositör Ale Möller
Instrumentalist Ale Möller (skalmeja)


Originaltitel Kulning efter Sväs Märta Eriksson
Arrangör Bengt Berger
Ale Möller
Johan Söderqvist
Lena Willemark
Jonas Knutsson
Sångare Lena Willemark


Originaltitel Stäv
Arrangör Bengt Berger
Ale Möller
Johan Söderqvist
Lena Willemark
Jonas Knutsson


Originaltitel Brännvinslåten
Kompositör Johan Söderqvist


Originaltitel Röd avgång
Kompositör Jonas Knutsson (1992)
Framförs av Jonas Knutsson
Lars Lindgren
Per Westerlund
Mikaël Berglund
Bengt Berger


Originaltitel Stycke för fred
Kompositör Johan Söderqvist (1994)


Originaltitel Polska efter Lars Orre - 615
Arrangör Bengt Berger
Ale Möller
Johan Söderqvist
Lena Willemark
Jonas Knutsson
Framförs av Enteli


Originaltitel Tango vid midnatt
Kompositör Ale Möller
Johan Söderqvist
Textförfattare Ale Möller
Framförs av Enteli


Originaltitel Haiku
Kompositör Johan Söderqvist


Originaltitel Sion klagar
Arrangör Lena Willemark


Originaltitel Dagar, djur
Kompositör Bengt Berger


Originaltitel Edvind Slang
Kompositör Ale Möller


Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel GRANSKOGEN I VÅRA HJÄRTAN en Bondefilm av Gunila Ambjörnsson


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?