Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Änglagård andra sommaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1994-12-25

Medverkande

Helena Bergström
Fanny Zander, kabaréartist

Rikard Wolff
Zac, kabaréartist, Fannys kollega och vän

Ernst Günther
Gottfrid Pettersson

Tord Peterson
Ivar Pettersson, Gottfrids bror

Sven Wollter
Axel Flogfält, ägare till höga gärdet och ett sågverk

Viveka Seldahl
Rut Flogfält, Axels hustru

Visa alla medverkande

Handling

Yxared. Någonstans i trakterna av Ulricehamn i Västergötland. Vinterbilder övergår i vår- och sommarbilder av landskapet i byn. Fanny och Zac kommer körande på byvägen i en röd...

Visa hela handlingen

Press

Besvikelse präglade recensionerna. Seg, upprepar sig, saknar manus, skådespelarna lämnas i sticket utan något att göra, var några återkommande omdömen om Änglagård - andra sommaren....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
TV-titel i Sverige
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Administration
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Musikarrangör
Dirigent
Musikinspelning
Musikmixning
Exekutör
Musiktekniker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Chaufför
Byggledare
Catering
Klippassistent
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Helena Bergström Fanny Zander, kabaréartist
Rikard Wolff Zac, kabaréartist, Fannys kollega och vän
Ernst Günther Gottfrid Pettersson
Tord Peterson Ivar Pettersson, Gottfrids bror
Sven Wollter Axel Flogfält, ägare till höga gärdet och ett sågverk
Viveka Seldahl Rut Flogfält, Axels hustru
Ron Dean Sven Pettersson, Gottfrids och Ivars bror i USA
Reine Brynolfsson Henning Collmert, präst
Jan Mybrand Per-Ove Ågren, ICA-handlare
Jakob Eklund Mårten Flogfält, Axels och Ruts son
Ing-Marie Carlsson Eva Ågren, ICA-handlare, Per-Oves syster
Peter Andersson Ragnar Zetterberg, advokat

Bolag

Produktionsbolag Seneca Falls Productions (produktionsbolag i New York)
Sweetwater AB (©) (i samarbete med)
AB Svensk Filmindustri
Sveriges Television AB Göteborg (TV2)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1994
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1996
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1995
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1995
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2011
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
Mixning FilmMixarna AB (ljudmix)
Lansdowne Recording Studios (musikmix)
Förtext AB Optical Vision
Övrigt bolag AB Optical Vision (printerarbeten)
Saab Automobile AB (tack)
Forte Hotels (tack)
Hôtel Plaza Athénée (tack)
British Airways (tack)
AB Nordman & Co. (tack)
Åbro Bryggeri AB (tack)
Karamellgrossisten i Stockholm AB (tack)
Ericsson Mobile Telephone (tack)
Fjällräven Sverige AB (tack)
Rent a Plant (tack)
Kvibille (tack)
AEG Hem & Hushåll (tack)
Matrix Films and Television Partnership (tack)
Här kommer Pierre AB (catering)

Handling

Yxared. Någonstans i trakterna av Ulricehamn i Västergötland. Vinterbilder övergår i vår- och sommarbilder av landskapet i byn. Fanny och Zac kommer körande på byvägen i en röd sportbil mot Änglagård, där Gottfrid och Ivar inväntar deras ankomst.

Det är sordin på stämningen under återföreningen, för Änglagård har brunnit ned. Ivar tar på sig skulden och säger att det hänt då han var uppe i huset för att elda det varmt, men Gottfrid tror mer på att det var de gamla elledningarnas fel. För att ersätta Fanny erbjuder Ivar att betala 214.000 kronor som han vunnit ett halvår tidigare på Lotto till henne, men hon vägrar ta emot pengarna eftersom gården är försäkrad.

Annars är allt som vanligt i byn. Per-Ove tittar på porrfilm i ICA-butiken och störs endast då Mårten kommer ned för att slöa utanför affären tillsammans med sin kusin. Rut är förbannad för att Axel ännu ett år efter vetskapen om sitt faderskap till Fanny ingenting sagt till Mårten. I kyrkan fortsätter flirten mellan prästen Henning Collmert och Rut då de förbereder högmässan. Gottfrid är arg på Ivar för att han inte rent ut kan erkänna sitt faderskap till Fanny, och än argare är han över Lotto-vinsten som Ivar ingenting sagt om tidigare.

Vid Erik och Alice Zanders grav planterar Fanny blommor. Axel kommer dit för att prata affärer med henne och bjuda hem henne, Zac, Gottfrid och Ivar på middag på Höga Gärdet. Det skrevs inget köpekontrakt på Änglamarks skogsägor året innan, då Fanny gick med på att sälja. Hans bud för all mark är nu elva miljoner, men Fanny vill inte skriva på och påminner om att han tidigare nämnt ett belopp på tretton miljoner. Axel rådfrågar också Fanny om de ska offentliggöra hans faderskap, men hon vill vänta med det ett tag.

För att reda ut frågan om försäkringspengarna för Änglamarks skador går Fanny till sin advokat, Ragnar Zetterberg, men överraskar honom under en tête-à-tête med Eva Ågren, som gjort slut med Mårten.

Under middagen på Höga Gärdet blir ingenting sagt om faderskapet. Däremot flirtar Mårten och Fanny livligt med varandra. Fanny berättar för alla om Ivars lotterivinst och föreslår också överraskande att bröderna borde använda pengarna för att åka till New York och hälsa på lillebror Sven, som emigrerade som liten för många år sedan. (Systern Victoria emigrerade också men är död.)

Rut söker villrådig upp Henning för att tala med denne om Axels faderskap till Fanny. Hon vill att han ska prata med Fanny om saken nu när Axel tycks oförmögen. När hon går möts hon på vägen av Ivar, som också ämnar gå till prästen för att be denne tala om för Fanny att det är han som är hennes riktiga far. Förvirrad träffar Henning strax därefter Fanny, som genast inser vad han pratar om och lovar reda ut det hela.

Mårten bjuder Fanny och Zac att följa med på dans i en folkpark i närheten. Hans planer är att förföra Fanny, men hon lyckas hålla honom stången då han blir full och närgången. Det enda hon går med på är att slå vad om 800 kronor att hon aldrig får Gottfrid och Ivar till USA. Samtidigt på Höga Gärdet har Axel och Rut ett praktgräl som vittnar om att äktenskapet efter över trettio år är på upphällningen.

New York City, USA. Fanny och Zac bevittnar en kär återförening då Gottfrid och Ivar möter Sven, som dock har glömt bort all svenska. Men stämningen är hög när bröderna dricker nubbe och - med Fanny och Zac som tolkar - pratar i Svens lägenhet på Manhattan. Högtidligt överräcker också Gottfrid en käpp med silverbeslag som en gång tillhört fadern. Sedan blir det sightseeing på stan. Fanny ringer en vän som Zac hatar, och det blir gräl innan Fanny ensam går iväg. Efter ännu ett gräl på natten då Fanny återvänder, lämnar Zac henne för att åka till en vän i en annan delstat. Gottfrid tröstar Fanny med att Zac kommer tillbaka eftersom de är gjorda för varandra.

Yxared. Spekulationerna är många om vad Gottfrid och Ivar gör i USA. Rut oroar sig för allt våld i New York hon läst om eller sett på TV, men Henning lugnar henne med att berätta om sin lugna tid som präst i Harlem under sex månader. Flirtigt erbjuder han henne att på hans bekostnad följa med ut i världen, och hon tvekar om svaret. Före en högmässa lite senare blir Henning mer passionerad och kysser Rut häftigt. Hon värjer sig och säger åt honom att vänta med sina kärleksförklaringar ett tag.

Gottfrid dör hastigt av hjärtattack en dag i New York. Kroppen fraktas tillbaka till Yxared och bärs i kista av bland annat Sven och Ivar. Rut sjunger "Där rosor aldrig dör", och många i kyrkan rörs till tårar - till och med Per-Ove gråter en skvätt. Under ceremonin anländer Zac till kyrkan på sin motorcykel. Vid begravningskaffet försöker Axel tafatt att berätta om sitt faderskap, men avbryts av Fanny som deklarerar att det är Ivar som är hennes far. På natten talar Axel och Rut ut och försonas med varandra. Även Fanny och Zac reder ut allt det gamla och börjar om på nytt tillsammans.

Vid Fannys och Zacs avfärd till Wien kommer Axel än en gång för att slutföra skogsaffärerna med Fanny. Hon skriver villigt på hans köpekontrakt och sänker dessutom köpesumman från elva till sex miljoner. Förbryllad men förtjust lovar Axel att bygga upp Änglagård tills hon och Zac kommer tillbaka.

Fanny och Zac kör iväg från huset i sportbilen. Kvar vid Änglagård står Sven och Ivar. På respektive språk säger de att de inte förstår varandra. Sven bestämmer sig därför för att lära Ivar engelska och Ivar för att lära Sven svenska.

Utanför Yxared stannar Fanny bilen. Hon berättar att hon är gravid. Zac erkänner omedelbart att det är han som är fadern. De fortsätter mot Wien.

Censur / granskning

Censurnummer 133060
Datum 1994-12-08
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3790 meter
Kommentar Aktlängder: 539-441-487-579-430-454-442-418 = 3790 m - 139 minuter. Aktlängder: 539, 441, 487, 579, 430, 454, 442, 418.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3790 meter
Längd i minuter 138 min
Akter 8 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Besvikelse präglade recensionerna. Seg, upprepar sig, saknar manus, skådespelarna lämnas i sticket utan något att göra, var några återkommande omdömen om Änglagård - andra sommaren. Rubrikerna i tur och ordning på de utvalda recensionerna nedan talar sitt tydliga språk: "En film för mycket", "Colins krasch", "Tillrättalagd Ikea-estetik".

Annika Gustafsson, SDS: "Det är överhuvudtaget en film för mycket. Tunn i innehållet och lös i formen. De begåvade skådespelarna har gjort sig förtjänta av att arbeta med ett substantiellt manus. Här kretsar man fortfarande kring frågan om vem som är Fannys pappa. Sven Wollters Axel Flogfält eller Tord Petersons Ivar Pettersson? Det räcker varken för att åstadkomma en dramatisk historia eller en lustfylld komedi, helst kombinationen av båda.

När Sven Wollter och Viveka Seldahl för femtielfte gången drabbar samman i ett äktenskapligt gräl om varför han ännu inte berättat för sonen Mårten, Jakob Eklund, att Fanny egentligen är en syster går filmen på tomgång. Likaså då bröderna Gottfrid och Ivar ligger i sina sängar och ytterligare en gång bråkar om den undanhållna lottovinsten. Nutley upprepar sig därför att han egentligen inte har något nytt att säga. Det charmerande, det insiktsfulla och de pricksäkra iakttagelserna om oss svenskar klarades av i första numret av Änglagård."

Mats Bråstedt, Expr: "Colin Nutleys sätt att arbeta är ingen lätt resa. Ofta litar han på stundens ingivelse och knyter sina förhoppningar till skådespelarnas förmåga att fånga ögonblicket. Ett stort risktagande alltså, men när bitarna trillar rätt och det inte existerar något avstånd mellan Nutleys visioner och vad de agerande visar upp, kan det bli snudd på magi. Det var den första timmen i Änglagård. Det är den inte i Änglagård - andra sommaren. De 60 minuterna är i stället en tröttande prövning, och aldrig har Nutley haft en längre startsträcka än här.

Efter ytterligare en timme och 17 minuter har han knappt fått in tvåans växel och vi har i stort sett bara delgivits tre saker vi inte visste redan 1992:

att Fanny och Zac (Bergström och Wolff) nu kör en liten öppen sportbil. Trots att de på filmens affischer åter grenslar en motorcykel.

att Ivar (Peterson) vunnit 214.000 på lotto.

och att Ivar och Gottfrid (Günther) hittar en tredje bror i New York.

Detta kanske verkade bra på planeringsstadiet, men blir ytterst ihåligt som långfilm. Och när Nutley märker att han trampar vatten slänger han gång på gång in bilder av det svenska landskapet så man föranleds att tro att filmens huvudsponsor är Styrelsen för Sverigebilden. Änglagård - andra sommaren är inte tillräckligt rolig för att kallas komedi, och för stillastående för att bli dramatisk.

Nutley måste ha känt desperationen komma smygande och hoppats att utflykten till New York skulle fungera som räddare. Men den är lika meningslös som förra årets avstickare till Västindien i Sista dansen. Ron Dean, som spelar Gottfrids och Ivars amerikanske bror, tycker jag faktiskt synd om. Denne fine skådespelare (Jagad, Klienten) ser totalt bortkommen ut, och undrar säkert fortfarande vad han egentligen hade att göra i Änglagård - andra sommaren."

Maaret Koskinen, DN: "Problemet är helt enkelt att Nutley nöjt sig med att genom enkla signaler återkalla och befästa karaktärernas egenheter: en sorts Ikea-estetik som lämnar halva jobbet till åskådaren att förfärdiga efter mall. Också Nutleys halvt improviserade inspelningsmetod som slog så väl ut i den första filmen har här urholkats. I Änglagård fanns en övergripande idé (kampen och vården av själarna, om Sverige) som gav styrsel i ett skenbart kaos och genomsyrade varje enskild scen, likt variationer på ett tema. I Andra sommaren, däremot, har tyngdpunkten förskjutits från idé och tema till intrig och storyföljd: scener radas upp efter varandra i väntan på något som aldrig kommer.

Kanske är det just detta som är det allvarligaste problemet med filmen: frestelsen att utifrån de frågor som intrigen i första filmen på ett sånt fruktbart sätt lämnade obesvarade nu följa imperativet att till varje pris ge svar och knyta ihop trådar. Här hittar sålunda en dotter sin (rätta) far, bröder hittar en bror, en hustru hittar (tillbaka) till sin man. Och kanske det mest problematiska av allt: ambivalenser som till exempel sexuell identitet blir här en gång för alla lagda till rätta och underordnas normal heterosexuell tvåsamhet. Kort sagt, där Nutley i den tidigare filmen hade modet att lämna publikens frågor obesvarade ger han här svar, och vad värre är, konventionella svar. Därmed tycks mig Nutley ha frångått själva hjärtat i sin filmkonst: tvetydigheterna och toleransen, den ideologiska och berättarmässiga - att låta åskådaren själv rekognoscera i terrängen."

Kommentar Svensk filmografi

Kontrasten är slående mellan den totala avsaknaden av inspelningsreportage från Änglagård och det enorma förhandsintresset för uppföljaren Änglagård - andra sommaren. Flera av de stora dagstidningarna flög reportrar till New York för att rapportera från den endast 14 dagar långa inspelningen där. Vid premiären ägnades det helsidor åt evenemanget, och även om filmen fick dålig kritik så blev det en triumf för PR-folket.

Månadens Affärer, som även citerades i Expressen 2.2.1995, intresserade sig för detta förhandsintresse och publicerade en studie över den gratisreklam inför premiären som filmen fick i de tre marksända svenska TV-kanalerna: SVT Kanal 1, SVT TV2 och TV4. Totalt räknade tidningen ut att filmen fick 26 minuter och 43 sekunders sändningstid enbart i nyhetsprogrammen. Värdet av denna reklamtid beräknades till minst tolv miljoner kronor. Dessutom samarbetade SF med ett 20-tal radiostationer, vilka lottade ut biobiljetter till filmen. Och lagom till premiären kom boken "Vägen till Änglagård", författad av ABs Jens Peterson och MånadsJournalens Lena Katarina Swanberg.

Änglagård - andra sommaren släpptes i 109 kopior i 99 städer, till skillnad mot Änglagård, som "bara" släpptes i 56 kopior.

Förhandspublicitet och bred lansering betalade sig väl. Vid halvårsskiftet 1995, efter drygt sex månader på repertoaren, hade filmen haft 983.228 besökare.

Ron Dean, den amerikanske skådespelare som gestaltar Gottfrids och Ivars emigrerade bror Sven, hade vanligen framträtt i filmer på andraplanet, med större roller i bl a Roger Donaldsons Cocktail och Andrew Davis Nico (båda 1988).

Inspelning

Västergötland Ulricehamnstrakten Sverige
New York USA

Visningar

Sverigepremiär 1994-12-25 Downtown Göteborg Sverige 139 min
1994-12-25 Draken Göteborg Sverige 139 min
1994-12-25 Palladium Göteborg Sverige 139 min
1994-12-25 Downtown Malmö Sverige 139 min
1994-12-25 Palladium Malmö Sverige 139 min
1994-12-25 Draken Stockholm Sverige 139 min
1994-12-25 Filmstaden Stockholm Sverige 139 min
1994-12-25 Park Stockholm Sverige 139 min
1994-12-25 Rival Stockholm Sverige 138 min
1994-12-25 Saga 1 Stockholm Sverige 139 min (samt ytterligare 97 platser)
TV-visning 1996-12-24 SVT2 Sverige
1998-12-24 SVT2 Sverige 133 min
Videorelease 1995-07 Sverige 133 min
TV-visning 2010-10-12 SVT1 Sverige 133 min
2010-06-27 SVT1 Sverige 133 min
Dvd-release 2011-05-25 Sverige (ingår i boxen Änglagård trilogi)
TV-visning 2012-01-01 TV4 Sverige
2014-04-20 TV4 Sverige
2018-01-07 TV4 Sverige
2018-01-07 TV4 Sverige
2018-03-31 TV4 Film Sverige
2018-04-01 TV4 Film Sverige
2019-11-15 Sjuan Sverige
2019-12-25 TV4 Sverige
2020-01-18 Sjuan Sverige
2020-04-10 TV4 Sverige
2019-04-19 TV4 Sverige
2019-04-20 TV4 Sverige

Musikstycken

Originaltitel It Must Have Been Love
Kompositör Per Gessle (1987)
Textförfattare Per Gessle (1987)
Framförs av Roxette


Originaltitel Take a Chance on Me
Av Björn Ulvaeus (1977)
Benny Andersson (1977)
Arrangör Lasse Karlsson
Framförs av ABBA


Originaltitel Den ljuva sommaren
Kompositör Michael Saxell
Textförfattare Michael Saxell
Framförs av Berth Idoffs (2)


Originaltitel Lever i ett eget lyckoland
Kompositör Lasse Holm
Textförfattare Ingela "Pling" Forsman
Framförs av Berth Idoffs (2)


Originaltitel Stanna hos mej
Kompositör Bert Månson (1994)
Textförfattare Bert Månson (1994)
Framförs av Berth Idoffs (2)


Originaltitel Helan går
Sångare Ernst Günther
Tord Peterson


Originaltitel Än en gång däran
Kompositör Evert Taube (1937)
Textförfattare Evert Taube (1937)
Sångare Ernst Günther


Originaltitel En lille Rystedans
Kompositör Edvard Brink (1922)
Textförfattare Karl Gerhard (svensk text 1922)
Alfred Kjærulf (dansk text 1922)
Sångare Tord Peterson


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)
Sångare Ernst Günther
Stockholms Kammarkör


Originaltitel En vänlig grönskas rika dräkt
Kompositör Waldemar Åhlén (1933)
Textförfattare Carl David af Wirsén (1889)
Sångare Viveka Seldahl
kör


Originaltitel Där rosor aldrig dör
Sångare Viveka Seldahl


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1995 Bästa skådespelare Tord Peterson
Stockholm 1995 Bästa skådespelerska Viveka Seldahl

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3791


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄNGLAGÅRD ANDRA SOMMAREN Colin Nutley


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄNGLAGÅRD ANDRA SOMMAREN Colin Nutley


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÄNGLAGÅRD ANDRA SOMMAREN Colin Nutley


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Colin Nutley.
Omfång 101 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Färg papper 8
Bakombild papper 1
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?