Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Jokerfejs
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-02-10

Handling

Filmen har ingen sammanhängande handling utan består av ett antal sketcher, vissa veritabla, avfotograferade ståuppnummer inför publik med bara Härenstam på scen, andra med flera...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var inte imponerade av Härenstams och Westers film.Jan Aghed, SDS: "Inför det här platta och trista exemplet på svensk populistisk humor kan man bara resignerat konstatera...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Kläder
Smink
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Western Movie Company Inc.
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

Filmen har ingen sammanhängande handling utan består av ett antal sketcher, vissa veritabla, avfotograferade ståuppnummer inför publik med bara Härenstam på scen, andra med flera skådespelare.

Sketch 1: Härenstam kommer till Arlandas långtidsparkering efter en resa. Han finner att hans navkapslar är borta. Han stjäl i sin tur från en annan, identisk bil, för att upptäcka att han tagit miste och hans egen står en bit bort, med navkapslar. Raskt plockar han återigen av navkapslarna från bil 1 för att sätta tillbaka dem på bil 2, men ertappas av en vakt, som tvingar honom att sätta på dem på bil 1. Bilens rätte ägare kommer. Han blir förtjust över att ha fått navkapslar på sin bil, men damen som äger bil 2 anländer samtidigt och tillsammans ger de sig på Härenstams bil för att ta hans navkapslar. Denne kämpar dock emot och vakten griper återigen in. Denna gång tvingar han Härenstam att ge sina navkapslar till damen. Medan dessa monteras stjäl Härenstam navkapslarna från bil 1 och sätter dem på sin egen. När han kör därifrån ser han inte att sonen till ägaren till bil 1 plockat av navkapslarna igen.

Sketch 2: En ståupp där Härenstam skämtar om Ingemar Stenmark och hans revärer på skidbyxorna, som Härenstam tycker går åt fel håll. Tänk om någon ska vrida benen rätt efter en vurpa...

Sketch 3: Härenstam är ute och åker bil när vägen plötsligt blockeras av en blinkande UFO i form av en jättebanan. Härenstam går ur och försöker tala bananen till rätta. Denna försvinner när han ett ögonblick vänder ryggen till. Härenstam tar tag i en förbicyklande gubbe och försöker övertyga honom om att det varit en UFO-banan där nyss. Gubben flyr. Strax efteråt stannar en polisbil för att kontrollera Härenstam. Han uppger då att han stoppats av en gubbe som yrat om en jättebanan och polisen sätter fart efter "galningen". När Härensam sätter sig i bilen för att åka därifrån landar återigen UFO-bananen. Härenstam försöker backa från platsen men krockar med en UFO-äppelskrutt.

Sketch 4 (ståuppkomik): Härenstam berättar om husbonden som kommer hem och frågar om något speciellt hänt. Gårdskarlen säger att nej, det har det inte, bortsett från att hunden dött. Det visar sig att hunden dött av att äta för mycket bränt hästkött, eftersom ladan brunnit ner, antänt av boningshuset, som tagit eld därför att man tänt levande ljus kring mammans dödsbädd, etc.

Sketch 5 (ståuppkomik): Härenstam på NK. Han företräder blöjmärket "Kul i brallan" och presenterar företagets olika produkter, digitaliserade fuktavkännare, blöjan med stor lagringskapacitet som ersätter barnvakten, blöjan som omvandlar pruttljud till skön musik osv, fram till 1990-talets blöja, en kork.

Sketch 6 (ståuppkomik): Härenstam som 1500-talets affärsledare och hur han reagerar på nymodigheter som tobak, kaffe och liknande. Han skrattar bort alla dessa produkter som skämt utan framtid från mer eller mindre förvirrade medarbetare som varit alldeles för länge ute i världen.

Sketch 7: Härenstam är despotisk familjefar och företagsledare. Han planerar att rymma med sin älskarinna på sin 50-årsdag och ger henne tillgång till bankfacket med hela förmögenheten, som hon ska ta till flygplatsen följande morgon. Det han inte vet är att alla i hans hunsade familj, som han tvingar leva i ett helt utkylt hus, planerar att mörda honom denna dag och oberoende av varandra tänker ut dödsfällor. Ödet vill att de i stället tar livet av varandra. På morgonen ringer älskarinnan från flygplatsen och ber honom öppna hennes present. Han gör så och sprängs i luften. Älskarinnan lämnar landet, lycklig och rik.

Censur / granskning

Censurnummer 124566
Datum 1984-02-02
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 1681 meter
Kommentar Aktlängder: 525-476-670 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1681 meter
Längd i minuter 61 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var inte imponerade av Härenstams och Westers film.

Jan Aghed, SDS: "Inför det här platta och trista exemplet på svensk populistisk humor kan man bara resignerat konstatera att Sandrews numera upplåtit en bit av sitt biografutrymme åt revybranschen. (-)

Vad regissören Peter Westers insatser består i undandrar sig mitt bedömande. Det är inte ens intressant att spekulera över som alternativ till att räkna får vid sängdags. Härenstam själv framträder alltså dels som s k stand-up comedian, en roll vari han inte är värd att nämnas ens samma år som t ex en amerikansk motsvarighet som Steve Martin, som också skriver sitt material själv, för att inte tala om Woody Allen. (-)

Kvarstår frågan om varför denna komiska överloppsgärning ansetts förtjänt av att registreras på en filmremsa och förevisas på bio, men det kan bara producenterna ¿ en för undertecknad okänd finans- och begåvningsreserv ¿ samt Sandrewschefen Lindgren svara på. Tro inte att jag är nyfiken. Vardagen är full av mer stimulerande huvudbry."

Mårten Blomkvist, DN: "Det känns lite avigt att recensera filmen Jokerfejs ¿ Härenstams blandning, för det är knappt man kan kalla det en film. (-)

Det är nog ingen slump att denna Härenstamska blandning är först av svenska filmer att få samtidig bio- och videopremiär. Man kan inte skjuta undan en svag misstanke om att en del av kostnaden för biodistributionen tas ur videokopians reklambudget.

Om Magnus Härenstam själv finns väl egentligen inte så mycket kvar att säga. Det är en hygglig grabb, inte ointelligent, inte utan ett visst sinne för humor och inte särskilt äregirig. (-)

Magnus Härenstam har funnit sin roll: den snälle, lite tafatte medelklass- eller övre medelklass-svensken, som bäst det går försöker orientera sig i en förvirrande tillvaro. Där hittar han onekligen ibland sina poänger.

Men det är inte precis framträdanden det glöder om. Ibland när man ser hur Magnus Härenstam behandlar sina idéer kan man få en känsla av att han själv uppskattar uppslagen mer än idékläckarna."

Gaby Wigardt, SvD: "Den här filmen är inte bara trist vilket är särskilt tråkigt när det gäller komiska nummer. Den känns fullkomligt onödig och man undrar hela tiden vilken målgrupp man siktar in sig på. Filmen kom samtidigt till biograferna som till videobutikerna f v b till vardagsrummen men på båda ställena kan man ha betydligt roligare."

Lasse Hallgren, AB: "Film är bäst på bio. Det är en sanning med få undantag.

Det här är ett av dem.

Jokerfejs gör sig bäst på video. (-)

Bajshumorns älskare kan gotta sig liksom de som vill ha en poäng tydligt understruken med tjocka streck. Precis vad en krogpublik behöver. Nu är den här övertydligheten lite av Magnus Härenstams sätt att skämta så den får man finna sig i.

Vad som är värre är synden att dra ut alla sketcher så att de till sist känns som uttuggade bubbelgum."

Mats Olsson, Expr.: "Det som gjorde Gösta Ekmans och Mats Arehns Papphammar-sketcher så framgångsrika berodde på goda idéer, korta sketcher, rappt tempo, originella och tokiga grepp och ¿ förstås ¿ Gösta Ekmans komiska geni, hans sanslösa mimik och kroppsspråk.

Allt är omvänt i Jokerfejs. Idéerna var kanske roliga vid ett sent groggbord och borde aldrig ha lämnat det stadiet, sketcherna är långa och poänglösa (den avslutande är fullständigt olidlig i sin poänglöshet), tempo verkar Peter Wester aldrig ha hört talas om och greppen är mindre originella än de vitsar barnen berättar på lågstadiet."

Gunnar Rehlin, GT: "Det är inget fel på huvudrollsinnehavaren Magnus Härenstam. Han är en bra skådis och en bra komiker. Men här har han lämnats i sticket av sin regissör Peter Wester. Ingen av sketcherna håller. Skämten är ansträngda, medaktörerna gör dåligt ifrån sig. Det är också kryckigt tekniskt sett, där speciellt det dåliga ljudet är värt att påpeka. (-)

Om det här var tänkt att ge en helhetsbild av komikern Magnus Härenstam är det mycket misslyckat. Om det bara var tänkt att vara underhållande är det misslyckat ändå."

Sven E Olsson, Arbetet: "För i all sin anspråkslösa form har det blivit en lika rak som rapp underhållningsprodukt, där Magnus trasslar med navkapslar, drabbas av bananer från Mars, klämmer på kiss- och bajskomiken och har familjeproblem med sig själv.

Inte är det nyskapande. Rätt sällan är det dags för stora garvet. Men mest hela tiden känns de här 60 minuterna som en rolig halvtimme."

Kommentar Svensk filmografi

Magnus Härenstam och Peter Wester hade inlett sitt samarbete några år före inspelningen av Jokerfejs med en reklamfilm för norsk ost.

Jokerfejs lanserades samtidigt på bio och video. Det sågs som en stor nyhet och man förutspådde att detta skulle bli vanligare med tiden.

I GP (10.2.1984) förklarade Peter Wester varför: "¿ Jag bodde i Dalarna och läste om filmer som gick i Göteborg och Stockholm. När de kom upp hemma efter ett år var de inte aktuella längre. Film är bäst på bio ¿ men jag tror video är räddningen för folk som inte kan förflytta sig genom att de inte kan få barnvakt t ex eller som bor där det inte finns någon biograf. Genom att släppa en film samtidigt på bio och video kan alla se den genom att den är aktuell."

I Hallandsposten (30.1.1984) utvecklade Gunnar Lindqvist, representant för videodistributören EMI tankegångarna: "¿ Filmbranschen har varit allt för rädd för videon, säger Gunnar Lindqvist. Vi tror att det inte är någon nackdel att släppa vissa filmer snabbt på video.

För att kunna samordna bio- och videolanseringen bättre har Thorn/EMI ombildat bolaget och ser till att man numera köper rätten till filmerna i alla medier, även TV.

¿ Det gör att vi kan anpassa oss snabbt efter hur en film går. Så fort den inte går på bio ska den ut på video, säger Göran Hindersson, VD på Thorn/EMI. (-)

¿ Jag tror inte att bion kommer att ha några problem att överleva, menar Göran Hindersson. Anledningen till att det går dåligt idag är att bioägarna inbillar sig att det måste gå dåligt när konkurrensen ökar. Med bättre marknadsföring kommer bion att klara sig bra. TV och video kan inte alls ge samma totalupplevelse som bion kan.

¿ När det gäller video så tror jag också att hyrmarknaden kommer att finnas kvar. Se bara på USA, där finns det kabel-TV, betal-TV och vanlig TV, biobesöken ökar för fjärde året i rad och ändå säljs det nu mer videofilmer än någonsin."

Visningar

Sverigepremiär 1984-02-10 Kista Bio Stockholm Sverige 61 min
1984-02-10 Victoria Stockholm Sverige 61 min
Urpremiär 1984-02-10 Kista Bio Stockholm Sverige 61 min
1984-02-10 Victoria Stockholm Sverige 61 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?