Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Happy Days
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk

Medverkande

Elisabet Svensson
Sofia, kvinnan som ställer Kia inför livsavgörande val

Mats Flink
prästen

Keve Hjelm
Kias farfar

Klas Gösta Olsson
ärkeängeln

Ola Sanderfelt
lastbilschaufför som kolliderar med Kia

Visa alla medverkande

Handling

Kia, flickan från "Vi ses i Kraków, har med sin bil kommit till Sverige för att begrava sin farfar, den gamle mannen från "Betraktelse". På väg från begravningen tappar Kia kontrollen...

Visa hela handlingen

Press

Anna Ångström, SvD (12.2.1995): "Om föregångarna i denna episodfilm om vår samtid (-) ägnat sig åt svartmåleri intill hopplöshetens gräns, låter Lisa Ohlin den unga flickan från...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Serietitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Produktionschef
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Stuntregi
Scripta
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Byggledare
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Jessica Liedberg Kia
Elisabet Svensson Sofia, kvinnan som ställer Kia inför livsavgörande val
Mats Flink prästen
Keve Hjelm Kias farfar
Klas Gösta Olsson ärkeängeln
Ola Sanderfelt lastbilschaufför som kolliderar med Kia
Tomas Norström lastbilschaufförens kompis
Peter Johansson passpolis 1
Putte Frejd passpolis 2
Harry Schein Guds röst

Bolag

Produktionsbolag Studio Lagnö AB (för)
Göteborg Film Festival
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Sveriges Television AB TV2 (Göteborgsredaktionen)
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
Ljudläggning Studio Lagnö AB
Mixning Movie Track AB
Förtext AB Optical Vision
Övrigt bolag AB Optical Vision (optisk printer)

Handling

Kia, flickan från "Vi ses i Kraków, har med sin bil kommit till Sverige för att begrava sin farfar, den gamle mannen från "Betraktelse". På väg från begravningen tappar Kia kontrollen över sin bil och kolliderar i en tunnel med en mötande lastbil. Kias bil slår runt och hon slungas ut och ligger till synes livlös på vägbanan. Hon ser sig själv utifrån. Jag är död, säger hon. Då passerar hennes döde farfar henne och konstaterar: Det är första gången du kommer för tidigt.

Kia välkomnas av en kvinna i något som liknar en TV-studio. Hur har resan varit? frågar hon. Är jag död, säger Kia. Nej, svarar kvinnan, du är inte riktigt död än. Välkommen till Sofias kvart, fortsätter hon. Du har nu tre minuter på dig att bestämma om du vill återvända till din kropp eller om du är redo för ditt nästa liv. I en TV-monitor ser Kia hur lastbilschauffören och hans kompis, skakade och upprivna, står vid hennes kropp i tunneln. Kompisen vill sticka iväg. Jag vill inte tillbaks, blir Kias svar till Sofia. Då ska du få välja ett nytt och spännande liv, säger Sofia. I TV-monitorn ser de hur lastbilschauffören tar sig samman och beslutsamt säger: Du ska leva. Du ska inte sabba resten av mitt liv. Detta får Kia att ändra sig: Jag vill tillbaka. Det är omöjligt, säger Sofia. Jo, jag måste få en chans till, insisterar Kia.

Vid en kontrollpanel med en rad TV-monitorer sitter två män. Vi har fått lite problem, säger den ene i en mikrofon. Då hörs Guds röst: Ja, jag ser det. Ta bort henne.

I tunneln ger lastbilschauffören konstgjord andning åt Kia, som till slut vaknar till liv och slår upp ögonen. I ett dis lämnar mannen som talade med Gud långsamt tunneln till tonerna av "Happy days are here again".

Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 407 meter
Längd i minuter 15 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Anna Ångström, SvD (12.2.1995): "Om föregångarna i denna episodfilm om vår samtid (-) ägnat sig åt svartmåleri intill hopplöshetens gräns, låter Lisa Ohlin den unga flickan från Fagerströms 'Vi ses i Krakow' fatta ett avgörande och livsbejakande val. Hon blir påkörd av en lastbil och svävar mellan liv och död med chans att välja mellan sitt gamla liv eller ett nytt. I porten till himlen väntar inte Sankte Per men väl Elisabet Svenssons videoutrustade new age-kvinna, som frestar med olika magar att återfödas genom. Men flickan väljer det gamla livet. Regissören Lisa Ohlin, som förra året uppmärksammades för 'Ingen som du', och manusmedarbetaren Kjell Sundstedt inger visst hopp om att människan inte är predestinerad till blindhet eller uppgiven passivitet."

Kommentar Svensk filmografi

"Lisa har knutit an till de tidigare fyra avsnitten (-). Det var festivalledningen som bad henne att försöka knyta ihop några av trådarna för att den färdiga filmen år 2000 skulle bli en helhet och inte tio helt olika kortfilmer. (-)

Lisa har listigt använt sig av några av karaktärerna från tidigare filmer. Det är Klas-Gösta Olsson från Anderssons 'Härlig är jorden', Keve Hjelm från Lindbloms 'Betraktelse' och så den unga flickan spelad av Jessica Liedberg från Fagerströms 'Vi ses i Krakow'. Det är hon som är huvudpersonen i 'Happy Days'. Och 'Happy Days' (are here again) är den melodi som mamman Suzanne Reuter desperat försöker sjunga i Krakow-filmen" (Arbetet 11.2.1995).

Om sina avsikter med filmen berättade Lisa Ohlin i DN (2.7.1994): "Folk skall ifrågasätta om de gör vad de verkligen vill, man skall fatta att man inte bara kan gå omkring och klaga på yttre omständigheter. Är man inte nöjd så måste man ta tag i situationen själv. Individen har ett större ansvar än man tror och jag hoppas väl att folk skall lämna biografen och fråga sig själva: 'Om detta är min sista dag på jorden, har jag använt den väl?."

Inspelning

Sverige 1994 1994
FilmhusAteljéerna AB Stockholm
Allhelgonakyrkan Stockholm
Finnbergstunneln på Kvarnholmen Stockholm

Visningar

TV-visning 1995-02-11 TV2 Sverige
Festivalvisning 1995-02-10 Draken Göteborg Sverige 15 min
1995-02-11 Pustervik Göteborg Sverige 15 min
1995-02-12 Bio Capitol Göteborg Sverige 15 min

Musikstycken

Originaltitel Happy Days Are Here Again
Kompositör Milton Ager (1929)
Textförfattare Jack Yellen (1929)
Sångare Anita Livstrand
Monica Åslund
Lise-Lotte Norelius


Originaltitel Härlig är jorden
Textförfattare Bernhard Severin Ingemann (dansk text 1850 - "Dejlig er Jorden")
Cecilia Bååth-Holmberg (svensk text 1884)
Arrangör Jan Yngwe


90 minuter 90-tal (2000) innehåller Happy Days (1995)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 407


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 407


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?