Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Buljong
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Sverigepremiär 1995-03-10

Handling

En författarinna har tagit på sig uppgiften att skildra 1900-talet i en roman. Vad kan man ge för bild av detta decennium? Är ordet "buljong", i betydelsen koncentrat, en bra beskrivning?...

Visa hela handlingen

Press

De flesta recensenter tyckte att filmen var alltför privat, men att det fanns ljuspunkter.Jan-Olov Andersson, AB: "Inledningen, några minuters skildring av hur man gör buljong, är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Carl Johan De Geer
Marianne Lindberg De Geer
Gert Fylking
Regina Lund
Iwa Boman
Raphael Wolfert
Håkan Alexandersson
Ulf Åkerhjelm musiker
Mats G. Bengtsson musiker
Kjell Westling musiker
Anders Nilsson musiker
Ulf Mattmar polarforskare
Rebecca Afzelius dotter 1
Nina De Geer dotter 2
Håkan Jaensson kulturredaktör
Anders Paulrud kulturredaktör
Sven Blomberg restauranggäst
Tord Lund restauranggäst
Anders Petersen restauranggäst
Mats Petersson restauranggäst
Anne-Marie Özkök restauranggäst
Lütfi Özkök restauranggäst
Ernst De Geer konstnären som barn
Ernst Billgren målare på fabrik

Bolag

Produktionsbolag Bokomotiv, De Geer & Olsson AB (med stöd av)
Finansiär Konstnärsnämnden
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB 1995
Distributör i Sverige (16 mm) Föreningen FilmCentrum 1995
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB

Handling

En författarinna har tagit på sig uppgiften att skildra 1900-talet i en roman. Vad kan man ge för bild av detta decennium? Är ordet "buljong", i betydelsen koncentrat, en bra beskrivning? Nej. "Jag" då? Nej. Under ett tandläkarbesök får hon en idé. Hennes huvudfigur är en fotograf, besatt av att ta bilder. Han tar allt och alla, inget är för perifert för hans intresse. Han försöker sälja bilderna till tidningarnas kulturredaktioner, men utan framgång. Av en vän på en restaurang får han rådet att frysa in fotona. Men eftersom man inte vet hur länge det finns elektricitet som kan hålla frysarna igång, bestämmer sig fotografen för att ge sig av till polartrakterna med alla sina bilder i en resväska.

År 3065 hittar en forskarexpedition på rutinuppdrag kroppen av fotografen och hans bilder. De försöker tolka 1900-talet utifrån detta absurda collage. Man kommer fram till att 1900-talet var ett århundrade fullt av rituella ceremonier och skräck. Ångest är det gemensamma uttrycket i alla bilderna.

I en parallell historia (tidigare visad separat under titeln Småkakor) skildras en konstnärs personliga historia, hans uppväxt i en familj där fadern var en misslyckad småföretagare som slog sig på måleri och modern avskydde allt vad konst hette, hans konstskolestudier och alla frustrationer som ledde till besök hos terapeuter och hur han slutligen hittar sin stil genom att plocka ner, "dekonstruera" sitt barndomsrum. Han funderar mycket på ångest och att människan är anpassad till ett skogsliv och inte till ett storstadsliv.

Censur / granskning

Censurnummer 133198
Datum 1995-03-01
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2106 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Färgtyp Svartvit och färg
Hastighet 24
Längd i meter 2106 meter
Längd i minuter 77 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta recensenter tyckte att filmen var alltför privat, men att det fanns ljuspunkter.

Jan-Olov Andersson, AB: "Inledningen, några minuters skildring av hur man gör buljong, är rolig. Men sedan spårar filmen ur totalt, till en självupptagen egotripp. (-)

Carl Johan De Geers stundtals tänkvärda åsikter om kulturarbetarnas situation, om manlig självömkan och 1900-talet som ångestens århundrade hade gjort sig bättre som artikel på just en kultursida än i en film. För Buljong innehåller prat. Massor av prat.

Med tanke på att De Geer är konstnär, och en skicklig sådan, är det förvånansvärt hur lite han tänkt i bilder när han gjort den här filmen."

Petter Karlsson, Expr: "Kul är det hur som helst nästan hela tiden, när den egensinnige De Geer (Tårtan, Werther) med blank blick och desillusionerad skäggstubb, söker sina rötter i en budget så låg att den knappt går att upptäcka.

Utan herrar av hans sort vore världen bra mycket tråkigare."

Birgit Munkhammar, DN: "Den envetna inriktningen på det egna livet, som är styrkan hos Carl Johan De Geer, kan lätt kännas inskränkt om den inte balanseras av humor eller ges någon annan form av distans. (-)

Som helhet sätter dock Buljong alltför stor tilltro till de egna hugskottens förträfflighet och till åskådarens vilja att vara med och leka."

Jeanette Gentele, SvD: "Diskrepansen mellan bilderna och deras senare sentida uttolkare blir dessvärre inte så roande som man kunde ha förväntat sig. Roligast har antagligen de som var med när det begav sig. I de nya avsnitten sitts det vid bord, liggs i sängar, åks bil. Den allestädes närvarande Gert Fylking är och förblir Gert Fylking vem han än ska föreställa. Det pseudodokumentära greppet att visa bilder av stumma skådespelare till speakerröst och pianoklink blir till sist enahanda. Carl Johan De Geer har såväl ord som bild i sin makt, men ord och bild blir inte nödvändigtvis film."

Kommentar Svensk filmografi

De Geers film gav upphov till en mängd olika tolkningar, till upphovsmannens förvåning. Efter visningen vid Göteborgs filmfestival sa han (DN 14.2.1995): "Jag trodde jag hade gjort en film om konstens och konstnärens villkor. Å andra sidan är jag inte alls missnöjd med att ha gjort något som lånar sig åt radikalt olika tolkningar som var och en kan vara fullständigt sann och befogad. Det är ju fullt accepterat i till exempel litteraturen, säger Carl Johan De Geer och ser ganska nöjd ut. (-)

Buljong är en lågbudgetfilmernas lågbudgetfilm med en totalbudget på 480.000 kronor, något som inte räcker mer än till en förstudie till en vanlig långfilm.

- Rekvisitan är sådant som jag har hemma eller i mitt förråd, vi filmade hemma i min ateljé och bostad i en gammal skola, vägen till dödsriket är en övergiven järnvägstunnel i trakten. Två alu-arbetare har bland annat jobbat med scenografierna.

Marianne, Carl Johans två döttrar, Regina Lund och Gert Fylking har dock fått arvode för sina insatser. (-)

- Jag arbetar helst med folk som söker sig till mig och som man kan arbeta med genom att berätta vad man vill ha gjort och som tar egna initiativ. Någon demonregissör är jag inte och jag leder inte en inspelning som en general leder en trupp."

Visningar

Sverigepremiär 1995-03-10 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 77 min
Småkakor (1991) Citeras i Buljong (1995)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 845


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BULJONG


Bestånd Stillbild

Färg papper 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?