Innehållsförteckning

Detta är en digitaliserad film: Om filmen Boka filmen
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Pojken och draken
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk

Medverkande

Arild Möller
Arild, sex år

Ulla-Greta Starck
Arilds mor

Rune Turesson
Arilds far

Om filmen

Impressionistisk kortfilm där svarvare utan pengar tar sin lille son till fiskebodarna längst ut vid havet och bygger en drake till honom. Jan Troell hade gjort en rad kortfilmer, men...

Visa hela texten

Handling

Lille Arild fyller sex år men hans far har glömt hans födelsedag. Hans mor ligger på sjukhus för att föda barn. Fadern cyklar iväg med Arild till dagis och fortsätter sedan till...

Visa hela handlingen


Relaterat

Om filmen

Impressionistisk kortfilm där svarvare utan pengar tar sin lille son till fiskebodarna längst ut vid havet och bygger en drake till honom. Jan Troell hade gjort en rad kortfilmer, men Pojken och draken är Widerbergs debut.


"Allt var mycket improviserat, Bo skrev ett litet manus, jag hade min Paillardkamera, stum, 16 mm. Jag hade ingen bandspelare, vi tog inget ljud."

"Regi: Jan Troell och Bo Widerberg". Troell står först i de korta förtexterna till Pojken och draken. Han var den som visste vad de höll på med. Widerberg hade inte gjort en meter film. Lasse Holmkvist på Sveriges Television i Malmö visste också vad han gjorde. Widerberg var författare och kritiker och hade skrivit Malmö-skildringar i Sydsvenska Dagbladet, och Troell hade gjort kortfilmer som visats i tv. Holmkvist tänkte att de båda löftena skulle passa bra ihop, och gav dem pengar till en film.

Pojken och draken är nästan utan ord. En svarvare som glömt sin sons födelsedag får ledigt efter lunch och hämtar honom på daghemmet i höghusområdet där de bor. Han tar honom på cykeln och kör ut till de gamla fiskebodarna längst ut i ett industriområde. Medan pappan räknar ut om pengarna räcker till hyran, träffar pojken en flicka han leker med. Pappan bygger en drake, och de flyger med den tills solen går ner. På vägen hem somnar pojken på cykeln. Det är allt.
Pojken och draken är en milt neorealistisk skildring av en lycklig dag i pojkens liv.

Troell fotograferade Widerbergs första långfilm Barnvagnen innan han själv gjorde Här har du ditt liv. Det finns mycket i Pojken och draken man känner igen i regissörernas kommande filmer. Men Troell, som har flygande fåglar i alla sina långfilmer, blev trött på att Widerberg skulle ha med varenda mås i deras kortfilm. Troell ville fotografera katter, och Widerberg försökte hindra honom. Bilden där pappan tar en sup med fiskargubbarna var ett dilemma: "Bildmänniskan i mig ville göra de där immande glasen med vattenpärlorna rinnande så fina som möjligt. Samtidigt tänkte jag 'de får ju inte se ut så att de lockar folk att dricka". Sen när vi satt och klippte minns jag att vi bytte snapsar mot katter: 'om jag får ta min katt så får du ta din snaps'."

Troell klippte Pojken och draken på tv i Malmö. Över hans axel hängde Widerberg, som snabbt insåg att det var i klippbordet en film blev till. Där kunde man använda det inspelade materialet hur man ville, och ge bilderna en ny form. I en senare intervju sa Troell att han önskade att han kunde göra sina filmer helt och hållet vid klippbordet, och slippa regissera skådespelare. Widerberg insåg att det gällde att ha så många valmöjligheter som möjligt: "Under klippningen, mer än under inspelningen, blev jag övertygad om att jag skulle fortsätta att försöka få göra film. Jag hade ju inte alls förmågan att på något vidare aktivt sätt gestalta stoffet. Det var att förse sig med en väldig uppsjö material för att sedan sitta med en massa nötter som en välsituerad ekorre."

Nina Widerberg (2015)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Arild Möller Arild, sex år
Bodil Mathiasson flickan
Ulla-Greta Starck Arilds mor
Rune Turesson Arilds far

Bolag

Produktionsbolag Drakfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (16 mm) AB Svensk Filmindustris avdelning för skolfilm m.m.

Handling

Lille Arild fyller sex år men hans far har glömt hans födelsedag. Hans mor ligger på sjukhus för att föda barn. Fadern cyklar iväg med Arild till dagis och fortsätter sedan till sitt arbete vid svarven på en fabrik. Vi följer dem bägge i deras respektive sysslor. Fadern tar ledigt under eftermiddagen, hämtar Arild, och tillsammans besöker de modern på sjukhuset. Därefter cyklar de ut till familjens kolonilott efter att ha köpt ett litet modellflygplan till Arild. Kolonistugan ligger i ett lugnt hamnområde i Limhamn. Arild träffar tre pojkar och en flicka som leker i närheten. Fadern bygger en drake till Arild och de går tillsammans ut på piren för att provflyga den. På kvällen är det dags för hemfärd och Arild somnar i barnstolen bakpå faderns cykel.

Censur / granskning

Censurnummer 98914
Datum 1962-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 325 meter
Kommentar Speltid: 30 minuter. Aktlängder: 325.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 325 meter
Akter 1 rullar
Dialogspråk


Inspelning

Sverige (sommaren) 1961 1961
Limhamn Malmö

Visningar

TV-visning 1962-03-13 SVT Stockholm Sverige 29 min
1967-07-05 SVT Stockholm Sverige 29 min

Musikstycken

Originaltitel De fyra årstiderna. La primavera
Kompositör Antonio Vivaldi
Bearbetning Andreas Unge


Ämnesord

Limhamn

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm
Längd i meter 327


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?