Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Gott om pojkar, ont om män?
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1995-09-22

Handling

Filmregissören och författaren Marianne Ahrne samtalar med läkaren och och den jungianska analytikern Rigmor Robert om pojkar, män och mansroller, och om männens förhållande till...

Visa hela handlingen

Press

Gott om pojkar, ont om män? fick ett blandat mottagande. De flesta kritikerna tyckte att ämnet var intressant och värt att diskuteras ytterligare. Ett flertal kritiker var tveksamma till vad...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Filmkonsulent
Efterarbetsansvarig
Elektriker
Ljussättare
Negativklippning
B-ljud
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag MovieMakers Sweden AB (i samprod med)
Finansiär Sveriges Television AB Kanal 1
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB 1995
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB

Handling

Filmregissören och författaren Marianne Ahrne samtalar med läkaren och och den jungianska analytikern Rigmor Robert om pojkar, män och mansroller, och om männens förhållande till jungianska arketyper och olika mytiska manliga gestalter som Sankt Göran, Orfeus, Akilles och Oidipus. Robert berättar om män som mognar till män och om andra som blir vuxna pojkar. Illustrerande bilder och intervjuer med kustjägare, tatuerade, kriminella, musiker, bråkstakar, graffitimålare, renskötare m fl är inklippta.

Bl a berättar Tobbe Nilsson om sina tatueringar. Kapten Mikael Svensson och överste Ulf Henricsson samt deras underlydande skildrar utbildningen till kustjägare vid kustartilleriet. Den maskerade Mel och hans vänner utför och berättar om graffitimålning. Kapten Krister Karlsson berättar om möten med kriminella vid hans ideella besök på ett fängelse. Hans samtalspartner Jari Jörgensen redogör för sin utveckling till brottsling, något han bestämde sig för att bli redan i unga år. Internen Veija Nyman skildrar den svåra tillvaron på fängelser för de män som av rånare m fl inte anses vara riktiga brottslingar - t ex kvinnomisshandlare och sexbrottslingar. Polisen Roger Danner talar om värstingar, eller "strulputtar" som han kallar dem, och den organisation han grundade för att hjälpa dessa att ta avstånd från våldet, NFG - Non-Fighting Generation. Författaren Ulf Gyllenhak berättar om när han anklagades, och senare friades, två gånger för incest som han skulle ha begått mot sina döttrar. Den unge juden Joshua Petsonk samtalar med trosfränden Maynard Gerber om sin bar mitzvah, den religiösa initieringen till vuxen man. Professorn i praktisk filosofi Torbjörn Tännsjö talar om sin inte alltför positiva syn på idoldyrkan av idrottsmän och handikappidrottaren Lars "Lövis" Löfström om den frihet hans rullstol har inneburit för honom.

Censur / granskning

Censurnummer 133519
Datum 1995-09-25
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2324 meter


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i meter 2324 meter
Längd i minuter 85 min


Kommentarer

Kommentar Svensk filmografi

Marianne Ahrne (f 1940) debuterade som filmregissör med Långt borta och nära (1976/16). Hon har därefter gjort såväl spelfilm, dokumentärer som TV-serier. Hon har även skrivit ett flertal romaner.

Ahrne inspirerades till Gott om pojkar, ont om män? när vänninan Rigmor Roberts äldste son gjorde sin värnplikt vid kustartilleriet i Vaxholm och utbildade sig till kustjägare. Ahrne har känt honom större delen av hans liv och när han kom hem och berättade om utbildningen fick det henne att tänka "Hatten av för det de gör där ute".

Filmen är av upphovskvinnorna rubricerad som "En saga om mannen berättad av en kvinna". De utgår från tankar att vägen till manlighet aldrig någonstans i världen gått genom det milda och mjuka. I stället går den genom utsatthet, lidande och fysiskt och psykiskt mod. Ett tag lär filmen ha haft undertiteln "Stark, snygg, snabb men absolut inte fjantig", ett citat från en av de yngre pojkar som intervjuas i filmen.

Filmen är löst uppdelad i två delar. Den första delen handlar om pojkar och deras steg in i vuxenvärlden. Den andra delen består mest av intervjuer med män i 40-årsåldern.

Ett par veckor efter premiären publicerade Aftonbladet (4.10.1995) på sin kultursida en artikel om Gott om pojkar, ont om män?. Under rubriken "Gott om myter - ont om vett" vände sig skribenten Sara Arrhenius mot filmens "svepande hänvisningar till biologi och gamla myter" som används till att befästa "en starkt reaktionär syn på könsskillnader."

Pressreaktion Svensk filmografi

Gott om pojkar, ont om män? fick ett blandat mottagande. De flesta kritikerna tyckte att ämnet var intressant och värt att diskuteras ytterligare. Ett flertal kritiker var tveksamma till vad de uppfattade som förutsägbarhet och generaliseringar i filmen. Många tyckte också att "krigaren" ¿ den typ av man som symboliseras av Sankt Göran ¿ hyllades överdrivet mycket av Ahrne och Robert.

Bernt Eklund, Expr: "Könsroller och mansmyter ¿ åtskilligt har sagts i ämnet tidigare.

Och skinheads och kustjägare har mobiliserats förr.

Ändå känns det här nästan nytt.

De båda kvinnorna studerar intresserat ¿ och i alla möjliga sammanhang ¿ drakdödare och spelevinkar. Deras slutsatser är ofta roliga men aldrig elaka. En del medsystrar kommer till och med att tycka att nyfikenheten är alltför förstående, gissar jag. (-)

Inledningen är suverän. Så småningom mattas berättarkoncentrationen något, men helheten förblir engagerande.

En del kommer att bli provocerade, andra roade ¿ alla kommer att finna underlag för uppiggande samtal."

Jan Söderqvist, SvD: " Gott om pojkar, ont om män? visar sig vara en dokumentärfilm som är mer intresserad av att resonera än av att docera. Här finns en genuin nyfikenhet på, för att inte säga attraktion till manligheten och dess riter och mysterier. Lika mycket som den berättar om mannen berättar filmen om kvinnans frustration och fascination inför en lika näraliggande som otillgänglig värld. (-)

Vad som kan vara aningen frustrerande med filmen är dess ovilja att ta någon sorts samlande grepp kring de manlighetens problem som omtalas. Även om just sagorna är Roberts specialitet, kunde man gärna mer än bara snudda vid en sociologisk aspekt av saken."

Helena Lindblad, DN: "Ahrne och Robert hyllar framför allt krigartypen, symboliserad av riddaren Sankt Göran. Han står för mod, laganda och handlingskraft. Att det är egenskaper som är önskvärda hos alla människor är ganska självklart. Men när de låter krigaren exemplifieras av unga kustjägarsoldater känns typindelningen och diskussionen om legitimerat våld väl grovhuggen. Och när påståenden som att 'jägarsoldaternas terminologi om sex och död inte är kvinnoförnedrande' och 'kvinnogrupper, till skillnad från manskollektiv, stöter ut dem som är vackra och begåvade' görs till sanningar, tar man sig för pannan.

Men bortsett från enstaka utvikningar är Gott om pojkar, ont om män? en modig film som vågar polarisera könsrollerna och ifrågasättta vedertagna sanningar om män och kvinnor utifrån båda könens perspektiv, utan att för den sakens skull ifrågasätta feminismens landvinningar. Det bästa är att den faktiskt låter männen själva besvara frågan i filmens titel, och att den lyfter fram män som förstått att våld och män som sviker också är mäns problem."

Chi An Gramfors, AB: "Marianne Ahrne har gjort en rolig film som visar på olika sätt att bli man. Det är välgjort. Roligt ihopklippt med många effektfulla kontraster. Men onödiga iscensatta händelser och påtagligt arrangerade bilder stör helheten. Den jungianska analytikern Rigmor Robert beskriver verklighetens män genom myterna (-). Men analysen känns alltför begränsad och enkelspårig. Världen och människorna är mer mångfasetterade än vad som görs gällande här.

Diskussionen i filmen kring kvinnligt och manligt känns alltför kategorisk och sker i svepande ordalag. I tider då synen på könsrollerna börjar luckras upp upplevs Rigmor Roberts ord som innehållslösa. Medverkandes hemsnickrade samhällsanalyser och slutsatser utan grund får stå helt oemotsagda."

Sven E Olsson, Arbetet: "Den här mansskillningen i fyra klassiska mansmyter är ju både fantastisk och fantasieggande till de bakgrunder som Rigmor Robert så flyordat och beläst stakar ut för oss och för kompisförstående Ahrne, men det som så långt är filmens kvalitet och originalitet blir snart dess tillkortakommande och rigiditet. Och det både till sak- och till filmframställningen.

Jag kommer snart på mig själv med att sitta och smågarva åt det kvalificerade ¿ och jag menar kvalificerade, också i mer än innebörden av det lärdomstyngda ¿ skitpratet kring 'Krigaren' som 'står för de klassiskt manliga värdena: mod, laganda och handlingskraft'.

Det blir inte mindre fnissvärt, när Ahrnes ofta primitiva bilder förgylls av Roberts lika entusiastiska som förenklade haranger om manligt och kvinnligt samt av en militaristisk propagandatalande kustjägarofficer.

Det här känns på samma gång fördomsfullt och aningslöst, ytligt och oförlöst. Och, förlåt mig arma karl, även en smula gumsjukt.

Men på den vägen går denna film, från skinnskallar till diktare. Rigmor Robert pressar in dem alla in i sina förvägsgjorda mallar, till bilder som mer ofta blir illustrerad föreläsning än övertygande illustration av teserna som borde bevisas.

Som utgångspunkt för en efterföljande debatt i ett TV- eller skolsammanhang är filmen förmodligen tillräckligt tvärsäker för att utlösa en rad av åsikter och motfrågor.

Men på bio utläser den mest min genans över att torftigheten både i analysen och i filmspråket står i så negativt förhållande till den kompakta anspråksfullheten hos Robert & Ahrne."

Bibi Häggström, SDS: "Filmmakarna har vävt samman sin film på ett snillrikt sätt. Många kvinnor skrattar igenkännande eller förvånat.

Det är endast två deltagare som faller ur mönstret. Dels författaren Ulf Gyllenhak som berättar om en vårdnadstvist och anklagelser om incest och filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö som uttrycker något obegripligt om det farliga i hänryckningen vid fotbollslandslagets framgångar i senaste VM.

Klipper man bort dessa två kan man få se en timmas njutbar film."

Inspelning

Stockholm Sverige
Vaxholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1995-09-22 Zita - Folkets Bio Stockholm Sverige 85 min
TV-visning 1996-08-29 SVT2 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Konsert, violin, orkester, op. 47, d-moll
Kompositör Jean Sibelius (1903/1905)


Originaltitel Gustaf II Adolf. Svit. Elegi
Kompositör Hugo Alfvén (1932)


Originaltitel Going, Going, Gone
Av Jack of All Trades
Framförs av Jack of All Trades


Ämnesord

Judar
Nationella minoriteter, judar
Nationella minoriteter, samer
Samer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel GOTT OM POJKAR -ONT OM MÄN?
Tryckeri Katarina Tryck AB
Affischdesign SMAK produktion


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gott om pojkar, ont om män. Manus, första versionen av Marianne Ahrne och Rigmor Robert.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gott om pojkar av Marianne Ahrne.
Omfång 24 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stark, snygg, snabb - och absolut inte fjantig. Dokumentärfilm av Marianne Ahrne och Rigmor Robert.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Gott om pojkar, ont om män.
Omfång 37 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Gott om pojkar, ont om män. Manus, första versionen av Marianne Ahrne och Rigmor Robert.
Omfång 14 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?