Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Browning Version
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Åldersgräns Barntillåten

Handling

En äldre lärares livslögn raseras när han får veta att hans elever alltid tyckt illa om honom och att hans fru anser honom vara en misslyckad make. Men det visar sig att det finns hopp om...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Bolag

Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Cinema International Corporation (Scandinavia) AB 1995

Handling

En äldre lärares livslögn raseras när han får veta att hans elever alltid tyckt illa om honom och att hans fru anser honom vara en misslyckad make. Men det visar sig att det finns hopp om förändring.

Andrew Crocker är lärare i klassiska språk vid en förnäm engelsk privatskola för pojkar. Hans undervisning är sträng och gammaldags och eleverna fruktar honom. Crocker är gift med en betydligt yngre kvinna, som känner sig frustrerad i deras trista äktenskap. Hon har ett hemligt förhållande med en annan lärare, en ung, utåtriktad amerikan, som är Crockers motsats. Mot sin man, som hon uppfattar som feg och inbunden, är hon öppet hånfull. När Crocker får problem med hjärtat, beslutar skolledningen att han skall sluta på skolan och istället börja undervisa invandrare, en tjänst som påstås vara betydligt mindre ansträngande. Crockers ersättare är en yngre man, vars intentioner är att modernisera fakulteten och koncentrera sig på moderna språk. De allra flesta eleverna drar en lättnadens suck när de får veta att Crocker skall sluta. Men en liten pojke, Taplow, ser igenom hans stränga fasad och tycker synd om honom. De båda förenas av sin fascination för gamla grekiska berättelser.

"The loving, heart-felt nature reaches to every crevice of the film ... Finney is masterful at the center." (Variety)

Censur / granskning

Censurnummer 133604
Åldersgräns Barntillåten


Visningar

TV-visning 1998-07-12 Kanal 5 Sverige 93 min
2001-04-22 Kanal 5 Sverige 93 min
Videorelease 1995-12 Sverige 93 min
Dvd-release (hyr) 2007-02-21 Sverige

Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 6
Dia 3
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?