Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Älskar älskar inte
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1995-10-27

Handling

Patrik och Mia faller i vattnet från en kanot. De har kysst varandra alltför eldigt. Han måste hjälpa henne upp på stranden. Där faller de ihop, utpumpade.Patrik är Viggen-pilot....

Visa hela handlingen

Press

En svensk korsning av Waterdance och Top Gun, konstaterade var och varannan kritiker och slog fast att Älskar, älskar inte var ett väl genomfört hopkok på förlagorna.Sven E Olsson,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Regi, andrateam
Scripta
Synopsis
Biträdande producent
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Undervattensfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Musiktekniker
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Thomas Hanzon Patrik
Camilla Lundén Mia
Mats Långbacka Kjell
Peter Andersson Henrik
Suzanne Reuter Gunilla
Polki Nordström Lövis
Marika Lagercrantz Karin
Martina Uusma Tove
Peter Gardiner Martin
Per Grytt Kalle
Patrik Larsson Uffe
Iwa Boman Lindevall
Viktoria Tolstoy Viktoria
Fredrik Hammar managern
Erika Höghede Cecilia
Bengt Palmers flygofficer
Aida Jerkovic sjuksköterska
Barbro Christensson övrig medverkande
Marcus Jupither övrig medverkande
Björn Skifs övrig medverkande
Stefan Nilsson övrig medverkande

Bolag

Produktionsbolag Cinema Art Productions AB (I samarbete med)
AB Svensk Filmindustri
Four Seasons Venture Capital AB
Europa Studios AB
Nordisk Film- & TV Fond
TV 1000 Sverige AB
Birgitta & Imme
Filmekonomi AB
Mabe Consulting
EÅC Holding
Finansiär Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1995
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1996
Distributör i Sverige (köpvideo) SF Video 1996
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Europa Studios AB
Övrigt bolag Filmekonomi AB (ekonomi)
Technicolor Ltd.

Handling

Patrik och Mia faller i vattnet från en kanot. De har kysst varandra alltför eldigt. Han måste hjälpa henne upp på stranden. Där faller de ihop, utpumpade.

Patrik är Viggen-pilot. Mia serverar på en restaurang. Hon hinner också med att sjunga och har återkommande engagemang i kören vid popinspelningar. De älskar varandra och talar om att skaffa barn.

Under en övningsflygning kolliderar Patriks plan med en mås, vilket leder till bensinläckage, och han måste nödlanda. Bensinmätaren visar noll, när han under stort säkerhetspådrag landar på en avspärrad landsväg. Han är oskadd.

Efteråt gör han en utflykt i bil med gode vännen Kjell som är läkare. De stannar vid en sjö, där Patrik hastigt klär av sig och kastar sig i vattnet. Huvudet slår i den steniga bottnen. Efter en stund flyter han upp.

Mia har kommit till sjukhuset. Operationen gick bra, säger Kjell. Han kommer att klara sig.

Patrik grips av panik, när han vaknar med huvudet fixerat och utan känsel i underkroppen. Hur lång tid tar det här? frågar han. Vi vet inte ännu, svarar Kjell.

Det är något temporärt, säger Patrik till Mia. Jag älskar dig, säger hon.

När det går upp för Patrik att han måste räkna med att vara förlamad för all framtid, tappar han livslusten. Han ringer upp Mia och gör slut.

Patrik delar rum på sjukhuset med Lövis, en olyckskamrat som har förlikat sig med sitt öde. Lövis har tränat sig till kontroll över sin rullstolsbundna tillvaro. Under hans inflytande får Patrik livsgnistan åter.

Vägen tillbaka fortsätter under ledning av sjukterapeuten Gunilla. Hon lär honom bemästra vardagsbestyren, när han flyttar hem till Kjell i dennes villa.

Patrik ringer till Mia och ber henne komma. Hon svarar nej. Hon har tagit fasta på hans tidigare besked.

Det ringer på dörren. Det är Henrik, Patriks chef, som hämtar honom till en fest på mässen. Där tas han emot hjärtligt av arbetskamraterna.

Patrik åker själv med tunnelbanan hem till Mia. Hon är ute, och han träffar hennes mamma, Karin. De tar en promenad.

Kan du tänka dig att vara tillsammans med en handikappad? frågar Patrik. Om jag älskade honom, svarar Karin. Du är en mycket attraktiv man - med eller utan handikapp.

Patrik söker upp Mia. Jag älskar dig, säger han. Mia säger att hon vill leva sitt eget liv nu.

Patrik berättar för Gunilla att han har haft självmordstankar. Hon rör inte en min. Han säger att han har träffat Mia som tydligt visade att hon inte vill ha någon ryggsäck. Vem tror du drabbas, om du tar livet av dig? säger Gunilla upprört.

Mia kommer hem till Patrik. De omfamnar varandra. Vet du vad du ger dig in på? frågar han. Jag tror inte man ska tänka efter så mycket, svarar hon.

Du vet väl att jag inte kan få stånd, säger han. Det är det många som inte kan, säger hon.

De ligger i sängen. Jag älskar dig, säger han. Det hoppas jag, säger hon.

Censur / granskning

Censurnummer 133556
Datum 1995-10-12
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2865 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2865 meter
Längd i minuter 104 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En svensk korsning av Waterdance och Top Gun, konstaterade var och varannan kritiker och slog fast att Älskar, älskar inte var ett väl genomfört hopkok på förlagorna.

Sven E Olsson, Arbetet Nyheterna: "Älskar, älskar inte är i mycket en svensk Waterdance, fast ofta motljusglansig som en musikvideo och städse glättad som en kioskroman om 'kärlek med förhinder'. (-)

Älskar? Älskar inte? Så mycket djupare än den frågeställningen skär knappast manuskriptet i den tragiska omvälvningen av Patricks och Mias tillvaro. Och utgången är ju egentligen given, eftersom det romantiska stuket mer än anas redan från början.

Och när man väl anat det, är det bara alltför lätt att känna irritation mot den här filmen. Snuttigheten i storyn. Plattityderna i dialogen. Allvaret gömt i insmickrande banaliteter. Flera långa och tempodödande musiknummer, som inte tillför grundkonflikten ett dyft.

Ändå kommer nog, tror jag, ganska många att fatta tycke för Älskar, älskar inte. Långfilmsdebuterande Mikael Hylin har nämligen lyckats ge den ordentliga doser av fart, charm och, just det, romantik. Ett avancerat ljudarbete skapar både stark rumsnärvaro och gör det möjligt att avnjuta bra skådespelarinsatser också av Marika Lagercrantz och Suzanne Reuter. Esa Vuorinens foto är läckert. Klippningen är flyhänt tempohöjande, när den inte är flyghänt; här finns ett hisnande Top Gun-avsnitt i ett Viggen-plan, skapat av inhyrd expertis från förlagan.

Och, kan jag själv invända mot mina invändningar, kanske är det bättre att fler grunnar en smula på aldrig så ytligt ställda problem kring de handikappades liv än att dessa aldrig varseblivs i en biosalong?

Jag är osäker på svaret. Älskar, älskar inte är däremot en mer tveklös underhållningsprodukt."

Jens Peterson, AB:"Man slits mellan hopp och förtvivlan.

Hopp för att här finns flera riktigt bra scener. Militärflygplan fångade i luften. Fart i bilderna, skicklig klippning. En dramatisk övning. En olycka som överrumplar tittaren.

Film med blåljusen på. Säkerhet och tempo, lite osvenskt.

Men här finns också klyschor. Berättelsens kärna är vad som händer en människa som drabbas av en svår olycka och vägen tillbaka. Bitterheten. Rehabiliteringen. Bråken med vänner och älskade.

I det finns inga överraskningar. Det känns som att bläddra i en målarbok där inte bara konturerna är färdiga utan även färgerna ifyllda. (-)

Men skådespelarna är bra. Att Marika Lagercrantz, 41, ska spela mamma till Camilla Lundén, 28, är väl inte smickrande för någon av dem. Men både de, Peter Andersson och Mats Långbacka är säkra. Och Thomas Hanzon har jag aldrig sett bättre än i den här huvudrollen.

Trots allt en hygglig svensk film."

Jeanette Gentele, SvD:"Thomas Hanzon ger en lysande uppvisning i att sakta inse att det ofattbara har hänt, hans ansikte speglar hela känsloregistret från oförståelse till avståndstagande till förtvivlan. Det är en rollgestaltning som griper tag. (-)

Älskar, älskar inte vacklar alltså mellan att vara en provkarta på hur man inte ska behandla en nyligen invalidiserad person och en docerande rehabiliteringsfilm. (-)

Det finns fungerande partier. Flygningarna med Viggen är hisnande även om man ibland undrar om man inte befinner sig i filmen Top Gun, likaså är det tryck i konserten med Viktoria Tolstoy, där den kvinnliga huvudpersonen körar. Marika Lagercrantz som mamma och svärmor skänker som alltid sina scener ett extra känslodjup. Men detta kan inte dölja att det saknas ett konstnärligt syfte med filmen. När man går ut från salongen undrar man fortfarande vad det är Mikael Hylin egentligen vill berätta."

Kommentar Svensk filmografi

Älskar, älskar inte var regissören Mikael Hylins (f 1962) första biofilm. Hylin, som är autodidakt, har svarat för dokumentärfilmer som I andarnas grepp (1989) och Barn som föder barn (1992). Han har även medverkat som regissör i TV-serierna Storstad (1991) och Kvällspressen (1992).

Drygt åtta månader efter premiären hade Älskar, älskar inte haft 87.659 besökare.

Inspelning

Skaraborgs flygflottilj (F7) Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1995-10-27 Aveny Göteborg Sverige 104 min
1995-10-27 Filmstaden Göteborg Sverige 104 min
1995-10-27 Royal Malmö Sverige 104 min
1995-10-27 Draken Stockholm Sverige 104 min
1995-10-27 Rival Stockholm Sverige 104 min
1995-10-27 Saga 1 Stockholm Sverige 104 min (samt ytterligare 40 platser)
TV-visning 1999-01-27 Sverige 100 min
2001-03-08 SVT1 Sverige 100 min
2002-08-31 TV4 Sverige 100 min
2004-07-03 TV4 Sverige 100 min
2004-09-22 TV4 Sverige 100 min
Videorelease 1996-04 Sverige 100 min
TV-visning 2018-07-01 TV4 Film Sverige
2018-07-02 TV4 Film Sverige
2018-07-20 TV4 Film Sverige
2018-07-21 TV4 Film Sverige
2018-07-31 TV4 Film Sverige
2018-08-02 TV4 Film Sverige
2018-08-09 TV4 Film Sverige
2018-08-20 TV4 Film Sverige
2018-08-23 TV4 Film Sverige
2018-08-31 TV4 Film Sverige
2018-09-03 TV4 Film Sverige
2018-09-05 TV4 Film Sverige
2018-09-13 TV4 Film Sverige
2018-09-22 TV4 Film Sverige
2018-09-25 TV4 Film Sverige
2018-09-28 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Möt mej i din djungel
Kompositör Nils Hellberg (1991)
Textförfattare Nisse Hellberg (1991)
Framförs av Wilmer X


Originaltitel Allting hon gjorde med mig
Kompositör Per "Plura" Jonsson (1993)
Textförfattare Per "Plura" Jonsson (1993)
Framförs av Eldkvarn


Originaltitel It'swhenit'swrongit'sright
Av Jacob Binzer (1995)
Jesper Binzer (1995)
Stig Pedersen (1995)
Peter Lundholm Jensen (1995)
Framförs av D-A-D


Originaltitel Written in Water
Av Jacob Binzer (1995)
Jesper Binzer (1995)
Stig Pedersen (1995)
Peter Lundholm Jensen (1995)
Framförs av D-A-D


Originaltitel De fyra årstiderna. L'inverno (Vintern). Nr 2, Largo
Kompositör Antonio Vivaldi (1723, publ. 1725)


Originaltitel Tell Me
Av Anders Bagge
Brian Hobbs
Björn Axelsson
Textförfattare David Shutrick (svensk text)


Originaltitel The Blues
Kompositör Randy Newman (1983)
Textförfattare Randy Newman (1983)


Originaltitel Månen tur och retur
Kompositör Mauro Scocco
Textförfattare Mauro Scocco
Sjungs av Viktoria Tolstoy


Originaltitel Det finaste som finns
Kompositör Anders Nordensson
Textförfattare Anders Nordensson
Sjungs av Viktoria Tolstoy


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd DAT


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄLSKAR ÄLSKAR INTE
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÄLSKAR ÄLSKAR INTE
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÄLSKAR ÄLSKAR INTE
Affischdesign Annons & Reklambyrån Arne Hellevik AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Älskar, älskar inte (tidigare "Mia & Patrik). Originalmanus av Rolf Börjlind i samarbete med San Malmström / Paul DuLaney efter en story av Christer Abrahamsen / Mikael Hylin. Version XIV. 24 april 1995.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Älskade Patrik (tidigare "Höken och Lammet"). Originalmanus av Rolf Börjlind i samarbete med San Malmström / Paul DuLaney efter en story av Christer Abrahemsen / Mikael Hylin. Version VII. 30/12 1994.
Omfång 133 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Älskar, älskar inte (tidigare "Höken och Lammet"). Originalmanus av Rolf Börjlind i samarbete med San Malmström / Paul DuLaney efter en story av Christer Abrahemsen / Mikael Hylin. (Ver 6. 7/4 1994).
Omfång 120 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Höken och Lammet (arbetsnamn). Originalhistoria för film skriven av San Malmström och Paul DuLaney efter en idé av Christer Abrahamsen. Reviderat av Mikael Hylin 15 mars 1993.
Omfång 20 s. + 2 s. rollista med rollbeskrivning.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Mia & Patrik (tidigare "Höken och Lammet"). Originalmanus av Rolf Börjlind i samarbete med San Malmström / Paul DuLaney efter en story av Christer Abrahemsen / Mikael Hylin. Version XII. 3/3 - 1995.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Höken och Lammet (arbetsnamn). Idé: Christer Abrahamsen. Story: Sam Malmström, Tyke Caravelli och Paul Dulaney. Synopsis: San Malmström och Paul DuLaney. Synopsis: 31 augusti, 1992.
Omfång 10 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Färg papper SET
Bakombild papper 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?