Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Lust och fägring stor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1995-11-03

Medverkande

Johan Widerberg
Stig "Stockholmaren" Santesson

Marika Lagercrantz
Viola, lärarinna

Tomas von Brömssen
Kjell "Frank", försäljare av damunderkläder, Violas make

Karin Huldt
Lisbet

Björn Kjellman
"Sigge" Santesson, Stigs storebror

Kenneth Milldoff
Stigs far

Visa alla medverkande

Handling

Citat ur "Sättet att tillhopa gå", sexualföreläsningar av Carl von Linné: "Början då semen begynner småningom utgå sker gemenligen vid det 14de året då manfolken börja at älska och...

Visa hela handlingen

Press

Bo Widerbergs återkomst som filmregissör efter nio år betecknades som efterlängtad av alla kritiker, även av dem som hade invändningar mot filmen. Intrigen jämfördes med Kvarteret...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Research
Inspelningsledare
Assistent till inspelningsledare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Foto, andrateam
Fotoassistent
Elektriker
Elassistent
Ljussättare
Negativklippning
Dekormålare
Rekvisita
Kläder
Sömmerska
Maskör
Klädassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Tack till

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Per Holst Filmproduktion ApS (©)
Produktionsstöd Det Danske Filminstitut
Nordisk Film- & TV Fond
Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Egmont Film AB
TV2 Danmark
Sveriges Television AB Kanal 1
Film Finances Ltd
European Script Fund
Distributör i Sverige (35 mm) Egmont Film AB 1995
Columbia TriStar Films (Sweden) AB 1995
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Egmont Film AB 1996
Distributör i Sverige (köpvideo) Egmont Film AB 1996
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2016
Nordisk Film AB 2005
Laboratorium Swelab Filmlaboratoriet AB
Övrigt bolag AB Optical Vision (optiskt arbete)
Owe Svensson Mix AB (ljudbearbetning)
Film Finances Scandinavia ApS (completion bond)
European Script Fund (utvecklad med hjälp av)
Sveriges Television Film & Video Sales (arkivmaterial)
Sveriges Radio AB (programförsäljning, arkivmaterial)
World Backgrounds (arkivmaterial)
Cinesound Effects Library (arkivmaterial)
Malmö Konstmuseum (tack till)
Galerie Börjeson (tack till)
Sankt Petriskolan (tack till)
Pildammsskolan (tack till)
Teknik- och Sjöfartsmuseet (tack till)

Handling

Citat ur "Sättet att tillhopa gå", sexualföreläsningar av Carl von Linné: "Början då semen begynner småningom utgå sker gemenligen vid det 14de året då manfolken börja at älska och derefter sedan alt intil 50 à 60 år, då den saken slutar af. Och när denna semen börjar flyta, börjar ock håren om förnöjelselemmarna at wäxa, pattarna begynna swälla, rösten ombytes med mera. Bägge könen röres naturligen närmare till sammangång än tillförne då de knapt sedt skillnad på hwarandra."

Malmö. Januari 1943. 15-årige Stig, som kallas "Stockholmaren" på grund av att hans familj flyttat från Stockholm till Malmö två år tidigare, börjar vårterminen i realskolans tredje årskurs. Hela hans skolklass är uppfylld av pubertetens sexuella mysterier, där vilda ryktesspridningar kring könslivet med kvinnor och tävlingar om vem som får könshår först har en central plats. Den senare tävlingen vinns av Isse, men eftersom han är av judisk börd i en tid då detta inte ses med blida ögon, diskvalificeras han då de dominanta pojkarna hävdar att det är allmänt känt att judar har mer och grövre hårväxt. Stigs sexuella intresse vaknar emellertid först på allvar då hans nya klassföreståndare, 37-åriga Viola, som också nyligen flyttat in från Stockholm, presenterar sig.

Det börjar som en stilla flirt i klassrummet men utvecklar sig framåt våren till en ömsesidig attraktion. Stig börjar spana på Viola även utanför skolan, och hennes steg dröjer allt oftare vid hans skolbänk. När Stig under en lektion följer Viola upp till kartrummet blommar passionen upp, och de börjar skamset hångla. Senare låtsas Stig vara sjuk så att han kan bege sig till Violas lägenhet, där älskogen följs av en noga utarbetad plan för hur Stig ska undvika att stöta ihop med Violas make Frank, en dryckesglad handelsresande i damunderkläder. Men det dröjer inte länge innan Stig stöter ihop med Frank, som älskar att lyssna på klassisk musik på hög volym i köket medan han förser sig med groggar från sitt egenhändigt uppfunna, spritdoserande gökur.

Frank, som egentligen heter Kjell men kallar sig Frank efter Frank Sinatra, tar först Stig för en elev i behov av stödundervisning. Men även då han förstått att Viola och Stig har ett förhållande fortsätter Frank att odla vänskapen. Han undervisar Stig i njutningen av att lyssna till klassisk musik, och tillsammans spelar de fotboll med ungarna på gården utanför huset. Frank berättar njutningsfullt om sitt arbete, om sin kärlek till naturmaterialen bomull, ylle och silke och om sitt lika passionerade hat till det nya syntetmaterialet nylon. Han bekänner också för Stig att Viola upptäckt honom med att vara otrogen strax efter deras bröllop och att äktenskapet aldrig blivit bra sedan dess.

Stigs förhållande med Viola kompliceras dessutom av att han inleder en relation med den jämnåriga flickan Lisbet, något som dock slutar abrupt då hon tar Stig på bar gärning med att älska med Viola i den biografsalong där han arbetar som godisförsäljare. Slutligen blir det outhärdligt för Stig att fortsätta att träffa Viola, som blivit alltmer sexuellt besatt av honom.

När Viola märker Stigs ointresse börjar hon dricka lika friskt som sin make, och till slut tvingar hon sig till samlag med den nu motvillige Stig under det att hon hotar honom med en avslagen flaskhals. Samtidigt hotas Frank av konkurs efter att ha förköpt sig på ett enormt parti yllebyxor i trots mot den nya tidens mode - nylonstrumpan.

Som hämnd för Stigs ovilja att fortsätta förhållandet kuggar Viola honom i skolan. Stig söker förgäves efter något som gör att han inför rektorn kan visa hur deras relation egentligen var. Hans liv drabbas också av ännu en katastrof då hans älskade storebror Sigge, som gör lumpen i flottan, är en av dem som omkommer då ubåten Ulven går under den 16 april.

Vid skolavslutningen delar Viola ut betygen i aulan. Stig anländer demonstrativt för sent, klädd i vardagskläder. När han tar emot betyget blottar han sig i smyg för Viola. Hon blir störd, men samlar sig och fortsätter avslutningen.

På väg ut från skolan passar han på att bryta sig in i klassrummet för att stjäla ett uppslagsverk han länge velat ha.

Censur / granskning

Censurnummer 133580
Datum 1995-10-31
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3568 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i meter 3568 meter
Längd i minuter 130 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Bo Widerbergs återkomst som filmregissör efter nio år betecknades som efterlängtad av alla kritiker, även av dem som hade invändningar mot filmen. Intrigen jämfördes med Kvarteret Korpen (1963/19), och Johan Widerbergs och Tomas von Brömssens rollfigurer och deras relation ställdes mot Thommy Berggrens och Keve Hjelms i sextiotalsfilmen. De flesta tyckte inte att Lust och fägring stor nådde upp till detta tidiga storverk av Widerberg, men att den höjde sig över det mesta som producerades i samtida svensk film.

Helena Lindblad, DN: "Bo Widerberg är en filmskapare med många ansikten: trotsig men lyrisk realist som i debutfilmen Barnvagnen [1963/7], agitator som i kampfilmen Den vita sporten [1968/14], humoristiskt och impressionistiskt färgad romantiker som i Kärlek 65 [1965/7] eller Elvira Madigan [1967/9], illusionslös samhällsskildrare som i polisfilmerna Mannen på taket [1976/14] och Mannen från Mallorca [1984/15]. En vital nyfikenhet är den gemensamma nämnaren, en vidöppen blick som alltid burit fram även det som varit mindre lyckat. I Lust och fägring stor dansar Bo Widerberg förmodligen på den slakaste linan i sin filmkarriär. Han har mycket att leva upp till, och mycket som ska balanseras i en och samma film: en fjunig, våt pojkdröm om mogen kärlek mot ett bittert, medelålders äktenskapsdrama som lätt skulle kunna kännas nattståndet " dessutom iscensatt mot en malmöitisk arbetarbakgrund i krigets skugga som inte så lite ekar av ett mästerverk som Kvarteret Korpen...

Det måste vara filmdiktaren i honom som gör att han lyckas hålla balansen. Och gör det så oerhört bra. Den förförande blandningen av oskuld och trots gör Lust och fägring stor till en av de bästa svenska filmerna på länge. Med god hjälp dock av den samspelta skådespelartrion Marika Lagercrantz, Johan Widerberg och Tomas von Brömssen. Särskilt Widerberg junior, närvarande i så gott som varenda scen, bär filmen på sina axlar. Den där öppna, prövande blicken tycks i denna Widerbergs tolfte film sedan debuten 1963, inskriven i själva manuskriptet, i skådespelarnas instruktioner. Den finns hos femtonårige Stig, 'Stockholmaren', i en pojkklass som kokar av pubertet och svettiga förhoppningar om förlorade oskulder. Den finns hos Viola, en 37-årig lärarinna som tagit ett avbrott från sitt avhandlingsarbete om Linné [något som endast nämns i pressmaterialet men som inte framgår av filmen, red anm]."

Gunnar Rehlin, iDag: "Att Bo Widerbergs återkomst är en av årets stora svenska filmhändelser är ingen överdrift. Det är nio år sedan vi senast såg en film av denne oftast lysande filmare - och dessutom en man med ett så stort internationellt anseende att det även utomlands ställts stora förväntningar på denna comeback (om det nu är det man ska kalla det). Den givna frågan är givetvis om alla dessa högt ställda förväntningar infrias. Svaret är ja, men med vissa reservationer. Lust och fägring stor är en stundtals alldeles utmärkt film, men det finns svackor i den och även några logiska luckor som irriterar. (-)

Lust och fägring stor är en rik och myllrande film, med så många infall och bihandlingar att det kanske kunde varit idé att stryka några av dem. Skildringen av Stigs familj känns otillfredsställande vag - här skulle det faktiskt varit befogat med en mer detaljerad skildring av några uppenbarligen intressanta personer. Detta sagt ska det samtidigt erkännas att det stundtals finns några longörer i den mer två timmar långa filmen. Det finns dessutom som sagt några logiska luckor som är irriterande. Vad gör t ex Viola medan Stig och Frank sitter i köket och spelar klassisk musik så det dundrar? Ligger hon i sängen och rullar tummarna och undrar vart hennes unge älskare tog vägen?

Men trots detta tycker jag mycket om filmen. Det finns här en passion och en erotisk laddning av det slag som alltför ofta saknas i filmer om just passion (typexempel Kristin Lavransdotter). Inte minst ångar det om den första kärleksscenen där Widerberg klipper fram och tillbaka mellan en närbild på en hand som knäpper upp en klänning och bilder av två nakna älskande i sängen. Det är mycket sensuellt. Skådespeleriet är överlag briljant. Johan Widerberg är ypperlig i den svåra rollen som Stig, Marika Lagercrantz visar i rollen som Viola återigen att hon är en av Sveriges bästa aktriser, och i rollen som Frank gör Tomas von Brömssen en av sina hittills bästa insatser på en filmduk. Lust och fägring stor är som sagt en mycket rik film, en detaljerad och atmosfärrik skildring av en ung mans väg till mognad och insikt. Det finns givetvis paralleller till Widerbergs genombrottsfilm Kvarteret Korpen - och nog finns det i unge Johan Widerbergs spel drag som påminner om den unge Thommy Berggren. En klart sevärd film - välkommen tillbaka, Bosse."

Jan Aghed, SDS: "Med Bo Widerbergs återkomst bakom kameran efter nio år tycks film-Sverige redan före den officiella premiären ha fått vittring på Oscar och festivalpris i Cannes. Kanske borde man lugna sig en smula. Den nya filmen är bara delvis lyckad. Tids- och miljöskildringen, samlad kring en realskoleklass i krigsårens Malmö, är en triumf för Widerbergs välkända perfektionism. En likvärdig tillgång är det fina, nyanskänsliga spelet - regissörens son Johan som den sympatiske lite inåtvände eleven Stig, Marika Lagercrantz som lärarinnan som inviger honom i den fysiska kärlekens mysterier och Tomas von Brömssen som hennes försupne äkta man. (-)

Atmosfären av finnig tonårssexualitet i klassen är precist och dråpligt erinrad. Tidsbilden består av naturligt integrerade inslag och anspelningar - allierade bombplan på Bulltofta, mörkläggning, Sven Jerring i radio, biointeriörer med Alice Babs, Vårat gäng och chokladförsäljning i pausen. Och först som sist Ulvenkatastrofen, som också drabbar Stigs familj och leder till ett par av filmens starkaste ögonblick: mammans reaktion när den hädanefter ende sonen berättar nyheten för henne, och den ödsliga bilden av honom i en tom biosalong framför en journalfilm om bärgningen.

Förhållandet mellan Stig och hans minst tjugo år äldre lärarinna berättas mestadels i kompositioner på när- och mellanavstånd och i en utformning som favoriserar scenbyggnader med korta bilder och täta klipp. Effektivt, uttrycksfullt tack vare utsökt jobb från personinstruktören Widerberg och hans skådespelarmaterial, men föga visuellt upphetsande. Det känns nästan som ett chockerande stilbrott då lärarinnans spritdoftande och desperata genomklappning, sedan den unge älskarens intresse och ömhet mer och mer överflyttats på hennes sorglustige make, filmas i en lång, obruten konfrontation laddad med förtvivlan, sorg, våld och kåthet, allt på en gång i en enda utdragen rörelse med oklanderligt bibehållet spänningsflyt.

Det finns mycken psykologisk erfarenhet och finess i skildringen av Stigs sexuella initiering och mognadsprocess, i den förbjudna relationen med lärarinnan och i den olycklige gökurskonstruktörens sammanbrott. Men vad är det då som inte är bra i Lust och fägring stor? I mina ögon skulle filmen vunnit betydligt i dramatisk och bildmässig förtätning om Widerberg gjort sig av med en del löst anekdotiskt och pubertalt gods, framför allt knutet till två av klassens tjejer [dessa tjejer går egentligen i en parallellklass, red anm]. Tydligen har han känt ett behov av något tonårigt komplement, en dito parallell till eller en pubertetssexuell spegelbild av Stigs invigning i könslivet under lärarinnans överinseende.

Men nästan generande umbärlig är den skrymmande och tröttsamma historien mellan honom och lilla mödomsfientliga Lisbet, en skånsk Lolita utan någon som helst fysisk eller psykologisk trovärdighet. Hennes samlagserbjudande under ett födelsedagskalas och senare deflorering i gymnastiksalen, eller vad det nu är för ointressanta saker som pågår inuti plinten, ser mest ut som ett gubbsjukt påhitt från regissörens sida. Och det drar tveklöst ner intrycket av hans efterlängtade comeback."

Kommentar Svensk filmografi

Sex år av manusskrivande tog det för Bo Widerberg innan produktionen av Lust och fägring stor förverkligades. Redan 9.9.1988 annonserade han sitt projekt, inklusive särskilt vigda roller för Johan Widerberg, då 14 år gammal, och Tomas von Brömssen och under den redan då fastställda titeln Lust och fägring stor, i AB och Expressen. Då trodde han på en snar inspelning. Men Svenska Filminstitutets dåvarande direktör, Klas Olofsson, tyckte att de begärda elva budgetmiljonerna var för mycket utan medfinansiärer.

Projektet lades på is tills Bo Widerberg träffade den danske filmproducenten Per Holst, som bl a hållit i trådarna till storproduktioner som Pelle Erövraren (1987/27). Resultatet blev en dansk-svensk finansiering med fördelningen 60-40 procent av budgeten på 25 miljoner danska kronor.

I en omfattande intervju av Jan Aghed (JA) i SDS 23.6.1995 berättade Bo Widerberg (BW) om arbetet med filmen och fick den givna frågan:

"Finns det något självbiografiskt i Lust och fägring stor?

- Inte direkt. Men det finns klart en hel del stämningar från den tiden som är självupplevda. De skadeskjutna flygande fästningar som landade på Bulltofta, de är ju med, liksom jargongen i klassen, de sexuella fantasierna. Klassen liksom kokar av pubertal kättja. Det är mycket sexfantasier tänkta att utgöra filmens burleska plan. Och så är det en i klassen - Stig då - som plötsligt förverkligar dessa kåtdrömmar, inte med de andras vetskap, för det hela hålls ju hemligt, men det är ändå en poäng att för en av dem går drömmarna i uppfyllelse. För 'Stockholmaren', som han kallas. Omgiven av ett hav av diftonger. Eftersom Johan talar rikssvenska var jag tvungen att göra Stig till en inflyttad stockholmare som bott i Malmö med sin familj i ett par år, detta för att förklara varför han inte talar skånska.

Resten av klassen talar bred malmöitiska, en härlig skånska. Vi har haft en väldig tur med klassens sammansättning. Där var Johan också min rollbesättningsassistent: vi åkte omkring i olika skolor och jag gjorde snabba intervjuer som han filmade med videokamera. De som då blev utvalda fick en oerhört bra, tidig kontakt sinsemellan och kom innanför murarna på apparaten från första början, med följd att vi har en klass i filmen som är fullständigt utan respekt för kameran. Jag har kunnat kasta repliker till eleverna medan kameran rullat och de lärde sig snabbt att ta till sig dem utan att se på vare sig den eller mig. Jag har tillämpat samma principer med dessa ungdomar som när jag arbetar med vuxna yrkesskådespelare.

Språkproblemet, stockholmska visavi malmöitiska - oroade du dig någonsin för det när du filmade Kvarteret Korpen?

- Nej, där var jag helt enkelt tvungen att ingå en tyst överenskommelse med publiken. Sak samma med Ormens väg på hälleberget [1986/22]. Det lät apa när vi försökte oss på att imitera hälsingemål, så jag struntade i det. Men min nya film är språkligt korrekt. Autentisk. Det känns härligt! I bästa fall har jag i Lust och fägring stor lyckats få fram det här smålivet, pulsen som ska bulta under ytan, den undervegetation av äkta liv som är så viktig för mig. Och som saknas i så många filmer, så att de blir ointressanta. Själv vill jag inge åskådaren känslan av att just råkat komma förbi där det pågår liv. Det är nog det som är min estetiska målsättning."

I svallvågorna efter publiksuccén med Lust och fägring stor anklagades Bo Widerberg i en artikel i AB 1.12.1995 för att ha stulit idén. Originalet skulle ha varit den dittills ovisade filmen Augustitango, där Johan Widerberg också spelade en ung man som har ett kärleksförhållande med en äldre kvinna. Filmen påbörjades 1993, men var på väg att avslutas samtidigt som inspelningen av Lust och fägring stor påbörjades. Elisabeth Grönqvist, som spelade den andra huvudrollen i Augustitango, gick till och med så långt i ett uttalande i artikeln att hon påstod att Bo Widerberg kopierat regissören och författaren Lennart Svenssons - som tidigare bl a gjort Sömnen (1984/4) - manuskript och bara ändrat inramningen.

Först 9.3.1996 gick Bo Widerberg i AB i direkt svaromål på anklagelserna och hänvisade till att hans projekt påbörjades redan 1988 (se ovan):"Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: min film är gjord efter en nio år gammal idé. Att återigen tvingas höra att jag skulle ha stulit idén är bara för mycket. Så jävla originell är ju inte idén att en ung man har ett förhållande med en äldre kvinna, eller att en äldre man har ett förhållande med en ung kvinna för den delen heller, eller hur?". Längre fram i artikeln får Widerberg också stöd av Lennart Svensson, som inte tidigare uttalat sig angående de anklagelser skådespelarna från hans film framfört.

Lust och fägring stor vann 1996 års Silverbjörn i Berlin och nominerades till en Oscar för bästa utländska film. Det var den tredje oscarnomineringen för Bo Widerberg, efter Kvartet Korpen och Ådalen 31 (1973/11). Filmen blev det definitiva genombrottet för Bos son Johan Widerberg (f 1974), som tidigare uppmärksammats för sina huvudroller i Peter Schildts TV-serie Ebba och Didrik (premiär 6.1.1990 i SVT Kanal 1) och i Ulf Malmros TV-serie Rapport till himlen (premiär 20.9.1994 i SVT Kanal 1).

I Sverige fick Lust och fägring stor en Guldbagge som årets bästa svenska film, och Bo Widerberg själv guldbaggebelönades för bästa regi. Tomas von Brömssen tillföll Guldbaggen för bästa manliga biroll. Även Svenska Filmkritikerförbundet utnämnde Lust och fägring stor till 1995 års bästa svenska film.

Filmen blev en framgång hos den svenska publiken och hade efter åtta månader setts av 475.620 besökare.

Inspelning

bl a Mellersta Förstadsskolan Malmö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1995-11-03 Filmstaden Göteborg Sverige 130 min
1995-11-03 Göta Göteborg Sverige 130 min
1995-11-03 Palladium Malmö Sverige 130 min
1995-11-03 Filmstaden/Sergel Stockholm Sverige 130 min
1995-11-03 Rigoletto Stockholm Sverige 130 min
1995-11-03 Röda Kvarn Stockholm Sverige 130 min (samt ytterligare 26 platser)
TV-visning 1997-12-27 SVT2 Sverige 125 min
1998-01-24 SVT2 Sverige 125 min
1999-09-24 SVT1 Sverige 125 min
1999-10-02 SVT1 Sverige 125 min
Urpremiär 1995-10-30 Scala Båstad Sverige 130 min
Videorelease 1996-06 Sverige 125 min
Dvd-release 2005-01-26 Sverige
TV-visning 2011-04-30 SVT1 Sverige
2011-12-16 SVT1 Sverige
Dvd-release 2016-11-28 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Romeo och Julia (Fantasiuvertyr)
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1869, omarbetad 1870 och 1879)


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)
Sångare kör


Originaltitel Blott en dag, ett ögonblick i sänder
Kompositör Oscar Ahnfelt (1872)
Textförfattare Lina Sandell (1865)


Originaltitel Lascia ch'io pianga. Ur Rinaldo
Kompositör Georg Friedrich Händel (1711)
Textförfattare Giacomo Rossi (1711)


Originaltitel Matteuspassion
Kompositör Johann Sebastian Bach (1729)


Originaltitel Symfoni, nr 4, G-dur
Kompositör Gustav Mahler (1900)


Originaltitel Kindertotenlieder
Kompositör Gustav Mahler (1902)
Textförfattare Friedrich Rückert


Originaltitel Ein deutsches Requiem
Kompositör Johannes Brahms (1857-1868, publicerad 1868)


Originaltitel Kærlighed
Kompositör Hans Schreiber
Textförfattare Fritz Gustaf (svensk text)
Knud Pheiffer (dansk text)


Originaltitel Boogie Woogie Bugle Boy
Kompositör Don Raye (1941)
Textförfattare Hughie Prince (1941)


Originaltitel Starlight Serenade
Kompositör Alan Moorhouse


Originaltitel Arholmavalsen
Kompositör Albin Carlsson (1909)
Textförfattare J.L. Ö-d (1912)


Utmärkelser

Academy Award-nominering Los Angeles 1996 (bästa icke engelskspråkiga film1995/Best Foreign Language Film 1995)
Fédération Int'l de la Presse Cinématographique Troia 1996
Guldbagge Stockholm 1996 Bästa film
Stockholm 1996 Bästa regi Bo Widerberg
Stockholm 1996 Bästa manliga biroll Tomas von Brömssen
Guldbaggenominerad Stockholm 1996 Bästa skådespelare Johan Widerberg
Stockholm 1996 Bästa skådespelerska Marika Lagercrantz
Festivalpris Troia 1996 (portugisiska filmklubbsförbundets pris)
Troia 1996 Marika Lagercrantz (silverdelfin för bästa kvinnliga huvudroll)
Rouen 1996 Johan Widerberg (skådespelarpriset)
Pris Göteborg 1996 (Göteborgs stora filmpris från en publikjury)
Berlin 1996 (blå ängeln - europeiska film- & TV-akademins pris)
Stockholm 1996 Bo Widerberg (TV4:s (Nyhetsmorgons N.P.Sundgren/ pris Guldsolen)
Silberner Bär (Silverbjörn) Berlin 1996 Bo Widerberg (bästa regi)
Svenska Filmkritikerförbundets pris Göteborg 1995 (årets film)
Vårat Gäng (1942) Citeras i Lust och fägring stor (1995)
General von Döbeln (1942) Citeras i Lust och fägring stor (1995)

Ämnesord

Judar
Nationella minoriteter, judar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 3556


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 90


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Bo Widerbergs LUST OCH FÄGRING STOR
Tryckeri Ohlsson & Co. Reklamproduktion AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Bo Widerbergs LUST OCH FÄGRING STOR
Tryckeri Ohlsson & Co. Reklamproduktion AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Bo Widersbergs LUST OCH FÄGRING STOR
Tryckeri Ohlsson & Co. Reklamproduktion AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Schön ist die Jugendzeit. Lust och fägring stor.
Omfång 61 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel All things fair. Lust och fägring stor. Engelska subtitles med placeringar 951124.
Omfång 63 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Lust och fägring stor. La beauté des choses (version 951204). Franska subtitles med placeringar 951212.
Omfång 63 s.
Språk Franska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Föreløbig version.
Omfång 119 s. +4 s. synopsis.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 373 s. Teamlistor, miljölistor, dagbesked, brev, anteckningar m.m. ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 48 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 60 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 9
Färg papper SET
Bakombild papper 4
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Spanska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?