Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Drömprinsen - filmen om Em
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1996-02-09

Om filmen

Ella Lemhagens säkra debut om trettonåriga Em som bor på Solskensvägen och har fullt upp med allt vad tonåren innebär. Snart fjortonåriga Em...

Visa hela texten

Handling

Em heter egentligen Emilie. Hon bor med sin familj i ett radhus på Solskensvägen. En kväll är det korvgrillning i trädgården, och familjen Persson är på besök. Em är kär i sonen...

Visa hela handlingen

Press

En ovanligt begåvad debutfilm skrev kritikerna om Drömprinsen - filmen om Em.Annika Gustafsson, SDS: "Ella Lemhagen gör med Drömprinsen - filmen om Em en säker och imponerande...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Ella Lemhagens säkra debut om trettonåriga Em som bor på Solskensvägen och har fullt upp med allt vad tonåren innebär.

Snart fjortonåriga Em häller upp bål till sin drömprins Pelle Persson, och är så trollbunden att hon häller skopa efter skopa i hans överfulla glas. Några månader senare knäar hon honom i skrevet. Då har hon hunnit med en del. Hon har sovit i en rivningskåk med killen som bränt ner hennes lekstuga, låtit lillsyrran med astmasprayen supa sig redlös på hembränt, haft sex i en bil med en otrogen dammsugarförsäljare och sett vad som händer bakom knutarna i radhusidyllen.

Solskensvägen är som hämtad ur en tecknad serie. Män som ser märkligt konstgjorda ut står på gräsplättar framför identiska hus och bygger muskler och svingar golfklubbor, och alla har grillfester och likadana träningsoveraller. Kameran rör sig genom kvarteret som om vi var på Legoland. En bild av den ödsliga skolgården är ännu mer stiliserad; här glider kameran långsamt förbi en rollfigur i taget, var och en i sin egen position.

Ems entusiastiska föräldrar ger henne en pensionsförsäkring i fjortonårspresent, "Så du kan känna dig trygg i framtiden." I framtiden. "Man ska aldrig tro att man vet hur det är, för i nästa stund kan det vara precis tvärtom", tänker Em. Det finns ingen trygghet. Allt man kan göra är att lägga sig tätt intill någon och hoppas att den inte ska försvinna.

På skolgården härskar två smala tjejer i likadana rutiga brallor. De åker runt med moppegrabbarna och kallar tjejer som har sex för madrasser. När Em vill ha sex med sin kille skriker han att hon bara har en sak i huvudet, "Och du är tjej!" Hemma har mamma rymt med grannen, och pappa gråter och spelar Yatzy med den lakoniska grannfrun.

Ingen bryr sig om att det står "Stör ej!" på Ems dörr, men hon tar sig in och ut på sin repstege. Hennes föräldrar är inga tyranner. De är snälla men lite dumma, och allt är kaos. Grannfrun är den enda vuxna som är omdömesgill. När alla andra är hysteriska, vaggar Babben Larsson bara ut genom dörren med orden: "Ni har det bra ni ungar, fortsätt och lek så länge ni kan".

Drömprinsen – filmen om Em var Ella Lemhagens första långfilm, och blev väl mottagen. Tre år senare kom Tsatziki, morsan och polisen, som blev hennes stora genombrott.

Annika Gustafsson skrev i sin recension i Sydsvenskan: "Ella Lemhagen gör med Drömprinsen – filmen om Em en säker och imponerande långfilmsdebut. Hon vet precis vad hon vill förmedla [...] Filmen är full av träffsäkra iakttagelser både i relationen mellan ungdomarna, de olika gängen på skolgården, killarna med mopeder och så vidare samt kommunikationen mellan föräldrar och barn. Lemhagen håller ett bestämt perspektiv, Ems, vilket vidgas undan för undan. Utan att hon tar föräldrarnas position blir även deras roller begripliga. Det är skickligt gjort. Dessutom målas vuxenvärlden inte upp som fylld av ondska och svek. Man förstår bara att även föräldrarna har sina svårigheter. Ella Lemhagen använder sig framgångsrikt av en viss stilisering med i vissa ögonblick aningen av satir. Resultatet blir drastiskt, kvickt och filmen har åtskilliga överraskningar i beredskap. Bara mot slutet segar historien en aning och hade kunnat kortas ned för att undvika en viss förutsägbarhet. Men det är faktiskt bara en randanmärkning."

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Specialeffekter
Ansvarig utgivare
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Produktionsekonom
Produktionssekreterare
Filmkonsulent
B-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Ljussättare
Negativklippning
Optisk printer
Dekorassistent
Rekvisita
Attributör
Kläder
Smink
Klädassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Studio Lagnö AB
Sveriges Television AB Kanal 1
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1996
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) SF Video 1996
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2009
Laboratorium FilmTeknik AB
Mixning Studio Lagnö AB
Studio Lagnö AB
Övrigt bolag Silence Studios (musikinspelning)
Matmor & Butler Catering (catering)

Handling

Em heter egentligen Emilie. Hon bor med sin familj i ett radhus på Solskensvägen. En kväll är det korvgrillning i trädgården, och familjen Persson är på besök. Em är kär i sonen Pelle.

Då upptäcker någon att det brinner i Ems lekstuga. Alla rusar dit. Em ser ett par killar fly från platsen. En faller. Em fångar hans blick, innan han reser sig och försvinner. Lekstugan går inte att rädda.

En tid senare är det denne kille som fångar Ems blick. Han står vid en bensinmack, och hon går fram till honom. Han ligger risigt till, säger han, och ber henne hålla tyst med vad hon sett. Han heter Jakob. Hon lovar att tiga.

En av Ems kompisar, Ida, är plötsligt försvunnen. Vid draggning i en å hittas hennes cykel.

Em lyckas trots sina unga år ta sig in på ett dansställe. Där dricker hon en öl och träffar den betydligt äldre Dan. Han är dammsugarförsäljare och visar sig mycket intresserad av henne.

När andra firar midsommar, följer Em med Jakob och hans kompis Benjamin till en fest i en rivningskåk - Palatset. Där återser hon Ida. Alla trodde du var död, säger Em. Bra! säger Ida. Hon har flytt till Palatset på grund av den där killen som hennes morsa bor ihop med. Nu tänker hon flytta till sin riktiga pappa i Spanien.

Em följer med Jakob hem och sover hos honom på natten. Du är det bästa som hänt mig, säger han.

Ems mamma har smugit sig undan med Pelle Perssons pappa, Roland. Ems pappa är upptagen av hembränningsapparaten i garaget.

Em stöter ihop med Dan som bjuder på bilskjuts runt stan. När de skiljs, ber han henne ringa, och hon lovar.

Em fyller 14 år och uppvaktas av mamma och pappa med - en pensionsförsäkring.

Em hämtar hembränt i garaget och beger sig sedan till Palatset, där det är fest.

På natten kommer Em till Jakob. Han ligger på en madrass på golvet. Du får göra vad du vill med mig, säger hon. Han bara sover.

Em stöter ihop med Dan igen, och de gör en ny biltur. Hon ljuger om sin ålder.

Mamma lämnar hemmet. Hon ger sig av med Roland Persson. Em ser pappa gråta av förtvivlan. Sedan beger hon sig till Palatset. Jag har också rymt, säger hon till Jakob. Du måste gå hem igen, säger han. Om din pappa börjar leta efter dig, är det dubbelt så stor risk att Ida blir upptäckt.

Em och Jakob ligger tillsammans. Hon kysser honom. Inte nu, säger han. Jag vill inte.

Em går ut med Dan. De dricker öl. I bilen börjar han klä av henne, kysser henne och lägger sig över henne. Hon kniper ihop ögonen. Så här känns det, säger hon med sin inre röst.

Em är övertygad om Jakob och Ida har ihop det och att Idas planerade Spanien-resa bara är snack.

Em kommer in i köket hemma. Där sitter mamma och röker. De ler mot varandra. Pappa kommer också in. Han och mamma kramar varandra.

Em träffar Ida som berättar att i morgon går hennes flyg till Spanien.

Det är nu definitivt slut med Palatset. Rivningen ska börja. Det vill Jakob inte vara med om. Han tänder på, och snart är kåken övertänd.

Han kommer fram till Em.

Em berättar för publiken: En gång lovade jag Jakob att hålla tyst om honom. Men det löftet gäller inte längre. För jag ser Jakob, och Jakob ser mig.

Em och Jakob ser varandra djupt i ögonen. Palatset brinner häftigt.

Censur / granskning

Censurnummer 133676
Datum 1995-12-14
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2946 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Hastighet 24
Längd i meter 2946 meter
Längd i minuter 107 min
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En ovanligt begåvad debutfilm skrev kritikerna om Drömprinsen - filmen om Em.

Annika Gustafsson, SDS: "Ella Lemhagen gör med Drömprinsen - filmen om Em en säker och imponerande långfilmsdebut. Hon vet precis vad hon vill förmedla i berättelsen om hur 14-åriga Emelie, Em, spelad av Jenny Lindroth, förlorar sin barnsliga oskuld och börjar se världen med vuxna ögon. (-)

Filmen är full av träffsäkra iakttagelser både i relationen mellan ungdomarna, de olika gängen på skolgården, killarna med mopeder och så vidare samt kommunikationen mellan föräldrar och barn. Lemhagen håller ett bestämt perspektiv, Ems, vilket vidgas undan för undan. Utan att hon tar föräldrarnas position blir även deras roller begripliga. Det är skickligt gjort. Dessutom målas vuxenvärlden inte upp som fylld av ondska och svek. Man förstår bara att även föräldrarna har sina svårigheter.

Ella Lemhagen använder sig framgångsrikt av en viss stilisering med i vissa ögonblick aningen av satir. Resultatet blir drastiskt, kvickt och filmen har åtskilliga överraskningar i beredskap. Bara mot slutet segar historien en aning och hade kunnat kortas ned för att undvika en viss förutsägbarhet.

Men det är faktiskt bara en randanmärkning."

Bertil Palmqvist, Arbetet Nyheterna: "Länge tror man att det ska bli ännu en troskyldig pubertetsskildring. Men regissören och hennes unga skådespelare vrider småningom över det hela i ett slags folkhemsexpressionism som på ett hyggligt sätt lyckas komplicera det som sker i de unga känsloliven.

Radhusidyllen ställs mot en fallfärdig rivningskåk, där Em, Jakob och de andra prövar vuxenlivets ritualer. Berättelsen går upp i drömspelets sfärer utan att förlora markkontakt. Det hela mynnar småningom ut i en eldfängd final och man förstår att Ella Lemhagen inte har något att invända mot Fellinis sätt att göra film.

Dit har hon en bit ännu; men det är helt klart att hon är en begåvad person som kan komma att göra mer helgjutna filmer än den här. Drömprinsen stegras under spelets gång. Och det är ju bättre än tvärtom.

Tekniskt sett är det väl genomfört, miljöerna - i varje fall rivningskåken - suggestivt skildrade.

Det har sina problem med unga och - i stor utsträckning - amatöristiska skådespelare. Ella Lemhagen är inte den första som går på det skäret."

Jannike Åhlund, Expr: "Drömprinsen erbjuder ett dramatiskt bassortiment: den första förälskelsen, den första fyllan, den första älskogen - allt som är viktigt i unga människors liv. Ems (Jenny Lindroth) nya liv börjar, symboliskt, när hennes lekstuga bränns ned. Hon tänder på Jacob (Niclas Olund) som tänt på.

Men Ems nyväckta hormoner lever sitt eget liv och drömprinsen tar många gestalter. I grund och botten är han nog Jacob, men också hans bästa kompis, den bilburne Dan och gamle radhuskompisen Pelle. 'Det är kärleken som gör dig synlig', säger en av hennes kompisar i filmen.

Drömprinsen har både underhållningsvärde och hög igenkänningsfaktor. Som långfilm hade den nog vunnit på att ansas på infall. Ella Lemhagen har en ovanligt säker blick för poser och attityder - men en fjortonåring består väl av mer än det?"

Kommentar Svensk filmografi

Drömprinsen - filmen om Em var regissören Ella Lemhagens (f 1965) första biofilm. Hon utexaminerades från Dramatiska institutets regilinje 1991. Bland hennes kortfilmer kan nämnas Ingenjör Olssons grabb (1990), Suicide Bridge (1992) och 13-årsdagen (1993).

Visningar

Sverigepremiär 1996-02-09 Filmstaden Göteborg Sverige 107 min
1996-02-09 Downtown Malmö Sverige 107 min
1996-02-09 Filmstaden/Sergel Stockholm Sverige 107 min (samt ytterligare 4 platser)
TV-visning 1997-12-29 SVT1 Sverige 103 min
1998-01-05 SVT1 Sverige 103 min
1999-12-22 SVT1 Sverige 103 min
1999-12-29 SVT1 Sverige 103 min
Videorelease 1996-09 Sverige 103 min
Dvd-release 2009-04-29 Sverige
Festivalvisning 2016-03-17 Panora Malmö Sverige 107 min BUFF 2016
TV-visning 2019-05-02 TV4 Film Sverige
2019-05-19 TV4 Film Sverige
2019-05-20 TV4 Film Sverige
2019-05-30 TV4 Film Sverige
2019-06-06 TV4 Film Sverige
2019-06-08 TV4 Film Sverige
2019-06-13 TV4 Film Sverige
2019-06-17 TV4 Film Sverige
2019-06-19 TV4 Film Sverige
2019-07-02 TV4 Film Sverige
2019-07-10 TV4 Film Sverige
2019-07-11 TV4 Film Sverige
2019-07-15 TV4 Film Sverige
2019-07-23 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Mister du en
Av Johan Johansson
Exekutör Åsa Johannisson (sång)
Apache
Lotta Johansson (fiol)


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 1997 Bästa regi Ella Lemhagen
Stockholm 1997 Bästa foto Anders Bohman
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 1996 Ella Lemhagen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Filmen om Em. En filmberättelse av Ella Lemhagen.
Omfång 9 s. + 22 s. produktionsuppgifter, rollista m. m. Illustrationer.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmen om Em. Ett filmmanus av Ella Lemhagen - version 1.
Omfång 50 s. (2 s., förord och rollista ingår).
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmen om Em. Ett filmmanus av Ella Lemhagen - version 2.
Omfång 61 s. + 1 s. rollista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Drömprinsen. The dream prince.
Omfång 33 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Filmen om Em.
Omfång 31 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 22 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 3
Färg papper 14
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Längd i minuter 108 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?